Sivut

tiistai 24. elokuuta 2021

Vinkkejä hääpuvun sovitukseen

Viime viikolla kirjoittelin teille ensimmäisestä hääpukusovituksestani Ateljé Katariinassa. Ajattelin lisäksi vielä kirjoitella ylös muutamia vinkkejä muille ensimmäiseen hääpukusovitukseen suuntaaville. En tosiaan ole mikään alan ammattilainen, mutta tässä muutamia neuvoja, jotka itse koin hyödyllisiksi!


  • Ei hajusteita - Osa hääpukuliikkeistä toivoo, että sovitukseen tultaessa ei käytettäisi hajusteita, sillä näiden tuoksut tarttuvat helposti pukuihin ja voivat myös hajuste yliherkille aiheuttaa esimerkiksi migreeniä. Jos siis haluat ottaa varman päälle, jätä sovituspäivänä hajuvesi väliin ja valitse myös tuoksuton deodorantti!
  • Hyvät alusvaatteet - Jos tiedät jo millaisia alusvaatteita haluat hääpäivänä käyttää, voi sovitukseen pukea ylle mahdollisimman samanlaiset alusvaatteet. Toki usein myös se, millaiseen hääpukuun päädyt, voi vaikuttaa myös alusvaatteiden valintaan! Jos esimerkiksi puvun materiaali on hyvin läpinäkyvää, saatat haluta alle huomaamattomat stringit ja jos taas puku on paksumpaa materiaalia tai kerroksia useampia, voi alle pukea huoletta vaikkapa muotoilevat alusshortsit. Rintsikoista ei kannata stressata, sillä monissa hääpuvuissa on nykyään tukea antamassa valmiit kupit ja pukuja sovitetaan usein kokonaan ilman rintaliivejä. Jos kaapistasi löytyy neutraalin väriset, hyvin istuvat alusvaatteet, ovat ne varma valinta sovitukseen, mutta varta vasten ei kannata esimerkiksi vaaleita rintsikoita lähteä ostamaan. 
  • Kampaus ja meikki - Jos tiedät jo vähän, minkä tyylisestä hääkampauksesta ja -meikistä haaveilet, voit laittaa hiukset ja meikin samaan tyyliin myös sovitusta varten, näin on helpompi hahmottaa miltä juhlalookkisi tulee kokonaisuudessaan hääpäivänä näyttämään. Jos esimerkiksi haaveilet avoimista hiuksista, jätä hiukset auki myös sovitukseen ja jos nutturakampauksesta, kietaise hiukset nopealle nutturalle. Meikin tahraavuudesta ei tarvitse huolehtia, sillä liikkeen myyjä kyllä avustaa ja ohjeistaa sovituksessa, osa liikkeistä käyttää myös ns. sovitusliinoja, jotka suojaavat pukuja meikkitahroilta - ja toisaalta edesauttavat sitä, että meikki pysyy kauniina, eikä leviä. 
  • Tutustu ennalta liikkeen valikoimaan - Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla hääpukuliikkeitä on useita, joten suosittelen tutustumaan eri liikkeiden pukuvalikoimaan ja hintakategoriaan jo etukäteen - tämä auttaa päättämään mihin kannattaa suunnata sovittelemaan. Vaikka kaikki puvut eivät usein ole nettisivuilla esillä, auttaa tämä kuitenkin hahmottamaan minkä tyylisiä ja keiden suunnittelijoiden pukuja liikkeen valikoimassa on tarjolla. Sovitusta myös nopeuttaa, jos sinulla on jo valmiiksi mielessä joitakin pukumalleja, joita haluaisit sovittaa. Toki samaan aikaan kannattaa myös suunnata sovitukseen ennakkoluulottomalla asenteella, kuunnella ammattilaisten vinkkejä ja kokeilla rohkeasti myös eri tyylisiä ja mallisia pukuja. Jos et tiedä mitä haluat, ei sekään haittaa, sillä juuri siksi ammattitaitoiset myyjät ovat apunasi. Jos omaan häälookkiin kaipaa lisää inspiraatiota ja vinkkejä, suosittelen lämpimästi myös Heili Bridalin Morsiusanalyysia, josta voi lukea lisää täältä! 
  • Kerää inspiraatiotaulu Pinterestiin - Lisäyksenä edelliseen kohtaan, voit myös luoda Pinterestiin oman inspiraatiotaulun, johon keräät kuvia itseäsi miellyttävistä puvuista ja häätyyleistä. Taulun voi näyttää liikkeessä myyjälle ja tämä auttaa häntä muodostamaan kuvan siitä, minkä tyyppistä pukua etsit. Ammattilainen myös löytää helpommin kuvista tiettyjä yhdistäviä tekijöitä, joiden pohjalta voi lähteä ehdottamaan soviteltavia pukuja. 
  • Jos sinulla on jo kengät tai muita asusteita hankittuna, ota ne mukaan - Tämä auttaa kampauksen ja meikin rinnalla myös hahmottamaan juhlatyylisi kokonaisuutta ja varmistaa, että kaikki palaset sopivat yhteen. Lisäksi kengät voivat auttaa tilaamaan puvun sopivan mittaisena, vaikka usein muutosompelulla vielä varmistetaankin, että helma on täydellisen mittainen.
  • Kokeile liikkua puvussa ja mieti miltä se tuntuu ylläsi - Kokeile liikkua ja istua puvussa ja tunnustele miltä se tuntuu ylläsi. Mieti myös pystytkö syömään, kävelemään ja tanssimaan puvussa. Jos puvussa on laahus, osaa myyjä yleensä vinkata eri tapoja sen nostamiseen esimerkiksi häätanssin ajaksi. 
  • Pyydä makutuomareita/myyjää nappaamaan suosikkipuvustasi kuva muistoksi - Kysy myyjältä saako puvuista ottaa kuvia ja liittyykö kuvaamiseen joitain rajoituksia. Jos tämä on sallittua, pyydä makutuomareitasi tai myyjää nappaamaan kuva suosikkipuvustasi (tai puvuistasi), jotta voit palata ihastelemaan niitä vielä sovituksen jälkeen. Valokuvassa asu näyttää myös aina erilaiselta kuin peilissä, joten tämänkin vuoksi tykkään itse nähdä kuvan asusta ylläni. Yksi hyvä vinkki on myös pyytää makutuomareita kuvaamaan lyhyt video, jossa kävelet ja liikut puku ylläsi - tästä näkee vielä miltä puku näyttää liikkeessä. 
  • Syö ja juo ennen sovitusta - Muista syödä ja juoda ennen sovitusta, etteivät nälkäkiukku, alhainen verensokeri tai nestehukka pilaa kokemusta :D Toki ei kannata välttämättä vetää kunnon mättöateriaa juuri ennen sovitusta, sillä kauheassa ähkyssä sovittaminen tuskin on kovin mukavaa. Myös vesipullo kamnattaa varata mukaan, sillä ainakin itselläni tulee vaatteita sovittaessa muutenkin aina kuuma. Osassa hääpukuliikkeitä on myös vettä tai muita virvokkeita tarjolla.  
  • Unohda ulkopuoliset paineet - Hääpuvusta on usein esimerkiksi tv-sarjoissa ja elokuvissa tehty elämääkin suurempi asia, mutta itse olen sitä mieltä, että jokaisen kannattaa muistaa, että lopulta kyseessä on vain vaatekappale. Ei kannata esimerkiksi ajatella, että oikea hääpuku on vasta se, joka saa sinut puhkeamaan onnenkyyneliin - kaikki reagoivat asioihin eri tavalla, eikä tällaista suurta tunnekuohua kaikille tule. Puku voi silti olla täydellinen ja juuri oikea valinta sinulle! Sovittamaan voi myös suunnata juuri siinä seurassa kuin itse haluaa, niin yksin, kaasojen tai muiden ystävien, äidin, anopin tai yhdessä oman puolison kanssa. Liian suuresta määrästä makutuomareita voi jopa olla enemmän haittaa kuin hyötyä ja näin korona-aikana monessa liikkeessä on makutuomareiden määrää myös rajoitettu. 
Onko teillä mielessä muita hyviä vinkkejä? :) Toivottavasti näistä on apua muille ensimmäistä kertaa sovitukseen suuntaaville! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti