perjantai 14. huhtikuuta 2023

Vihkimisen muistilista

Vihkimiseen liittyviä käytännön asioita olemme hoitaneet vähitellen alkuvuoden aikana ja siinä ohessa olen koonnut myös tänne blogin puolelle pientä muistilistaa aiheeseen liittyen - nyt ehdin vihdoin viimeistellä ja julkaista tämän! Koska meille on tulossa kirkkovihkiminen, on tämä kirjoitettu nimenomaan siitä näkökulmasta, mutta osa näistä asioista pätee kyllä myös siviilivihkimisen kohdalla. 

Vihkipappi ja kanttori

Me itse asumme Nurmijärvellä, mutta meidät vihitään Turussa ja toiveissamme ei ollut ketään tiettyä vihkipappia. Vihkiaikaa varatessamme sähköisen asiointipalvelun kautta, täytimme siis tietoihin, että pappi ja kanttori voivat valikoitua ihan sen mukaan, ketkä kyseisenä päivänä ovat työvuorossa.  Saimme tietää vihkipapin ja kanttorin nimet, sekä yhteystiedot sähköpostilla, joka saapui Turun seurakuntayhtymän varauspalvelusta noin kaksi kuukautta ennen hääpäivää. 

Avioliiton esteiden tutkinta

Avioliiton esteiden tutkinta on edellytys avioliittoon vihkimiselle, joten tutkintapyyntö kannattaa täyttää hyvissä ajoin ennen vihkimistä. Todistus esteiden tutkinnasta on voimassa neljä kuukautta ja sen voi saada aikaisintaan seitsemäntenä päivänä tutkinnan pyytämisestä. Tutkintapyynnöissä voi kuitenkin kestää kauemminkin, joten asiaa ei kannata jättää ihan häitä edeltäville viikoille, vaan mielummin hoitaa se hyvissä ajoin pois alta. Jos toinen puolisoista on ulkomaalainen, esteiden selvittely voi kestää pidempään, joten etenkin tällöin kannattaa siihen varata reilummin aikaa. Itse täytimme esteiden tutkintapyynnön ev.lut. kirkon sähköisessä asiointipalvelussa, jonka kautta lomakkeen täyttäminen hoitui helposti ja nopeasti. 

Tutkintatodistuksen voi pyytää toimittamaan joko suojattuna sähköpostiviestinä valitsemaansa sähköpostiosoitteeseen tai paperiversiona postitse. Tärkeää on myös muistaa toimittaa todistus vihkivälle papille ennen vihkimistä, esimerkiksi vihkikeskustelun yhteydessä. Meidän pappi muistuttelikin tästä vielä erikseen, kun viestittelimme hänen kanssaan sähköpostilla. 

Esteiden tutkinta-lomakkeessa kysytään myös hääparin sukunimivalinnat, eli ne nimiasiat kannattaa olla mietittynä ennen esteiden tutkintapyynnön lähettämistä. 

Kuulutukset ja/tai nimien julkaiseminen lehdessä tai seurakunnan nettisivuilla

Esteiden tutkintapyynnön yhteydessä hääpari myös ilmaisee toiveensa kuulutuksista, eli haluavatko he, että avioliittoaikomuksesta ja/tai vihkimisestä ilmoitetaan kotiseurakunnan jumalanpalveluksessa, seurakunnan lehdessä tai seurakunnan nettisivuilla. 

Me päädyimme toivomaan, että kuulutukset luettaisiin häitämme edeltävänä sunnuntaina kotiseurakuntamme jumalanpalveluksessa. 

Todistajat

Vihkiminen on juridinen tapahtuma, joten vihkitilaisuudessa tulee olla paikalla kaksi todistajaa. Todistajina voivat olla esimerkiksi hääparin sukulaiset tai ystävät. Todistajien nimet on hyvä olla tiedossa vihkikeskusteluun mennessä, jolloin täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake, johon kirjataan myös todistajien nimet. Tarvittaessa myös seurakunta voi järjestää todistajat. Me todennäköisesti pyydämme todistajiksi toisen kaasoista ja toisen bestmaneista. 

Vihkikeskustelu

Vihkikeskustelussa hääpari ja pappi tapaavat toisensa ja tätä odotan ainakin itse kovasti, nyt kun oma vihkipappimme ei ole meille entuudestaan tuttu. Vihkikeskustelun järjestämisen suhteen käytännöt ilmeisesti vaihtelevat vähän seurakunnittain, mutta me saimme ohjeistukseksi olla itse yhteydessä vihkipappiimme heti, kun olimme saaneet hänen yhteystietonsa ja sopia keskustelun ajankohdasta. Vihkikeskustelu on meillä vasta edessä päin, mutta omien ystävien kokemusten, sekä netistä lukemani perusteella tilaisuudessa yleensä keskustellaan avioliiton merkityksestä, sekä hääparin yhteisestä taipaleesta ja parisuhteesta. Lisäksi käydään läpi vihkitoimituksen kulku ja sovitaan sen yksityiskohdista, esimerkiksi vihkimiseen sisältyvistä raamatunkohdista. 

Vihkitoimituksen musiikki

Vihkitoimituksen musiikista tulee sopia yhdessä kanttorin kanssa. Perinteisesti vihkitoimitukseen sisältyvät ainakin alku- ja päätösmusiikki. Alku- ja päätösmusiikkia on perinteisesti kutsuttu häämarsseiksi, mutta niiden ei välttämättä tarvitse olla marsseja, eikä urkuteoksia, vaan ne voivat olla myös muita tilaisuuteen soveltuvia kappaleita. Ainakin meidän kanttorimme kertoi, että virsi ei ole enää pakollinen, mutta toki vihkitoimitus voi sisältää myös yhden tai useamman virren hääparin näin halutessa. Lisäksi toimitukseen voi sisältyä myös muita musiikkiesityksiä, meillä esimerkiksi on sovittuna, että hääbändimme (Soitellaan) solisti tulee esittämään myös kirkossa yhden valitsemamme kappaleen. Musiikkitoiveiden kohdalla on hyvä muistaa, että kirkkovihkiminen on samalla myös jumalanpalvelus ja lopullisen päätöksen musiikin sopivuudesta jumalanpalvelukseen tekee kanttori. Myös tämän takia on hyvä keskustella musiikkitoiveista yhdessä kanttorin kanssa jo hyvissä ajoin! 

Itse lähestyimme omaa kanttoriamme sähköpostitse, hänen yhteystietonsa saatuamme. Paljastan meidän vihkitoimituksen musiikkivalinnat teille kokonaisuudessaan vielä häiden jälkeen. 

Vihkitoimituksen harjoitus

Vihkitoimitusta voi halutessaan harjoitella papin kanssa etukäteen ja harjoitukseen voi pyytää mukaan myös esimerkiksi bestmanit ja kaasot tai muita henkilöitä, joilla on jokin tehtävä vihkitilaisuudessa. Vihkitoimituksen harjoitusta ei järjestetä automaattisesti, joten jos sellainen on toiveissa, kannattaa sen tiimoilta olla itse yhteydessä pappiin hyvissä ajoin. 

Me saimme sovittua sekä vihkikeskustelun, että vihkiharjoituksen hääviikkomme torstaille, jolloin myös vanhempani ovat jo Turussa ja isäni pääsee mukaan harjoitukseen. Odotan tätä myös itse kovasti, sillä minähän en tosiaan ole ikinä käynyt vihkikirkossamme Mikaelinkirkossa sisällä! 

---

Ja loppuun lyhyt tilannepäivitys: häävalmisteluiden osalta käynnissä on tiukka loppukiri ja jo parin viikon päästä me mennään naimisiin, omg!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti