sunnuntai 31. tammikuuta 2021

Hääteemoja: Bridgertonin inspiroimat viktoriaaniset häät

Monen muun tavalla jäin joululomalla aivan koukkuun Netflixin Bridgerton-sarjaan, jonka myötä myös minut on vallannut pukudraamavillitys! Bridgerton oli viihdyttävyytensä lisäksi myös visuaalisesti erittäin houkutteleva, sillä sarja vilisee pukuloistoa, näyttäviä kampauksia, tanssiaisia ja värejä. Sarja toi mieleeni Sofia Coppolan ohjaaman Marie Antoinette-elokuvan, joka sekoitti samalla tavalla historiaa ja nykyajan popkulttuuria. 

Ahmin Bridgertonin läpi kahdessa päivässä ja nyt olen empinyt, että alanko kahlata läpi kyseistä kirjasarjaa, vai yritänkö malttaa odottaa sarjan tulevia kausia. Tässä Bridgerton-intoilussani innostuin myös ideoimaan, miten häihin voisi tuoda samanlaista viktoriaanista tunnelmaa. Tähän siis koottuna ideoita pukudraamojen inspiroimiin teemahäihin!

1. Kattaus ja somistus 

Kattauksessa ja muussa somistuksessa voi yhdistää pastellisävyjä ja metallivärejä. Ajan patinoimat korkeat kynttilänjalat tuovat näyttävyyttä kattaukseen. Koristeellisten pastellisävyisten astioiden rinnalle sopivat loistavasti kultaiset aterimet ja kristalliset juomalasit.

Jos et ole pastellisävyjen ystävä, valitse murretumpia sävyjä: vaaleaa roosaa, veden sinistä ja burgundia. Lisäksi tähän hääteemaan kuuluu kukkaloisto! Valitsit sitten aidot tai tekokukat, koristele juhlapaikan pöydät näyttävillä kukka-asetelmilla. Kukkiin sopivat erityisen hyvin romanttiset ruusut ja etenkin isot näyttävät Jane Austen-lajikkeet. Nämä muuten muistuttavat ulkonäöltään aika paljon pioneja, eli jos haaveilet pioneista mutta häänne ovat pionisesongin ulkopuolella, harkitse näitä! 




2. Tarjoilut

Myös ruoka-ja juomatarjoiluissa saa olla leikkisyyttä, värikkyyttä ja näyttävyyttä. Tähän teemaan sopivat loistavasti suloiset, mutta hienostuneet kuppikakut ja macaronsit. Asettele tarjottavat koristeellisille kerrosvadeille (näitä voi muuten usein bongailla ihan kirppiksiltä!) ja tarjoile tee ja kahvi suloisista posliinipannuista. Hääkakuksi sopii niin näyttävästi kuorrutettu yksitasoinen kakku, kuin lehtikullalla koristeltu kerroskakkukin. 


3. Miljöö ja tunnelma 

Viktoriaanisten häiden juhlapaikaksi sopivat loistavasti erilaiset vanhat kartanorakennukset! Niiden juhlasalit ja kalusteet ovat usein jo valmiiksi koristeellisia ja tyyliin sopivia. Lisäksi monista kartanoista löytyy kaunis puutarha, johon voi myös varata istuskelupaikkoja vieraita varten. Entä jos hyvän sään yllättäessä tanssisittekin häävalssin puutarhassa, tanssiaishenkisesti? 

Lisäksi teemaan sopivat loistavasti romanttiset hevoskärryt, joilla hääpari voisi siirtyä vihkipaikalta juhlapaikalle. Bridgertonissa ihailin niin hevoskärryjä, kuin hevosia ylipäätään. Vanhana heppatyttönä olisi myös omien salaisten päiväunieni haave ratsastaa hevosella paikalle :D Noh, tämä ei varmaan olisi kauhean käytännöllistä haaveilemani valkoisen hääpuvun kanssa....



Lisäksi innostuin myös tämän teeman kohdalla haaveilemaan naamiaisista! Ei siis sellaisista, joissa kaikki ovat pukeutuneet hassuiksi hahmoiksi ja sairaanhoitaja-asuihin, vaan tällaisiin tyylikkäisiin vanhan ajan naamiaisiin, joissa kaikilla vierailla olisi kaunis, koristeellinen naamio. Tällaisiin juhliin olisi niin siistiä päästä joskus!



4. Hatut, ah ne hatut!

Bridgertonissa keskeisessä roolissa ovat etenkin hatut! Mitä näyttävämpi ja koristeellisempi, sitä parempi. Intouduin myös etsimään inspiraatiokuvia siitä, miten tällaisen hatun voisi yhdistää häätyyliin. Oma suosikkini on oikean alakulman supertyylikäs kukilla ja höyhenillä koristeltu beigen sävyinen hattu, joka sopii upeasti yhteen kyseisen mekon kanssa. Hattua ei toki ole pakko käyttää koko juhlien ajan, mutta se olisi näyttävä yksityiskohta esimerkiksi potrettikuviin. Myös vieraita voisi ohjeistaa halutessaan pukeutumaan hattuun tai hiuskoristeeseen. 


5. Muut asusteet 

Tämän teeman kohdalla myös muut asusteet ovat tärkeässä roolissa! Ihastuin etenkin hansikkaisiin, jotka ovat ihanan elegantit ja romanttiset, mutta nykypäivänä juhlapukeutumisessa aika vähän käytetty asuste. Yritin myös muistella, että oliko minulla vanhojentansseissa pitkät silkkihansikkaat... Se olisi ehkä omalla kohdallani ainoa tilaisuus, jolloin olisin tällaisia päässut käyttämään! 

Myös hansikkaissa löytyy lukuisia eri tyylejä paksuista ja koristeellisista silkkihansikkaista läpikuultaviin kevyisiin pitsihansikkaisiin. Ihastuin etenkin tuohon kuvaan, jossa hansikkaissa ja sukkanauhassa on käytetty samaa pitsiä! Ihana, piilossa oleva yksityiskohta. 

Lisäksi hääpukeutumiseen voi yhdistää muitakin persoonallisempia asusteita, kuten koristeellisen viuhkan tai romanttisen päivänvarjon. 



6. Hääpuku ja -tyyli

Oletko haaveillut runsaasta ja näyttävästä ball gown-tyylisestä hääpuvusta? Tähän tyyliin se sopii täydellisesti! Kerroksellisia runsaita helmoja, muhkeita ja koristeellisia hihoja sekä runsaasti yksityiskohtia - niistä löytyvät tämän tyylin avaimet. Lisäksi tyylin voi viimeistellä näyttävillä koruilla, esimerkiksi statement-kaulakoruilla ja -korviksilla tai hiuskoruilla ja tiaroilla. Kampauksen osalta teemalle ominaisia ovat korkeat, näyttävät nutturakampaukset. Parasta koko tässä tyylissä on leikkisyys ja pukujuhlan fiilis, voi pukeutua sellaisiin juttuihin, joita ei muuten ehkä omassa arkityylissä nähtäisi!




Tätä postausta oli hauska kirjoittaa ja ihailla näitä upeita kuvia ja ideoida vähän erilaista häätyyliä. Nyt tekisi mieli järjestää jotkut pukujuhlat, jotta pääsisi itsekin fiilistelemään näitä! :D Oletteko te muut koukuttuneet Bridgertoniin?

Lue myös Häät.fi-lehden juttu, jossa inspiroidutaan Daphne Bridgertonin häätyylistä! 

Kaikki postauksen kuvat://  CanvaPro

keskiviikko 27. tammikuuta 2021

Tyylikkään minimalistista häämuotia - Katri Niskanen Bridal 2021

Minusta on ihanaa vinkata täällä blogissa kotimaisia yrityksiä ja suunnittelijoita! Siksi halusin tänään omistaa kokonaisen postauksen äskettäin julkaistulle Katri Niskasen uudelle Bridal-mallistolle. Uskon, että tänä vuonna tyylikkään minimalistiset ja modernit hääpuvut jatkavat suosiotaan ja persoonallisemmat asuvalinnat housupuvuista kotelomekkoihin nousevat yhä vahvemmaksi trendeiksi perinteisten hääpukujen rinnalle. 

Uudessa Bridal 2021-mallistossa ihastuin erityisesti tyylikkyyteen ja laskeutuviin kankaisiin! Oli myös ihanaa, että joukosta löytyy niin kaksiosaisia asuja, housupukuja, lyhyempiä helmoja, kuin jumpsuittejakin. Mallisto on ihanan monipuolinen ja itse koin monet asuista sellaisiksi, että niille voisi olla käyttöä häiden jälkeenkin. 


Mallistosta löytyi myös upeaa kimallusta Glam-mekon ja jumpsuitin merkeissä. Minulle tuli heti mieleen, että nämä sopisivat loistavasti talvikauden häihin, etenkin uuden vuoden häihin! Olen saanut näistä pienen päähänpinttymän kirjoitettuani aiheesta joulukuussa postauksen :D


Lisäksi uudesta Bridal-mallistosta löytyy myös ihania asusteita! Ihastuin itse erityisesti tuohon valkoiseen crucnhieen, joka olisi hauska lisä simppeliin ponnarikampaukseen. Lisäksi mallistosta löytyy myös ihania huntuja ja avokkaat!

Jos innostuit Katri Niskasen puvuista, voit tilata malliston koko lookbookin itsellesi sähköpostilla veloituksetta osoitteesta: bridal@katriniskanen.com. Ja jos haluat päästä sovittamaan pukuja, voit varata sovitusajan Timman kautta, lue lisää täältä

**Kaikki postauksen kuvat ://  Katri Niskanen Bridal 2021 lookbook**

tiistai 26. tammikuuta 2021

Inspiraatiota häiden musiikkiin - Häät-blogiyhteisön soittolista ja bloggaajien suosikkikappaleet

Viime aikoina on tullut pohdittua ja fiilisteltyä paljon myös häiden musiikkipuolta. Julkaisinkin teille jo aiemmin häämarsseja käsittelevän postauksen, mutta sen lisäksi innostuin myös haastamaan Häät-blogiyhteisön bloggaajakollegat kertomaan omista suosikkihääkappaleistaan. Minkälaisia kappaleita bloggaajien omissa häissä on kuultu tai tullaan mahdollisesti kuulemaan? Mitkä ovat heidän suosikkirakkausbiisejään?


Niistä kokosimme iloksenne Spotify-soittolistan ja artikkelin, jossa me bloggaajat kerromme valitsemistamme kappaleista ja siitä miksi juuri ne vetoavat meihin. Artikkelin pääsee lukemaan Häät.fi-sivuilla, klikkaamalla tästä!

Ja ottakaa myös kuunteluun Häät-blogiyhteisön laatima soittolista Spotifyssa, siihen pääset käsiksi tästä

Lisäksi vielä oma pieni vinkkini: kannattaa ottaa kuunteluun Spotifyssa myös Ensitreffit alttarilla-kausien soundtrackit! Joka kaudelle löytyy oma soittolistansa ja ne ovat täynnä ihania rakkausbiisejä, joista voi löytää inspiraatiota myös omiin hääkappaleisiin. 

Inspiroivia kuunteluhetkiä!

maanantai 25. tammikuuta 2021

Polttari-ideoita Tampereen seudulla

Käynnistetään viikko taas polttaritunnelmissa! Ajattelin tässä kevään aikana kirjoitella muutaman postauksen, johon olen koonnut hauskoja polttari-ideoita ympäri Suomen, toivottavasti näistä on iloa niin kaikille kaasoille ja bestmaneille polttareiden suunnittelussa, kuin tuleville hääpareillekin omista polttareista haaveillessa. 

Ensimmäisenä vuorossa Tampereen seudun aktiviteetit! Tampereelta löytyy hurjan paljon hauskoja polttari-ideoita, joiden joukosta löytyy varmasti jokaiselle jotain. 

Juomatastingit ja kokkauskurssit: 

Brewcatsin oluttastingin voi buukata omalle porukalle, niin livenä toteutettavana, kuin etäversionakin. Rennosti vedetyssä tastingissa maistellaan kuutta erilaista käsityöolutta ja samalla jutellaan oluesta, sen historiasta ja panemisesta ja Brewcatsin tytöt kertovat myös mikä Brewcats on ja mistä koko Tytötkin Panee -juttu sai alkunsa. Tilaisuuden kesto on noin 1,5h. Lisäksi valikoimasta löytyy myös Brewcatsin olut ja juusto tasting, jossa maistellaan kuutta erilaista käsityöolutta, joihin on yhdistelty kolmea erilaista juustoa ja opitaan lisää oluen ja juuston pyhästä liitosta. 

Olen itse seurannut Brewcatsia somessa jo pidemmän aikaa ja heillä on aivan loistava meininki! Olisi mahtavaa päästä kokemaan myös heidän tasting!

Winebridge

Winebridge-viinibaarista löytyy Tampereen laajin viinivalikoima ja ravintolassa järjestetään säännöllisesti erilaisia teemailtoja ja tasting-tilaisuuksia. Viinitastingin järjestäminen onnistuu myös omalle ryhmälle ja on hauska polttariaktiviteetti, etenkin jos tastingin teemaksi valitsee vaikkapa polttarisankarin suosikkirypäleen tai lempparimatkakohteen. 

Sasor 

Tamperelainen ravintola Sasor järjestää viinibaarissaan tastingeja 6-30 hengen ryhmille ja tastingin sisältö voidaan räätälöidä ryhmän toiveiden mukaisesti. Mahdollisia aihealueita tastingiin ovat esimerkiksi puna- tai valkoviinien rypäleet ja valmistus, ihanat jälkiruokaviinit sekä ruoan ja viinin yhdistäminen. Tastingien hinta muodostuu viinien hinnan ja määrän mukaan.

Villa Sofia

Ihanassa Villa Sofiassa järjestetään niin kokkauskursseja, joihin voi halutessaan yhdistää myös viini- ja/tai suklaatastingin! Kokkauskurssin teemana voi olla esimerkiksi "Makumatka maailmalle" ja kurssiin sisältyvät esittely ja reseptien läpikäynti, opetus ja ruokien valmistus, sekä illallisen nautiskelu. Kokkauskurssin kesto on noin 4 tuntia ja halutessaan siihen voi lisäksi yhdistää esimerkiksi Villivihannes-työpajan tai Rentouttavan metsätyöpajan. 

Teerenpeli Tampere

Teerenpelin ravintoloissa tapahtuvat tastingit tarjoavat tilaisuuden tutustua Teerenpelin laadukkaaseen olut- ja tislaamotuotteiden valikoimaan. Tastingit ovat loistava valinta esimerkiksi polttaripäivän aktiviteetiksi ja tasting voidaan toteuttaa joko omatoimisesti tai ohjatusti kaikissa Teerenpeli-ravintoloissa. 

Kuva: // Pexels

Jännitystä ja vauhdinhurmaa: 

Kelo ja Kallio Adventures

Kelo ja Kallio järjestää monenlaista hauskaa polttariohjelmaa, esimerkiksi köysilaskeutumisia Pyynikin näkötornista, kalliokiipeilykokeiluja ja Pirkanmaan pisimpiä vaijeriliukuja Teiskon Laavumaassa. 

Motorspace

Pirkkalassa sijaitsevasta Motorspacesta löytyy Tampereen seudun ainoa ympäri vuoden auki oleva ulkorata, jolla pääsee ajamaan kartingia säällä kuin säällä. Lisäksi Motorspacessa voi hankkia uniikkeja ajoelämyksiä Yamahan kaksipaikkaisilla Side-by-Side –ajoneuvoilla.

Kart In Club Tampere

Suomen ensimmäinen premium-luokan kartingautorata löytyy Kart In Clubilta Pirkkalasta. Valikoimasta löytyvät myös tandem-autot, joilla voi kurvailla radalla kahdestaan. Polttariporukoille sopii loistavasti Kimppakisa, johon kuuluu ½ tuntia rata-aikaa ja siinä ajassa ajetaan yhdessä osassa harjoitukset sekä aika-ajo. Pienen tauon jälkeen on luvassa Finaali, jonka pituus vaihtelee käytettävissä olevan ajan ja ajohalujen mukaan 10-25 kierroksen välillä.

ZBase

ZBasen sisäaktiviteetit ovat avoinna ympäri vuoden! ZBasessa pääsee kisailemaan LaserMaxx-laserseikkailun merkeissä tai pelaamaan arcade-pelikoneilla, joihin voi halutessaan ostaa rajattoman määrän poletteja polttariporukan käyttöön. ZBasesta löytyy myös laaja valikoima erilaisia lautapelejä ja äänieristettyjä pelihuoneita ja jos polttariporukka ostaa virvokkeet paikan baarista, ei peleistä peritä erillistä vuokraa. 

Megazone 

Tullintorilla sijaitsevassa Megazonessa pääsee kisailemaan laserseikkailussa ja polttariporukalle voi buukata yksityisen peliajan, jolloin koko pelikenttä on vain oman ryhmän käytössä. Tavallisesti megazonea pelataan tiimipelinä kahdessa tai kolmessa mahdollisimman tasaväkisessä joukkueessa. Jos pelaajia on vähän niin peli voidaan pelata solo-asetuksilla, jossa kaikki pelaavat toisiaan vastaan. Kummassakin pelimuodossa pelaajat pysyvät pelialueella koko pelin ajan. Itse en ole koskaan käynyt Megazonessa, mutta tätä olisi hauska päästä kokeilemaan!

WakeValley

Ylöjärvellä sijaitsevassa WakeValleyssa pääsee kokeilemaan vesilautailua, eli wakeboardingia. Wake Valley uudistuu nyt talven aikana ja kesän 2021 uutuutena on rantoja kiertävä wakeboard-kaapeli. Alueelta löytyy lisäksi myös leirintäalue, vuokrattavia mökkejä, puu- ja savusauna, SUP-lautoja, sekä palju. 

Tampereen kiipeilykeskus

Tampereen kiipeilykeskuksella on kaksi kiipeilyhallia, toinen Nekalassa ja toinen Lielahdessa. Omalle porukalle varattu ohjattu kiipeilykokeilu soveltuu myös ensikertalaisille. Nekalassa ohjaaja haastaa polttariporukan seinäkiipeilemään itsevarmistavilla laitteilla 9 metriä korkeiden seinien huipulle ja Lielahdessa puolestaan pääsee kokeilemaan kiipeilyä boulderoinnin merkeissä. Jos ryhmällä on jokin oma tehtävä, joka polttarisankarin halutaan tekevän, voi ohjaaja hoitaa järjestelyt sen osalta etukäteen. Ohjatun kiipeilytunnin hinta max. 10 henkilölle, sisältäen varusteet on 210€, lisähenkilöt 20€/hlö. 

SkyBreakers- stunttitemput

SkyBreakers järjestää polttareihin huimapäistä ohjelmaa ja temppuja, joko polttarisankarille tai koko polttariporukalle. Valikoimasta löytyvät muunmuassa ihmissoihtu, pelastautumispukuhyppy, pendulum-hyppy ja talviaikaan loistavasti sopiva, kossupullon nouto heikoilta jäiltä. 

Varalan Urheiluopisto

Varalan Urheiluopistosta löytyy monenlaista polttariporukoille sopivaa aktiviteettia, kuten Seikkailuhuvipuisto Flowpark, köysitoimintatehtäviä, kirkkovenesoutua, elämyskelluntaa ja jousiammuntaa. Lisäksi polttariryhmät voivat halutessaan varata käyttöönsä myös ranta- tai hirsisaunan ja paljun. 

Liikunnallisia aktiviteetteja

StudioMove

StudioMove järjestää polttariporukoille muunmuassa tankotanssia, ilma-akrobatiaa (rengas/silkit), ilmajoogaa ja erilaisia tanssitunteja, kuten twerk, show heels, burlesque ja reggaeton. Polttariporukka voi myös itse valita suosikkibiisinsä harjoiteltavan tanssin taustamusiikiksi. StudioMoven yksityistuntien hinnat ovat alkaen 120€ / 45 min ja 140€ / 60 min. 


House of Dance tarjoaa polttariporukoille toiveiden mukaisesti räälöityjä rentoja tanssitunteja tai workshoppeja. Tanssilajien joukosta löytyy niin twerkkausta, dancehallia, salsaa, kuin bollywoodiakin. Polttaripakettien hinnat ovat alkaen 250€. 


TanssiStudio Razzmatazz tarjoaa polttariryhmille hauskoja tanssitunteja, jotka voidaan toteuttaa polttariteeman mukaisesti, tai vaihtoehtoisesti tanssia polttarisankarin lempimusiikkiin tai muuhun teemaan, kuten 70-luvun tahtiin, bollywood-leffojen teemaan tai cabaree-hengessä. Tanssistudiolta  löytyy myös polttariporukoille rekvisiittaa tanssitunnin ajaksi ja tunti on mahdollista videoida, jotta siitä pääsee nauttimaan vielä häiden jälkeenkin. Polttaritunnit alkaen 100€ / 60 min. 

Rock The Pole

Rock The Pole järjestää polttariporukoille erilaisia lajikokeiluja asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Valikoimaan kuuluu tankotanssin lisäksi muunmuassa sirkustaiteilua, ilmajoogaa, tuolitanssia, sekä käsillä seisontaa. Yksityistuntien järjestäminen onnistuu lyhyelläkin varoitusajalla ja tarjouspyynnön voi jättää sähköpostitse. 

Fiilis Fitness

FiilisFitnessin polttaritunnin sisältö voidaan räätälöidä aivan asiakkaiden toiveiden mukaisesti ja Fiiliksen tiloista löytyvät myös tilavat pukuhuoneet & suihkutilat, joten sieltä on helppo jatkaa polttareita seuraaviin rientoihin. Lisäksi tiloista löytyy myös Salonki, joka sopii hyvin polttariryhmän kaunistautumiseen tunnin jälkeen. Polttaritunti voi pitää sisällään esimerkiksi tanssia, rentouttavaa kehonhuoltoa tai kunnon syketreeniä. 

Padel Tampere

Messukylän padelkeskuksessa voi järjestää hauskan ohjelmanumeron polttariporukalle, eikä aiempaa kokemusta lajista vaadita. Polttaripakettiin sisältyy alkuohjauksen sisältävä 1,5 tunnin pelihetki, vuokravälineet ja juoma jälkipeleille ja sen hinta 4-20 hengen porukoille on 30€/hlö. Polttaripakettiin kuuluu lisäksi myös pingis- ja pöytäcurlingpöytien, saunojen ja tv-tilojen vapaa käyttö. Myös keskuksen kahvila-deli on avoinna polttareiden ajan. 

Suppaa Tampere

Tampereen ensimmäinen SUP-koulu ja -vuokraamo Suppaa Tampere sijaitsee Pyynikin kuvankauniissa maisemissa. Suppaa Tampere järjestää ryhmille niin suppailuretkiä, kuin SUP-joogaakin ja heidän kauttaan on mahdollista myös vuokrata SUP-lautoja omatoimiretkeä varten. Omalle ryhmälle on mahdollista räätälöidä SUP-paketti, joka voi sisältää esimerkiksi sekä suppailuretken, että SUP-joogakokeilun. 

Trampolin Park Wild 

Trampolin Park Wildista löytyy niin trampoliinipuisto, kiipeilypuisto, kuin seikkailupuistokin. Trampoliinipuiston voi joko varata kokonaan omaan käyttöön tai sitten lunastaa hyppyliput kaikille ryhmän jäsenille. Trampoliinielämykseen voi myös halutessaan yhdistää kiipeily- ja seikkailupuistoelämyksen. 

Hemmottelua ja kauneudenhoitoa: 

Valkoinen Oksa

Miten olisi rentouttava hemmotteluhetki morsiamelle, vaikkapa polttaripäivän aluksi? Hair Garagen tiloissa, Tampereen keskustassa toimiva Valkoinen Oksa tarjoaa polttarisankareille 75 minuutin balilaista hierontaa, joka on ikivanha kokonaisvaltainen kauneusrituaali. Tämä hemmotteluhoito auttaa unohtamaan häästressin hetkeksi ja polttarisankarin nauttiessa hieronnasta muu polttariporukka voi suunnata nauttimaan lasilliset kuplivaa vieressä sijaitsevaan Bakery Cafeeseen. 

EdgeBeauty

EdgeBeauty tarjoaa polttariporukoille Edgen ETKOT-paketteja, joiden joukosta jokainen voi valita itselleen mieluisan hemmotteluelämyksen. Tämä olisi ihana hemmotteluelämys esimerkiksi ennen polttari-illalliselle suuntaamista!

Day Spa Studio Feel It

Day Spa Studio Feel It:in Tampereen toimipisteessä on käytössä neljä hemmotteluhuonetta, meikkipisteitä, sekä kampaamopalvelut, joten se soveltuu loistavasti ikimuistoisten polttareiden järjestämiseen. Polttariryhmälle voidaan kustomoida oma paketti, jonka sisältö kustomoidaan ryhmäkoon, käytettävissä olevan ajan ja budjetin mukaisesti. 

Holiday Club Tampereen Kylpylä

Holiday Club Tampereen Kylpylään voi suunnata päiväkäynnille, vaikka ei hotellin tiloissa majoittuisikaan, joten miten olisi rentouttava kylpyläpäivä, perinteisen morsiussaunan sijaan? Kylpylän allasosastolta löytyvät porealtaas, kylmäallas ja kahluuallas, sekä hemmottelevia vesisuihkuja. Saunaosastolta puolestaan löytyy niin perinteinen suomalainen sauna, kuin höyrysaunakin. Lisäksi samassa rakennuksessa palvelee Harmony Day Spa, johon on mahdollista buukata hemmotteluhieronta tai kauneushoito polttarisankarille, muiden rentoutuessa kylpylän poreissa. 

Kuva: // Pexels

Kulttuuria ja kädentaitoja:

Taito Pirkanmaa

Taito Pirkanmaa järjestää polttariporukoille taitokeskuksen tiloissa Rakkauden raitaa matossa-työpajoja, jossa polttariporukka pääsee yhdessä kutomaan pienen maton kangaspuilla. Polttarisankari voi valita mattoon mieleisensä sävyt ja jokainen polttarivieras pääsee vuorollaan kutomaan mattoon yhden raidan, muiden nauttiessa sillä välin nyyttärieväistä. Valmis matto jää taitokeskukseen odottamaan polttariseurueen jäsentä, joka noutaa sen myöhemmin ja saa meiltä opastuksen maton viimeistelyyn ja valmis matto voidaan lahjoittaa hääparille esimerkiksi hääpäivänä. Tästä jää ihana, pitkäikäinen muisto polttaripäivästä! Jonkun muun mielestä tämä olisi varmaan todella lame polttariaktiviteetti, mutta minusta tämä oli aivan ihana ja herkistyin vähän, kun ajattelin yhdessä ystävien kanssa rakkaudella kudottua mattoa :D Noh, tämä kertoo miten hurjapää minä olen!

Polttariäänitys studiossa

Rakastaako polttarisankari laulamista? Siinä tapauksessa polttariäänitys studiossa voi olla täydellinen polttarielämys hänelle! Laajasta biisivalikoimasta valitaan etukäteen pari kappaletta ja polttaripäivänä polttari­sankari laulaa biisin tai pari karaoketaustojen päälle äänitysstudiossa ammattilaisen avustuksella. Myös muu polttari­porukka voi halutessaan osallistua. Valmiit, miksatut kappaleet saa heti mukaansa illanviettoa varten tiedostoina (tai tarvittaessa cd-levyllä). Tämä olisi myös aika ihana huomenlahjaidea tulevalle puolisolle, jos äänitettäväksi kappaleeksi valitsisi jonkun yhteisiä muistoja sisältävän kappaleen! Tosin ei omalle puolisolleni, koska minähän en osaa laulaa, en sitten yhtään :D

Paint & Party

Maalaa ikioma taideteos vaihe vaiheelta, samalla omaa lempijuomaa siemaillen - mikä täydellinen konsepti! Suosittu Paint & Party järjestää yksityistilaisuuksia myös polttariporukoille. Yksityistilaisuuden hinta on 49€/hlö ja niitä järjestetään Teerenpelin tiloissa, sekä muiden yhteistyökumppaneiden tiloissa ympäri Suomen. Paint & Party on mahdollista toteuttaa myös ryhmän omissa tiloissa. 

Polttariporukka voi valita toteutettavakseen minkä tahansa Paint & Partyn olemassaolevista teoksista tai esittää oman toiveen (suunnittelupalkkio toiveteokseen on 40€). Teosvalikoimaan pääsee tutustumaan täällä. Yksityistilaisuuden kesto on noin 2 tuntia ja hintaan sisältyvät laadukkaat materiaalit ja tarvikkeet, essut tilaisuuden ajaksi, ohjaus ja tiimin apu koko tilaisuuden ajan, upeat teoksenne kotiin vietäväksi, tilan valmistelut ryhmällenne sekä siivous tilaisuuden jälkeen. Ilman snack-tarjoilua tilaisuuden hinta on 46€/hlö. 

Vehmaisten savipaja 

Ah, keramiikkaa! En saa siitä kyllikseni. Kangasalan rajalla sijaitsevassa Vehmaisten savityöpajassa on mahdollista järjestää yksityiskurssi polttariporukalle! Rakkauden malja-aiheisessa workshopissa polttarisankari pääsee dreijaamaan opettajan opastuksella "lemmenmaljan" ja muut polttarivieraat rakentamaan omat maljansa makkaratekniikalla. Pajalta löytyvät kaikki työvälineet ja materiaalit ja tekniikat ovat helppoja, joten ne onnistuvat myös ensikertalaisilta. Kurssi kestää noin puolitoista tuntia ja lopuksi polttarisankari saa valita, minkä väriseksi maljat lasitetaan. Maljat ovat polton jälkeen turvallisia käyttää ja kestävät esimerkiksi tiskikoneen. Valmiit työt voi noutaa savipajalta noin kahden viikon kuluttua.

HelmiVillakko

HelmiVillakon Floral Classics With Friends - Ystäväkurssi on täydellinen aktiviteetti pienemmälle polttariporukalle! Ystäväkurssilla osallistujat pääsevät sitomaan kukka-asetelman sesongin ihanimmista kukista, samalla hyvää musiikkia kuunnellen. Kurssi järjestetään 2 – 4:lle henkilölle Tampereella Helmivillakon katetulla terassilla touko-syyskuun aikana ja kurssin kesto on noin 2 tuntia. Kurssin hinta on 495€, riippumatta osallistujamäärästä ja hinta sisältää materiaalit, opetuksen ja valmiin asetelman kotiin vietäväksi.

Sweet Things Elovainion Kukka

Ylöjärvellä sijaitseva Sweet Things Elovainion Kukka järjestää myös omille ryhmille räätälöityjä kukkakursseja. Kurssille osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta kukkasidonnasta ja teema voidaan valita ryhmän toiveiden mukaisesti. 

Kuva: // Pexels

Pakopelejä- ja huoneita: 

Mysteeri

Pakohuonepeli on loistava valinta heti polttaripäivän alkajaisiksi, sillä siinä kaikki pääsevät pelaamaan ja ryhmähenki kasvaa kohisten. Se toimii myös hyvänä jäänmurtajana, jos kaikki polttarivieraat eivät ole toisilleen entuudestaan tuttuja. Tampereen Mysteeristä löytyy neljä erilaista pakohuonetta ja nettisivujen kautta voi pyytää tarjouksen omalle polttariseurueelle. 

Way Out

WayOut Tampereelta löytyy polttariseurueiden käyttöön kaksi erilaista pakohuonetta: The Prison (4-8 hlö) ja Back in time (2-6 hlö). Pakohuoneet ovat loistava valinta polttariaktiviteetiksi, sillä ne eivät ole riippuvaisia keliolosuhteista, eivätkä vaadi suuria fyysisiä ponnisteluja tai erityisjärjestelyjä. Polttarisankaria varten huoneeseen voidaan myös piilottaa polttariyllätykseksi esimerkiksi pieniä lahjoja, viestejä, ystäviä tai irvokkeita.

Nature Escape

Nature Escape järjestää luontopakopelejä yhteistyössä Varalan Urheiluopiston kanssa. Luontopakopelin sallistujamäärä on max. 16 hlö  (yli 8 hlö polttariporukat jaetaan kahteen samanaikaiseen peliin) ja kesto noin 1,5 tuntia. Etukäteen sovittaessa on myös polttarisankarin lahja mahdollista yhdistää osaksi peliä. 

Luontopakopelin hinta 2-6 pelaajalle on 200€, 7-8 pelaajalle 220€, 9-12 pelaajalle 380€ ja 13-16 pelaajalle 400€. 

Room Escape

Tampereen Finlaysonilla sijaitsevasta Room Escapesta löytyy useita erilaisia pelihuoneita ja pelejä on mahdollista myös räätälöidä polttariporukan toiveiden mukaisesti. Huoneeseen voidaan esimerkiksi piilottaa pieni lahja polttarisankarille tai muuttaa pelin alkutarinaa polttariseurueen toiveiden mukaisesti. Huoneeseen on mahdollista varata myös lisäpulmana arkkupulma, johon voidaan laittaa vaikkapa kirje tai muu pieni yllätys. Arkkua voi käyttää myös kylmälaukkuna sillä sinne mahtuu jopa 8 kappaletta 0,33 litran tölkkejä. Arkkupulman hinta on 25€ ja sen saa varattua helposti pelivarauksen yhteydessä.

Muuta tekemistä: 

Vakoilumuseo

Tampereen keskustassa sijaitseva Vakoilumuseo tarjoaa hauskoja elämyksiä polttariporukoille, esimerkiksi Vakoillen Vihille-ohjelman, valheenpaljastus- tai agenttitestejä, sekä Spy Game-pulmaseikkailun. Vakoillen Vihille-ohjelma sisältää perehdytyksen vakoilumenetelmiin ja polttarisankarille agenttitestin, jossa häntä testataan esimerkiksi asekätkön etsimisessä, ampumisessa ja salasanoman selvittämisessä. Ohjelma huipentuu kuulusteluhuoneessa toteutettavaan valheenpaljastustestiin, jonka kysymykset polttariseurue saa laatia itse. Ohjelman kesto on noin 2 tuntia ja hinta 190€ max. 15 hlö. 

Amazing Tampere

Amazing Tampere järjestää ryhmille erilaisia kaupunkiseikkailuja Tampereen keskustan alueella. Valmiiden ohjelmapakettien joukosta löytyy esimerkiksi Amazing Polttarit-paketti, jossa joukkue kohtaa noin 3 kilometrin mittaisella reitillä erilaisia tehtäviä. Reitin voi kiertää yhtenä ryhmänä mutta silti tiimit toisiaan vastaan kisaten tai järjestää hääparille vaikkapa yhteisen polttari-iltapäivän jossa tulevien puolisoiden polttariseurueet voivat kilpailla toisiaan vastaan. Paketin hinta sisältää seikkailun  sisällön, tekniikan (tabit ja kamerat), 1–2 maistiaista matkalla, hulvattomat kuvamuistot huikeasta päivästä, Amazing Tampere-huivit, palkinnot voittajille, sekä oman vetäjän seikkailun alkuun ja loppuun. Baarirastit eivät kuulu hintaan, mutta lisämaksusta tai omakustanteisesti ne onnistuvat. Kierros päättyy näköalapaikkaan, johon ei muuten pääsisi: Finlaysonin Seelannin torniin, josta on 360 asteen näkymät Tampereen kattojen ylle, kuohuviinin kera tietenkin!

Lisäksi innostuin myös Amazing Tasting-seikkailusta, jossa ryhmä pääsee maistelemaan niin Tallipihan Suklaapuodin suklaita, laadukasta luomukuohuviiniä, kuin kotimaisten tislaamoiden palkittuja ginejäkin. 

Viikinsaari

Vain 20 kilometrin päässä Tampereen keskustasta sijaitseva Viikinsaari on täydellinen kohde kesäajan polttareihin! Laivakuljetus Viikinsaareen lähtee Laukontorilta kesäaikana aina tasatunnein. Viikinsaaren palveluihin kuuluvat ravintola, kesäkioski, kesäteatteri, sekä monipuolista kulttuuriohjelmaa. Viikinsaaresta löytyy myös rantasauna, sekä upea iglusauna, jotka ovat varattavissa myös yksityiskäyttöön. Saaresta löytyy myös 1,3 kilometrin mittainen luontopolku ja meditaatiopolku. Tämä olisi ihana paikka vaikkapa kesäisen polttaripiknikin tai saunaillan viettoon!

Hohtogolf West Coast Ratina

Hohtogolf West Coast Ratinan polttaripakettiin sisältyy hohtominigolf-kierros jokaiselle osallistujalle, sekä kolme pelipolettia jokaiselle auto- tai koripallopeliin. Polttaripaketin hinta on 13€/hlö, kun osallistujia on minimissään 10. Toisena vaihtoehtona tarjolla on VR-simulaattoripaketti, johon sisältyy hohtominigolfkierros + virtuaalitodellisuus-simulaattori 1 tunti (virtuaalitodellisuus-simulaattori hohtominigolfkierroksen kanssa samanaikaisesti, pelaamaan vuorotellen hohtominigolfkierroksen ohessa). Hinta 11€/hlö + virtuaalitodellisuussimulaattori 80€/tunti, minimi 10 hlöä/190€. Mahdolliset juotavat veloitetaan toteutuneen kulutuksen mukaan. Olen itse pelannut hohtominigolfia useampaankin otteeseen ja se on aina ollut superhauskaa, suositus siis tälle!

Tässäpä siis iso liuta hauskoja polttari-ideoita Tampereen seudulta! Toivottavasti joukosta löytyi uusia vaihtoehtoja myös teille lukijoille :) 

perjantai 22. tammikuuta 2021

Sanomme tahdon - mutta missä? Pohdintaa vihkipaikoista ja -ajoista

Kirjoitusinto ei ota laantuakseen, joten julkaistaanpa nyt vielä viides postaus tälle viikolle :D Ootte ihania kun jaksatte lukea mun höpinöitä! Tänään on vuorossa pieni avautuminen aiheesta vihkiminen. Selväähän on, että 20.8.2022 sanomme tahdon, mutta tällä hetkellä kysymys kuuluu: missä ja milloin? 

Ennen kuin teimme päätöksen häiden järjestämisestä Turussa, T:n kotipaikkakunnalla, googlasimme myös, miten vihkiaikojen varaaminen Turun seudulla toimii. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä  kesäsesongin vihkiaikojen toiveet pääsee jättämään edeltävän vuoden toukokuussa. Kun kirkkojen vihkiaikoja jaetaan, toiveiden osalta etusijalla ovat kyseisen kirkon seurakuntaan kuuluvat hääparit, sen jälkeen toisella sijalla muut Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymään kuuluvat ja vasta sen jälkeen viimeisenä ulkopaikkakuntalaiset. Jos useampi toiveen jättänyt on samalla viivalla, ajat arvotaan. 

Me emme oikeastaan ole stressanneet vihkiaikatoiveita, ennen kuin nyt, kun ne pitäisi muutaman kuukauden päästä jättää. Yhtäkkiä onkin mieleen hiipinyt pelko siitä, että jäämmekin täysin ilman vihkiaikaa ja kirkkoa. Toki käytännössä Turun seudulla ja lähikaupungeissa on kyllä niin paljon kirkkoja, että eiköhän jostain meillekin aika järjesty hääpäivällemme. 

Toinen pohdinta liittyy siihen, mikä olisi meille kaikista mieleisin vihkipaikka, eli mihin järjestykseen haluamme vihkiaikatoiveemme sijoitella? Onko tietty kellonaika tärkeämpi kuin tietty kirkko? Yksikään harkitsemistamme vihkipaikoista ei ole ollut ylitse muiden tai aiheuttanut meille sellaista fiilistä, että juuri täällä haluaisimme mennä naimisiin. Meillä ei ole henkilökohtaista suhdetta tai tunnesidettä oikeastaan mihinkään kirkkoon, joten valinnan tekeminen tuntuu vaikealta. Salaa kadehtien olen lueskellut muiden kertomuksia ja kommentteja hääryhmissä siitä, miksi juuri tietty kirkko tai paikka on ollut heille merkittävä ja miksi vihkiminen on järjestetty nimenomaan siellä. 

Tässä muutamia paikkoja, joita olemme tähän mennessä pohtineet, sekä niiden plussia ja miinuksia: 

Maarian kirkko

Kaunis ja tunnelmallinen kivikirkko, jossa T on päässyt ripille ja joka sijaitsee lähellä hänen vanhaa lapsuudenkotiaan. Kävimme kesällä katsomassa kirkkoa ja se oli sekä sisältä, että ulkoa kaunis ja sympaattinen. 

+ Jonkinlainen henkilökohtainen yhteys, koska on T:n rippikirkko
+ Kaunis ja tunnelmallinen
+ Hyvä sijainti juhlapaikkaamme nähden (n. 10 km etäisyys)
+ Oma, tilava parkkipaikka 

- Oppaan mukaan Turun seudun kolmanneksi suosituin vihkikirkko, voi olla vaikea ulkopaikkakuntalaisena saada vihkiaikaa
- Kivipilarit, jotka kuuluvat kaikkiin keskiaikaisiin kivikirkkoihin. Jostain syystä olen kehittänyt näistä hirveän ongelman, kun ne blokkaavat aika ison osan vieraiden näkyvyydestä
-Vessa, onko sitä? En enää muista kysyimmekö tätä kesällä kirkossa vieraillessamme. Ja kyllä, tämä on minulle elintärkeä! :D Tähän on kaksikin syytä: 1) Tiedän, että moni vieraista tulee pidemmän ajomatkan takaa ja haluaa kirkkoon saapuessaan ensimmäisenä vessaan, todistin tätä myös ystävieni häissä syyskuussa, 2) Mahani on aina aivan sekaisin jännityksestä, joten todennäköisesti tulen kaipaamaan vessaa myös itse 


Martin kirkko

Vaaleasävyinen ja valoisa funkkiskirkko Turun keskustassa. Täällä pitänee käydä myös ihan paikan päällä vierailulla, jotta näkisimme myös miltä näyttää luonnossa. 

+ Kauniin ja kivalla tapaa myös modernin näköinen sekä sisältä, että ulkoa
+ Ulko-oven edustalla on runsaasti tilaa kirkosta poistumiseen ja "kunniakujaan"
+ Sisältä yhtä avaraa tilaa, ei näköesteitä

- Pysäköintipaikkojen löytäminen aivan Turun keskustassa voi olla haastavaa, ei tietoa onko omaa pysäköintialuetta ja jos on, minkä kokoinen


Pyhän Katariinan kirkko

Sympaattinen pieni kivikirkko aivan Holiday Club Caribian vieressä, pitkälti samaa tunnelmaa kuin Maarian kirkossa. Tätä olemme käyneet katsomassa vain ulkopuolelta, sillä kirkko on näin korona-aikaan suljettu ja avoinna vain erikseen sovittuina ajankohtina. 

+ Kaunis ja tunnelmallinen kivikirkko
+ Ei ehkä ihan niin suosittu vihkikirkkona, kuin Maarian kirkko, joten tänne voisi olla helpompaa saada vihkiaika
+ Hyvä sijainti juhlapaikkaamme nähden (n. 10 km etäisyys) 
+ Oma, tilava parkkipaikka

- Kivipilarit, äh ne kivipilarit 
- Ulko-oven edustalla ei ole kauheasti tilaa, mahtuisivatko vieraat siihen odottamaan poistumistamme?
- Onko vessaa?

Raision kirkko

+ Todella hyvä sijainti juhlapaikkaamme nähden, noin kilometrin kävelymatka eli halutessaan osa vieraista voisi jopa siirtyä juhlapaikalle jalkaisin 
+ Ei kuulu Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymään, joten vihkiajan voi varata suoraan seurakuntatoimistosta, ei tarvitse tehdä toiveiden kautta

- Kuvien perusteella kivan näköinen ulkoa, mutta sisältä ei ihan suosikkimme


Paattisten kirkko 

Sisältä ihanan värikäs ja valoisa puukirkko (jostain syystä näitä on Turun seudulla aika vähän), joka tuo vähän mieleeni oman kotipaikkakuntani Nastolan kirkon. Tätäkään emme ole käyneet katsomassa livenä ja näin korona-aikaan se on hiukan haastavaa, sillä kirkko on avoinna vain tapahtumien yhteydessä ja sopimuksen mukaan. 

+ Kaunis puukirkko, joka ihanan värikäs sisältä 
+ Viihtyisän näköinen miljöö 
+ Oma parkkialue

- Melko kaukana juhlapaikkaamme nähden (noin 20 km)


Naantalin kirkko 

Upealla paikalla mäen päällä Naantalissa sijaitseva suuri keskiaikainen kivikirkko, jonka ohi olemme käyneet Naantalissa vieraillessamme, mutta sisällä emme ole käyneet. 

+ Avara ja sisältä valoisa, vaaleasävyinen kivikirkko
+ Vihkiparien käytettävissä valmistautumistila
+ Vessa löytyy kirkon eteisaulasta
+ Ei mukana Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vihkiaikatoiveissa, kesän 2021 varauksia on saanut tehdä 5.5.2020 alkaen puhelimitse kirkkoherranvirastosta, eli todennäköisesti nyt toukokuussa avautuu kesän 2022 varauskalenteri
+ Oma pysäköintialue

- Vihkiminen maksaa ulkopaikkakuntalaisille 90 euroa (mikä ei kyllä meidän kohdalla ole merkittävä lisäkulu)
-Kivipilarit :D Tosin täällä eivät tunnu yhtä merkittävältä näköhaitalta, koska kirkko on isompi ja vieraat voisivat helposti asettua esimerkiksi penkkirivien päihin, jos haluavat esteettömän näkyvyyden alttarille


Taidekappeli 

Taidekappelista kirjoitinkin ihan oman erillisen postauksensa, johon listasin sen hyviä ja huonoja puolia. Jos et ole vielä lukenut, niin sen löydät täältä


Tulipas tästä pitkä postaus, joka sisälsi häiritsevän monta mainintaa kirkkojen wc-tiloista :D Tukeudun myös jälleen kerran teihin, rakkaat lukijat! Jos jollain teistä on omakohtaisia kokemuksia, mielipiteitä tai suosituksia näistä paikoista tai muista Turun lähiseutujen kirkoista, niin olisi tosi kiva kuulla niitä! 

Lisäksi olisi ihanaa kuulla tarkemmin tuosta vihkiaikatoiveiden jättämisestä, jos jollain turkulaisella tai Turussa vihittävällä ulkopaikkakuntalaisella on omakohtaista kokemusta niistä, esimerkiksi:

  • Montako toivetta saa jättää? 
  • Onko yksi toive aina tietty kirkko + tietty aika? Eli esimerkiksi Maarian kirkkoa voi toivoa kolmelle eri kellonajalle ja siinä menee sitten kolme toivetta? 
  • Oletteko ulkopaikkakuntalaisina onnistuneet saamaan haluamanne ajan? 
  • Jos jonkun parin ykköstoive on vaikkapa Maarian kirkko klo 15 ja meillä se on vasta kakkostoiveena, saavatko he automaattisesi tuon, huolimatta siitä toteutuuko oma ykköstoiveemme? 
Näistä on ollut tosi vaikea löytää tietoa ja kokemuksia, lupaan siis itse kirjoitella tänne blogiin, kunhan toiveet on toukokuussa jätetty ja olemme nähneet, miten tämä käytännössä toimii :) Lisäksi aion nyt ehkä vetäistä vähän henkeä ja rauhoittua, koska rakasta bloggaajakollegaani (ja henkistä tukeani) Sonjaa lainatakseni: "Lopulta vihkiminen on kuitenkin vain 30 minuuttia meidän hääpäivästä" ja tärkeintä on se, että joku vihkii meidät jossain!

torstai 21. tammikuuta 2021

Meillä on valokuvaaja!

Viime viikolla saimme lyötyä lukkoon taas yhden ison hääsuunnittelun osa-alueen, varasimme nimittäin hääkuvaajan. Meidän häät tulee kuvaamaan ihana jyväskyläläinen Sanni Hirvonen Photography!

Kuvat:// Sanni Hirvonen Photography instatililtä: @sannihphoto

Valokuvaajan valitseminen oli ehkä vaikein osuus häiden suunnittelussa tähän asti. Kuvat ovat minulle tosi tärkeät, sillä olen visuaalinen ihminen ja valokuvaan itsekin paljon, tosin ihan vain omaksi ilokseni ja iPhonen kameralla. Lisäksi koen, että kuvat ovat yksi niistä harvoista konkreettisista asioista, jotka hääpäivästä jäävät käteen ja niiden kautta on ihana palata muistelemaan tuota päivää vielä vuosienkin päästä. 

Tämä oli myös ensimmäinen asia, josta olimme sulhasen kanssa budjetin osalta hiukan eri linjoilla. Minä olin valmis panostamaan hääkuvaajaan ja käyttämään siihen noin 2000€ ja T taas oli sitä mieltä, että hänelle kuvat eivät ole niin tärkeitä, eikä hän haluaisi käyttää niihin kauheasti rahaa. Koska tämä oli kuitenkin minulle merkittävä asia, päädyimme kompromissiin ja sovimme, että kuvaukseen voidaan käyttää noin 1500 euroa. Budjetin ehdoilla lähdin sitten metsästämään meille parhaiten sopivaa kuvaajaa. 

Bongailin hääkuvaajia Instagramista ja kahlasin sitten läpi eri kuvaajien portfolioita. Julkaisin myös oman ilmoituksen Häät kuviksi-ryhmässä Facebookissa ja sieltä itseasiassa löytyi useampikin, uusi vaihtoehto ja myös Sannin löysimme sitä kautta. Iso suositus siis tälle! 

Suomi on pullollaan taitavia hääkuvia ja aluksi valinnan tekeminen tuntui mahdottomalta, sillä jokaisen kuvat olivat omalla tavallaan hienoja. Mitä enemmän kuvia selaili, sitä selkeämmin alkoi kuitenkin erottua kuvaustyyli, joka eniten miellytti meitä: valoisa, kesäinen, värikäs ja melko luonnollinen. 

Miksi ihastuimme juuri Sanni Hirvonen Photographyyn?

  • Kuvien tyyli oli juuri sitä mitä toivoimme ja eri hääparien portfoliot olivat myös yhtenäisiä, pidimme niistä jokaisesta
  • Ihastuimme portfolioissa erityisesti Sannin kykyyn napata kuvia hetkistä ja pienistä yksityiskohdista. Kiinnitän itse paljon huomiota yksityiskohtiin ja tykkään kuvata esimerkiksi koristeita, ruoka-annoksia ja asusteita, joten toivon, että myös hääpäivänämme kuviin taltioituu myös näitä asioita
  • Jokaisen parin portfoliosta välittyi juuri heidän häidensä tunnelma. Vaikka tyyli on yhtenäinen, jokainen portfolio kertoo silti oman tarinansa
  • Sanni on taitava sekä potrettikuvissa, että dokumentaarisessa kuvauksessa
  • Yhteydenpito oli mutkatonta ja ystävällistä - saimme hetkessä vastauksen tarjouspyyntöömme ja kaikkiin kysymyksiimme
  • Hinta sopi hyvin yhteen budjettimme kanssa 
  • Sannista välittyi aito innostus häitämme ja niiden kuvaamista kohtaan
Tässä vielä vähän avattuna, millainen kuvauspaketti meillä tulee olemaan: 

Full Day-dokumentaarinen hääkuvaus (noin 12 h)
Kuvia aamun valmistautumisesta, first look-kuvat ja potrettikuvat, vihkimisen ja hääjuhlan kuvaaminen, sekä ryhmäkuvia perheen ja ystävien kanssa
Hinta: 1500€ + matkakulut Jyväskylästä 80€, eli yht. 1580€

Sanni laati meille myös todella selkeän kirjallisen sopimuksen, joka on mielestäni tosi hyvä juttu! Se tekee sisällön ja ehdot selkeiksi alusta asti, molemmille osapuolille. Maksoimme nyt 100 euron varausmaksun, joka vähennetään kokonaishinnasta. Niin ja sovimme, että treffaamme ennen häitä kasvotusten, jotta pääsemme vielä keskustelemaan päivän kulusta ja suunnittelemaan kuvausta yhdessä. 

Jeee, nyt on taas yksi iso osa-alue hääsuunnittelussa hoidossa, enkä voisi olla tyytyväisempi meidän valintaan! Olen varma, että meillä tulee olemaan hauska päivä Sannin kanssa ja kuvista tulee upeita ♥

Jos itselläsi on vielä valokuvaaja etsinnässä, kannattaa lukaista myös aikaisemmat postaukseni aiheeseen liittyen: Muistilista häävalokuvaajan valintaan ja Inspiraatiota hääpotretteihin

keskiviikko 20. tammikuuta 2021

Eniten v*tuttaa - Häät ja korona edition

Yleisesti ottaen haluan uskotella itselleni olevani melko positiivinen ihminen. Olen sitä mieltä, että turha valittaminen on ärsyttävää ja uuvuttavaa, etenkin jos asialle ei voi tai halua itse tehdä mitään. Välillä kuitenkin kunnon valitus tekee myös hyvää ja puhdistaa mieltä. Tänään siis saa valittaa, ihan luvan kanssa!

Tiedättekö kirjan, "Eniten vituttaa kaikki"? Siihen on koottu lukuisia asioita, jotka voi ottaa päähän ja siitä on myös julkaistu lukuisia versioita, kuten Eniten vituttaa parisuhde, Eniten vituttaa työ ja Eniten vituttaa Suomi. Kyseisen kirjan inspiroimana laadin teille oman versioni, jonka aihe on blogin kohderyhmässä monelle hyvinkin ajankohtainen, eli Häät ja korona.

Eniten vituttaa, että.... 

Häämessuja ei voida järkätä livenä - Olen vihdoin itse tuleva morsian, toivottavasti ainutta kertaa elämässäni, mutta en pääse kiertelemään tuntikausia häämessuilla, täyttämään kangaskassiani kymmenillä mainoslehtisillä, keräämään ilmaisia karkkeja ja juomaan skumppaa häämuotinäytöstä katsellessa

Häät-blogiyhteisön miittejä ei voi järjestää - Pääsin mukaan Häät-blogiyhteisöön, joka on täynnä ihanan oloisia tyyppejä, joihin olisi kiva tutustua paremmin. Emme kuitenkaan voi järjestää tapaamista kasvokkain koko porukan voimin tai keksiä mitään kivoja aktiviteetteja koronan takia

Hääpukusovituksiin pitää suunnata ilman makutuomareita tai hyvin rajatulla määrällä - Teini-iästä asti haaveilemani hääsovitushetki skumppineen, kaasoineen ja äiteineen vaikuttaa tällä hetkellä aika hankalalta toteuttaa, koska suurin osa liikkeistä kehottaa suuntaamaan sovituksiin yksin tai hyvin pienellä porukalla

Risteilylle ei voi lähteä turvallisin mielin hakemaan halpaa viinaa - Tämä ei oikeastaan liity edes häihin, haluaisin sitä muuten vaan :D Kesä ja yöttömät yöt mökillä häämöttävät jo mielessäni.... Mutta tämä ehdottomasti ärsyttäisi vielä enemmän, jos meidän häät olisi jo tänä vuonna! Suunnitelmana nimittäin on hakea alkoholijuomat Virosta tai Latviasta

Kihlajaisjuhlia  ei voinut järkätä, tuskinpa kolmekymppisiäkään - Myös kauan haaveillut kihlajaisbileet jäivät järjestämättä koronan takia ja kohta kihlauksesta on kulunut vuosi, joten ehkä on fiksumpaa säästää nekin rahat suosiolla häitä varten. Olen tähän asti lohduttanut itseäni sillä, että järkkään sitten huhtikuussa kunnon kolmekymppiset, mutta nyt alkaa näyttää aika epätodennäköiseltä niidenkään juhliminen

Salille ei uskalla mennä ja olen liian laiska kotijumppaamaan - Hyvin alkanut terveellinen elämäni tyssähti aika nopeasti, kun koronaluvut lähtivät taas nousuun ja salin ihmismäärä alkoi ahdistaa. Kotijumppaan olen aivan liiian laiska ja mukavuudenhaluinen, työpäivän jälkeen makaan mielummin sohvalla ja selaan Jodelia

Googlesta löytyy muuten aika paljon hauskoja memejä hakusanoilla: wedding corona meme :D
Kuva:// Elle.com
Kuva: // The Funny Beaver.com
Kuva:// The Funny Beaver.com

Jos jotain hyvääkin haluaa löytyää, niin ainakin rahaa säästyy kun mitään ei voi tehdä ja minnekään ei voi mennä. Kun on kotona tai jommankumman vanhemmilla lähes 24/7, käyttää samoja legginssejä ja kulahtanutta t-paitaa viikosta toiseen ja meikkaa kerran kahdessa kuukaudessa, ei tule shoppailtua yhtään mitään. Myös hääblogin kirjoittamiseen voi hyvillä mielin käyttää useita tunteja viikossa, sillä kutsun sitä nykyään harrastuksekseni. 

Ja noh... kun tätä omaa listaani tarkastelee, niin aika pieniähän kaikki nämä asiat ovat ja toisaalta meidän häihin on vielä aikaa, joten moni juttu ehtii vielä muuttua. Rakkaat lukijat, sana on nyt vapaa! Mikä teitä tällä hetkellä ketuttaa, häihin ja koronaan liittyen?

tiistai 19. tammikuuta 2021

Vuoden Hääkuva 2021 - äänestä omaa suosikkiasi ja voita lahjakortti kultasepälle

Pääsimme tammikuun alussa Häät-blogiyhteisön bloggaajien kanssa esiraadittamaan Vuoden Hääkuva 2021 äänestyksen kuvia ja valitsemaan niiden joukosta omat suosikkimme finaalia varten. Tehtävä oli vaikea, sillä mukana oli todella monta upeaa kuvaa eri kuvaajilta ja jokaisen meistä piti valita niiden joukosta kymmenen omaa suosikkiamme. Tämä tehtävä oli minulle todella mieleinen, sillä rakastan kauniiden kuvien, etenkin hääkuvien katselemista ja se on myös loistava tapa löytää inspiraatiota ja uusia ideoita omiin tuleviin hääkuviin. 

Finalistit on nyt julkaistu ja äänestys on käynnissä! Oli hauska huomata, että finalistien joukkoon oli valikoitunut useampikin oma suosikkini. Kaikki finalistikuvat ovat upeita ja ansaitsevat ehdottomasti paikkansa finaalissa, mutta nostin tähän postaukseen vielä viisi omaa suosikkiani ja kirjoitin pienet perustelut siitä, miksi itse tykästyin kyseisiin kuviin!


Jami Ivanoff - Vuosi on louhittu, yhdessä
Tässä kuvassa huomioni kiinnittyi heti taivaan upean purppuraiseen ja vaaleanpunaiseen väriin. Se luo mielestäni hienon kontrastin harmaan ja kovan louhoksen ympärille. Ihastuin myös kuvasta huokuvaan symboliikkaan ja kuvan nimeen, sillä kulunut vuosi 2020 jos mikä on varmasti ollut monelle hääparille haastava ja kivikkoinen, mutta siitä on selvitty yhdessä ja rakkaus on voittanut. Tämä viestii sitä, että vaikka tie olisi välillä kivinen, kaikesta selvitään kyllä yhdessä. 

Pyry Kantonen Photography - Vuosi 2020 yhdessä (hää)kuvassa
Tässä kuvassa on lukuisia yksityiskohtia, joihin ihastuin. Ensiksikin tietysti Pälkäneen upea rauniokirkko, jonka tunnistin kuvasta välittömästi - se luo upean miljöön kuvaan. Toisena vaikuttava, tummanpuhuva taivas ja lähestyvä myrsky, mutta toisaalta myös vihkipaikalle osuvat valonsäteet ja hääparista huokuva onni. Viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä rakastuin myös kaasojen metsänvihreisiin mekkoihin, jotka luovat upean kontrastin rauniokirkon harmaiden sävyjen ja hääparin, sekä papin valkoisten asujen kanssa. Myös tämä kuva viestii mielestäni loistavasti häävuotta 2020, joka on ollut täynnä myrskyä ja uudenlaisia haasteita koronaepidemian takia, mutta toisaalta myös useiden hääparien onnea ja toivoa asioiden järjestymisestä. 


Miika Hämäläinen - Magical moment
Tässä kuvassa maisema, valo ja värit ovat henkeäsalpaavan kauniit! Kuva on otettu Kilpisjärvellä, mutta itselleni se toi ensimmäisenä mieleen Irlannin karut ylämaat, joissa retkeilin vaihto-oppilasvuoteni aikana. Ihastuin myös morsiamen sävytettyyn mekkoon ja kukkaseppeleeseen, sillä niidenkin värimaailma sopii täydellisesti yhteen ympäröivän luonnon kanssa. Nimi kuvaa mielestäni loistavasti kuvan tunnelmaa, se todella on taianomainen. 


Anette Sundström Photography - Life is a long and winding ride, better have the right one by your side
Tämän kuvan kohdalla minut hurmasivat iloisen riehakas tunnelma, romanttinen maalaismaisema ja ajatus siitä, että hääpari on juuri aloittanut yhteisen matkansa, aviopuolisoina. Myös kukkakimppu on todella kaunis ja sen sävyt, sekä hulmuava silkkinauha sopivat loistavasti ympäröivän maiseman väreihin. Plussaa tietysti myös siitä, että mielestäni on aina hauskaa, kun perinteisen hääauton tilalle keksitään muitakin luovia ideoita hääparin kulkupeliksi. 

Lotta Polviander Photography - Vie mut minne vaan
Tämän Lotan kuvan olin itseasiassa bongannut jo aiemminkin ja ilahduin siitä, että se löytyi kilpailuun osallistuneiden kuvien joukosta. Kuva on mielestäni todella aito ja huokuu hääparin iloa ja onnellista tunnetta vihkimisen jälkeen, kun he suuntaavat kohti yhteisen matkansa seuraavia käänteitä. Lisäksi siinä on hauskan urbaania kaupunkitunnelmaa ja se viestii hyvin omaa aikaansa - tämä on mielestäni yksi hienoimmista jutuista hääkuvissa. Ehkä joku voi katsoa tätä kuvaa 30 vuoden päästä ja naureskella, että tuolloin ne ajeli tuollaisilla sähköscooteilla?

Suunnatkaa tekin äänestämään finalistien joukosta oma suosikkinne, samalla voitte osallistua Kultajousen 100 euron arvoisen lahjakortin Kultasepänliike Suokolle! Suoraaan äänestykseen pääset klikkaamalla tästä! Jokaista kilpailukuvaa klikkaamalla, saat näkyviin kuvaajan, kuvan nimen ja kuvaajan kirjoittaman lyhyen kuvauksen. Äänestysaikaa on 31.3.2021 asti. 

Olisi myös kiva kuulla mikä finalistikuvista on teidän suosikkinne ja miksi? :)

***Postauksen kuvat saatu käyttöön Häät-blogiyhteisön kautta***

maanantai 18. tammikuuta 2021

Polttari-ideoita: Aktiviteetteja eläinrakkaille

Tänään ollaan jälleen polttaritunnelmissa - tällä kertaa luvassa polttariaktiviteetteja eläinrakkaalle polttarisankarille! Kaikki minut tuntevat tietävät, että rakastan eläimiä ja olen ikuinen heppatyttö - harrastin nuorempana ratsastusta säännöllisesti yli 12 vuoden ajan. Miksi eläinaktiviteetit sopivat hyvin myös polttariohjelmaksi? Eläinten kanssa puuhaaminen tutkitusti laskee verenpainetta ja stressiä, eli se on myös loistava tilaisuus unohtaa häiden suunnittelu hetkeksi ja viettää hauska päivä parhaassa seurassa.

Islanninhevosvaellus/Suomenhevosretki

Maastoretki islanninhevosilla tai suomenhevosilla on loistava polttariaktiviteetti, sillä se soveltuu myös aloittelijoille! Jos kaikilla polttarivierailla ei ole aiempaa ratsastuskokemusta, ei kannata suunnata monen tunnin mittaiselle vaellukselle, vaan varata esimerkiksi 1-1,5 maastoretki, johon voi tallista ja reitistä riippuen mahdollisesti yhdistää vaikkapa evästauon laavulla. 

Issikkatalleja löytyy Suomesta lukuisia ja iso osa niistä järjestää vaellusretkiä myös omille ryhmille. Voin lämpimästi suositella Vierumäellä sijaitsevaa Vaellustalli Toresonia, jossa olin useampi vuosi sitten issikkavaelluksella silloisten työkavereideni kanssa. Uudellamaalla puolestaan iso suositus Maastotalli Preryalle, joka järjestää ihania maastoretkiä suomenhevosilla. Täällä kävimme nykyisen työpaikkani heppakerhon kanssa maastoilemassa toissa vuonna!

Mikä ratsastuksessa ja etenkin maastoretkissä sitten on parasta? Hevosten, kuten kaikkien eläinten kanssa puuhastelu on itselleni todella rentouttavaa ja maastoretkillä pääsee lisäksi nauttimaan luonnosta, raikkaasta ulkoilmasta ja kauniista maisemista. 

Issikkavaelluksella Toresonissa, kun kuvaa katsoo niin onhan tästä jo muutama vuosi vierähtänyt :D
Ihana ratsuni Maastotalli Preryan vaelluksella <3

Ali-Ollin Alpakkatila

Toinen pääkaupunkiseudun helmi! Kävimme siskoni ja ystäväni kanssa täällä vierailulla muutama vuosi sitten ja ihastuimme paikkaan kovasti. Ali-Ollin Alpakkatila sijaitsee Klaukkalassa ja on avoinna vierailijoille sunnuntaisin klo 10-16, sekä erikseen sovittaessa. Ihanien alpakoiden lisäksi tilalta löytyy poneja, kaneja, deguja, aaseja, ankkoja ja kissa. Tilalle on helppo tulla niin omalla autolla, kuin julkisillakin, sillä Klaukkalan matkakeskukselta on noin kilometrin kävelymatka tilalle. 

Ali-Ollin Alpakkatila järjestää myös elämyksiä omille ryhmille ja polttariporukan aktiviteetiksi sopii loistavasti esimerkiksi alpakka-agility tai metsäretki alpakan kanssa. Tilalta löytyy myös oma puoti, josta voi ostaa ihania alpakanvillasta valmistettuja tuotteita. Olen haaveillut alpakka-agilitysta tai alpakkametkäretkestä jo kauan, nämä on pakko toteuttaa joskus!

Korkeasaari

Tiesittekö, että myös Korkeasaaressa voi järjestää polttarit? Polttariporukoille varattavissa on polttarikierros, jossa oppaan johdolla kuullaan hauskoja esimerkkejä Korkeasaaressa nähtävien eläinlajien kosiomenoista, parinvalinnasta, jälkeläistenhoidosta ja muusta perhe-elämästä. Polttarisankarille on myös luvassa diplomi kunnialla suoritetusta kierroksesta eläinten ihmeellisessä maailmassa. Polttarikierroksen kesto on 1,5 tuntia ja hinta 124,00 € (sis. alv 24%) + eläintarhan pääsyliput (8 € / osallistuja). 

Korkeasaaren tunnelmallisen kodan voi myös vuokrata yksityiskäyttöön polttareiden ajaksi. Kodassa voi grillata makkaroita, paistaa lettuja ja nauttia muitakin omia polttaritarjoiluja tai tilata saaren ravintoloista tarjoilut valmiiksi kotaan. Kodan vuokra on 124,00 € (sis. alv 24%). Toki ruoka- ja juomapuolesta voi nautiskella myös Korkeasaaren ravintoloissa tai pakata mukaan omat eväät ja viettää piknikhetken rantakallioilla. 

Rehndahlin kotieläinpiha

Kirkkonummella sijaitsevalla Rehndahlin kotieläinpihalla on mahdollista järjestää yksityisohjelmaa myös polttariporukoille. Kotieläinpihalla voi nauttia aidosta maalaistunnelmasta ja järjestää polttariporukalle erilaisia maalaisaktiviteetteja falabella-minihevosten koulutuksesta ja kananmunien keräämisestä possujen syöttämiseen suusta suuhun tekniikalla. Kotieläinpiha lupaa hulppeita ja ikimuistoisia hetkiä koko polttariporukalle! Polttaripaketin hinta on 60€ ohjelmaosuus + 10€/hlö. Ohjelman päätteeksi voi nuotiopaikalla grillata omia eväistä ja jatkaa tilan 60 eläimeen tutustumista omin päin. Tilan pihapiiristä löytyy myös haltijapolku ja toivomuskaivo. Tämä paikka vaikuttaa niin sympaattiselta, että tänne on ehdottomasti joskus päästävä! 

Ratsastusjousiammunta

Ratsastusjousiammunta on Suomessa vielä melko uusi laji, mutta sitä pääsee jo kokeilemaan useammassakin paikassa. Nimensä mukaisesti laji yhdistää ratsastuksen ja jousiammunnan, eli jousilla ammutaan hevosen selästä. Urheilulajina ratsastusjousiammunnassa tavoitteena on ampua nuolia yhteen tai useampaan tauluun mahdollisimman nopeasti, hevosen laukatessa radalla. Laji vaatii ratsastustaitoja ja kehonhallintaa, sillä kädet pitää pystyä irrottamaan ampumista varten ja hevosta ohjataan silloin muilla avuilla. Aloitteleville ratsastajille tämä laji ei siis sovellu. Tämä voi kuitenkin olla uudenlainen elämys polttarisankarille, jolta löytyy jo aiempaa ratsastuskokemusta. Meillä on ollut työpaikkani hevoskerhon kanssa haaveena suunnata myös tätä kokeilemaan! 

Pikaisella googlailulla bongasin, että ratsastusjousiammuntaa pääsee kokeilemaan esimerkiksi Lähderannan tallilla Tuusulassa, Niemenpellon tallilla Mikkelissä, sekä Nurmolandiassa Jämsässä

Vermon Ravikoulu

Vermon Ravikoulu Espoossa järjestää yksityisryhmille ravikokeiluja, joissa pääsee tandem-kärryillä kokeilemaan ravihevosella ajamista Vermon raviradalla. Aloitus tapahtuu tallissa jossa hevoset valjastetaan ohjatusti ja lähdetään ohjaajien kanssa ajamaa ja ajon päätteeksi ryhmäläiset voivat osallistua varusteiden purkamiseen ja hevosten hoitoon. Ohjelman kesto on noin 1,5 tuntia ja hinta on 40€/osallistuja, aiempaa kokemusta ajamisesta ei vaadita, vaan kokeilusta suoriutuu hyvin myös ensikertalainen. 
Toinen vaihtoehto on vauhdikas Horse Race, jossa osallistujat pääsevät tandem-kärryille raviohjastajan kyytiin kokeilemaan, miltä tuntuu ajaa kilpaa ravihevosella aidossa ravirataympäristössä. Horse Racen hinta on 100€/hevonen ja hevosmäärä ryhmän koosta riippuen 2-6 hevosta. Ravikoululta voi tiedustella tarjouksen omalle ryhmälle! 

Tästä aktiviteetista itselläni on omakohtaista kokemusta, sillä kävimme työpaikkani virkistyskerhon kanssa ravikokeilussa pari vuotta sitten. Jakauduimme pareittain ja saimme itse valjastaa ravihevoset ja sitten kokeilla vuoronperään ohjastamista, toisen parista istuessa kyydissä tandem-kärryillä. Olen itse ajanut hevosilla aiemminkin, mutta en koskaan oikeilla ravikärryillä tai -radalla, joten tämä oli todella hauska kokemus. Alla muutama kuva meidän ravikokeilusta, tätä voin suositella lämmöllä!

Tandem-kärryjen kyydissä kun kollega kokeili ensin ajamista
Jännittyneenä valmiina ajokokeiluun Vermossa!

Huskysafari

Järjestättekö polttareita talviaikaan? Siinä tapauksessa husky-safari on ikimuistoinen polttariaktiviteetti kaikille eläinrakkaille! Huskysafareita tarjoavia yrityksiä löytyy sattuneista syistä (lumi :D) enemmän Pohjois-Suomesta, mutta lumitilanteen salliessa valjakkoajoa on mahdollista päästä kokeilemaan myös esimerkiksi McAhon Safareilla Himoksella. Usein huskysafareilla voi valita joko kyydin oppaan ajamassa reessä tai sitten kokeilla ohjastamista itse. En ole itse ikinä päässyt huskyvaljakon kyytiin, mutta tämä on meidän aktiviteettilistalla maaliskuisella Ylläksen lomallamme, jota odotan jo todella kovasti. 

Nuuksion Poropuisto 

Nuuksiossa sijaitsee Suomen eteläisin poropuisto, jossa asuu tällä hetkellä kuusi poroa. Omalle ryhmälle voi varata poropuistoon yksityisvierailun, jonka aikana osallistujat pääsevät syöttämään poroille jäkälää, tutustumaan oppaan opastuksella poroihin ja niiden elämään, sekä nautiskelemaan omia eväitä kodan nuotiotulilla. Yksityisvierailun hinta 1-4 henkilölle on 150€, lisähenkilöt 30€/hlö ja sen kesto on 1 tunti. 

Poropuistosta löytyy myös muita ryhmille sopivia aktiviteetteja, kuten porovaellus, eli rauhallinen patikointiretki porojen kanssa Nuuksion kansallipuistossa tai porojen ruokinta yhdessä poronhoitajan kanssa. Poropuistossa on myös oma kotaravintola White Reindeer, jossa voi halutessaan nauttia lounasta tai elämyksellisen kolmen ruokalajin illallisen. Lisäksi poropuistossa voi majoittua ainutlaatuisessa päremajassa, jossa voi seurata porojen touhuja, ottaa kuvia ja syöttää niille jäkälää suoraan majasi ikkunasta käsin.

Minä olen nyt muutaman viikon hinkunut pääsyä poropuistoon, joten T lupasi, että jos hänellä vain on töistä vapaata, niin voimme suunnata sinne ystävänpäivätreffeille! Jeeee! 

Löytyykö täältä muilta eläinrakkaita morsiamia tai sulhasia? Voisitteko kuvitella polttareidenne sisältävän myös jotain eläinaiheisia aktiviteetteja?