perjantai 22. tammikuuta 2021

Sanomme tahdon - mutta missä? Pohdintaa vihkipaikoista ja -ajoista

Kirjoitusinto ei ota laantuakseen, joten julkaistaanpa nyt vielä viides postaus tälle viikolle :D Ootte ihania kun jaksatte lukea mun höpinöitä! Tänään on vuorossa pieni avautuminen aiheesta vihkiminen. Selväähän on, että 20.8.2022 sanomme tahdon, mutta tällä hetkellä kysymys kuuluu: missä ja milloin? 

Ennen kuin teimme päätöksen häiden järjestämisestä Turussa, T:n kotipaikkakunnalla, googlasimme myös, miten vihkiaikojen varaaminen Turun seudulla toimii. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä  kesäsesongin vihkiaikojen toiveet pääsee jättämään edeltävän vuoden toukokuussa. Kun kirkkojen vihkiaikoja jaetaan, toiveiden osalta etusijalla ovat kyseisen kirkon seurakuntaan kuuluvat hääparit, sen jälkeen toisella sijalla muut Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymään kuuluvat ja vasta sen jälkeen viimeisenä ulkopaikkakuntalaiset. Jos useampi toiveen jättänyt on samalla viivalla, ajat arvotaan. 

Me emme oikeastaan ole stressanneet vihkiaikatoiveita, ennen kuin nyt, kun ne pitäisi muutaman kuukauden päästä jättää. Yhtäkkiä onkin mieleen hiipinyt pelko siitä, että jäämmekin täysin ilman vihkiaikaa ja kirkkoa. Toki käytännössä Turun seudulla ja lähikaupungeissa on kyllä niin paljon kirkkoja, että eiköhän jostain meillekin aika järjesty hääpäivällemme. 

Toinen pohdinta liittyy siihen, mikä olisi meille kaikista mieleisin vihkipaikka, eli mihin järjestykseen haluamme vihkiaikatoiveemme sijoitella? Onko tietty kellonaika tärkeämpi kuin tietty kirkko? Yksikään harkitsemistamme vihkipaikoista ei ole ollut ylitse muiden tai aiheuttanut meille sellaista fiilistä, että juuri täällä haluaisimme mennä naimisiin. Meillä ei ole henkilökohtaista suhdetta tai tunnesidettä oikeastaan mihinkään kirkkoon, joten valinnan tekeminen tuntuu vaikealta. Salaa kadehtien olen lueskellut muiden kertomuksia ja kommentteja hääryhmissä siitä, miksi juuri tietty kirkko tai paikka on ollut heille merkittävä ja miksi vihkiminen on järjestetty nimenomaan siellä. 

Tässä muutamia paikkoja, joita olemme tähän mennessä pohtineet, sekä niiden plussia ja miinuksia: 

Maarian kirkko

Kaunis ja tunnelmallinen kivikirkko, jossa T on päässyt ripille ja joka sijaitsee lähellä hänen vanhaa lapsuudenkotiaan. Kävimme kesällä katsomassa kirkkoa ja se oli sekä sisältä, että ulkoa kaunis ja sympaattinen. 

+ Jonkinlainen henkilökohtainen yhteys, koska on T:n rippikirkko
+ Kaunis ja tunnelmallinen
+ Hyvä sijainti juhlapaikkaamme nähden (n. 10 km etäisyys)
+ Oma, tilava parkkipaikka 

- Oppaan mukaan Turun seudun kolmanneksi suosituin vihkikirkko, voi olla vaikea ulkopaikkakuntalaisena saada vihkiaikaa
- Kivipilarit, jotka kuuluvat kaikkiin keskiaikaisiin kivikirkkoihin. Jostain syystä olen kehittänyt näistä hirveän ongelman, kun ne blokkaavat aika ison osan vieraiden näkyvyydestä
-Vessa, onko sitä? En enää muista kysyimmekö tätä kesällä kirkossa vieraillessamme. Ja kyllä, tämä on minulle elintärkeä! :D Tähän on kaksikin syytä: 1) Tiedän, että moni vieraista tulee pidemmän ajomatkan takaa ja haluaa kirkkoon saapuessaan ensimmäisenä vessaan, todistin tätä myös ystävieni häissä syyskuussa, 2) Mahani on aina aivan sekaisin jännityksestä, joten todennäköisesti tulen kaipaamaan vessaa myös itse 


Martin kirkko

Vaaleasävyinen ja valoisa funkkiskirkko Turun keskustassa. Täällä pitänee käydä myös ihan paikan päällä vierailulla, jotta näkisimme myös miltä näyttää luonnossa. 

+ Kauniin ja kivalla tapaa myös modernin näköinen sekä sisältä, että ulkoa
+ Ulko-oven edustalla on runsaasti tilaa kirkosta poistumiseen ja "kunniakujaan"
+ Sisältä yhtä avaraa tilaa, ei näköesteitä

- Pysäköintipaikkojen löytäminen aivan Turun keskustassa voi olla haastavaa, ei tietoa onko omaa pysäköintialuetta ja jos on, minkä kokoinen


Pyhän Katariinan kirkko

Sympaattinen pieni kivikirkko aivan Holiday Club Caribian vieressä, pitkälti samaa tunnelmaa kuin Maarian kirkossa. Tätä olemme käyneet katsomassa vain ulkopuolelta, sillä kirkko on näin korona-aikaan suljettu ja avoinna vain erikseen sovittuina ajankohtina. 

+ Kaunis ja tunnelmallinen kivikirkko
+ Ei ehkä ihan niin suosittu vihkikirkkona, kuin Maarian kirkko, joten tänne voisi olla helpompaa saada vihkiaika
+ Hyvä sijainti juhlapaikkaamme nähden (n. 10 km etäisyys) 
+ Oma, tilava parkkipaikka

- Kivipilarit, äh ne kivipilarit 
- Ulko-oven edustalla ei ole kauheasti tilaa, mahtuisivatko vieraat siihen odottamaan poistumistamme?
- Onko vessaa?

Raision kirkko

+ Todella hyvä sijainti juhlapaikkaamme nähden, noin kilometrin kävelymatka eli halutessaan osa vieraista voisi jopa siirtyä juhlapaikalle jalkaisin 
+ Ei kuulu Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymään, joten vihkiajan voi varata suoraan seurakuntatoimistosta, ei tarvitse tehdä toiveiden kautta

- Kuvien perusteella kivan näköinen ulkoa, mutta sisältä ei ihan suosikkimme


Paattisten kirkko 

Sisältä ihanan värikäs ja valoisa puukirkko (jostain syystä näitä on Turun seudulla aika vähän), joka tuo vähän mieleeni oman kotipaikkakuntani Nastolan kirkon. Tätäkään emme ole käyneet katsomassa livenä ja näin korona-aikaan se on hiukan haastavaa, sillä kirkko on avoinna vain tapahtumien yhteydessä ja sopimuksen mukaan. 

+ Kaunis puukirkko, joka ihanan värikäs sisältä 
+ Viihtyisän näköinen miljöö 
+ Oma parkkialue

- Melko kaukana juhlapaikkaamme nähden (noin 20 km)


Naantalin kirkko 

Upealla paikalla mäen päällä Naantalissa sijaitseva suuri keskiaikainen kivikirkko, jonka ohi olemme käyneet Naantalissa vieraillessamme, mutta sisällä emme ole käyneet. 

+ Avara ja sisältä valoisa, vaaleasävyinen kivikirkko
+ Vihkiparien käytettävissä valmistautumistila
+ Vessa löytyy kirkon eteisaulasta
+ Ei mukana Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vihkiaikatoiveissa, kesän 2021 varauksia on saanut tehdä 5.5.2020 alkaen puhelimitse kirkkoherranvirastosta, eli todennäköisesti nyt toukokuussa avautuu kesän 2022 varauskalenteri
+ Oma pysäköintialue

- Vihkiminen maksaa ulkopaikkakuntalaisille 90 euroa (mikä ei kyllä meidän kohdalla ole merkittävä lisäkulu)
-Kivipilarit :D Tosin täällä eivät tunnu yhtä merkittävältä näköhaitalta, koska kirkko on isompi ja vieraat voisivat helposti asettua esimerkiksi penkkirivien päihin, jos haluavat esteettömän näkyvyyden alttarille


Taidekappeli 

Taidekappelista kirjoitinkin ihan oman erillisen postauksensa, johon listasin sen hyviä ja huonoja puolia. Jos et ole vielä lukenut, niin sen löydät täältä


Tulipas tästä pitkä postaus, joka sisälsi häiritsevän monta mainintaa kirkkojen wc-tiloista :D Tukeudun myös jälleen kerran teihin, rakkaat lukijat! Jos jollain teistä on omakohtaisia kokemuksia, mielipiteitä tai suosituksia näistä paikoista tai muista Turun lähiseutujen kirkoista, niin olisi tosi kiva kuulla niitä! 

Lisäksi olisi ihanaa kuulla tarkemmin tuosta vihkiaikatoiveiden jättämisestä, jos jollain turkulaisella tai Turussa vihittävällä ulkopaikkakuntalaisella on omakohtaista kokemusta niistä, esimerkiksi:

  • Montako toivetta saa jättää? 
  • Onko yksi toive aina tietty kirkko + tietty aika? Eli esimerkiksi Maarian kirkkoa voi toivoa kolmelle eri kellonajalle ja siinä menee sitten kolme toivetta? 
  • Oletteko ulkopaikkakuntalaisina onnistuneet saamaan haluamanne ajan? 
  • Jos jonkun parin ykköstoive on vaikkapa Maarian kirkko klo 15 ja meillä se on vasta kakkostoiveena, saavatko he automaattisesi tuon, huolimatta siitä toteutuuko oma ykköstoiveemme? 
Näistä on ollut tosi vaikea löytää tietoa ja kokemuksia, lupaan siis itse kirjoitella tänne blogiin, kunhan toiveet on toukokuussa jätetty ja olemme nähneet, miten tämä käytännössä toimii :) Lisäksi aion nyt ehkä vetäistä vähän henkeä ja rauhoittua, koska rakasta bloggaajakollegaani (ja henkistä tukeani) Sonjaa lainatakseni: "Lopulta vihkiminen on kuitenkin vain 30 minuuttia meidän hääpäivästä" ja tärkeintä on se, että joku vihkii meidät jossain!

4 kommenttia:

  1. Hei! Kaikissa kirkoissa on nykyään vessat. Se, missä ne ovat ja mahtuuko sinne esim. laahuksen kanssa, selviää käymällä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäpä huojentava tieto! Oon saanut traumat, kun olimme pari vuotta sitten Espoon tuomiokirkossa joulukonsertissa ja siellä kun kysyin vessaa, niin sanottin että ei ole missään siinä lähettyvillä :D

      Poista
    2. Voi hirvistys! Minäkin saisin sellaisesta traumat.

      Poista
  2. Moi! Maarian kirkon vessa on kirkon ulkopuolella, ihan muurin toisella puolella olevassa vanhassa siilo(?)-rakennuksessa. Se on tehty muutama vuosi sitten ja on invavessa, joten jonkin verran tilaa pitäisi olla :)

    VastaaPoista