tiistai 19. toukokuuta 2020

Kaasohommissa: Morsiussaunan abc


Kuva: Canva.com

Ajattelin tähän väliin kirjoitella postauksen myös kaasona toimimiseen ja polttareihin liittyen. Julkaisen nämä kaikki postaukset tuolla samalla Kaasohommissa-otsikolla ja tunnisteella, niin ne on helppo löytää jatkossakin blogista :) Nyt ensimmäisenä jakoon parhaat vinkkini morsiussaunan järjestämiseen, kuvituksena otoksia omille ystävilleni järjestetyistä morsiussaunoista vuosien varrelta. 

Morsiussauna on minusta yksi ihanimmista polttariperinteistä ja olenkin saanut kunnian vastata morsiussaunan toteuttamisesta jo useamman ystäväni polttareissa. Morsiussaunalla on pitkät perinteet ja siihen liittyy paljon erilaisia taikoja, loitsuja ja uskomuksia. Perinteisesti morsiussauna järjestettiin häiden aattona, sillä saunominen symboloi siirtymäriittiä morsiamen jättäessä kotinsa ja vanhan elämänsä siirtyäkseen uuteen elämäänsä aviopuolisonsa kanssa. Morsiussaunassa vanhat liat ja synnit pestiin pois, jotta morsian pystyi aloittamaan uuden elämänvaiheensa puhtaalta pöydältä. Lisäksi morsiussaunan on uskottu toimivan pahojen henkien karkoittajana ja lisäävän avio-onnea ja terveyttä. 

Omille ystävillemme olemme toteuttaneet erilaisia morsiussaunoja vähän morsiamesta ja hänen toiveistaan riippuen. Esittelen tässä nyt tarkemmin kaksi hyväksihavaittua vaihtoehtoa:

Perinteinen morsiussauna

Morsiamen istuin 

Peittäkää lauteet valkoisella lakanalla ja valmistakaa morsiamelle oma istuin ylälauteelle esimerkiksi koivunoksista. Sujauttakaa mukaan myös pieni kuusenoksa, muistuttamaan siitä, että elämä ei aina tule olemaan pelkkää ruusuilla tanssimista. 

Pahojen henkien karkoittaminen saunomisen aluksi

Morsiussaunan taikojen teon voi aloittaa heti saunalle siirryttäessä. Koko polttariseurue voi kolistella astioita ja paukuttaa seiniä ja ovea ja huutaa "Paha pois", sillä metelöinnin uskotaan karkottavan pahat henget niin morsiussaunasta, kuin avioliitostakin. 

Löylyn heittäminen olan yli

Heittämällä löylyä selkä kiukaalle päin, eli olkansa yli, varmistetaan ettei morsian jää kaipaamaan aiempaa elämäänsä.

Morsiamen vastominen/vihtominen

Tärkeä osa morsiussaunaa on morsiamen vastominen/vihtominen (riippuu keneltä kysytään :D), johon kaikki polttarivieraat voivat vuorotellen osallistua. Näin saadaan morsian puhdistettua kaikesta menneistä synneistä ennen häitä. 

Vanhojen heilojen hyvästely


Tämän toteuttamiseen on monia eri tapoja, joten voitte valita morsiamelle sopivan. Perinteisin versio on se, että morsian juoksee alasti (tai ainakin vähissä vaatteissa) saunan ympäri huudellen samalla entisten heilojen nimiä. Jokainen eksä saa oman kierroksensa ja morsian voi itse rajata ketkä kaikki laskee entisiksi heiloiksi. 

Muita tapoja tämän toteuttamiseen on esimerkiksi kirjoittaa eksien nimet paperilapuille ja sitten polttaa ne. Jos heiloja ei ole kertynyt kovin montaa, voi heidät hyvästellä esimerkiksi shotteja kulauttamalla. Hauska tapa voi olla myös heilojen nimien kiinnittäminen mölkkypalikoihin esimerkiksi paperilapuilla ja sitten sulhanen toimii mölkkykapulana ja vähitellen "teilaa" nämä kilpakosijat. Yksi tapa on myös heittää jokaisen eksän kohdalla oma löylykauhallinen kiukaalle. 

Morsiamen naimaonnen periminen

Naimattomien polttarivieraiden kannattaa morsiamen saunasta poistuttua istahtaa hetkeksi hänen paikalleen löylyihin, sillä tämän uskotaan lisäävän omaa naimaonnea. Lisäksi kannattaa myös vihtoa itsensä samalla vihdalla kuin morsian, sillä tämänkin avulla voi lisätä omaa naimaonnea. 

Sulhasen paidassa saunominen 

Halutessaan morsian voi  myös saunoa yllään tulevan sulhasensa pesemätön paita. Kun hän hikoilee saunassa sulhasen paitaan, varmistetaan sillä tulevan avioparin rakkauden jatkuminen ja taataan heille luja liitto. 

Morsiamen käsittely suolalla, jauholla, hunajalla sekä kananmunalla 

Tämä on ehdottomasti morsiussaunan hauskin (ja sotkuisin!) vaihe. Morsiamen selkään hierontaan suolaa, jotta voidaan varmistaa ettei vanha suola enää janottaisi. Tämän jälkeen selkä käsitellään jauhoilla, joiden avulla taataan avioliittosopu ja leivän riittäminen tulevaisuudessa. Jauhojen jälkeen morsiamen iholle hierotaan hunajaa, jonka avulla taataan tulevalle avioparille makea elämä. Lopuksi morsiamen hiukset vielä pestään kananmunalla: tällä lisätään hedelmällisyyttä ja varmistetaan lapsionni. 

Vaatteiden kääntäminen nurinpäin 

Halutessaan joku polttariseurueesta voi saunomisen aikana käydä kääntämässä morsiamen vaatteet nurinpäin. Morsiamen reaktion avulla voidaan sitten selvittää, millaisen vaimon tuleva aviomies on itselleen saamassa: helposti hermostuvan ja äkäisen vai leppoisan ja rennon puolison.

Vihdan/vastan heittäminen saunan katolle

Morsiussaunan jälkeen morsian heittää vastan olkansa yli saunan katolle. Tämän avulla varmistetaan aviolinnon onni ja vauraus ja lisäksi vastan asennosta voidaan ennustaa kumpaa sukupuolta avioparin ensimmäinen lapsi tulee olemaan. Jos varsi on jäänyt ylöspäin, tarkoittaa se poikaa ja jos taas alaspäin, ennustaa se tyttöä. 

Morsiamen hiusten letittäminen 

Merkiksi morsiussaunasta suoriutumisesta ja siitä, että on valmis astumaan uuteen elämäänsä, joku kaasoista voi leittää morsiamen hiukset. Lisäksi hänen päähänsä voidaan asettaa esimerkiksi kaunis kukkaseppele. 
Lista perinteisen morsiussaunan tarvikkeista: 

Vaaleasävyinen lakana
Saunavihta
Luonnonkukkia ja joku maljakko/astia niille 
Tuikkukynttilöitä/lyhtyjä (jos ette uskalla polttaa oikeita, valitkaa led-kynttilät)
Koivun oksia
Suolaa
Jauhoja
Hunajaa
Pari kananmunaa
Ponnari ja kukkaseppele hiusten letitystä varten 
Shampoo, hoitoaine ja suihkugeeli morsiamen peseytymistä varten


Hemmottelumorsiussauna


Jos tiedätte, että morsian ei välttämättä nauti perinteisistä taioista tai sotkemisesta, voitte toteuttaa morsiussaunasta myös ihanan hemmotteluversion. 

Peittäkää ylälaude valkoisella lakanalla ja koristelkaa sauna luonnonkukilla, koivunoksilla ja kynttilöillä. 

Lorauttakaa löylyveteen ihanaa löylytuoksia

Valmistakaa kotitekoinen kasvokuorinta sekoittamalla hunajaa ja sokeria kauniiseen astiaan

Valmistakaa morsiamelle jalkakylpy sekoittamalla kylpysuolaa pesuvadissa lämpimään kylpyveteen

Varatkaa polttariseurueelle raikastavat kasvonaamiot saunan jälkeiseen hemmotteluun tai viettäkää esimerkiksi yhteinen manikyyrihetki

Lista hemmottelusaunan tarvikkeista: 

Vaaleasävyinen lakana
Saunavihta
Luonnonkukkia ja joku maljakko/astia niille 
Tuikkukynttilöitä/lyhtyjä (jos ette uskalla polttaa oikeita, valitkaa led-kynttilät)
Koivun oksia
Saunatuoksu
Hunajaa
Sokeria
Kylpysuola
Pesuvati
Kasvonaamiot (esimerkiksi sheet maskit) koko porukalle


Morsiussaunan loitsuja

Tähän loppuun vielä pari loitsua, jotka voitte joko lukea yhteen ääneen morsiussaunan aikana (printatkaa tarpeeksi kopioita valmiiksi) tai joku teistä voi lukea ääneen. Loitsut olen alunperin bongannut vuosia sitten täältä

Morsiamen lempi

Ottivat lähteestä vein, hakivat kirkkaalla kattilalla. Sitte saunaa
lämmitettiin kirkkoon lähtiissä. Sitte kylvettäissä loihti:

Minäpä taitan taika-vastan, 
Lempi vastan liekautan 
Justiinsa Juhanus-yönä, 
Pienen Pietarin keralla. 
Nouse, lempi, liehumaan, 
Kunnii, kupahumaan 
Yli kuuen kirkkokunnan, 
Yli kappelin kaheksan, 
Nouse nokko, seiso seipo, 
Mamman makkara ylene 
Ilman nuorin nostamata, 
Terva köysin tempomata. 

Lemmen nostoja

Nouse, lempi, liehumaan, 
kunnivo, kuulumaan 
tämän lapsen lantehilla, 
tämän piian p-n päällä,
tämän peiposen perillä, 
tämän allin assuntaa, 
tämän linnun liikuntaa! 
Kun on saunan lämpimät mänöö, 
sinne on minun lempen mänköön; 
kuin on tämän saunan uuni ärisöö, 
niin on minun lempen ärisköön!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti