keskiviikko 4. elokuuta 2021

21 x Hauskimmat hääleikit- ja ohjelmanumerot

Ystäviemme häissä viikonloppuna oli todella hauskoja ohjelmanumeroita ja niiden inspiroimana kokosin tähän postaukseen kunnon listauksen hääleikeistä ja - ohjelmanumeroista. Mukana niin perinteisiä suosikkeja, kuin vähän tuoreempiakin ideoita!

Muutama oma ajatukseni häiden ohjelmaan liittyen: 

  • Häiden aikataulua ei kannata suunnitella liian tiukaksi ja mahduttaa mukaan kaikkia mahdollisia leikkejä ja ohjelmanumeroita, sillä usein vieraat nauttivat myös vapaasta hengailusta
  • Valitkaa leikkejä ja ohjelmanumeroita, joista te itse pidätte, mutta joista myös vieraanne todennäköisesti innostuvat - näin taataan, että kaikki viihtyvät juhlissa 
  • Hyvä idea voi olla liittää ohjelmaan pari yhteistä leikkiä tai ohjelmanumeroa ja lisäksi jotain itsenäistä tekemistä, jota vieraat voivat hääpäivän aikana suorittaa omassa tahdissaan
  • Varalle voi myös miettiä pari lisäideaa siltä varalta, että johonkin väliin jääkin arvioitua enemmän aikaa tai vaikuttaa siltä, että vieraat kaipaisivat lisää tekemistä. Kaasoja/bestmaneja/seremoniamestaria kannattaa myös ohjeistaa, mitkä ohjelmanumeroista ovat teille tärkeimpiä ja mitkä voi tarpeen vaatiessa jättää pois, jos aikataulu alkaa näyttää liian tiukalta tai juhlien aikana tulee yllätyksiä
  • Jos suunnittelet häiden ohjelmaa kaason, bestmanin tai vaikkapa häävieraan roolissa, muista varmistaa leikkien/ohjelman sopivuus myös hääparilta. Monien hääleikkien kohdalla mielipiteet nimittäin vaihtelevat aika paljonkin, joku rakastaa esimerkiksi kenkäleikkiä ja morsiamenryöstöä ja joku toinen taas voi ajatella, kuten eräs ystäväni, että: "Jos joku meidän häissä ryöstää jotain, oli se sitten anoppi tai boolimalja, niin lähden kyllä menemään" :D

Pihapelit/Hääcup

Pihapelit sopivat loistavasti myös häihin ja luovat rentoa juhlafiilistä! Edellytyksenä toki on, että juhlapaikan pihamaalla on tilaa pelailulle. Ystäviemme häissä järjestettiin Hääcup, jossa kaikki halukkaat saivat kisata kolmessa lajissa: tikanheitossa, sekä frisbeegolfin, että perinteisen golfin puttauksessa. Kunkin suorituspaikan luota löytyi tuloskortti, johon oma tulos merkittiin ylös ja myöhemmin illalla palkittiin kolme korkeimmat pistemäärät saavuttanutta. 

Edellämainittujen lisäksi häiden pihapeleiksi voisivat sopia myös petanque, mölkky, sekä pussin- tai renkaanheitto. Esimerkiksi mölkkypeliä voi nopeuttaa niin, että koko peliä ei pelata läpi, vaan kukin osallistuja saa vaikkapa 3-5 heittoa, joiden yhteispistemäärä lasketaan sitten yhteen. 
Tietovisa

Muutamissakin häissä, joihin olen osallistunut, on ollut ohjelmassa myös jonkinlainen tietovisa hääpariin liittyen. Visan voi toteuttaa joukkueittain (esimerkiksi pöytäryhmät muodostavat aina 4-6 hengen joukkueen) tai yksilöittäin, niin että jokaiselle jaetaan oma visailulappu. Vieraita voi ohjeistaa täyttämään vastaukset tiettyyn kellonaikaan mennessä ja sen jälkeen käydään vastaukset läpi ja paljastetaan oikeat vastaukset, sekä lasketaan joukkueiden pisteet. Yksi vaihtoehto on myös toteuttaa visa sähköisesti Kahoot-sovelluksen avulla, jolloin oikeat vastaukset ja voittaja selviävät kätevästi heti pelin aikana. 

Musavisa

Myös tämän idean bongasin ystävieni häistä viikonloppuna! Kisailimme loppuillasta 2-4 hengen joukkueissa musavisassa, jonka sulhanen oli suunnitellut. Biisejä oli muistaakseni 12 ja ne oli koottu Spotify-listaksi. Jokaisesta biisistä soitettiin aina lyhyt pätkä ja esiintyjän arvaamisesta sai puoli pistettä ja kappaleen nimestä toisen puolikkaan. Tämä oli superhauska, koska mukaan mahtui biisejä Popedasta ja Röllistä Weekendiin :D

Yhteistanssi

Useammissakin häissä, joissa olen päässyt olemaan vieraana, on myös loppuillasta bailattu jonkinlaisen yhteistanssin merkeissä, eräissä juhlissa letkajenkan ja toisissa macarenan tahdissa. Viikonlopun häissä yhtenä ohjelmanumerona oli lindyhop-tanssin parin helpon askelkuvion opetteleminen morsiamen siskon johdolla ja se oli superhauskaa! Tämä ohjelmanumero oli myös siitä hyvin suunniteltu, että tanssimaan pystyi niin yksin, kuin parinkin kanssa. 

Treffi-ideoita hääparille

Tämä on helppoa itsenäistä tekemistä vieraille! Jokaisessa pöydässä tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi vieraskirjan vieressä voi olla purkki/laatikko, pieniä paperilappuja ja kyniä ja vieraat voivat kirjoittaa lapuille treffi-ideoita hääparille. Tämä on minusta hauska idea myös siksi, että usein parhaat vinkit retkipaikoista, ravintoloista ja muista kohteista saa juurikin puskaradion kautta!

Tutustumisleikki

Tutustumisleikki on loistava ohjelmanumero heti hääjuhlan alkuun, etenkin isommissa häissä, joissa kaikki vieraat eivät välttämättä tunne toisiaan entuudestaan. Itse tykkään tutustumisleikistä, jossa hääpari kääntyy hetkeksi selin yleisöön päin ja tällä välin seremoniamestari näyttää paperilapulla vieraille keiden tulee nousta seisomaan (tähän kannattaa miettiä sellaiset kuvaukset, ettei kukaan joudu nousemaan yksin seisomaan, eli esimerkiksi "Sulhasen sukulaiset", "Hääparin isovanhemmat", "Morsiamen opiskelukaverit" jne) ja tämän jälkeen hääpari saa kääntyä ja yrittää arvata mikä pystyyn nousseita vieraita yhdistää. 

Tämän voi toki toteuttaa myös ilman arvuuttelua, jolloin voi ottaa mukaan myös hauskempia kuvauksia, esimerkiksi "Olen vaihtanut sulhasen vaipan" tai "Olen bilettänyt yhdessä hääparin kanssa". 

Kenkäleikki

Perinteinen kenkäleikki jakaa mielipiteitä, mutta itse henkilökohtaisesti pidän sitä hauskana! Leikin ideana on, että hääpari istuu selät vastakkain toisiaan näkemättä ja Tuttu Juttu-tyyppisesti heille esitetään kysymyksiä, "Kumpi nukahtaa helpommin television ääreen?" ja sitten he saavat esittää mielipiteensä kohottamalla joko oman tai puolison kengän ilmaan. Jos ei halua pelata kengillä, voi vastauksia varten askarrella vaikkapa kaksi erilaista pahvikylttiä. 

Yksi vaihtoehto on myös ottaa yleisö mukaan äänestyksiin, joko niin, että voidaan vastata pöytäryhmittäin ja jokaisesta pöydästä löytyy kaksi pöytäkylttiä jonka joku pöydässä istuvista sitten kohottaa ilmaan tai esittämällä ensin kysymys ja sitten vastausvaihtoehdot ja jokainen vieras voi äänestää nostamalla kätensä ilmaan kannattamansa vastauksen kohdalla. Eli esimerkiksi "Kumpi voisi todennäköisemmin unohtaa avaimet kotiin?", "XX" -> tätä äänestävät nostavat kädet ilmaan vai "XX" -> tätä äänestävät nostavat kädet ilmaan. Leikin vetäjä voi silmämääräisesti suorittaa tuomaroinnin ja arvioida kumpi kerää enemmän ääniä. 

Täydennettävä tarina

Meinasin ensin nimetä tämän aukkotarinaksi, mutta sitten totesin, että se kuulostaa vähän liian hämärältä :D Mutta ideana siis, että on etukäteen laadittu hauska tarina, joka voi kertoa vaikkapa hääparista ja heidän yhteisestä taipaleestaan, johon on jätetty tiettyjä aukkoja (vaikkapa muutama verbi, adjektiivi ja substantiivi). Vierailta kerätään sitten sanoja esimerkiksi pöytäryhmittäin ja näillä täydennetään tarina ja lopuksi luetaan se. Toki tarinaan voi halutessaan lisätä muitakin henkilöitä seikkailemaan, vaikkapa hääparin läheisiä tai ystäviä.

Polttariterveiset 

Hauska idea on myös sisällyttää hääohjelmaan jossain muodossa terveiset tai muistoja hääparin polttareista! Polttareista voi koostaa kuvakirjan tai teettää polttarikuvat ja ripustaa ne esille seinälle tai taulukehykseen. Jos polttarisankari on esiintyjätyyppiä, on polttariseurue voinut pyytää häntä valmistelemaan polttareiden aikana esimerkiksi lauluesityksen tai runon, joka esitetään sitten hääjuhlassa. Joskus kuulin myös, että polttariseurue esitti yhdessä tanssin, jota olivat treenanneet polttaripäivänä tanssitunnilla :D Jos polttaripäivästä on koottu lyhyitä videopätkiä, voi ne myös editoida yhdeksi videoksi, jonka voi esittää hääjuhlassa valkokankaalta kaikille vieraille.

Häät.fi instasta bongasin juuri hauskan idean, jossa polttareissa oli tehty vähän erilaista taidetta ja painettu maalin kanssa morsiamen, sekä muutaman polttarivieraan takamusten kuvat valkoiselle lakanalle ja häissä sulhanen pääsi tunnistamaan mikä näistä kuului hänen omalle puolisolleen :D Polttariterveisiä kannattaa toki ideoida yhdessä hääparin kanssa, jolla myös varmistetaan, että ne heidän mielestään sopivat juuri heidän juhliinsa ja vierasjoukolleen. 

Nimet kaulimeen

Yhden ystäväni häissä juhlasalin pöydät jaettiin kahteen eri joukkueeseen ja hääparin molemmat osapuolet saivat oman joukkonsa, jolta heidän piti sitten kerätä kaikkien vieraiden nimet kaulimeen kirjoitettuna, mahdollisimman nopeasti. Toki kaulimen sijaan voi käyttää ihan mitä tahansa muutakin, vaikkapa isoa pahvikylttiä! Oli hauskaa kierrättää kaulinta hirveällä vauhdilla vieraalta toiselle ja yrittää rustata oma nimi siihen mahdollisimman nopeasti. Tämä myös yhdisti kivasti vieraita, kun oman joukkueen kanssa pyrittiin tietysti päihittämään vastapuoli. 

Löydä vieras/esineet

Toinen hyvä tapa saada vieraat tutustumaan toisiinsa, ovat "Löydä vieras"-lappuset, joissa on erilaisia kuvauksia ja pyritään löytämään vieras, joka sopii kuvaukseen ja kirjoitetaan sitten tämän nimi kyseiselle riville. Kuvauksiin voi keksiä sekä helpompia (esim. "Löydä vieras, joka on saman ikäinen kuin itse olet...." ja "Löydä vieras, joka on pidempi kuin sinä...."), että haastavampia (esim. "Löydä vieras, jolla on 2 tai useampia tatuointeja..." ja "Löydä vieras, joka puhuu sujuvasti vähintään kolmea kieltä...") kohtia. Tähän löytyy paljon valmiita templateja googlaamalla "Find the guest" ja halutessaan ne on helppo suomentaa ja luoda itse vastaava vaikkapa Canvan avulla ja tulostaa sitten paperille. 

Jos vieraiden joukosta löytyy esiintymisintoisia, voi tämän toteuttaa myös kilpailuna niin, että pyydetään 2-4 vapaaehtoista eteen ja he voivat kisata joko yksilöinä tai pareittain. Leikin vetäjä kertoo aina kuvauksen ja tämän jälkeen kisaajat ryntäävät vieraiden luo ja yrittävät mahdollisimman nopeasti löytää kuvaukseen sopivan henkilön. Nopeampi kilpailija saa pisteen ja eniten pisteitä kerännyt vie voiton. Toinen vaihtoehto on toteuttaa kisa niin, että vieraiden sijasta etsitään tiettyjä esineitä ja kaikki muut vieraat voivat avustaa kilpailijoita. Leikin vetäjä huutaa esimerkiksi "Huulipuna" tai "Vessapaperirulla" ja sitten kyseinen esine täytyy löytää juhlapaikalta mahdollisimman nopeasti. 

Salatehtävät

Täytyy myöntää, että itse en ole ikinä ollut häissä, joissa olisi ollut salatehtäviä! Olen kuitenkin lueskellut näistä muiden kokemuksia ja varmasti tietynlaisessa hääporukassa nämä voivat olla oikein hauskoja. Salatehtävät voi kirjoittaa pienille paperilapuille, jotka taitellaan ja kootaan lasipurkkeihin tai koreihin, joko niin, että jokaisessa pöydässä on omat salatehtävänsä tai että juhlapaikalta löytyy yksi iso purkki, josta kaikki vieraat voivat halutessaan käydä nappaamassa tehtäviä. Lisäksi kannattaa varata toinen purkki, johon vieraat voivat laittaa suorittamansa tehtävät, omalla nimellään varustettuna. 

Salatehtävistä kannattaa myös kirjoittaa jonkinlainen ohjeistus niiden suorittamisesta ja voittajan voi joko arpoa kaikkien tehtäviä suorittaneiden joukosta tai palkita sen, joka on suorittanut eniten salatehtäviä. Sominon blogista bongasin todella hyvän listauksen hauskoista salatehtävistä, tässä linkki siihen!

Morsiamen/sulhasen/anopin/boolimaljan tai minkä vaan ryöstö

Ehkä yksi eniten mielipiteitä jakavista ohjelmanumeroista, mutta hyvin toteutettuna tämä voi olla oikein hauskakin! On ryöstön kohde sitten mikä hyvänsä, ideana siis on, että kesken juhlan joku/jotkut käyvät ryöstämässä sen ja tämän jälkeen jonkun (usein hääparin tai jommankumman heistä) tulee suorittaa tietty tehtävä tai tehtäviä saadakseen ryöstön kohteen takaisin. Ryöstöstä tekee mielestäni hauskan se, että se liittyy jotenkin hääpariin ja heidän kiinnostuksensa kohteisiin! Jos esimerkiksi hääpari rakastaa Star Wars-leffoja, voivat ryöstön suorittaa teemaan sopivilla naamareilla varustetut pahikset ja tehtävänä voi olla vaikkapa vastata Star Warsiin liittyviin kysymyksiin tai nimetä tarinan hahmoja. 

Suoritettava tehtävä kannattaa toki myös miettiä niin, että se on suorittajalle mieleinen - jos jompikumpi hääparista esimerkiksi inhoaa laulamista, ei olisi kenellekään hauskaa pistää häntä esittämään lauluesitystä kaikkien vieraiden edessä. Erään ystäväni häissä oli morsiamenryöstö ja saadakseen morsionsa takaisin, sulhasen piti vastata anoppiinsa liittyviin kysymyksiin. Tämä oli hauskaa ja osa vastauksista jopa vähän liikuttaviakin, nimenomaan siksi että sulhasella ja anopilla on läheiset välit ja he tuntevat toisensa hyvin. 

Kuvahaaste

Kuvahaasteessa jokaisesta pöydästä löytyy lista asioista, joista vieraat voivat juhlien aikana napsia kuvia. Nämä voivat olla vähän erilaisia joka pöydässä, niin erilaisia kuvia tulee mahdollisimman paljon. Listalta voi löytyä ihan mitä vain, mutta toki kannattaa valita sellaisia juttuja, jotka löytyvät hääpaikalta ja joiden kuvaaminen on mahdollista, esimerkiksi "Jotain punaista", "Tanssilattia", "Kaunis yksityiskohta", "Auringonlaskun aikaan". Erään ystäväni häissä haaste toteutettiin niin, että jokaisesta pöydästä löytyi kertakäyttökamera, jolla kuvia napsittiin ja hääpari teetti sitten nämä itselleen muistoksi juhlien jälkeen. Toinen vaihtoehto voisi olla napata kuvia puhelimella ja pyytää vieraita lataamaan ne esimerkiksi Tahtoo-hääsivustolle. 

Photobooth

Photobooth on ollut yksi isoimmista häätrendeistä viime vuosina! Itse olen ollut häissä, joissa photoboothista löytyi selfie-tikku, johon sai liitettyä oman puhelimen ja napattua kuvia, sekä useammissa, joissa photoboothista on löytynyt polaroid-kamera, jolla on voinut napata muistoksia kuvia niin itselle, kuin vieraskirjaankin. Photoboothia varten voi valmistella myös kuvausseinän tai -taustan ja halutessaan myös propseja, eli tikkujen päässä olevia hauskoja "asusteita", joita vieraat voivat käyttää kuvissa. 

Photoboothiin voi toki panostaa enemmänkin ja valmistella kunnon lavasteen kuvausta varten, vaikkapa häiden teemaan liittyen. Hääteemoja-postauksissa on esitelty hauskoja ideoita myös photobootheihin, esimerkiksi tämä upea kuumailmapallotausta. Monissa häissä on myös näkynyt vanhoja taulukehyksiä, joita vieraat voivat käyttää kuvissa koristeena. 

Video-vieraskirja

Vähän erilainen idea vieraskirjan toteuttamiseen! Varatkaa johonkin sopivaan nurkkaan vieraskirjapiste ja videokamera tai vaikkapa vanha älypuhelin, jolla voi kuvata videoita. Vieraat voivat käydä vuorotellen nauhoittamassa pienen videotervehdyksen hääparille, muistoksi juhlista. Myös videonurkkaan voi toki halutessaan varata myös jotain hauskaa rekvisiittaa, aivan kuten photoboothiinkin. 

Hääbingo/-arvat

Yksi hääleikkien klassikoista! Hääbingon pohjan voi suunnitella itse vaikkapa Canvan avulla tai ihan Wordissa ja tulostaa sitten paperille. Bingoon voi valita erilaisia kohtia, kuten "Hääpari tanssii" tai "Joku itkee" ja kun joku vieraista saa bingon, siitä tulee ilmoittaa esimerkiksi kaasoille/bestmaneille. Bingon palkinnoksi voi varata jotain pientä ja kaikille sopivaa, kuten ässäarpoja, leffaliput tai näin korona-aikana vaikkapa käsidesiä tai kangasmaskin!

Toinen vaihtoehto ovat hääarvat, jotka on myös helppo askarrella itse. Diy-raaputuskorttien tekoon löytyy hyvät ohjeet esimerkiksi täältä ja palkinnoiksi sopivat samanlaiset pienot palkinnot kuin bingoonkin. Toki halutessaan voi ostaa yhden vähän isomman, ns. pääpalkinnon, vaikkapa muutaman kympin arvoisen ravintolalahjakortin. 

Terkkulappuset

Myös näitä on viime vuosina näkynyt hääjuhlissa paljon! Jokaisen vieraan paikalle voi asettaa printatun lappusen ja kynän ja vieraat voivat sitten täyttää lapulle terveisensä sopivan välin tullen. Lappusessa voidaan kysellä esimerkiksi milloin on ensimmäisen kerran tavannut hääparin, hauskimpia yhteisiä muistoja ja avioliitto-ohjeita. Yksi vaihtoehto on myös ystäväkirja, jossa kysytään vieraaseen itseensä liittyvistä asioista (inspiraatiota löytyy esimerkiksi ystävälleni suunnittelemasta Polttariystäväkirjasta). Hääpari voi sitten koota lappuset muistoksi hääpäivästä ja vieraista. 


Kuvavisa

Kuvavisan voi toteuttaa itsenäisenä tekemisenä ripustamalla hääparin yhteiskuvia eri paikoista ja tilanteista esimerkiksi suureen taulukehykseen tai juuttinarujen ja pyykkipoikien avulla seinälle. Kuvat numeroidaan ja vieraiden pitää kirjoittaa paperilapuille veikkauksensa kuviin liittyen. Kuvavisassa voi arvuutella vaikkapa sitä missä kyseinen kuva on otettu tai miltä vuodelta kuva on peräisin. Yksi vaihtoehto on myös pyytää vieraita järjestämään kuvat aikajärjestykseen. 

Toinen vaihtoehto on kilpailla kuvavisassa joukkueina esimerkiksi pöytäryhmittäin, kuten häävisankin kohdalla. 

Lauluesitys

Laulu- tai musiikkiesitys on aina ihana lisä hääohjelmaan! Vaikka lähipiiristänne ei löytyisi musikaalista porukkaa, voi lauluesityksen toteuttaa myös pilke silmäkulmassa. Innostuisivatko esimerkiksi ystäväporukka tai perheenjäsenet suunnittelemaan yllätysnumeron, jossa esitetään joku hääparin suosikkibiisi, omilla sanoituksilla varustettuna? Tämä sopii itseasiassa myös polttaritehtäväksi: polttarisankari valmistelee yhdessä polttariporukan kanssa puolisolleen lauluesityksen, omilla sanoituksilla ja esittää sen sitten yhdessä hääjuhlassa. 

Beer pong

Ystäviemme häissä lauantaina pelattiin loppuillasta myös beer pongia ja tämä oli superhauska lisä rentojen häiden ohjelmaan! Beer pongissa voi kilpailla pareittain ja pisteen suunnitella vaikkapa juhlapaikan pihalle, vaaditaan vain pöytä, mukit ja pari pientä palloa. Jos peliin innostuu mukaan enemmänkin porukkaa, voi sitä pelata turnauksena pareittain ja voittajat sitten lopulta toisiaan vastaan. Jos pelistä haluaa toteuttaa vähän lyhyemmän version, voi heti alkuun mukeja sijoittaa vähän vähemmän, esimerkiksi 5 kpl. Vinkkinä myös, että meidän kaveriporukassa pelataan beer pongia aina niin, että mukeissa on vettä ja kun tulee osuma, otetaan huikka omasta juomasta. Näin jokainen voi pelata peliä valitsemallaan juomalla ja myös sotkua tulee vähemmän - etenkin jos beer pongia pelaa ulkona, ei vedestä aiheudu kaatuessaankaan harmia. Beer pong sopii hyvin iltaohjelmaksi, jota voivat pelailla ne vieraat, jotka eivät innostu tanssilattialle bilettämään. 

Oma beer pong-settimme on ostettu parilla eurolla Tigerista ja palvellut hyvin jo useammissa illanvietoissa. 

---

Toivottavasti tästä listauksesta on muillekin iloa häiden ohjelmaa miettiessä! Tärkeintä on toki jälleen tässäkin asiassa pitää mielessä, että mikään leikki tai ohjelma ei ole pakollinen, jos se ei tunnu teistä mielekkäältä - tehkää häistä oman näköisenne! Jokainen hääpari myös tuntee omat vieraansa parhaiten ja tietää, millaisesta ohjelmasta he voisivat innostua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti