tiistai 18. elokuuta 2020

Pohdintoja hääruoasta - mitä meidän häissä syötäisiin?

Meinasin ensin laittaa postauksen otsikoksi: "Suuri hääruoka-ahdistus", mutta se alkoi tuntua vähän turhan dramaattiselta :D Tiedostamme hyvin, että häihin on vielä 2 vuotta ja suunnitteluaikaa runsaasti: ei kaikkea tarvitsekaan vielä tässä vaiheessa tietää. Häiden ruokapuoli on kuitenkin yksi niistä harvoista osa-alueista hääsuunnittelussa, jossa meillä ei ole selkeitä toiveita tai mieltymyksiä, joten tuntuu haastavalta lähteä edistämään asiaa. Vaihtoehtoja on rajattomasti ja toisaalta taas tuntuu, että todella vähän ja kaikki muistuttavat toisiaan. Tässä nyt pitkä avautuminen meidän pohdinnoista aiheeseen liittyen!

Hyvää ja riittävästi

Minä ja T rakastamme hyvää ruokaa ja se on meille myös eräänlainen yhteinen harrastus - syömme paljon ulkona, käymme testaamassa uusia ravintoloita ja kokkailemme myös yhdessä kotona. Olemme toisaalta kaikkiruokaisia ja rakastamme kunnon kotiruokaa, mutta toisaalta myös aikamoisia kulinaristeja ja kokeilemme mielellämme uusia makuja. Ruoalla on siis meille iso merkitys ja haluamme tarjota häissämme hyvää, kaikille maistuvaa ruokaa. 

Toinen tärkeä periaate ruoan suhteen on mielestämme se, että sitä tulee olla riittävästi. Emme halua, että kukaan joutuu missään välissä hääpäivämme aikana odottelemaan nälissään, sillä me molemmat kärsimme kovasta nälkäkiukusta ja tyhjällä vatsalla juhliminen olisi kamalaa. Ruoka ei myös missään nimessä saa loppua kesken, sitä pitää saada myös santsata!

Pöytiin tarjoilu vs. buffet

Aloitimme hääruoan pohtimisen ihan perusasioista, eli siitä haluammeko häihin pöytiin tarjoilun vai buffet-tarjoilun ja olimme molemmat heti alusta lähtien buffetin kannalla. Vaikka pöytiin tarjoilu olisi omalla tavallaan juhlavampaa ja hienostuneempaa, koemme että meidän 90 hengen häissä se olisi myös aika epäkäytännöllistä ja vaatisi paljon tarjoiluhenkilökuntaa. Pidämme myös molemmat itse buffetissa siitä, että lautaselle voi valita juuri niitä ruokia, joita itse haluaa ja sen verran kuin haluaa. Erilaisia ruokalajeja voi myös olla huomattavasti laajempi valikoima, kuin pöytiin tarjoilussa. 

Perinteinen buffet vai jotain ihan muuta?

Seuraavaksi aloimme pohtia sitä, minkälaista ruokaa haluaisimme häissämme tarjota. Meillä molemmilla oli hääruoasta samanlainen fiilis: kaikissa häissä, joissa olemme olleet ruoka on ollut hyvää ja maistuvaa, mutta näin jälkikäteen emme oikein muista siitä mitään erityistä. Se ei siis ole ollut erityisen mieleenpainuvaa. Aloimme pohtia, että entä jos omissa häissä ruoka olisikin jotain ihan eri tyylistä? Alkupalaksi sushibuffet ja pääruoaksi tacoja tai hampurilaisia? Voisiko häämenu olla rento ja street food-tyylinen? Entä jos pääruokana olisi paikan päällä paistettuja artesaanipizzoja? Melko nopeasti kuitenkin päädyimme siihen, että koska juhlapaikkammekin kuitenkin on aika iso ja juhlava, haluamme myös ruoan olevan juhlavaa ja tunnelmaan sopivaa. Lisäksi haluamme hääruokamme olevan sellaista, että kaikille vieraille varmasti löytyy mieleistä syötävää - esimerkiksi sushi jakaa aivan liikaa mielipiteitä, osa rakastaa sitä ja osa taas inhoaa. Meille vieraiden viihtyvyys on yksi isoimmista asioista häiden kohdalla ja haluamme huomioida sen myös ruokapuolella. Päivä tulee myös olemaan pitkä, joten esimerkiksi tapaksilla tai kylmillä alkupaloilla tuskin pärjäisi iltaan saakka, me ainakin itse olisimme nälkäisiä jo alta aikayksikön :D Päädyimme siis ehkä vähän tylsästi perinteiseen hääbuffetiin, joka sisältää niin kylmiä, kuin lämpimiäkin ruokia. 

Kuva: Pinterest
Kuva: Pinterest
Kuva: Pinterest


Teeman ja menun valinta


Seuraavaksi alkoi menun mietintä ja raivoisa googlailu. Eri pitopalveluyrityksiltä löytyy paljonkin erilaisia valmiita menuita, mutta aika pian huomasimme, että loppujen lopuksi ne muistuttavat pitkälti toisiaan. Mikään ei erottunut selvästi joukosta. Olemme myös pähkäilleet ruoan teemaa: meitä miellyttävät niin karjalanpiirakat, aasialaiset vivahteet, saariston ja meren antimet, kuin italialaiset mautkin. Yhdistettynä näistä kaikista kuitenkin saisi aikaiseksi aikamoisen fuusio-sekamelskan, eikä välttämättä positiivisessa mielessä :D Onko teema sitten pakollinen? Ei missään nimessä, mutta jotenkin itse kaipaan taustalle aina jotain yhdistävää tekijää, oli sitten kyse koristeista, ruoasta tai pukeutumisesta. Mielestäni se tuo myös vieraille lisäarvoa ja tekee buffet-ruokailusta ehjän kokonaisuuden, jossa maut sopivat yhteen ja ruokalajit toisiinsa.

Kaikilla catering-yrityksillä, joihin olemme tutustuneet, on myös ollut mahdollisuus räätälöidä menu täysin omien toiveiden mukaisesti. Tämä tuntuu kuitenkin ihan mahdottomalta tehtävältä, kun ei meillä ole aavistustakaan mitä unelmiemme menu voisi sisältää tai millaisia mahdollisuuksia ylipäätään olisi tarjolla. Vinkkaan tähän yhden sivuston, josta oli meille apua pohdinnoissamme, nimittäin Kolmas Linja Cateringin sivuilta löytyvä buffet-kone, jossa on listattuna erilaisia kylmiä ja lämpimiä ruokia, sekä jälkiruokia, joista voi luonnostella haluamansa kokonaisuuden. Täällä oli mielestäni kivasti listattu eri ruokalajeja ja tästä sai hyviä ideoita. 

Erilaisia häämenuita googlaillessamme, olemme myös nopeasti huomanneet, että niihin yleensä sisältyy aina myös hääkakku/jälkiruoka. Me aiomme tilata kakun erikseen, joten toiveissamme olisi, että menun voisi hinnoitella ilman jälkiruoan osuutta, sisältäen pelkän kahvin ja teen. 

Erityisruokavalioiden huomioiminen

Toinen mieltämme askarruttava seikka ovat erityisruokavaliot. Minulla itselläni on melko paljon ruokarajoitteita sipulista ja palkokasveista sieniin ja raakaan omenaan, mutta olen tottunut siihen, että en yleensä ikinä voi juhlissa syödä kaikkea, vaan valikoin lautaselleni itselleni sopivia ruokia. En siis oleta, että häämenummekaan välttämättä sisältäisi vaan minulle sopivia yhdistelmiä. 

Vieraslistallamme on kuitenkin myös useampi keliaakikko, sekä kasvissyöjiä ja vegaaneja, joten tuntuu haastavalta miettiä ruokia, jotka sopisivat mahdollisimman monelle. Kasvissyöjien ja vegaanien kohdalla haasteeksi muodostuu myös lämmin pääruoka: monet valmiit häämenut sisältävät vain yhden lämpimän pääruoan ja se on aina lihaa, kanaa tai kalaa. Keskustelin asiasta siskoni kanssa (joka on ollut kasvissyöjä jo yli 10 vuotta) ja hän sanoi, että ei itse oleta, että tarjolla olisi aina jotain hänelle sopivaa lämmintä proteiininlähdettä, mutta että olisihan se kiva yllätys. Buffeteissa usein lämmin kasvisruoka on edelleen pelkkiä kasviksia kasviksilla. Vegaanien kohdalla haasteena on myös se, että monet salaatit sisältävät erilaisia juustoja. Tähän mietimme alustavasti ratkaisuksi, että ainakin osan kohdalla juusto voisi olla erillisessä astiassa, eikä valmiina salaatin seassa. 

Kuva: Pinterest
Kuva: Pinterest


Catering-yrityksen valinta

Turun seudulta löytyy lukuisia pätevän kuuloisia catering-yrityksiä, joista hyvin harvasta meillä kuitenkaan on henkilökohtaisia kokemuksia. Ruoan suhteen koemme, että toisi aina lisää varmuutta, jos olisi itse päässyt maistamaan kyseisen yrityksen herkkuja jo ennakkoon. Ajattelin laatia jossain vaiheessa listausta meidän harkitsemista catering-vaihtoehdoista, ehkä siitä on apua muillekin, jotka suunnittelevat häitään Turun seudulle. 

Hyvin harvalla yrityksellä tuntuu nykyään olevan tarjolla tasting-tilaisuuksia, joissa pääsisi maistelemaan heidän annoksiaan, mutta toivon, että alkuvuodesta näitä taas ehkä olisi luvassa. Ainakin viime vuonna useampikin catering-firma oli järjestänyt tammi-helmikuussa tastingeja! Senkin vuoksi olemme ajatelleet rauhassa odottaa pitopalvelun valinnan kanssa ensi vuoden puolelle. Ennen alustavien tarjouspyyntöjen lähettämistä pitäisi myös onnistua jotenkin valitsemaan ne omat suosikit, joita ylipäätään haluamme lähestyä ja toki saada päätettyä jonkinlaiset toiveet tai raamit menun sisältöön, jotta tarjouspyynnön antaminen ylipäätään on mahdollista. Ajattelin, että kunhan sitten saamme ensimmäiset tarjouspyynnöt matkaan, voisin jakaa myös täällä blogin puolella oman listamme kysymyksistä, jotka cateringille olisi hyvä esittää. Itse en esimerkiksi ollut jotenkin yhtään osannut ajatella, että pelkän ruoan lisäksi cateringilta tulee pyytää tarjous myös astioiden vuokrasta, tarjoiluhenkilökunnasta, ruokien ja astioiden kuljetuksesta, sekä mahdollisesti pöytäliinoista ja kangasserveteistä. Nämä kaikki huomioon ottaen hinta/hlö voi kohota huomattavasti pelkkää ruoan osuutta korkeammaksi. 

Tulipas tästä kunnon ruoka-avautuminen! Löytyykö täältä kohtalontovereita, tuskastuttaako häiden ruokapuoli? Olemme saaneet jo muutamia suosituksia Turun seudun catering-firmoista sukulaisilta ja ystäviltä, mutta mielellämme otamme niitä vastaan, jos jollain teistä lukijoista on kehujen arvoinen carering mielessä! :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti