maanantai 17. elokuuta 2020

Kaasohommissa: Ajatuksia kaasoudesta

Ystävieni häiden lähestyessä ajattelin, että haluan jakaa kanssanne omia ajatuksiani kaasona toimimisesta. Hääryhmissä pohditaan paljon sitä, mitä kaikkea kaason rooliin ja vastuisiin kuuluu ja ajattelin, että voisin omalta osaltani avata, mitä kaikkea me kaasot olemme tässä kahden vuoden aikana häihin liittyen puuhailleet. Onko kaason rooli kunniatehtävä vai orjaleiri? Entä jos morsiamesta kuoriutuu häiden lähestyessä kunnon bridezilla? Järkytyksekseni olen lukenut hääryhmistä useammankin tarinan, jossa morsiamen ja kaason välit ovat jopa häiden myötä menneet kokonaan poikki. 



En ole koskaan aiemmin toiminut kaasona ja nyt, kun olen saanut toimia parhaan ystäväni kaasona, se on ollut minulle suuri kunniatehtävä. En voi sanoa, että kaason rooli olisi tullut minulle yllätyksenä, sillä olemme olleet ystäviä yli 14 vuoden ajan ja jo useiden vuosien ajan on ollut selvää, että jos joskus menemme naimisiin, niin tulemme olemaan toistemme kaasoja. Olinkin siis suunnattoman onnessani, kun ystäväni kertoi pari vuotta sitten heidän kihlautumisestaan ja samalla mainitsi, että kaason pesti odottaa ♥ Olen aina rakastanut juhlia ja ennen kaikkea häitä ja kaikkea niihin liittyvää, joten olin superinnoissani!

Mitä kaikkea me kaasot olemme sitten tässä kahden vuoden aikana puuhailleet? Omalta osaltani hääjärjestelyt käynnistyivät kun viime vuoden alussa olimme ystäväni kanssa Love me do-häämessuilla kiertelemässä ja lopulta vietimme messuilla yli 7 tuntia, hups... :D Aika kului messupisteitä kierrellessä, sormuksia ihaillessa, inspiraatiota etsiessä, häämuotinäytöksiä seuratessa ja tietysti skumppaa siemaillessa. Messupäivän jälkeen messukassit olivat täynnä esitteitä ja hääjuttuja, joita sitten selailimme vielä illalla yhdessä meidän sohvalla. 

Viime syyskuussa me kaasot ja morsiamen äiti pääsimme makutuomareiksi hääpuvun sovitukseen ja samalla pääsin myös tapaamaan toisen kaason ensimmäistä kertaa kasvotusten. Meillä oli huippuhauska päivä sopivia hääpukuja valikoidessa ja niiden sovitusta ihaillessa. Pieniä kommelluksiakin skumppapullon ja kertakäyttölasien kanssa saattoi käydä... Ja mikä tärkeintä, unelmien puku löytyi ja ystäväni näytti siinä aivan täydelliseltä! Puvun sovituksen jälkeen kävimme vielä porukalla ravintolassa syömässä ja terassilla, sekä vietimme sitten ystäväni ja hänen äitinsä kanssa laatuaikaa yökyläilyn merkeissä. 

Tämän vuoden alussa me kaasot ja morsian kävimme jälleen Love me do-messuilla, tällä kertaa pääagendana löytää morsiamelle unelmien vihkisormus. Täydellinen yksilö löytyikin ja vielä hyvällä messutarjouksella varustettuna! Kävimme myös jälleen läpi messupisteitä ja ihailimme häämuotinäytöstä. 

Vuoden alussa me kaasot käynnistimme myös polttarivalmistelut. Treffasimme Helsingissä sushin ja viinin äärellä ja suunnittelimme polttarijuttuja useamman tunnin ajan. Hyvin nopeasti pääsimme yhteisymmärrykseen siitä, mitä polttaripäivä voisi pitää sisällään ja pian tämän jälkeen perustimme Facebookkiin salaisen polttariryhmän, jossa päivän suunnittelu sitten jatkui koko polttarijengin voimin. Kevään aikana koettiin myös epävarmuuden hetkiä, kun jännitimme mihin suuntaan koronatilanne kehittyisi ja uskaltaisiko polttareita viettää suunnitellusti kesällä. 

Onneksi tilanne koheni ja saimme juhlia heinäkuussa polttareita suunnitellusti! Niistä löytyy useampikin oma postauksensa täältä blogista, joten en niistä nyt kirjoita tähän sen enempää. Me kaasot hoidimme yhdessä järjestelyt ja muu polttariporukka oli mukana ideoimassa ja auttamassa edellisenä iltana koristeluissa ja valmisteluissa. Yhteisvoimin saimme järjestettyä morsiamelle täydellisen ja hänen näköisensä päivän!

Häiden lähestyessä vietimme nyt elokuussa vielä yhteisen illanvieton kaasojen ja morsiamen kesken. Askartelimme paikkakorttien pidikkeitä häihin, kävimme läpi hääpäivän ohjelmaa ja aikataulua, sekä muuten vaan fiilistelimme lähestyviä juhlia. Me kaasot teetimme myös häitä varten valmiiksi kuvakirjan morsiamen polttareista, sitä kelpaa sitten vieraiden selailla juhlissa. 

Nyt häihin on enää muutama viikko ja alkaa jo vähitellen jännittää, odotan tuota päivää niin kovasti! Hääviikolla on vuorossa vihkiharjoitus, johon yritän päästä osallistumaan ja lisäksi häitä edeltävänä me kaasot ja bestmanit menemme auttamaan hääparia juhlapaikan koristelussa ja valmisteluissa. Häitä edeltävän yön aiomme viettää tyttöporukalla ystäväni luona rentoutumisen ja pienen hemmottelun merkeissä, miesten yöpyessä toisten bestmanin luona. Hääpäivänä tehtävänämme tulee olemaan aikatauluista huolehtiminen ja itse olen lupautunut toimimaan myös seremoniamestarina. Aiomme myös pitää yhteisen kaason puheen - puheen suunnittelusta tulossa vielä oma postauksensa sitten häiden jälkeen (jos nyt olen onnistunut itkultani ylipäätään puhumaan jotain järkevää :D). 

Kaiken kaikkiaan koen, että tärkein tehtävämme niin koko hääjärjestelyjen ajan kuin itse hääpäivänäkin on toimia morsiamen henkisenä tukena ja myötäelää heidän häävalmisteluissaan. Yhteinen whatsapp-ryhmämme on laulanut viime kuukausina tiuhaan tahtiin ja on ollut ihana päästä fiilistelemään hääjuttuja yhdessä, innostumaan ja välillä myös ahdistumaan yhdessä. Kaikki tunteet ovat paljon kivempia jaettuina! Olen nauttinut joka hetkestä kaasona ja mielelläni olisin tehnyt vielä enemmänkin, jos vain ystäväni olisivat jossain apua kaivanneet. 

Loppuun haluan vielä sanoa muutaman sanan meistä kaasoista. Hääryhmissä on paljon pohdittu myös sitä, onko hankalaa jos kaasot eivät tunne toisiaan ennalta ja asuvat esimerkiksi eri paikkakunnilla. Me emme toisen kaason kanssa tunteneet toisiamme lainkaan ennakkoon, sillä hän ja ystäväni ovat tavanneet opiskelujen merkeissä ja me taas olemme kotoisin samalta paikkakunnalta ja tunteneet toisemme kasiluokalta asti. Alusta asti olemme kuitenkin tulleet todella hyvin juttuun ja meillä on ollut aina superhauskaa, kun olemme viettäneet aikaa porukalla. Oli myös ystävältäni kiva idea järjestää meille yhteinen päivä hääpuvun sovituksen yhteydessä, jolloin pääsimme tutustumaan toisiimme ja esimerkiksi polttarijärjestelyjen aloittaminen oli sen jälkeen paljon luontevampaa. Meillä yhteistyö on siis pelannut todella hyvin ja on ihanaa, että häävalmistelujen aikana olen myös itse saanut uuden ihanan tuttavuuden ♥ 

Tästä oppineena, älkää siis ennalta murehtiko sitä, jos kaikki kaasonne eivät ole entuudestaan toisilleen tuttuja, vaan pyrkikää järjestämään tekemistä porukalla, niin että he tutustuvat ja valitkaa kaasoiksi sellaiset tyypit, joiden uskotte myös tulevan hyvin toimeen ja henkilökemioiden toimivan. Se helpottaa varmasti kaikkia osapuolia ja tekee hääjärjestelyistä entistä kivempaa. Itse myös ajattelin heti alkuun, että vaikka en tätä toista kaasoa tuntenutkaan, niin kerta hän on parhaan ystäväni läheinen ystävä ja hänet on tähän kunniatehtävään valittu, niin aivan varmasti hänen on oltava myös hyvä tyyppi!

Tässä vielä muutamia omia vinkkejäni jakoon tuleville morsiamille ja kaasoille: 

Morsian 

  • Pohdi millaista apua toivot ja odotat kaasoiltasi hääjärjestelyjen aikana ja itse hääpäivänä. Valitse sellaiset henkilöt, jotka sopivat kyseisiin tehtäviin. Jos esimerkiksi toivot, että kaaso toimii myös seremoniamestarina, älä valitse pelkästään sellaisia tyyppejä, jotka eivät viihdy yleisön edessä 
  • Valitse kaasoiksi sinulle läheiset ja tärkeät ihmiset, mutta myös sellaiset henkilöt, jotka todennäköisesti tulevat keskenään toimeen ja joilla on aikaa ja innostusta hääjärjestelyjänne kohtaan. Näin hääajasta tulee teille kaikille mukavampaa!
  • Muista, että kaasoja voi olla juuri se määrä, minkä itse haluat. Toisilla on yksi kaaso, toisilla seitsemän. Jos ystäväpiiristä ei löydy sopivaa kaasoa, muista, että kaaso voi aivan yhtä hyvin olla myös joku sukulaisesi, esimerkiksi oma sisko tai serkku
  • Kerro myös kaasoillesi heti hääsuunnitelmien alussa, mitä heiltä toivot. Tämänkin suhteen olen sitä mieltä, että aina on parempi kertoa missä voisi kaivata apua ja kysyä voiko toinen auttaa, kuin käskeä tekemään jotain. Näin vältytään myös orjaleiri-fiilikseltä!
  • Pidä mielessä, että kyseessä ovat lopulta kuitenkin TEIDÄN häänne. Itse olen sitä mieltä, että varsinaiset hääjärjestelyt kuten tarjouspyyntöjen laatiminen ja varausten tekeminen kuuluu hääparin itsensä vastuulle. Minusta tuntuisi hassulta pyytää kaasoja tai bestmaneja hoitamaan tällaisia tehtäviä
  • Uskalla avautua ja pyytää neuvoja, jos tulee hetkiä, joissa niitä tarvitset! Kaasot ovat sinun henkisenä tukenasi ja varmasti valmiita kuuntelemaan 

Kaaso

  • Vaikka olisit kuinka innoissasi hääjärjestelyistä, muista, että kyseessä ovat hääparin häät - ei sinun unelmiesi päivä. Sama on hyvä pitää mielessä myös polttareita suunniteltaessa - tehkää niistä morsiamen näköiset! Mieti, että vaikka joku aktiviteetti ei olisi oma ykkösvalintasi tai morsiamen toivoma mekon väri olisi oma suosikkivärisi, voisitko silti tällä kertaa suostua siihen, rakkaan ystäväsi takia. 
  • Älä tyrkytä mielipiteitäsi tai tuomitse, vaan kannusta, auta ja ilmaise mielipiteesi silloin kun sitä kaivataan
  • Jos teitä kaasoja on useampi, puhaltakaa yhteen hiileen. Jakakaa vastuita, niin että jokainen saa osallistua ja hoitaa oman osansa. Jos tulee yllättäviä tilanteita, etkä ehdikään osallistua niin paljon kuin olit suunnitellut, kerro tämä rohkeasti muille kaasoille ja kysy voisivatko he auttaa
  • Muista, että vaikka kaason tehtävä on kunniatehtävä, siitä voi myös kohteliaasti kieltäytyä jos esimerkiksi oma elämäntilanne ei sitä juuri kyseisellä hetkellä salli tai tehtävä ei tunnu sinulle sopivalta

Tämän kahden vuoden kaasoilun aikana olen todennut, että haluan ehdottomasti olla itsekin samanlainen morsian kuin ystäväni on ollut ja toivon, että kokemus kaasoudesta tulee olemaan omille kaasoilleni yhtä mukava ja ikimuistoinen ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti