keskiviikko 30. syyskuuta 2020

Muistilista häävalokuvaajan etsintään

Erilaiset muistilistat ovat olleet blogissa hyvin suosittuja ja aiemmat postaukset löytyvät kootusti muistilistat-tunnisteen alta. Tänään vuorossa oma toimintasuunnitelmamme häävalokuvaajan valitaan. Me olemme vasta tuossa vaiheessa 4, mutta onneksi häihin on vielä reilusti aikaa, joten vertailua ehtii tehdä rauhassa.

Jos et tiedä mistä aloittaa, niin tämän listan avulla pääsee hyvin alkuun sopivan kuvaajan etsinnässä!


1. Miettikää millainen kuvaustyyli teitä miellyttää, millaisen kuvauksen haluatte ja mikä on budjettinne

Miettikää aluksi minkälainen kuvaustyyli teitä miellyttää (haluatteko esimerkiksi valoisia ja värikkäitä kuvia vai tummempia/dramaattisia kuvia). Muiden hääkuvia kannattaa selailla mahdollisimman paljon, niin on helpompi hahmottaa mikä itseä miellyttää! Keskustelkaa myös siitä, minkälaisen hääkuvauksen haluatte. Haluatteko koko päivän dokumentaarisen kuvauksen aamun laittautumishetkistä illan bileisiin, vaiko esimerkiksi vain vihkimisen kuvauksen ja potrettikuvat? Haluatteko first-look kuvat? Onko teillä joku tietty budjetti kuvaukselle, kuinka paljon siinä on joustovaraa?

2. Tutustukaa erilaisiin hääkuvaajiin 

Hääkuvaajia voi etsiä esimerkiksi Facebookin Häät kuviksi-ryhmän, valokuvaajat.fi-sivuston ja instagramin @haakuvaajat tilin, sekä #haakuvaaja-hashtagin avulla. Jos haluat etsiä nimenomaan hääpaikkakunnalla toimivia kuvaajia, lisää hashtagin perään kaupunki, esimerkiksi #haakuvaajaturku, #haakuvaajahelsinki. 

3. Tehkää lista teitä eniten kiinnostavista kuvaajista, tutustukaa tarkemmin heidän portfolioihinsa ja hintatietoihin

Jos näihin ei ole suoraan pääsyä nettisivuilla, voit ottaa yhteyttä ja tiedustella voisitteko saada nähdä hääportfolion ja kysyä myös alustavaa tarjousta

4. Laatikaa excel tai muu tiedosto, jonka avulla voitte vertailla suosikkikuvaajianne

Meidän vertailusta löytyvät nämä kohdat: 

 • Kuvauksen kesto
 • Hinta
 • Ennakkotapaaminen (sisältyykö hintaan, jos ei niin onko mahdollista järjestää)
 • Kuvauksen sisältö (mitä kaikkea kuvaus sisältää, esim. first look-kuvat, potrettikuvat, vihkimisen ja hääjuhlan dokumentaarinen kuvaus, yhteiskuvat vieraiden kanssa)
 • Kuvien määrä (kuinka paljon potrettikuvia, kuinka paljon dokumentaarisia kuvia)
 • Kuvien toimitus (milloin ja missä muodossa, sisältääkö printtejä vai vain digitaaliset tiedostot)
 • Asiakkaan käyttöoikeudet (saako asiakas käyttöoikeudet kuviin ja millaisilla ehdoilla kuvia voi itse käyttää ja jakaa esimerkiksi somessa)
 • Kuvaajan oikeudet (saako kuvaaja jakaa kuvianne omassa portfoliossaan ja sosiaalisessa mediassa tai esimerkiksi osallistua niillä valokuvauskilpailuun)
 • Varausmaksu (onko varausmaksua ja jos kyllä, milloin se tulee maksaa)
 • Maksaminen (milloin loppusumma kuvauksesta tulee maksaa)
 • Matkakulut (onko matkakuluja, mikä niiden hinta on esim per kilometri)
 • Peruutus/siirtämisehdot (voiko kuvauksen perua kokonaan tai siirtää, millaisilla ehdoilla)
 • Muuta
Jos kaikkia tietoja ei löydy kuvaajan nettisivuilta, voi niitä kysyä myös sähköpostilla!

5. Tehkää valinta ja laatikaa kirjallinen sopimus

Valitkaa teille sopivimmalta tuntuva kuvaaja ja lyökää varaus lukkoon. Kuvauksesta kannattaa myös laatia jonkinlainen kirjallinen sopimus, vähintään sähköposti, jossa on lueteltuna kuvauksen tiedot ja ehdot. Voi myös olla hyvä varmistaa, miten meneteltäisiin siinä ikävässä tapauksessa, että valokuvaaja itse sairastuisi juuri häiden aikaan. Ammattikuvaajilla on usein hyvä verkosto, josta voi löytyä tuuraaja nopeallakin aikataululla. 

Jos kuvauksen hintaan ei sisälly ennakkotapaaminen, voitte kysyä olisiko sellainen mahdollista järjestää ennen häitä. Monien kuvaajien koko päivän kuvauspaketteihin sisältyy myös testikuvaukset, mikä on erinomainen tilaisuus tutustua kuvaajaan ja harjoitella kuvattavana olemista. Tämän voi hyödyntää esimerkiksi kihlakuvien tai save the date-kortin kuvien ottamiseen. Ainakin meillä kihlakuvauksissa käyminen rentoutti meidän fiilistä ja nyt hääpäivän kuvat eivät jännitä enää yhtään niin paljon. Meidän kihlakuvauksia koskevan postauksen löydät täältä!

Tuleeko teille mieleen jotain olennaista, mitä listalle voi lisätä? :) Oliko sopivan kuvaajan valinta teille helppoa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti