torstai 3. joulukuuta 2020

Joulukalenteri | Luukku 3: Joululahjaideoita - aineettomat lahjat

Omassa lähipiirissäni erilaiset aineettomat lahjat ovat olleet viime vuosina kovassa suosiossa. Tänään jaossa on muutamia omia suosikki-ideoitani aineettomiin joululahjoihin. Toivottavasti näiden joukosta löytyy kivoja ideoita myös teidän pukinkonttiin! Tästä voi myös saada hyviä lahjaideoita hääparille, joka ei toivo lahjaksi rahaa mutta ei myöskään tavaraa. 

1. Museokortti

Jos lahjan saaja on yhtään innostunut museoista ja erilaisista näyttelyistä, Museokortin kanssa ei voi mennä pieleen! Olen itse saanut Museokortin lahjaksi muutamana peräkkäisenä jouluna vanhemmiltani ja se on ollut todella kovassa käytössä. Myös monet ystäväni ovat innostuneet Museokortista ja moni on ollut sitä mieltä, että Museokortti innostaa käymään myös museoissa ja näyttelyissä, joihin ei välttämättä muuten tulisi suunnattua. Kun pääsylippua ei tarvitse ostaa erikseen, vaan sisään pääsee Museokortilla, on pienempi kynnys suunnata tutustumaan myös itselle uusiin paikkoihin. Museokortti-kohteita löytyy ympäri Suomen ja lista kaikista kohteista löytyy täältä.

Tänä vuonna museokäyntejä on toki koronasta johtuen tullut hiukan vähemmän, mutta toivottavasti ensi vuonna tilanne olisi taas parempi. Museokortti on myös siitä kätevä, että voimassaolo alkaa vasta siitä hetkestä, kun korttia käyttää ensimmäisen kerran. Kortin voi siis ostaa nyt jo etukäteen lahjaksi ja lahjan saaja voi aktivoida sen sitten kun museovierailut ovat taas turvallisia. 

2. EAT-kirjat 

Toinen oman lähipiirini suosikkilahjoista ovat Eat-kirjat! Meillä on aiempina vuosina ollut testissä sekä EatHelsinki, että tänä vuonna EatTurku. Ensi vuodelle valikoimaan on lisätty ensimmäistä kertaa myös EatTampere! 

Kunkin kaupungin kirjassa on mukana 12 upeaa ravintolaa ja kirjaa näyttämällä saa ravintolassa 2 pääruokaa 1 hinnalla. Jokaisen ravintolan edun voi hyödyntää kerran. Jos ravintolassa tilaa valmiin menun, vähennetään toisen menun hinnasta yhtä pääruoka-annosta vastaava hinta. Tämä on innostanut meitä kokeilemaan uusia ravintoloita ja etenkin näin koronavuoden jälkeen koen tämän upeaksi mahdollisuudeksi myös ravintolayrittäjille, jotka toivottavasti kirjojen avulla saavat houkuteltua uusia asiakkaita. Koska ravintoloita on 12, voi tätä hyödyntää esimerkiksi treffi-iltaan kerran kuukaudessa ja meidän kohdallamme on käynyt niin, että myös monet tuttavamme ovat innostuneet ostamaan kirjan ja olemme käyneet isommallakin porukalla syömässä. Todella iso suositus tälle!

3. BookBeatin lahjakortti

Hurahdin itse äänikirjoihin yli kolme vuotta sitten ja BookBeat on siitä lähtien ollut minulla jatkuvassa käytössä. Tämä on loistava lahjaidea kaikenikäisille, sillä valikoimasta löytyy todella kattavasti erilaista kuunneltavaa lastenkirjoista ja dekkareista elämänkertoihin ja tietokirjoihin. Äänikirjoissa parasta on se, että niitä voi kuunnella myös samalla kun puuhastelee jotain muuta. Itse tykkään kuunnella näitä esimerkiksi autossa, julkisissa kulkuvälineissä, siivotessa ja Aapon kanssa lenkkeillessä. Toki äänikirjat eivät voi kokonaan korvata perinteisiä kirjoja, mutta BookBeatin ansiosta olen "lukenut" muutaman viime vuoden aikana enemmän kirjoja kuin muuten vuosikymmeneen. Voisinkin jakaa teille nyt joulukuun aikana vielä omia suosikkikirjojani, joita voi joululomalla joko lukeaa tai kuunnella. 

4. Kuukausilahjoitus hyväntekeväisyyteen

Loistava lahja erityisesti sellaiselle henkilölle, jolla on jo kaikkea! Kuukausilahjoitus hyväntekeväisyyteen tuo iloa koko seuraavalle vuodelle ja jokaiselle löytyy varmasti mieleinen kohde.

Itse hankin viime jouluna itselleni joululahjaksi kummipossun Eläinsuojelukeskus Tuulispäästä ja Frank-possun kuulumiset ovat ilahduttaneet minua läpi vuoden. Kesällä pääsimme T:n kanssa myös vierailemaan Tuulispäässä possujen kummipäivässä. Tämä lahja jatkuu ehdottomasti myös seuraavalle vuodelle! Eläinrakkaille toinen ihana idea on kummihuskyn hankkiminen, sillä koronaepidemian vuoksi monien rekikoirien kohtalo on nyt uhattuna. Esimerkiksi Arctic Huskies tarjoaa mahdollisuutta hankkia kummihusky lahjoittamalla kuukausittain haluamansa summa (5-50€). Kuukausilahjoitusta vastaan saa viikottain sähköpostiin oman kummikoiran kuulumiset ja kummeuden voi irtisanoa milloin tahansa. Kummikoiriin pääsee tutustumaan täällä!

5. Lahjakortti brunssille tai iltapäiväteelle

Lahjakortti brunssille tai iltapäiväteelle tarjoaa saajalleen ihanan hemmottelutuokion ja pientä luksusta arkeen. Ihania brunsseja pääkaupunkiseudulla järjestävät esimerkiksi Kämp, Klaus K, Lilla Roberts, Sandro, Green Hippo Café, Kiila, Sunn, Onda, sekä Espoossa muunmuassa Madison, Bistro O Mat ja Deliberi. 

Upeita iltapäivätee-tarjoiluja puolestaan löytyy esimerkiksi St. Georgen ja Kämpin valikoimista. 

6. Hemmottelulahjakortti

Lahjakortti hierontaan tai kauneushoitoon on mahtava lahja kenelle tahansa! Kukapa ei arvostaisi pientä hemmottelua? Itse olen jo pidempään haaveillut kuumakivihieronnan testaamisesta. Kyselin muutama viikko sitten teiltä blogin instassa vinkkejä ihanista kauneushoitoloista ja Helsingissä kehuja saivat ainakin Ihohoitola Lupaus, Kauneushoitola Hilla ja Mandarin Spa, sekä Lahdessa Cosmetic Clinic. Lahjakortin voi useimmissa hoitoloissa ostaa joko tiettyyn hoitoon tai hankkia avoimen lahjakortin tietyllä summalla ja silloin lahjan saaja voi valita itselleen mieluisan hemmotteluhetken.

7. Ravintolalahjakortti

Ravintolalahjakortti on mahtava keino tukea omaa suosikkiravintolaa vaikeiden aikojen keskellä tai mahdollisuus rohkaista lahjansaajaa kokeilemaan täysin uutta ravintolatuttavuutta. Pääkaupunkiseudulla asuville loistava valinta on esimerkiksi jonkun Raising HEL-liikkeen ravintolan lahjakortti, jonka voi hankkia joko ravintoloiden nettisivuilta tai suoraan ravintoloista.

8. Liput konserttiin, urheilutapahtumaan, festareille 

Meidän perheessä suosittu synttäri- ja joululahjat ovat viime vuosina olleet etenkin festari-, konsertti- ja tapahtumaliput! Olen hankkinut T:lle lahjaksi muunmuassa liput Jokereiden peliin, sekä liput Rammsteinin stadionkeikalle Tallinnaan. Tällä hetkellä tapahtumateollisuus toki elää hyvin epävarmaa aikaa, mutta esimerkiksi Ticketmasterin tai Lippu.fi:n lahjakortti on mainio valinta ja lahjan vastaanottaja voi hankkia sillä liput haluamaansa tapahtumaan, sitten kun niiden järjestäminen taas on mahdollista. Toisaalta koen itse, että myös lippujen hankkiminen tiettyyn konserttiin tai tapahtumaan on nyt erityisen hyvä lahja, koska se tarjoaa samalla keinon tukea esimerkiksi omaa lempiartistia. Jos konsertti ei toteudukaan suunnitellusti, se todennäköisesti siirretään uudelle päivälle ja liput kelpaavat silti sellaisenaan. 

9. Nordnetin lahjakortti

Tämä olisi varmasti mieleinen lahja omalle paremmalle puoliskolleni! Jos kumppani, ystävä tai perheenjäsen on innostunut säästämisestä ja sijoittamisesta, on Nordnetin lahjakortti hauska lahjaidea. Lahjakortin voi ostaa haluamalleen summalle ja lahjan saaja voi sitten ostaa sillä itseään kiinnostavia rahastoita tai osakkeita. 

10. Taideteoksen teettäminen omasta valokuvasta 

Ihana ja uniikki lahjaidea on taideteoksen teettäminen omasta valokuvasta, vaikkapa lahjan saadan lapsista tai rakkaasta lemmikistä. Esimerkiksi Katkopiirto tekee upeita tilaustöitä asiakkaiden omista eläinkuvista, näitä olen ihaillut jo useamman vuoden ajan. Toki jos olet itse taiteellinen, voi taideteoksen taituroida myös itse!

11. Lahjakortti maalausworkshoppiin tai keramiikkakurssille

Diy-henkiselle tyypille täydellinen joululahja on lahjakortti kurssille tai workshoppiin! Olen hehkuttanut blogissa jo aiemminkin helsinkiläisen taidekollektiivi Paints & Friendsin maalausworkshoppeja ja muita hauskoja vaihtoehtoja ovat esimerkiksi lahjakortti Järvenpään kukkatalon kukkakouluun, Septarian keramiikkakurssit, Kalligrafiastudion Masterclass-verkkokurssi tai KaarnaKnottingin makramee-verkkokurssit ja työpajat. 

12. Lahjakortti valokuvaukseen

Valokuvauslahjakortti on ihana lahja, joka sopii monelle! Haaveileeko läheisesi esimerkiksi pari- tai kihlakuvauksesta puolisonsa kanssa, perhekuvauksesta, yhteiskuvista rakkaan lemmikin kanssa, voimaannuttavasta boudoir-kuvauksesta, odotusajan kuvista tai ammattilaisen ottamista henkilökuvista? Valokuvaus ammattikuvaajan kanssa on aina elämys ja kuvista jää pitkäaikainen muisto. Monet valokuvaajat myyvät lahjakortteja kuvauksiin myös avoimella summalla!

Minkä näistä saisitte itse mieluiten lahjaksi? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti