keskiviikko 9. joulukuuta 2020

Joulukalenteri | Luukku 9: Juomaideoita talvihäihin tai pikkujouluihin

Joko perusglögi alkaa kyllästyttää? Ei hätää, tämän päivän luukussa ihania juomaideoita talvihäihin, muihin talven juhliin, pikkujouluihin tai jouluaterian aperitiivina hyödynnettäviksi. Mukana on sekä holillisia, että alkoholittomia reseptejä!


Glömppa eli glögiskumppa
(kyllä, keksin nimen itse soveltaen vappuna nautittavaa simppaa, eli sima + skumppa-yhdistelmää :D)

1 dl glögitiivistettä tai 4 dl glögijuomaa
1 pullo (75 cl) kuivaa kuohuviiniä

Koristeluun: Granaattiomenan siemeniä ja limeä tai omenaviipaleita ja kanelitankoja

1. Viilennä glögi ja kuohuviini jääkaapissa.

2. Kaada glögi kuohuviinilaseihin. Täytä lasit kuohuviinillä.

3. Koristele omenaviipaleilla ja puolitetuilla kanelitangoilla tai granaattiomenan siemenillä ja limeviipaleilla.


Joulusangria 

2 dl appelsiinimehu
0,5 l punaviiniä
0,5 l viiniglögiä
3 kanelitankoa
3 rkl tummaa muscovadosokeria
2 luomuappelsiinia
1/2 luomugreippi
1/2 granaattiomena
0,5 l kivennäisvettä
jääkuutioita

Lasien koristeluun: 

appelsiini
2 rkl sokeria
1 rkl kanelia

1. Purista appelsiineista mehu ja kaada isoon kannuun. Lisää punaviini, glögi, kanelitangot ja muscovadosokeri.

2. Viipaloi hyvin pestyt appelsiinit ja greippi. Pane kannuun yhdessä granaattiomenan siementen kanssa. Anna tekeytyä puoli tuntia.

3. Sekoita lautasella keskenään sokeri ja kaneli. Kostuta lasien reunat appelsiinilohkolla. Koristele lasit kastamalla ne sokeri-kaneliseokseen.

4. Kaada kivennäisvesi ja jääkuutiot kannuun juuri ennen tarjoilua. Kaada laseihin ja tarjoa alkumaljana.


Christmosat

2 punaista omenaa, pilkottuna
2,3 dl karpaloita
2,3 dl vihreitä viinirypäleitä
2,3 dl granaatinomenan siemeniä
2,3 dl hiilihapollista rypälemehua
1 pullo samppanjaa, proseccoa tai cavaa

1. Lisää suureen boolikulhoon tai kannuun omenat, karpalot, viinirypäleet ja granaatinomenan siemenet. 

2. Kaada päälle hiilihapollinen rypälemehu ja samppanja tai kuohuviini juuri ennen tarjoilua.


Ginger Ale-glögi

5 dl ginger ale virvoitusjuomaa
5 dl kuivaa omenasiideriä 
1 dl appelsiinituoremehua
2 kanelitankoa
2 tähtianista
1-2 dl sitruslikööriä (esim. Cointreau)

1. Mittaa kaikki aineet likööriä lukuunottamatta kattilaan ja anna kiehahtaa.

2.  Lisää likööri ja tarjoa höyryävänä.

Lämmin mojito

4 dl omenatäysmehua
4 dl vettä
2 rkl limetinmehua
2 rkl ruokokidesokeria
1 ruukku  minttua
(tilkka vaaleaa rommia)

1. Kiehauta vesi ja omenamehu. Sekoita joukkoon limetinmehu.

2. Jaa mintunlehdet ja sokeri juomalaseihin, painele lehtiä hieman rikki esimerkiksi lusikalla. 

3. Kaada päälle kuuma juoma. Anna maustua muutaman minuutin ajan. Mausta halutessasi tilkalla rommia tai nauti alkoholittomana mocktailina. 

Talvi Express

3/4 l vettä
4 pussia vihreää teetä
4 mausteneilikkaa
1 kanelitanko
2–4 rkl vaaleaa siirappia 
8 cl Xante-päärynälikööriä

1. Kiehauta vesi kattilassa, lisää joukkoon teepussit ja mausteet. 
2. Hauduta 5 minuuttia. Poista teepussit ja mausteet. 
3. Lisää siirappi ja kuumenna.
4. Jaa alkoholi laseihin ja kaada kuuma juoma päälle. 
5. Nauti heti.

Alkoholittomat: 

Vaalea omenaglögi

1 l  omenatäysmehua
pala (1-2 cm) tuoretta inkivääriä
2 kanelitankoa
4 neilikkaa
2 tähtianista
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl vettä

Lisäksi
1 iso omena

1. Kaada omenamehu kattilaan. Kuori ja leikkaa inkivääri pieniksi paloiksi. Lisää mehun joukkoon inkivääri, kanelitangot, neilikat ja tähtianikset.

2. Keitä omenamehua ja mausteita miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Lisää lopuksi sokeri, vaniljasokeri ja vesi. Maista ja lisää halutessasi sokeria tai vettä. Siivilöi mausteet pois glögin seasta.

3. Kuori ja paloittele omena pieniksi kuutioiksi. Tarjoa glögi kuumana omenakuutioiden, manteleiden ja rusinoiden kanssa.

Jouluinen karpalojuoma

Yksi kannullinen, 1 ½ litraa:

1 ruukku sitruunamelissaa
1 appelsiini viipaloituna
veitsenkärjellinen sahramia
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
2 dl jäisiä karpaloita
1 litra karpalomehua
5 dl appelsiinimehua (mieluiten vastapuristettua)

1. Laita isoon kannuun sitruunamelissanoksat, appelsiiniviipaleet, sahrami sekä sitruunan kuoriraaste ja mehu

2. Murskaa aineksia murskaimella, jotta maut voimistuvat

3. Lisää joukkoon karpalot, karpalomehu ja appelsiinimehu

4. Peitä kannu kelmulla ja laita jääkaappiin

5. Kaada juoma viinilaseihin ja tarjoa ruoan kanssa tai aperitiivina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti