keskiviikko 10. maaliskuuta 2021

Polttari-ideoita: Herkkureseptejä polttaribrunssiin

Yhteinen brunssi polttariporukan voimin on ihana tapa aloittaa polttaripäivä! Brunssille voi suunnata paikalliseen kahvilaan tai ravintolaan, mutta etenkin näin korona-aikana kannattaa harkita myös itsetehdyn brunssin kokkaamista jonkun polttariosallistujan kotona tai vuokramökillä. Kesäaikana sään salliessa brunssiherkut voi myös pakata kylmälaukkuun mukaan ja järjestää yhteisen polttaripiknikin vaikkapa puistossa tai rannalla.

Tänään jaossa omat suosikkireseptini aamiais- ja brunssiherkkuihin! Toivottavasti joukosta löytyi teillekin uusia suosikkireseptejä niin polttaribrunsseille, hääaamun runsaalle aamiaiselle, kuin muuten vaan koronakotoilun piristäjäksikin.

Pataleipä

Tämän reseptin vinkkasi itseasiassa rakas anoppini ja kävi niin, että monien muiden lailla mekin ihastuimme pataleipiin! Pataleivässä parasta on se, että taikina tehdään valmiiksi jo edellisenä päivänä ja brunssiaamuna se vain nostetaan pataan ja annetaan leivän paistua valmiiksi. Padassa paistetusta leivästä tulee ihanan rapeakuorinen, mutta sisältä pehmeä ja taikinaa on helppo tuunata oman mielen mukaan lisäämällä joukkoon esimerkiksi raastettua porkkanaa, siemeniä tai erilaisia hiutaleita. 

Tämä resepti on meidän suosikki ja se on peräisin Ilta-Sanomien Reseptit-sivuilta

Ainekset: 

7 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
1 ½ rkl hienoa merisuolaa (suolan määrä on runsas, mutta sitä voi laittaa oman maun mukaan)
3 ½ dl lämpöistä vettä

Lisäksi:
pöydälle jauhoja

Valmistus: 

1. Sekoita hiiva ja suola jauhoihin sekoituskulhossa. Kaada joukkoon vesi ja sekoita haarukalla aineet sekaisin. Älä vaivaa! Taikina jää löysäksi.
2. Peitä kulho kelmulla, johon on tehty muutama reikä ja jätä kulhon huoneenlämpöön 24 tunniksi (olen itse antanut välillä kohota vain 12 h ja silti on onnistunut hyvin!)
3. Laita valurautapata uuniin. Laita uuni päälle 230 asteeseen.
4. Kaada taikina kulhosta jauhotetulle pöydälle ja kääntele taikinaa pari kertaa jauhoissa. Nostele valuvat reunat taikinan keskelle ja anna taikinan levätä pöydällä kunnes uuni on 230 astetta.
5. Avaa uunin luukku ja vedä pata ulos. Nosta löysä taikina pataan ja laita kansi päälle ja uunin luukku heti kiinni.
6. Paista kannen alla 30 minuuttia. Leipä kohoaa padassa ja pysyy mehevänä kannen alla.
7. Ota kansi pois puolentunnin paistamisen jälkeen ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia, että pinta ruskistuu.
8. Kumoa valmis leipä padasta ja anna jäähtyä vähän aikaa ennen leikkaamista. Kuumaa leipää on vaikea leikata.
9. Tarjoile voin kanssa.


Pikasämpylät

Toinen leipäsuosikkini ovat pikasämpylät, jotka valmistuvat hetkessä, ilman hiivaa tai kohottamista! Näitä teemme usein kotona iltapalaksi, sillä ainekset löytyvät aina valmiina kaapista. Tämä resepti on peräisin Miia Metson blogista. Ohjeesta tulee 6 kpl sämpylöitä, mutta jos haluat isomman määrän, voit hyvin tehdä sen tuplana. 

Ainekset:

3 dl vehnäjauhoja (jos teet pelkillä vehnäjauhoilla, laita niitä 4,5 dl) 
1 dl ohrajauhoja
0,5 dl ruisjauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita
1/2 tl suolaa
2 tl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
2 1/2 dl kylmää vettä

1. Laita uuni lämpiämään 200 C
2. Sekoita kaikki jauhot, hiutaleet, suola, sokeri ja leivinjauhe keskenään. 
3. Lisää kylmä vesi. Sekoita lusikalla nopeasti sekaisin. 
4. Ota kahdella lusikalla taikinasta 6 kasaa leivinpaperille pellille. 
5. Ripottele päälle kaurahiutaleita.
6. Paista uunin keskiosassa 13-14 minuuttia, niin että pinnassa on hiukan väriäkin. 
7. Tarjoile heti, ovat parhaimmillaan tuoreina!


Uunimunakas 

Uunimunakkaaseen tutustuin ensimmäisen kerran erään ystäväni vinkkaamana ja siitä on helppoutensa ja nopeutensa ansiosta muodostunut yksi omista brunssisuosikeistamme. Uunimunakas on myös siitä kätevä, että munakkaan täytteiksi voi heittää melkein mitä vaan mitä kaapista löytyy: kinkkua, juustoja, paprikaa, sipulia, tomaattia, pinaattia.... Yksi omista lemppareistani on välimeren makuja tarjoava uunimunakas, jossa täytteinä on fetaa ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Tämän reseptin ohjeella valmistuu pellillinen munakasta, mutta jos haluat tehdä munakkaan esimerkiksi pyöreään uunivuokaan, voit tehdä puolikkaan ohjeen mukaan. 

Ainekset: 

10 kananmunaa
2 dl ruokakermaa, kuohukermaa tai maitoa
n. 100 g aurinkokuivattuja tomaatteja
200 g fetaa
suolaa
mustapippuria
päälle tuoretta basilikaa/rucolaa

Valmistus: 

1. Riko kananmunat kulhoon ja vispaa niiden rakenne rikki
2. Sekoita joukkoon kerma/maito, sekä ripaus suolaa ja mustapippuria
3. Valuta aurinkokuivatut tomaatit öljystä ja painele niitä hiukan talouspaperilla poistaaksesi liian öljyn. Pilko tomaatit pieniksi paloiksi
4. Murenna feta käsin pieniksi paloiksi 
5. Kaada munakasmassa leivinpaperilla päällystettyyn uunivuokaan/pellille ja ripottele tomaatin ja fetan palaset tasaisesti sen pinnalle 
6. Kypsennä 200 asteessa noin 20 minuuttia
7. Ripottele paistamisen jälkeen pinnalle tuoreita yrttejä, esimerkiksi basilikan lehtiä tai rucolaa


Chia-tuorepuuro

Chia-siemenistä valmistettu tuorepuuro sopii loistavasti polttaribrunssiin, sillä myös sen voi valmistaa edellisenä iltana valmiiksi jääkaappiin maustumaan ja annostella tarjoilukulhoihin polttariaamuna. Chiapuuron voi tarjoilla esimerkiksi marjojen, hedelmien tai hiutaleiden kera, mutta yksi omista suosikeistani on tämä K-Ruoka sivustolta bongattu mangososeen kanssa tarjottava chiapuuro. Tällä syntyy kaksi annosta, joten isompaa porukkaa varten, valmista ohje moninkertaisena!

Ainekset: 

2 rkl chiasiemeniä
2 dl kauramaitoa (myös mantelimaito toimii hyvin!)
1/2 tl vaniljasokeria

1/2 pakastemangokuutioita
1 banaani
1/2 dl kauramaitoa (tai mantelimaitoa)

Valmistus: 

1. Sekoita chiansiemenet, kaurajuoma ja vaniljasokeri keskenään. Peitä kelmulla ja nosta kulho jääkaappiin tekeytymään mieluiten yön yli.
2. Soseuta kohmeiset mangokuutiot, kuorittu banaani sekä kaurajuoma tehosekoittimessa tai sauvasekottimella. 
3. Jaa chiapuuro kahteen lasiin tai kulhoon. Kaada päälle kylmä mango-banaanismoothie. Koristele haluamallasi tavalla ja nauti heti.

Välimeren kasvispiirakka

Minulla on eräs ystävä, joka inhoaa juustoa (outoa, tiedän :D), joten välillä on ollut haastava miettiä juustotonta suolaista tarjottavaa. Tämän piirakan valmistin hiukan Valion ohjetta modaamalla aftereillemme viime syksynä ja siitä tuli superherkullista! Toimisi hyvin myös ruokaisammalla brunssilla. Ohjeesta tulee pellillinen piirakkaa, eli noin 12 reilun kokoista palaa. 

Ainekset: 

200 g voita
5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kylmää vettä 
1 ruukku rucolaa
1/2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 prk (180 g) créme fraichea
3 kananmunaa 
1/2 dl pinjansiemeniä
1 rasia (250 g)  kirsikkatomaatteja

Valmistus: 

1. Pehmennä voi mikrossa ja sekoita sen jälkeen vehnäjauhojen kanssa. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Vinkki! Jos haluat päästä helpolla ja olet laiskempi leipuri, hyödynnä Myllyn Parhaan valmista piirakkataikinaa, joka löytyy pakastealtaasta. Yhdestä pohjasta riittää pyöreään piirakkavuokaan, kahdesta valmistuu pellillinen. 
2. Taputtele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Taittele piirakkapohjan sivuille pienet reunat, jotta täyte pysyy paremmin piirakan päällä. 
3. Huuhtele ja kuivaa rucola talouspaperilla taputtelemalla. Ota muutama rucolan lehti sivuun piirakan koristelua varten. Hienonna loput ja ripottele piirakkapohjan päälle
4. Valuta aurinkokuivatuista tomaateista ylimääräinen öljy pois ja pilko veitsellä pieniksi paloiksi. Ripottele taikinapohjan päälle 
5. Sekoita créme fraiche ja munat. Kaada seos täytteen päälle ja ripottele pinnalle pinjansiemenet. 
6. Paista 200 asteessa uunin keskiosassa noin 30 minuuttia
7. Koristele valmis piirakka halkaistuilla kirsikkatomaateilla ja rucolan lehdillä


Key lime pie

Viime kesän ylivoimainen suosikkireseptini oli ihanan raikas ja täyteläinen key lime pie! Valmistin tätä niin mökille kihlajaiskahveillemme, kuin juhannuksen jälkiruoaksikin. Key lime on pie on helppo valmistaa halutessaan myös gluteenittomana versiona ja maku on ihanan kesäinen. Lisäksi myös tämä kuuluu niihin tarjottaviin, joka on parhaimmillaan maustuttuaan yön yli jääkaapissa, eli valmistuksen voi hoitaa jo polttareita edeltävänä päivänä. Omat piirakkani olen valmistanut Annin Uunissa-blogin reseptillä. Ohjeella valmistuu key lime pie noin 8-10 hengelle, eli 24 cm halkaisijan piirakkavuokaan sopiva taikina.  

Keksipohja: 

200 g kaurakeksejä tai digestivekeksejä (gluteenittomaan valitse gluteenittomat keksit)
75 g voita

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Hienonna keksit tehosekoittimessa tai käsin murskaten (Vinkki! Itse olen löytänyt tähän loistavan keinon: Laita keksit pakastepussin sisään ja kääri keittiöpyyhe pussin ympärille ja rullaile sen jälkeen kaulimella pussin päältä. Käännä pussi välillä. Tadaa, keksimuru syntyy kuin itsestään!)
3. Sulata voi ja sekoita keksimuruun.
4. Painele keksipohja halkaisijaltaan 24 irtopohjallisen (tai umpinaisen) piirakkavuoan pohjalle.
5. Paista keksipohjaa uunin keskitasolla 8 minuuttia.
6. Nosta pohja jäähtymään ja valmista limetäyte.

Limetäyte: 

3-4 limeä (kuori + mehu)
4 keltuaista
noin 400 g kondensoitua maitoa (1 tölkki)

1. Pese limet huolellisesti ja suosi luomua.
2. Raasta limettien kuori ja purista mehu. Mehua tulisi olla reilu 1 dl ja raastetta noin 2 tl. Joskus limet ovat hyvin eri kokoisia. Lisää halutessasi oman maun mukaan vaikka reilusti enemmän!
3. Vatkaa keltuaiset, raaste ja mehu sekä kondensoitu maito isoon kulhoon.
4. Vatkaa seos nopeasti tasaiseksi vispilällä tai sähkövatkaimella.
5. Kaada täyte esipaistetun keksipohjan päälle.
6. Paista piirakkaa vielä 15 minuuttia uunin keskitasolla, kunnes täyte on hyytynyt. (Huom! Valmis piirakka hyllyy hieman keskeltä uunista pois otettaessa)
7. Jäähdytä piirakkaa hetki huoneenlämmössä ja laita jääkaappiin yön yli tai muutamaksi tunniksi tekeytymään.

Koristele piirakka esimerkiksi limelohkoilla tai viipaleilla tai syötävillä kukilla. Tarjoile vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kera. 


Pannukeksi

Tämän hauskan reseptin bongasin bloggaaja Natalia Oonan instagramam-postauksesta ja sitä oli päästävä heti testaamaan! Pannukeksi valmistuu hetkessä ja sopii loistavasti polttaribrunssin makeaksi herkuksi. Parhaimmillaan se on juuri uunista tulleena, eli tämä kannattaa valmistaa polttariaamuna!

Ainekset: 

2dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 dl fariinisokeria
2 dl sokeria
1 dl sulatettua voita 
1 kananmuna 
Maitosuklaata
Valkosuklaata

Valmistus: 

1. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola keskenään kulhossa
2. Sekoita fariinisokeri, sokeri, sula voi ja kananmuna keskenään toisessa kulhossa
3. Lisää kuivat ainekset sekaan ja sekoita tasaiseksi
4. Pilko suklaat ja lisää sekaan oman maun mukainen määrä. Reilumman kokoiset suklaapalat ovat ihania sattumia valmiin keksin joukossa
5. Paista pannulla uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea 
6. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua ja ripottele sitten päälle ripaus suolaa 
7. Tarjoile esimerkiksi vaniljajäätelön kera

Gluteeniton mutakakku Dumle-moussella

Överimakea ja ihana resepti, jonka bongasin vähän aikaa sitten ja jota valmistin viemisiksi T:n siskon ja tämän miehen luokse yhteiseen illanviettoomme. Söimme koko piirakan neljästään, eli hyvää oli! :D Oikeasti tästä kyllä riittää isommallekin porukalle, sillä kakku on niin makeaa, että kovin paljoa sitä ei voi syödä kerralla. Tämä ohje on myös gluteeniton ja tämänkin kohdalla hyvä puoli on se, että niin kakku kuin moussekin kannattaa valmistaa maustumaan jääkaappiin jo edellisenä päivänä ja hoitaa vain kakun koristelu polttariaamuna. Tämän ohjeen bongasin Suklaapossu-blogista!

Mutakakku:

150 g tummaa (n. 50%) suklaata
75 g voita
1,5 dl sokeria
2/3 tl suolaa
0,75 dl tummaa kaakaojauhetta
3 kananmunaa 

1. Pilko suklaa ja voi mikron kestävään kulhoon. Lämmitä mikrossa varovasti välillä sekoitellen, kunnes kaikki suklaa on sulanut. 
2. Sekoita joukkoon sokeri, suola ja siivilöity tumma kaakaojauhe.
3. Lisää munat yksitellen sekoitellen. 
4. Kaada taikina kevyesti voideltuun n. 20 cm irtopohjavuokaan.
5. Paista 175 asteessa n. 20 minuuttia, riippuen kuinka kypsästä mutakakusta pidät. 
6. Jäähdytä ensin huoneenlämpöiseksi ja nosta vielä yöksi jääkaappiin.

Dumle-mousse:

2 dl kuohukermaa
1/2 pussia Dumle-karkkeja

1. Kuumenna kerma kiehuvaksi ja nosta kattila pois levyltä. 
2. Lisää kerman joukkoon Dumlet. 
3. Sekoittele välillä, kunnes kaikki Dumlet ovat sulaneet kerman joukkoon. 
4. Jäähdytä ensin huoneenlämpöiseksi ja laita sen jälkeen jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi tai yön yli. 

Koristelu:

1. Vatkaa jääkaappikylmä dumlekerma vaahdoksi.
2. Pursota mutakakun päälle 
3. Pilko muutama Dumle-karkki pieniksi paloiksi ja ripottele muruset kakun pinnalle

Vinkki! Voit myös valmistaa pelkän mutakakun ja tarjoilla sen esimerkiksi tuoreiden vadelmien ja vaniljajäätelön kanssa tai valmistaa pelkän Dumle-moussen ja tarjoilla sen jälkiruokapikareista tuoreiden vadelmien kanssa. Moussea voi käyttää myös kakkujen täytteenä!


Mimosa-baari

Brunssiklassikko mimosa sopii täydellisesti polttaribrunssin juomatarjoiluun! Hauska idea on koota Mimosa-baari, josta jokainen polttarivieras voi sekoittaa haluamansa brunssijuoman. Mukaan voi varata myös pari pulloa alkoholitonta kuohuvaa. 

Ainekset: 

Hyvin jäähdytettyä kuohuviiniä (erityisesti puolikuivat kuohuvat toimivat hyvin mimosassa!)
Erilaisia tuoremehuja, esimerkiksi appelsiini, mango, veriappelsiini ja ananasmehua
Koristeluun esimerkiksi appelsiinisiivuja, tuoreita vadelmia, mansikkalohkoja

Valmistus: 

1. Jäähdytä kuohuviinit ja tuoremehut jääkaapissa hyvissä ajoin ennen brunssia 
2. Kaada kuohuviinilasiin ensin hyvin jäädytettyä tuoremehua, noin lasin puoliväliin asti 
3. Lisää sen jälkeen lasiin kuohuviini ja sekoita varovasti pitkävartisella lusikalla 
4. Lisää haluamasi koristeet


Itsetehty jäätee

Toinen polttaribrunssin juomatarjottavaksi sopiva resepti on raikas, itsetehty jäätee, jota on helppo valmistaa kerralla isompikin määrä. Tämä sopii loistavasti etenkin kesäisiin polttariaamuihin ja jääteen voi maustaa haluamallaan tavalla. Tämän ohjeen löysin K-Ruoka sivustolta ja siinä makuna ovat sitruuna ja appelsiini, jotka tekevät juomasta ihanan kesäisen ja raikkaan. 

Ainekset: 

2 rkl vihreää irtoteetä
1 l vettä
n. 1/2dl sokeria
2 rkl  juoksevaa hunajaa
1 sitruuna (1/2 dl sitruunanmehua)
1 appelsiini
jääpaloja

Valmistus: 

1. Valmista tee ohjeen mukaan, sekoittamalla irtotee ja vesi.
2. Siivilöi tee ja mausta sokerilla sekä hunajalla. 
3. Purista 1/2 sitruunasta mehu ja kaada teen joukkoon. 
4. Jäähdytä huolellisesti. 
5. Viipaloi hyvin pesty appelsiini ja loppu sitruuna. Lisää ne jääpalojen kanssa teen joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Tätä kirjoittaessa tuli väkisinkin vähän nälkä! :D Mitähän näistä valmistaisi taas seuraavaksi? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti