keskiviikko 7. huhtikuuta 2021

Häämatkaideoita: Aurinkoa ja kulttuuria Maltalla

Tämä jo ikuisuuden kestänyt koronatilanne on saanut minut muistelemaan kaiholla menneitä reissujani ja innostuinkin pitkästä aikaa kirjoittamaan teille matkapostauksen. Tänään kohteena on upea, aurinkoinen Malta, joka olisi loistava valinta myös häämatkakohteeksi!

Vietin viikon Maltalla kesäkuussa 2018 (jolloin olimme itseasiassa T:n kanssa juuri reilua kuukautta aiemmin tavanneet ja oli ihan kauheaa olla viikko erossa, vaikka reissu itsessään olikin ihana :D). Minulla ei ollut Maltaa kohtaan ennakkoon kovin suuria odotuksia, sillä olimme ystäväni kanssa valinneet sen matkakohteeksi lähinnä takuuvarman arinkoisen kelin ja suhteellisen lyhyen lentomatkan ansiosta. Tämä pieni saari kuitenkin yllätti minut monella tapaa!

Muutama fakta Maltasta 

Malta on yksi maailman pienimmistä valtioista ja koostuu lukuisista saarista, joista vain kolmella suurimmalla: Maltalla, Gozolla ja Cominolla, on asutusta. Maltalla on pitkä ja mielenkiintoinen historia ja saarella on ollut asutusta jo tuhansien vuosien ajan. Maltan kesä on kuiva ja lämmin ja sadepäiviä on vähän. Maltalta löytyy tekemistä moneen eri makuun: aktiivilomailijalle on tarjolla upeita snorklaus- ja sukellusvesiä, patikointireittejä ja kalliokiipeilyä. Kulttuurilomailijalle tarjolla on paljon erilaisia historiallisia nähtävyyksiä ja auringossa löhöilijälle Malta tarjoaa loistavat olosuhteet rentoutumiseen. 

Käytännön vinkkinä on pakko mainita, että jos haluatte kierrellä saarella enemmänkin, kannattaa ehdottomasti vuokrata auto! Me liikuimme koko viikon pelkästään busseilla ja vaikka Maltan bussiverkosto on sinänsä toimiva, oli se myös näin täsmälliselle suomalaiselle usein turhauttava, sillä aikataulut eivät aina pitäneet paikkaansa ja bussimatkat kestivät kauan. Toisaalta bussilla liikkuminen oli todella edullista ja ehdimme niillä ympäri saarta matkustaessamme nähdä vaikka ja mitä. Kaikki alle 5 kilometrin matkat yleensä kävelimme, joten lomasta muodostui ihan huomaamatta aktiiviloma :D  

Tässä jaossa muutamia omia suosikkikohteitani Maltalta!

Dingli Cliffs 

Tätä kuvaa katsoessa tuntuu kuin astelisin suoraan taivaaseen. Dinglin kaupunki sijaitsee länsirannikolla Maltan korkeimmalla kohdalla melko lähellä Rabatin kaupunkia. Jyrkät, merestä nousevat kalliojyrkänteet ovat suosittu nähtävyys ja alueelta löytyy muutamia näköalapaikkoja. Aurinkoisella säällä horisontin rajaa on vaikea erottaa, meren ja taivaan sekoittuessa toisiinsa.  Näköalatasanteelle voi hurauttaa autolla tai halutessaan kävellä pidemmänkin reitin upeita maisemia ihaillen. 





Mdina - vanhan kaupungin lumoa ja hiljaisia mukulakivikatuja


Dingli Cliffsiltä jatkoimme bussilla Maltan entiseen pääkaupunkiin Mdinaan, johon osuimme juuri sopivasti ilta-auringon aikaan. Mdinan vanha kaupunki on täynnä kalkkikivestä rakennettuja taloja ja keskiaikaista arkkitehtuuria.  Kapeat, mutkittelevat kadut on suljettu liikenteeltä, eikä Mdinaa turhaan kutsuta hiljaiseksi kaupungiksi. Mdinassa sijaitsee myös 1400-luvulta peräisin oleva Falson-palatsi on 1400-luvulta, jonka katolla sijaitsevan kahvilan terassilta avautuu upea näkymä Mdinan kattojen ylle. Me ihastuimme kaupungin rauhalliseen tunnelmaan ja mutkitteleviin pikkukujiin ja vietimme pari tuntia vain ympäriinsä kuljeskellen ja valokuvaten. Tämä oli yksi omista suosikkikohteistani reissun aikana!








Vehreä ja helteinen Gozon saari

Jos suuntaat lomailemaan Maltalle, kannattaa ehdottomasti pyhittää yksi päivä vierailulle Gozon saarella! Gozolle pääsee Maltan pääsaarelta helposti lautalla ja merimatka kestää noin puoli tuntia. Saari on täynnä pieniä kyliä, upeita luonnonmaisemia ja historiallisia rakennuksia. Itse ihastuin Gozon rauhallisiin, paahteisiin pikkukujiin, suloisiin pikkupuoteihin ja vehreisiin viherkasveihin. 












Ehdimme päivän aikana vierailla myös Gozon rannikolla, Dwejra Baylla, jossa sijaitsi aiemmin tunnettu kalliomuodostelma Sininen ikkuna, joka on nyt jo romahtanut mereen. Alueella oli kuitenkin upeita jyrkänteitä, kristallinkirkasta merivettä ja auringon lämmittämiä merivesialtaita, johon mekin pulahdimme uimaan. Gozo vei sydämeni ja jos suuntaan joskus takaisin Maltalle, haluaisin ehdottomasti majoittua Gozolla ja viettää valtaosan lomasta siellä!









Shoppailua ja auringonlaskun ihailua Sliemassa

Yhtenä reissupäivänä suuntasimme shoppailemaan Maltan suurimpaan kaupunkiin Sliemaan, josta löytyy niin cocktailbaareja, katukahviloita kuin laadukkaita ravintoloitakin. Sliemasta löytyy useampikin iso ostoskeskus ja trendikkäitä pikkuputiikkeja. Rantabulevardi oli upean näköinen auringonlaskun aikaan ja sen varrelta löytyy myös suosittu näköalatasanne The Point, jossa mekin nappasimme muutamat kuvat muistoksi. 





Valletta - pääkaupunki täynnä historiaa ja kulttuuria

Yhden kokonaisen reissupäivän vietimme Maltan nykyisessä pääkaupungissa Vallettassa, joka oli hurmaava yhdistelmä boheemin rouheaa tunnelmaa, historiallisia nähtävyyksiä ja kulttuuria. Olisin hyvin viihtynyt Vallettassa pidempäänkin! Kaupungin kadut olivat täynnä vanhoja rakennuksia, veistoksia ja katutaidetta, sekä ihania pieniä baareja ja ravintoloita. 
Vallettassa vieraillessa kannattaa ehdottomasti suunnata myös kaupungissa sijaitsevaan Barrakka Gardeniin, eli kasvitieteelliseen puutarhaan. Puutarha on täynnä upeaa kukkaloistoa, suihkulähteita ja vanhoja kivipilareita ja sen laidalta avautuu kaunis näkymä merelle. 



St. Juliens ja Paceville by night 

Meidän lomamme sujui melko rauhallisissa merkeissä, mutta yhtenä iltana innostuimme lähtemään bussilla Pacevillen kaupunginosaan, St. Juliensiin, joka on tunnettu vilkkaasta yöelämästään ja kattavasta ravintolatarjonnastaan. Paceville sijaitsee lahden poukamassa ja rantabulevardin valot näyttivät upealta pimeää yötaivasta vasten. Rannalta bongasimme myös ulkoilmabaarin, johon oli viritetty valtava valkokangas, jossa pyöri jalkapallo-ottelu. Me nautimme illallista eräässä rantabulevardin ravintoloista ja bongasimme sitten erään pikkukujan varrelta myös hauskan pienen cocktail-baarin. Loppuillaksi suuntasimme vielä erään hotellin kattobaariin tanssimaan ja ihailemaan upeaa yöllistä maisemaa. 








Majapaikkamme St. Pauls Bay

Oma hotellimme sijaitsi St. Pauls Bayn alueella, jossa Qawran ja Bugibban kylät ovat oikeastaan sulautuneet toisiinsa. Alueelta löytyy paljon hotelleja, baareja ja ravintoloita, sekä pari upeaa rantaa. Alue oli kuitenkin esimerkiksi Pacevilleen verrattuna mielestäni hyvin rauhallinen ja esimerkiksi omassa hotellissamme asiakaskunta koostui pitkälti eläkeikäisistä brittituristeista. Kävelimme aina iltaisin rantabulevardia pitkin ja nautimme illallista sen varrella eri ravintoloissa auringonlaskua ihaillen. Omaksi suosikikseni nousi itseasiassa viimeisen reissupäivän illallispaikkamme Luzzu, jossa nautiskelin superherkullisia gnoccheja ja roséta. Niin ja jälkkäriksi tietysti gelatoa, kuten joka päivä reissun aikana!







Iltaisin rentouduimme yleensä hotellihuoneemme parvekkeella viinilasillisen ääressä :D 

Veneretki Blue Lagoonille

Blue Lagoon itsessään oli meille aika suuri pettymys, sillä valitettavasti siitä on muodostunut aikamoinen turistirysä, johon useat veneet kuljettavat vierailijoita päivän ajaksi. Kallioilla oli niin täyttä, että oli jopa vaikea löytää sopiva paikka auringon ottamiseen ja uimassakin oli pakko käydä vuorotellen, sillä emme uskaltaneet siinä ihmisvilinässä jättää tavaroitamme hetkeksikään vartioimatta :D Toki vesi oli upean väristä ja siinä oli ihana pulikoida, mutta en kyllä tänne suuntaisi itse uudestaan! 

Sen sijaan veneretki johonkin muuhun kohteeseen tai ihan vain muutaman tunnin ajan Maltan lähivesillä pyörien, on ehdottomasti suositeltava kokemus! Oli ihana nauttia upeista merimaisemista ja kristallinkirkkaasta vedestä tuulen viilentäessä juuri sopivasti helteen keskellä. Meidän retkellä ei pysähdytty snorklaamaan, mutta olen muilla matkoillani ollut myös snorklausretkillä, joten iso suositus myös sille. Maltalla olisi varmasti upeaa snorklata, kun vesi on niin kirkasta!





'

En nyt varsinaisesti tiedä helpottiko tämä matkakaipuutani vai pahensiko sitä, mutta oli ihana uppoutua hetkeksi matkamuistoihin ja pois oman kiireisen arjen keskeltä. Tajusin myös tätä postausta kirjoittaessani, että pitäisi aina pitää jonkinlaista päiväkirjaa myös reissun aikana tai kirjoittaa kaikki hienoimmat kohteet ja parhaat jutut muistiin heti matkan jälkeen. Nyt sain nimittäin muistella hyvän tovin, että missäs kaikkialla me oikein kävimmekään. Onneksi olin taltioinut kuvamuistoja henkilökohtaiseen Instagramiini, se on paljastunut usein käteväksi tavaksi kaivaa esiin aiempia reissukohteita tai suosikkiravintoloita!

Löytyykö täältä muita Maltalla reissanneita? Voisitteko kuvitella suuntaavanne häämatkalle Maltalle?
Lukaiskaa ihmeessä myös aiemmat reissupostaukset, jotka löytyvät blogista kootusti #häämatkaideoita tunnisteen alta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti