sunnuntai 18. huhtikuuta 2021

Kaason rooli ja tehtävät

Mitä kaason rooli oikein tarkoittaa ja mitä kaikkea kaasoilta odotetaan? Tämä aihe on puhututtanut paljon viime aikoina blogeissa ja hääryhmissä, joten ajattelin kirjoitella myös omia ajatuksiani aiheeseen liittyen. Lähinnä siitä näkökulmasta, mitä odotan ja toivon omilta kaasoiltani ja millainen heidän roolinsa tulee meidän häissämme olemaan. 

Kuva: // Unsplash, Eric Ward

Makutuomarointia hääpukusovituksissa - Jos koronatilanne sen suinkin sallii, toivoisin että pääsisin edes yhden kerran sovittamaan hääpukuja niin, että myös kaasoni ja äitini pääsisivät mukaan sovitukseen makutuomareiksi, sillä tiedän että tämä olisi myös heille tärkeä ja odotettu juttu. Kaikki minut tuntevat tietävät, että olen välillä ihan mahdottoman huono tekemään päätöksiä ihan vaan tavallistenkin vaatehankintojen kohdalla, joten uskon, että makutuomareista ja heidän mielipiteistään olisi myös minulla aidosti apua :D Lisäksi yksi kaasoistani on vestenomi ja työskennellyt aiemmin hää- ja juhlapukuliikkeessä, joten häneltä saan varmasti kullanarvoisia vinkkejä myös ammattilaisen näkökulmasta. 

Askarteluapua ja diy-projekteja - Kaksi kaasoistani on itseni tavoin innokkaita käsityöharrastajia ja askartelijoita (kolmas ei niin innokas :D kyllä, rakas juuri sinä!), joten he ovat jo ilmaisseet, että mielellään auttavat mahdollisissa diy-projekteissa. Meillehän on suurin osa koristeista ja somistuspuolesta tulossa vuokrattuna, joten mitään kovin isoja askarteluprojekteja ei ole tiedossa. Jotain pientä olisi kuitenkin hauska näperrellä myös itse!

Viininmaistelua ja fiilistelyä - Jossain vaiheessa haluan ehdottomasti järjestää kaasoilleni pienen illanvieton, jossa voimme maistella kuohuvia ja fiilistellä yhdessä hääjuttuja. Ehkä jopa katsoa jonkun hölmön hääleffankin! Tämän on oikeastaan ehkä myös vähän tekosyy saada rakkaat tyypit koolle ja viettää laatuaikaa heidän kanssaan - sitä kun ei koskaan ole liikaa. Minun kaasoni tuntevat kaikki toisensa jo ennestään, itseasiassa 15 vuoden ajalta, mutta tämä on myös hyvä tapa tutustuttaa kaasot toisiinsa, jos he eivät entuudestaan ole niin hyviä tuttuja. Kun on treffannut edes kerran kasvokkain, on paljon mukavampi alkaa edistää yhdessä esimerkiksi polttarisuunnitelmia! 

Häämessuilua ja häätapahtumia (?) - Olen jo vähän luopunut toivosta sen suhteen, että pääsisimme kaasojeni kanssa yhdessä häämessuille ihan fyysisesti (kiitos koronan), mutta olisi ihanaa järjestää yhteinen etämessuilupäivä! Talvilomaviikollamme jo parhaan ystäväni kanssa vähän fiilistelimmekin kevään Häämessut netissä-ohjelmia. Tiedän, että myös äiti varmasti haluaisi kovasti häämessuille mukaan! Ehkä täytyy siis järkätä seuraavan Häämessut netissä-viikonlopun aikana jonkinlainen messuiluhetki yhdessä kotona. 

Polttarijärjestelyt - Ehkä isoin asia, jota toivon kaasoiltani, on tietysti polttareiden järjestäminen! Siinäkin mielessä oloni on luottavainen, sillä tiedän näiden kolmen ihmisen osaavan järjestää juuri minun näköiseni polttaripäivän. Koska olen itse luontaisesti tosi kova organisoimaan ja suunnittelemaan, on myös minulle itseasiassa tosi iso juttu, että joku muu hoitaa kaikki suunnitelmat puolestani ja päivän ohjelma on täysi yllätys. Odotan sitä innolla!

Rentoutumista ja hemmottelua häitä edeltävänä iltana ja hääaamuna - Koska emme juhli häitämme kotipaikkakunnallamme, vaan Turussa, suunnitelmissani on varata minulle ja kaasoille hotellista sviitti häitä edeltävälle yölle, jolloin voisimme viettää illan yhdessä rentoutuen, saunoen ja tulevaan päivään valmistautuen. Ja tietysti aamulla nauttia kunnon hotelliaamiaisen ja sen jälkeen laittautua yhdessä hotellilla kampaajan ja meikkaajan käsittelyssä. 

Kuva: // Unsplash, Devon Divine

Apuna hääpaikan koristelussa - Hääpaikkaamme pääsemme onneksi koristelemaan jo perjantaina päivällä, joten siihen on varattu reilusti aikaa ja ne jotka pääsevät paikalle töiden ja muiden menojensa puolesta, ovat tervetulleita auttamaan. Myös meidän molempien vanhemmat ovat häistä niin täpinöissään, että ovat suunnitelleet ottavansa hiukan vapaata hääviikolle ja ovat varmasti myös apuna koristeluoperaatiossa! Ja minähän olen tietysti koko ajan ollut sitä mieltä, että eihän meille edes kovin ihmeellisiä koristeluja tule... mutta ystäväni häistä viime syksynä viisastuneena - ihan vaan pöytäliinojen ja kynttilöiden, sekä paikkakorttien yms. perusjuttujen asetteluun menee yllättävän paljon aikaa, joten on ihana päästä aloittamaan valmistelut ajoissa!

Henkinen tuki - Haluan ajatella, että en sorru häiden alla sen suuremmin stressaamaan mistään, mutta... en usko siihen itsekään. Rehellisesti sanoen, minä olen oikeastaan todella paha stressaaja, välillä myös silloin, kun on kyse kivoista jutuista, kuten häävalmisteluista. Siksi on ihanaa, että hääpäivänä vierelläni on kolme ihanaa luottotyyppiä, jotka ovat tunteneet minut todella pitkään ja tuntuvat aina löytävän oikeat sanat. Kukaan heistä ei myös ole yhtä kova stressaamaan kuin minä, vaan edustaa pikemminkin optimismin ja realismin sekaista käytännönläheistä näkökulmaa, joka varmasti rauhoittaa mahdollista viime hetken panikointiani juuri sopivasti. 

Lisäkäsinä ja tukijoukkoina hääpäivän aikana - Vaikka häissämme suurin osa käytännön asioista hoituukin cateringin henkilökunnan kautta, on juhlien aikana aina muutamia tehtäviä, joissa kaivataan apua myös kaasoilta ja bestmaneilta. Luulen, että ainakin juomapöydän täydentämiseen illan aikana, tulemme pyytämään heiltä vähän apuja!

Kuva: // Unsplash, Genessa Panainte

Kaason rooleja ja vastuita on varmasti yhtä paljon erilaisia kuin hääparejakin. Itse miellän kaason ennen kaikkea kunniavieraaksi ja morsiamen luottohenkilöksi, joka voi sitten tarvittaessa avustaa tietyissä sovituissa asioissa hääpäivän aikana. Ajatus siitä, että kaasot tai bestmanit osallistuisivat hääjärjestelyihin esimerkiksi pyytämällä tarjouksia palveluntarjoajilta tai tekemällä varauksia puolestamme, tuntuisi puolestaan tosi hassulta - ovathan kyseessä kuitenkin meidän juhlamme ja päävastuu niiden järjestämisestä on nimenomaan meillä. Itselleni on tärkeää, että kaasot ovat juhlissamme myös vieraana ja saavat nauttia juhlapäivästä täysillä muiden mukana. 

Ajattelin kirjoittaa aiheesta myöhemmin vielä toisen postauksen, jossa kerron lyhyesti omista kaasoistani ja siitä, miksi pyysin juuri heitä tähän tehtävään! 

Ja samalla myös muistutus siitä, että kaikki kaason roolissa kirjoittamani postaukset viime vuodelta löytyvät blogista #kaasohommissa tunnisteen alta! Eli jos olet itse tuleva kaaso tai bestman, niin niistä voi lueskella omia fiiliksiäni ja ehkä poimia jotain vinkkejäkin :)

Ja jos aihe kiinnostaa, niin suosittelen lukaisemaan myös bloggaajakollegani Mian Kuparimorsian-blogin kaasoaiheiset postaukset ja kuuntelemaan Hääpodin jakson nro 10, jossa aiheena ovat Kaasot ja häätiimi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti