keskiviikko 30. kesäkuuta 2021

11 x Hauskat polttariteemat

Kaipaatko hauskaa teemaa yhdistäväksi tekijäksi polttaripäivään tai viikonloppuun? Tänään esittelyssä hauskoja polttariteemoja!

Amazing Race

Jos polttarisankari tykkää kisailusta ja rastiradoista, voi polttaripäivään suunnitella Amazing Race-teemaisen tehtäväradan! Teemaa voi hyödyntää jo ennen polttareiden käynnistymistä, suunnittelemalla Amazing Race-sarjan henkiset keltamustat kortit/kirjeet valmiiksi ja lähettämällä ensimmäisen niistä jo postissa tulevalle polttarisankarille. Tämä kuori voi sisältää joitain vihjeitä tulevan polttaripäivän sisällöstä tai vaikkapa ohjeen saapua tiettyyn paikkaan tiettynä ajankohtana, jolloin polttarit voivat startata sieltä!

Rastiradan voi suunnitella niin polttarisankarin kotikaupunkiin, kuin vaikkapa vuokramökin ympäristöönkin ja tehtävät voivat sisältää kaikkea maan ja taivaan väliltä. Amazing Race-televisiosarjassahan ideana on, että kilpailijat saavat kuoresta vihjeen seuraavan kuoren sijainnista ja lähtevät sitten etsimään sitä. Paikan päällä odottaa erilaisia tehtäviä tai pulmia ja uusia vihjeitä. Jos teeman haluaa viedä vielä pidemmälle, voitte hankkia koko polttariseurueelle samanlaiset värikkäät t-paidat tai huivit, kuten sarjan osallistujilla yleensä on. Reitti voi sisältää esimerkiksi polttarisankarille tärkeitä paikkoja (lempikahvila, lempiravintola, suosikkipuisto jne) tai voitte toteuttaa radan niin, että jokaiselta rastilta liittyy mukaan joukkoon yksi polttarivieras lisää. 

Jos haluatte päästä helpommalla, kääntykää ohjelmapalveluita tuottavien yritysten puoleen! Esimerkiksi Amazing City järjestää Amazing Tampere-kisailuja polttariporukoille Tampereen seudulla ja FoxTraililla on hauskoja valmiita kaupunkisuunnistuspaketteja Helsingissä. 

Festarit

Muutama vuosi sitten toteutimme yhdelle ystävälleni festariteemaiset polttarit, jotka olivat koko polttariseurueen mielestä superhauskat! Olimme vuokranneet viikonlopuksi ison mökin, josta löytyi myös tilava terassi ja kaksi paljua, sekä iso sauna. Askartelimme vanhasta lakanasta ison banderollin, johon kirjoitimme festareiden nimen (tämä oli johdettu ystävämme lapsuudenaikaisesta lempinimestä, jonka perään oli lisätty "fest" :D) ja jonka pingoitimme terassin seinustalle. Askartelimme myös pahvista festariaiheisia kylttejä, jotka kiinnitettiin mökkiin ja sen ympäristöön, kuten "Bajamaja" vessojen oveen, "Camping" makuuhuoneiden oviin, "Ensiapu" laatikon viereen, josta löytyi särkylääkettä, Rennietä ja laastareita, "Food Court" keittiöön ja "VIP" paljujen luokse. Lisäksi yksi kaasoistani oli valmistanut koko polttariseurueelle festarirannekkeet, jotka kiinnitettiin ranteisiin, sekä festari-infot, jotka sisälsivät vinkkejä viikonlopun ohjelmasta. Festareille, eli mökille saapuessa polttarisankarilla oli myös tehtävänä salakuljettaa juomat festarialueelle ja eräs ystävistämme piti hänelle mökin ovella turvatarkastuksen :D

Koko polttariporukka tietysti myös pukeutui festarihenkisesti kukkaleihin, hassuihin aurinkolaseihin ja värikkäisiin asusteisiin ja lauantai-iltana loihdimme myös kaikille glitter-meikit. Festarit kruunasi lauantaina "päälavalla", eli siis ulkona terassilla esiintynyt erään polttarivieraan kaverin kaverin duo, joka soitti parin tunnin ajan livemusaa koko polttariporukan joratessa ja laulaessa mukana. 

Kuva: // Pexels, Yuliia Auer
Kuva: // Unsplash, Freestocks
Matkateema

Jos polttarisankari rakastaa matkustamista, voi koko polttariohjelman suunnitella tämän teeman ympärille! Polttarisankari voi vastaanottaa postissa etukäteen matkalipun ja matkaohjelman, jotka sisältävät vinkkejä tulevien polttareiden sisällöstä. Polttarisankari voidaan pukea esimerkiksi lentoemännän tai lentokapteenin asuun (jos hän siis tykkää pukeutua asuihin) ja muu polttariporukka voi pukea vaikkapa valkoiset t-paidat ja sitoa huivit kaulaansa tai asettaa lentoemännän suikat päähänsä, muodostaen Polttari Crewn. 

Myös polttariohjelman voi linkittää vaikkapa sankarin suosikkimatkakohteisiin. Polttaripäivä voi startata vaikka ranskalaishenkisellä brunssilla, jossa nautitaan macaronseja, croissantteja, mansikoita ja samppanjaa Pariisin hengessä ja kuunnella ranskankielistä musiikkia, jatkua vaikkapa Monaco Grand Prix-henkisesti karting-radalla, sen jälkeen Keski-Euroopan tunnelmissa oluttastingin ja panimokierroksen merkeissä tai italialaisiin viineihin keskittyvässä viinitastingissa ja huipentua etelän loman tunnelmiin mökillä uimisen, paljuilun ja auringonoton merkeissä. 

Kuva: // Unsplash, Clementina Toso
Kuva: // Unsplash, Vicko Mozara

50’s 

Yhden ystäväni polttareissa oli fiftariteema, sillä morsian harrasti Rock’n Swing-tansseja. Aamu alkoi tanssitunnilla Mueve Clubin studiolla, jossa harjoittelimme polttariporukalla oman koreografian ja joka myös videoitiin lopuksi. Sen jälkeen polttaripäivä jatkui nyyttärihenkisellä brunssilla yhden polttarivieraan kotona, jonka jälkeen yhden kaason meikkaajakampaaja-tuttava saapui loihtimaan morsiamelle upean pin up-henkisen kampauksen ja meikin. Myös me polttarivieraat laittauduimme samalla fiftarihenkisesti ja pukeuduimme kukkamekkoihin ja bandana-huiveihin. 

Tämän jälkeen isäni kyyditsi polttarisankarin ja kaasot jenkkiautollaan keskustaan ja matkalla he popittivat teemaan sopivia morsiamen suosikkibiisejä. Seuraavana kohteena oli Lahdessa sijaitseva Ace Corner-baari, joka on sisustettu jenkkityyliin ja jonka yhteydessä sijaitsee myös moottoripyörämuseo. Olimme tilanneet paikalle harrastekuvaajan, joka otti morsiamesta upeita pin up-tyylisiä kuvia, joista hän sai teettää printit sitten sulhaselle huomenlahjaksi. Kuvausten jälkeen suuntasimme syömään ja baariin tanssimaan. 

Myös toisen ystäväni polttareissa laittauduimme illalla fiftarihenkisesti ja suuntasimme leirintäpaikan yhteydessä sijaitsevalle tanssilavalle lavatansseihin. En ollut koskaan aiemmin käynyt lavatansseissa ja meillä oli superhauska ilta :D 

Ruotsin laiva

Polttareita juhlimaan Ruotsin laivalle? Tämä teema on superhauska toteuttaa myös ihan koti-Suomessa :D Vetolaukut mukaan ja ei muuta kuin matkaan! Mökillä ohjelman avaa tietysti valitsemanne risteilyisäntä ja mökin olohuoneesta löytyvässä tax free:ssä on tarjolla juomamaistiaisia. Jokainen polttarivieras saa kuoren, josta löytyy risteilyohjelma ja tietysti juomalipukkeita. Päivän ohjelmassa voi olla risteilybingoa, karaokea, drinkkien valmistusta ja maistelua, sekä tietysti laivan buffa: johon voitte valmistaa itse kaikkia polttarisankarin suosikkiruokia. 

Lasten synttärit 

Toinen suosikkiteemani, joka on pakko päästä toteuttamaan joskus! Toimii erityisen hyvin, jos olette minun laillani ysärin lapsia ja juhlineet silloin useammissakin lastenkemuissa. Päivän ohjelmassa on tietysti synttärijuhlilta tuttuja leikkejä (jotka on helppo toteuttaa pienellä budjetilla vaikkapa mökillä), kuten viinaonginta (kiinnittäkää oviaukkoon lakana, valmistakaa harjanvarresta, narusta ja muoviämpäristä onki ja sitten joku kaasoista täyttää verhon takana jokaiselle saaliin, joka voi olla vaikkapa karkkia tai pieniä viinapulloja - polttarisankarille toki kunnon vonkale, esimerkiksi pullo kuohuvaa), tuolileikki (musa soimaan täysille ja aina sen lakatessa jokaisen pitää mahdollisimman äkkiä istua tuolille, tuoleja on aina yksi vähemmän kuin osallistujia ja ilman tuolia jäänyt putoaa kisasta), musavisa (arvuutellaan biisejä ja niiden esittäjiä), aasinhäntä, aarteen etsintä ja illan kruunaa tietysti disco! 

Jos mukaan haluaa myös ulkoleikkejä, voi pihalla leikkiä kaikille tuttuja leikkejä kuten kymmenen tikkua laudalla, rosvot ja poliisit, piilosta (tai aikuisten versiota, eli jallupöllöä, jossa yksi osallistujista menee aina vuorollaan piiloon jallupullon kanssa muiden laskiessa sataan ja alkaa sitten huhuilla piilosta "huhuuu" muiden yrittäessä löytää hänet, kun he löytävät niin saavat pullosta huikan ja jäävät myös itse samaan piiloon) tai polttopalloa. 

Myös tarjottavina voi tarjota lastenkutsuilta tuttuja herkkuja, kuten kaalista tai vesimelonista ja cocktail-tikuista valmistettu siili, jäätelökakku tai barbikakku (tai tämän aikuisille sopivampi versio, googlatkaa inspiraatiota esimerkiksi "thirty birthday barbie cake"), suolatikkuja ja jännän väristä mehuboolia. Myös pinata olisi superhauska ohjelmanumero! Sen sisältä voisi paljastua niin pieniä pähkinä- tai sipsipusseja, karkkia kuin vaikka pieniä shottipullojakin  

Kuva: // Pexels, Maksim Goncharenok
Kuva: // Unsplash, Hello I'm Nik


Harry Potter

Harry Potter-fanien unelmapolttarit! Ennen polttaripäivää polttarisankarille lähetetään tietysti postissa kirje Tylypahkasta. Polttarivala voidaan toteuttaa heti päivän alkuun rikkumattoman valan muodossa ja päivän aikana toteuttaa erilaisia teemaan sopivia aktiviteetteja, kuten taikajuomien valmistusta (mocktail- tai cocktailkurssi) ja huispausta (esimerkiksi curling-kokeilu sopii tähän loistavasti! Toki voi myös leikkiä harjanvarsilla lentelemällä ja tennispalloa metsästämällä pihalla huispausta, kuten eräässä unessani minä ja ystäväni kerran teimme), opiskella Yrttitietoutta esimerkiksi villiyrttipajan tai villivihanneksiin keskittyvän kokkauskurssin parissa (näitä järjestää esimerkiksi Villipihlaja Tampereen seudulla!), testata loitsutietämystä Harry Potter-aiheisen tietovisan muodossa ja paikasta toiseen suunnistaa päivän aikana Kelmien Kartan avulla. 

Toki päivän aikana kuuluu myös maistella joka maun rakeita ja pukeutua teemaan sopivasti! Koko polttariporukalle voi esimerkiksi hankkia samanlaiset kaulahuivit ja Harry Potter-henkiset pyöreät silmälasit ja polttarisankarin pukea viittaan tai Tylypahkan koulupukuun

Reality 

Eräs ystäväni on innokas tosi tv-sarjojen ystävä, joten hänen polttarinsa toteutettiin reality-sarjojen hengessä! Vuokramökin portaikon alapuolelle rakennettiin päiväkirjahuone, jossa polttarivieraat saivat käydä yhden kaasoista vanhalla puhelimella nauhoittamassa videotervehdyksiä muistoksi polttarisankarille. Lisäksi järjestettiin iltanuotio, jossa katseltiin vähän videoita, sillä polttarisankarin äiti (joka asuu eri maassa) oli kuvannut oman videotervehdyksensä ja kyseltiin morsiamelta kiperiä kysymyksiä hänen tulevaan puolisoonsa liittyen. 

Ja tulipa juuri mieleeni, että eksien hyvästelystä saisi varmasti toteutettua jonkun hauskan Ex On The Beach-tyyppisen ohjelmanumeron :D Etenkin jos eksät ovat kaasoilla tai muulla polttariseurueella tiedossa, voisi heidän nimensä tai kuvansa tulostaa paperilapuille, jotka polttarisankari löytäisi vähitellen polttareiden aikana ja yksitellen hyvästelisi. Sitten voisi jännityksellä odottaa kuka sieltä putkahtaa esiin seuraavaksi :D 

Yksi hauska ohjelmanumero olisi myös polttariseurueen jakaminen joukkueisiin ja Wedding Dress Challengen toteuttaminen niin, että jokaisen joukkueen pitäisi loihtia vessapaperista mahdollisimman upea hääpuku ja polttarisankari saisi valita voittajan. Ja sittenhän voisi olla Häät sulhasen tapaan, niin että sulhaselta olisi etukäteen kysytty millaiset häät hän järjestäisi jos hoitaisi suunnittelun yksin, esimerkiksi ”Mitä häissänne syötäisiin?” ja sitten morsiamen pitäisi veikata vastaukset. Kokkisotakin olisi superhauska, jos polttariporukan jakaisi kahtia ja molemmilla olisi täysin samat raaka-aineet ja sitten kisailtaisiin siitä kumpi joukkue loihtii niistä herkullisemman menun - tämä toki vaatisi melko tilavan keittiön. 

Urheilu

Jos polttarisankari rakastaa urheilua, voi teeman rakentaa liikunnallisten aktiviteettien ympärille! Suunnitelkaa polttaripäivän tai viikonlopun ohjelmaksi vaikka 7 ottelu tai olympialaiset, jotka voivat sisältää niin ohjattuja, kuin itse toteutettujakin lajeja ja joissa voi kilpailla joko yksilöinä tai pienemmissä joukkueissa. Yhteisenä asusteena voivat toimia vaikkapa värikkäät hikinauhat, kaikille polttariosallistujille voi askarrella kisapassit ja päivän aikana nautiskella urheilujuomia. 

Hauskoja aktiviteetteja urheiluteemaisiin polttareihin voisivat olla esimerkiksi padel, kuplafutis, jousiammunta, frisbeegolf tai mäkiautoilu. Kisassa parhaiten menestyneet voi palkita mitaleilla ja polttarisankarin vaikkapa erillisellä pokaalilla, joka jää hauskaksi muistoksi polttaripäivästä. Yksi hauska lisähaaste päivään olisi olympiatuli, joka polttarisankarin pitäisi kuljettaa päivän aikana onnistuneesti paikasta toiseen. Aito tuli lienee tähän vähän turhankin haastava ja hankala, mutta olympiatulen voisi hyvin askarrella vaikkapa pahvista ja soihdun varren harjankepistä tai talouspaperirullasta. Tai entä jos hankkisitte liput johonkin urheilutapahtumaan, vaikkapa hieman paremmat katsomopaikat tai oma aitio sankarin suosikkijoukkueen matsiin?

Disney

Disney-fanin polttareissa kaikki polttariviikonlopun ohjelma voisi linkittyä Disney-elokuvien tarinoihin ja hahmoihin. Ja toki polttarisankarin voi pukea tämän suosikki Disney-hahmoksi! Polttarisankarille voisi laatia etukäteen pieniä kirjeitä tai kortteja, joissa olisi aina lainaus tai kuva seuraavasta Disney-kertomuksesta ja pieni vihje siitä mitä olisi luvassa. Toinen vaihtoehto olisi aina paljastaa jokaiseen osioon liittyen kolme vihjettä, jotka helpottuisivat koko ajan, eli ensin vähän vaikeampi 5 pisteen vihje, sitten 3 pisteen vihje ja viimeisenä 1 pisteen vihje, joiden avulla polttarisankarin pitäisi yrittää arvata mistä Disney-tarinasta on kyse. Pisteitä voitaisiin laskea yhteen koko päivän ajalta ja lopuksi polttarisankaria odottaisi sitten pieni palkinto. 

Tässä muutamia ideoita polttariaktiviteeteista, jotka saisi liitettyä helposti Disney-teemaan:

  • Jousiammunta (Robin Hood) 
    • 5 pisteen vihje: Hänen hatussaan oli punainen sulka 
    • 3 pisteen vihje: Hän asui Sherwoodin metsissä
    • 1 pisteen vihje: Hän varasti rikkailta ja antoi köyhille 
  • Teekutsut piknikin tai Afternoon Tean muodossa (Liisa Ihmemaassa) - helppo järjestää itse piknik-versiona tai varata seurueelle Afternoon Tea, joita tarjoilevat esimerkiksi pääkaupunkiseudukka Kämp, Nokkalan Majakka ja St. George
  • Army-rata (Mulan) - tällainen löytyy esimerkiksi Vauhtifarmilta ja Silver River-seikkailukeskuksesta
  • Sisäsurffaus (Viidakkokirja) 
  • Tunnelilento (Dumbo)
  •  Merenneitouinti (Pieni merenneito)
  • Lumiukon rakentaminen (Frozen), huom. toimii vain lumisina talvina! :D
  • Ilmajooga (Tarzan)
  • Miekkailu (Miekka kivessä)
  • Hunaja-sokerikuorinta (Nalle Puh)
  • Kauneushoito tai hieronta (Tuhkimo - haltijakummi)
Selviytyjät

Erähenkisen ja luontoaktiviteeteista nauttivan polttarisankarin juhliin sopisi teemaksi täydellisesti Selviytyjät! Hankkikaa koko polttariporukalle samanlaiset putkihuivit ja pyytäkää polttarisankaria pakkaamaan rinkkansa valmiiksi. Luonnonläheisiä polttareita voi suunnata viettämään vaikkapa johonkin Helsingin lähiseudun saarista tai kansallispuistoista. Toteuttakaa luontoaiheinen ulkoilmapakopeli, suunnitelkaa oma rastirata erilaisten tehtävien parissa (valitkaa halutessanne tyypillisiä Selviytyjät-kisoja kuten palapelien kokoamista ja esteiden ylittämistä) tai kilpailkaa erilaisissa erätaidoissa. Yhteisen lounaan tai päivällisen voi valmistaa nuotiopaikalla ja jälkiruokana herkutella vaikkapa letuilla, nokipannukahvilla ja tikkupullalla. 

Selviytyjät-polttareissa voi majoittua teltassa luonnon keskellä tai vuokrata erähenkisen mökin keskeltä metsää. Illalla voi rentoutua saunomisen ja uimisen merkeissä. Niin ja näistä Selviytyjistä ei tietenkään ketään äänestetä pois! :D Jos haluatte järjestää heimoneuvoston, saisi siitä esimerkiksi hauskan version entisten heilojen hyvästelyyn (sammuttakaa heidän soihtunsa lopullisesti, heimo on puhunut) tai niin että polttariporukalle esitetään väittämiä perinteisen kenkäleikin tyylisesti, esimerkiksi ”Kumpi hääparista on katsonut Game of Thronesin kaikki kaudet kuudesti?” ja osallistujien pitää kirjoittaa paperilapulle oma veikkauksensa, eli jommankumman hääparin osapuolen nimi. 

Kuva: // Unsplash, Tegan Mierle
Kuva: // Unsplash, Leon Contreras

Mikä näistä olisi oma suosikkiteemasi? Millaisia polttariteemoja teidän polttareissa on ollut?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti