sunnuntai 1. tammikuuta 2023

Häämatkan suunnittelua: 12 päivää Islannissa

Parin viime viikon aikana ollaan hääsuunnitelmien lisäksi ryhdytty todenteolla suunnittelemaan myös meidän häämatkaa! Olen aiemminkin jo täällä blogin puolella kertonut, että meidän häämatka suuntautuu Islantiin ja nyt kun Tuomaskin sai töistä tietää tulevan vuoden loma-aikataulut, tarkentui aikataulukin. Heti kesäkuun alussa suunnataan siis 12 päivän mittaiselle roadtripille kesäiseen Islantiin!

Kuva: // Unsplash, Norris Niman

Lennot

Tällä viikolla varattiin myös lennot! Päädyttiin Iceland Airin suoriin lentoihin Helsingistä Reykjavikiin. Business-luokka houkutteli jälleen, mutta päädyttiin sitten kuitenkin huokeamman hintaisiin Economy Standard-luokan lippuihin, joihin sisältyy käsimatkatavaroiden lisäksi myös ruumaan kirjattava matkatavara. Menomatkalle varattiin myös pienestä lisämaksusta hätäuloskäyntipaikat, joissa on isompi jalkatila - pientä lisämukavuutta matkustamiseen kaksimetriselle sulholle. Lentokentän loungeen meillä on pääsy OP Gold-luottokorttiemme kautta neljä kertaa vuodessa, joten päästään kuitenkin starttaamaan häämatka rennosti loungessa, hyvän ruoan ja juoman ääressä.

Meno-paluu lennot kahdelle kustansivat 708€ ja lisämaksu isommasta jalkatilasta 20€/hlö/lento. 

Kuva: // Unsplash, Andrey Andreyev

Reittisuunnitelma

Meidän suunnitelmana on 12 päivän reissun aikana kiertää vuokra-autolla koko saaren ympäri. Parilta aiemmalta roadtrip-reissultamme viisastuneita päädyttiin varaamaan reissun alkuun yhden yön majoituksia ja sen jälkeen viettämään aina useampi yö samassa paikassa. Jos jokaisessa kohteessa yöpyy vain yhden yön, voi se luoda lomaan jatkuvaa pakkaamisen ja kiirehtimisen tuntua. Toinen hyväksi havaittu juttu, on jakaa etapit niin, että osalle päivistä tulee pidempiä ajomatkoja osalle hiukan lyhyempiä. 

Tällä hetkellä meidän reittisuunnitelma näyttää tältä, eli aiomme kiertää saaren vastapäivään:

1 vrk - Selfoss
1 vrk - Vík í Mýrdal
1 vrk - Höfn
2 vrk - Seyðisfjörður (varattiin majoitukseksi Airbnb:n kautta suloinen Honeymoon cottage)
3 vrk - Akureyri (tänne varattiin jo Airbnb:n kautta majoitus ihanassa minimökissä)
2 vrk - Stykkishólmur
2 vrk - Reykjavik 

Luotiin myös GoogleMapsiin oma kartta, johon ollaan tallennettu kirjoista, blogeista ja tutuilta poimittuja kiinnostavia paikkoja, tämä on  helpottanut reittisuunnitelman miettimistä ja auttaa helpommin hahmottamaan miten kohteet sijoittuvat kartalla. Majoitus

Ehkä isoin ylläri Islannin kohdalla on meille ollut majoitusten korkeat hinnat! Tiedettiin toki, että Islanti on kallis matkakohde, mutta ainakin kesäsesongin aikana hinta-laatusuhde vaikuttaa olevan tosi huono - hyvin perustason guesthouse / B&B-huoneet jaetulla kylpyhuoneellakin kustantavat lähes 200 euroa / yö. Monet majoituskohteet ovat myös aika vanhan ja kuluneen oloisia. Itselleni majoituskohteet ovat reissussa isossa osassa, joten olen valehtelematta käyttänyt ainakin 10 tuntia eri kohteita selatessani ja muiden arvosteluja lukiessa :D Etenkin silloin kun majoituksesta maksaa paljon, toivoisi majoituksen myös vastaavan netistä löytyviä kuvia ja etukäteen kerrottuja tietoja. Ainakin kesäsesongin aikana kannattaa siis majoitukseen budjetoida vähintään tuo 200€/yö!

Vinkkejä Islanti-fiilistelyyn

Minulle iso osa matkustamista on matkakohteeseen tutustuminen etukäteen ja parhaiden vinkkien poimiminen muilta. Etenkin muiden blogiteksteistä löytää usein loistavia vinkkejä majoitukseen, ravintoloihin ja nähtävyyksiin. Tässä muutama meille inspiraatiota tarjonnut lähde:

  • Satu Rämön kirjat (Islantilainen voittaa aina, Islantilainen kodinonni ja Talo maailman reunalla)
  • Tripsterin Islanti-matkaopas
  • Tripsterin Podcastin jakso 1: Islanti
  • Sara Tickle: Islanti roadtrip - Parhaat vinkit Islantiin
  • Maailman äärellä: 10 ihanaa Islanti-vinkkiä
  • Yle Areena: Ihmeellinen Islanti - kolmiosainen dokumenttisarja (tätä ei näytä nyt löytyvän Areenasta, mutta laitan kuitenkin tähän ylös jos taas myöhemmin tulisi katsottavaksi)
  • Yle Areena: Retkiruokaa islantilaisittain - kuusiosainen matkustus- ja ruokaohjelma
Tulen varmasti kirjoittelemaan Islannista paljon lisää sitten vielä meidän häämatkan jälkeen ja jakamaan meidän kokemuksia. Itselleni Islantiin matkustaminen on ollut tosi pitkäaikainen haave, enkä malta odottaa, että päästään jakamaan se yhdessä - tuoreena avioparina!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti