keskiviikko 31. toukokuuta 2023

Hääoluet hanasta

Olen blogissa jo moneen kertaan maininnutkin, että Tuomaksen kanssa me molemmat olemme hurahtaneet erikoisoluisiin, etenkin pienpanimoiden tuotteisiin ja niiden maistelusta on muodostunut meille jopa jonkinasteinen yhteinen harrastus. Untapped-olutsovellus on myös ahkerassa käytössä molemmilla, sinne on kiva merkitä muistiin, mitä kaikkia oluita on jo maistellut ja mitkä ovat saaneet parhaat arvosanat. 

Halusimme jollain tavalla tuoda tämän yhteisen kiinnostuksenkohteemme myös osaksi hääpäivää ja mietimme matkan varrella monia erilaisia vaihtoehtoja: oman hääoluen valmistamista, pienpanimo-oluiden tilaamista omilla etiketeillä tai valikoimaa omien suosikkipanimoidemme oluita. Lopulta parhaaksi ideaksi nousi kuitenkin pienpanimo-oluiden tarjoaminen hanasta!

Mietimme useammankin eri panimon välillä, mutta päädyimme sitten valitsemaan kotikuntamme Nurmijärven oman paikallisen panimon, eli Grönbackan. Kävimme jo hyvissä ajoin vierailulla Grönbackan panimomyymälässä ja kyselimme lisätietoja hanalaitteiden, sekä olutkegien tilaamisesta hääjuhlaa varten. Panimolta myös kerrottiin, että kunhan teemme tilauksen hyvissä ajoin (muutama kuukausi ennen häitä), niin saavat kyllä kegeissä järjestettyä juuri niitä oluita mitä haluamme. 

Hääoluiksi valikoitui kaksi Grönbackan suosikkioluttamme: Simarillo IPA (joka nimensä puolesta sopi täydellisesti myös häidemme vapputeemaan), sekä Otter Pale Ale. Molempia tilasimme yhden 30 litran olutsäiliön eli kegin. Lisäksi vuokrasimme panimolta kahden hanan hanalaitteen (valikoimasta löytyi sekä näitä kahden hanan, että yhden hanan versioita). Mukaan saimme myös hanalätkät tarrojen muodossa - nämä kiinnitimme hanalaitteen etupuolelle, jotta vieraat näkisivät helposti mitä oluita hanoissa on tarjolla. 

Tuomas kävi noutamassa olutkegit, sekä hanalaitteen panimolta hääviikolla jo keskiviikko-iltana ja sovimme palautuksen seuraavan viikon torstaille, jolloin panimomyymälä oli muutenkin avoinna - palvelu Grönbackassa oli kaikin puolin loistavaa ja joustavaa! 30 litran olutkegille tuli hintaa 220 €/kpl ja hanalaitteen vuokra maksoi 30€. Suoraan kegin hinnasta laskutettuna litrahinnaksi tuli siis 7,33 €/l, joka on toki reilusti enemmän kuin esimerkiksi Tallinkilta ostamiemme Karhu-tölkkien (2,26 €/l) - mutta mielestämme hyvinkin kohtuullinen. Onhan se makukin kuitenkin aivan eri (vaikka makuasioista ei toki voikaan kiistellä :D)! Lisäksi täytyy vielä erikseen mainita, että yksi hanaoluiden hyvistä puolista on myös se, että ainakin tämä Grönbackan kyseinen hanalaite myös viilensi oluen samalla. Hanajuomat ovat siis loistava vaihtoehto myös sellaiseen juhlapaikkaan, jossa kylmäsäilytystilat ovat haasteelliset. 

Oluthanojen asentamista ei kannata jännittää, siinä onnistuu varmasti ihan jokainen! Saimme panimolla jo lyhyen opastuksen ja lisäksi hanalaitteen mukana tuli vielä kirjalliset ohjeet. Me asensimme hanalaitteen paikoilleen jo perjantaina hääpaikan koristelemisen yhteydessä ja tiivistetysti homma menee siis näin:

1. Kiinnitä johto kiinni kaasupulloon ja siitä sitten johdot molempiin olutkegeihin
2. Kiinnitä seuraavaksi kegeistä johdot kiinni hanalaitteeseen 
3. Avaa kaasu ja valuta hanalaitteesta pesuvesi pois, tämän jälkeen hanoista alkaa tulla vaahtoa
4. Kytke tässä kohtaa hanalaitteen töpseli seinään
5. Valuta loput vaahdot pois ja tarkista liitokset, ettei mistään ainakaan suuremmin vuoda olutta 
6. Jos teet kuten me ja hoidat asennuksen valmiiksi juhlia edeltävänä päivänä, muista kytkeä yöksi kaasu pois ja ohjeista häätiimiläisiä avaamaan se sitten juhlapaikalle saavuttaessa 

Hanaoluet kävivät tosi hyvin kaupaksi ja moni vieras kommentoikin, ettei juonut illan aikana ainoatakaan tölkkiolutta, kun keskittyi nauttimaan hanatuotteista. Tuomaksen Slovakiasta kotoisin oleva ystävä myös kommentoi, että tämä oli eka kerta kun hän näki Suomessa häissä hanajuomia ja kertoi, että Slovakiassa yleensä kaikissa juhlissa on nimenomaan hanalaitteet. Hanaoluita oli tosiaan tarjolla 60 litraa ja kun seuraavana päivänä valutimme loput oluet muovipulloihin (joista sekä me, että häätiimiläiset sitten nautiskelimme niitä vielä kotona), oli jäljellä vajaa 6 litraa. 

Lisäksi meidän omasta hääparin pöydästä löytyi vielä hauskana yksityiskohtana Grönbackan Panimon näyttävät oluttuopit, jotka ostimme meille kotiin jo viime kesänä. Täytyy myöntää, että jossain vaiheessa hääsuunnittelua haaveilimme myös, että olisimme antaneet samanlaiset tuopit vieraslahjaksi kaikille vieraille - mutta siihen budjetti ei ihan venynyt. Ajattelimme kuitenkin, että nämä olivat meidän näköinen vaihtoehto hääparin nimikoiduille skumppalaseille!


Jos innostuit hanajuomien tarjoamisesta häissä tai vaikkapa polttareissa, niin rohkeasti vaan kysymään lähialueen panimoista - yllättävän moni pienpanimo myy nykyään juomia kegeissä ja vuokraa hanalaitteita juhlakäyttöön. Jos pelkkä olut ei innosta, niin joissain panimoissa on saatavilla kegeissä myös siideriä ja/tai lonkeroa! Ja vielä vinkkinä, että jos oma arvio juomien määrästä menisikin niin yläkanttiin, että joku kegi jäisi kokonaan korkkaamatta, suostuvat panimot usein lunastamaan avaamattomat kegit itselleen takaisin. 

Postauksen kuvat: // Sanni Hirvonen Photography

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti