tiistai 8. elokuuta 2023

Hääbudjetti - mitä kaikki lopulta maksoi?

On tullut tilinteon aika - mitä häät sitten lopulta maksoivat? Lyhyesti ja ytimekkäästi: noin 25 000 euroa.

Ajattelin tässä postauksessa avata kuluja vielä vähän tarkemmin, toivottavasti tästä on hyötyä tuleville hääpareille budjettia laatiessanne! Postauksen lopussa myös muutamia omia vinkkejäni ja ajatuksiani hääbudjettiin liittyen. 

Vieraita meillä oli 80 henkilöä ja häitämme juhlittiin huhtikuun lopussa Turun seudulla. 

Pukeutuminen ja asusteet

Hanna:
Vihkisormus: 895 €
Hääpuku: 1500 €
Hääpuvun muutosompelut: 575 €
Huntu: 521 €
Kengät: 140 €
Korvikset: 120 €
Alusvaatteet: 40 €
Neule hääpuvun päälle: 100 €

Tuomas:
Mittatilauspuku ja henkselit: 1219 €
Kengät: 200 €
Rannekello: 806 €
Solmiot sulhaselle + bestmaneille: 110 €

Kauneus

Hääkampaus (sis. koekampauksen): 180 €
Häämeikki (sis. koemeikin): 185 €
Kaasojen kampaukset: 186 €
Kasvohoito: 85 €
Kynsien geelilakkaus: 63 €
Tuomaksen parturi (hiusten ja parran muotoilu): 78 €

Paperituotteet

Save the Date-kortit postimerkkeineen: 128 €
Hääkutsut: 445 €
Muut häiden paperituotteet: 496 €

Juhlatila ja tarjoilut

Juhlatila: 2000 €
Pitopalvelu: 4618 €
Hääkakku: 450 €
Hääjuomat (sis. kaikki alkoholijuomat ja limut): 1500 €
Hanaoluet ja -laitteet: 470 €
Hääsamppanja: 40 €
Sikarit: 40 €
Loput alkoholittomat juomat ja kertakäyttöastiat: 170 €
Jääpalat: 100 €

Somisteet

Pöytäliinojen vuokraus juhlapaikalta: 108 €
Vuokrasomisteet: 894 €
Kynttilät: 25 €
Vieraskirja: 40 €
Ifolorilla teetetyt kuvat hääkirjaan: 12 €
Polaroid-kameran filmit: 112 €
Ilmapallot: 75 €
Valot tanssilattialle: 50 €
Baaritarvikkeet: 25 €
Pillit: 10 €
Tylliverhot kuvaustaustaan: 7 €
Huiskutuskepit: 45 €

Kukat

Hääkimppu: 150 €
Pöytäkukat: 300 €
Vieheet ja äitien hiuskukat: 120 €
Kukkaverho: 100 €
Hääkimpun säilöminen: 224 €
Vuokramaljakot: 23 €

Musiikki ja ohjelma

Bändi: 1470 €

Valo- ja videokuvaus

12 valokuvaus: 1580 €
12 videokuvaus: 1650 €

Kuljetukset ja majoitus

2 yön majoitus hääsviitissä: 576 €
Bussikuljetus kirkolta juhlapaikalle: 140 €

25 000 tuhatta on jäätävän iso rahasumma ja rehellisyyden nimissä se alkoi häiden lähestyessä vähän ahdistaakin. Kun viimeisetkin laskut oli pari viikkoa häiden jälkeen maksettu, oltiin silti (ja ollaan edelleen) yhtä mieltä siitä, että hääpäivä oli ehdottomasti sen arvoinen. Ainakaan vielä ei ole yhtään kaduttanut, että käytimme niin paljon rahaa yhteen päivään, sillä päivä oli ainutlaatuinen, ikimuistoinen ja ehdottomasti yksi meidän tähänastisen elämän parhaista! Ja meistä tämä onkin  merkki siitä, että hääbudjetti on ollut juuri itselle sopiva - omien valintojen takana voi hyvillä mielin seisoa ja ne tuntuvat hintansa arvoisilta. 

Säästimme itse häitä varten pitkään ja hartaasti (lähes 3 vuoden ajan, tietyn summan per kuukausi) ja lunastimme molemmat myös osan sijoituksistamme, sillä meille se tuntui paremmalta vaihtoehdolta, kuin lainan ottaminen häitä varten. Vanhempanne tukivat hääbudjettiamme yhteensä noin kolmella tuhannella eurolla, mutta valtaosin kustansimme siis häämme itse. Meidän kahden välillä kulut jakautuivat täysin tasan, eli molemmat maksoivat kokonaiskuluista saman summan.

Hääbudjetin osalta rohkaisen kaikkia tekemään omat valinnat - vain te voitte päättää, minkälaisen summan haluatte hääpäiväänne käyttää ja kuinka sen rahoittaa. Olen itse ollut nyt aikuisiällä lukuisissa häissä vieraana ja saanut kokea sen, että onnistuneet juhlat saa aikaan niin pienemmällä, kuin isommallakin budjetilla. 


Tähän loppuun vielä koottuna muutama oma vinkkini hääbudjetin suunnitteluun: 

  • Sopimuksia ja varauksia tehdessä, kannattaa ottaa tarkasti selvää myös laskutusajankohdasta ja varmistaa, että kyseiset summat löytyvät silloin tililtä. Meidän kohdalla osassa kuluista oli jonkinlainen varaumaksu, eli tietty osuus summasta maksettiin jo tilaamisen yhteydessä. Loput kuluista tulivat maksettavaksi hääviikolla ja häiden jälkeisellä viikolla. 

  • Muistakaa varata budjettiin rahaa myös "pieniin asioihin" - mitä lähemmäs häät tulevat, sitä enemmän pieniä kulueriä ilmaantuu. Nämä yksittäiset kulut voivat itsessään olla pieniä, mutta kun niitä tulee samaan aikaan useampia, menee niihin helposti yllättävän paljon rahaa! Esimerkiksi jääpalat, kertakäyttöastiat, syötävää ja juotavaa juhlapaikan koristelutalkoisiin jne.

  • Olkaa rehellisiä ja realistisia - on jokaisen parin oma asia, kuinka hääkulut jaetaan parin kesken, mutta itse en näe mitään järkeä siinä, että esimerkiksi sormukset tai hääparin asut jätetään hääbudjettia laatiessa siitä pois - häiden yhteydessähän ne jonkun pitää maksaa kuitenkin

  • Onko teillä häämatka haaveissa välittömästi häiden jälkeen? Vaikka häämatkan jättäisi omista hääbudjettilaskelmista pois (kuten me teimme), kannattaa myös reissurahat huomioida kokonaistilanteessa. Itse jätin häämatkan nyt tästä laskelmasta pois lähinnä siksi, ettei olla ehditty vielä laskeskella miten paljon rahaa reissuun lopulta meni. Jaan kuitenkin sen osalta budjetin sitten häämatkapostausten  yhteydessä!

  • Laskekaa budjettiin myös vähän ylimääräistä - me aloitimme häiden suunnittelun kesällä 2020 ja vajaan kolmen vuoden aikana kustannustaso ehti ihan kaiken kohdalla nousta. Kun teette sopimuksia palveluntarjoajien kanssa, varmistakaa aina hinnoittelu mahdollisimman tarkkaan. Onko kyseessä hinta-arvio vai tarkka sovittu hinta, joka ei voi nousta vaikka esimerkiksi raaka-aineiden kustannukset ehtisivät häihin mennessä muuttua?

  • Selvittäkää palveluntarjoajilta, milloin henkilömäärään liittyvät tiedot pitää viimeistään lyödä lukkoon - viime hetken peruutuksia tulee yleensä aina, mutta mitä vähemmän maksatte turhasta, sitä parempi
Kuvat: // Sanni Hirvonen Photography

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti