keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Häämatkaideoita: Hurmaava Krakova

Voisiko häämatka olla myös kaupunkiloma? Tänään esittelyvuorossa on yksi meidän suosikkikaupungeista: Krakova. 

Me rakastamme kaupunkilomia! Niissä yhdistyvät kulttuuri, nähtävyyksien katselu ja toinen toistaan paremmista ravintolaillallisista nautiskelu. Vietimme 5 päivän loman Krakovassa helmikuussa 2019 ja ihastuimme tällä visiitillä Puolaan kovasti. Siksi matkasimmekin sinne uudestaan jo joulun välipäivinä, tuolloin kohteenamme Gdansk. Tykkäsimme molemmista kaupungeista, mutta Krakova vei kuitenkin kokonaisuutena voiton. Myös Gdanskia voin kuitenkin suositella lämpimästi! Sinne pääsee Turusta lentämällä yhtä edullisesti ja nopeasti kuin Tallinnaan.

Yövyimme vanhan kaupungin lähistöllä sijaitsevassa Best Western Krakowssa. Vaikka kyseessä oli ketjuhotelli, oli se sisustettu boutique-hotellimaiseen tyyliin todella persoonallisesti. Koko hotelli aulatilasta huoneisiin ja aamiaissaliin oli todella kaunis ja värikäs. Myös palvelu oli koko lomamme ajan erinomaista ja hinta-laatusuhde oli erinomainen, sillä maksoimme 4 yön majoituksesta 1305 PLN eli noin 290 euroa. 

Krakovan TOP5


1. Auschwitz

Krakovassa vieraillessa Auschwitzin ja Birkenaun keskitysleireillä vierailu on yksi must-jutuista. Jos siis historia yhtään kiinnostaa, kannattaa tähän retkeen varata aikaa kokonainen päivä, sillä nähtävää alueilla on todella paljon. Kokemuksena tämä oli järkyttävä, mutta mieleenpainuva ja visiitin jälkeen kävimme aiheesta vielä paljon keskustelua yhdessä. 

Me varasimme vierailun hotellimme kautta ja siihen kuului myös meno-paluukuljetus tilataksilla. Ajomatka Auschwitziin kesti noin 45 minuuttia ja paikan päällä kohtasimme oppaan, jonka kanssa kuljimme yhtenä ryhmänä koko vierailun ajan. Positiivinen juttu oli myös ääniopastus, eli jokainen sai omat kuulokkeet, joista kuului oppaan ääni. Olen näitä audiotour-tyyppisiä ratkaisuja hyödyntänyt myös aiemmin erilaisissa museoissa ja kierroksilla ja Auschwitzinkin kohdalla niistä oli kovasti hyötyä, sillä koko ryhmä ei olisi muuten kuullut oppaan selostuksia. Auschwitzissa kierrettiin oppaan kanssa läpi keskitysleirin eri rakennuksia ja kuulimme paljon paikan historiasta ja ihmiskohtaloista. Täältä matka jatkui vielä Birkenauhun, jonka alue oli valtava. Sieltä mieleemme jäi etenkin tyhjyyteen päättyvät junaraiteet ja polttouunit, sekä raiteille laskettu yksinäinen valkea ruusu. 




2. Wieliczkan suolakaivos

Toinen lähes koko päivän vienyt retki suuntautui Wieliczkan suolakaivokseen, josta olin jo ennen reissua lukenut paljon positiivisia kokemuksia. Kaivos on edelleen toiminnassa ja maan syvyyksissä aukeaa valtava kaivosalue. Kaivokseen laskeuduttiin puisia kierrosportaita pitkin, mutta ylöspäin pääsi hissillä. Kaivoksessa edettiin ryhmänä oppaan kanssa ja kierros oli rakennettu todella hyvin, nähtävää riitti ja opas kertoi mielenkiintoisia tarinoita. Kohokohtia kierroksella olivat muunmuassa maanalainen suolajärvi, sekä kokonaan suolasta rakennettu kappeli. Me matkasimme tänne julkisilla ja bussimatka oli kaikkine pysähdyksineen tuskaisen pitkä, joten jos nyt saisimme valita, ottaisimme ehkä suosiolla taksin. Opastettu kierros kesti muistaakseni noin 1,5h ja kierros sisälsi paljon portaita ja nousuja, joten huonojalkaisille tämä kohde ei sovi. 



3. Edulliset ja hyvätasoiset ravintolat

Krakova on täynnä todella hyviä ravintoloita ja hintatason on edelleen Suomea huomattavasti alhaisempi. Erilaisia ravintoloita löytyy joka lähtöön paikallisista annoksista kansainvälisiin herkkuihin. Me kävimme oman reissumme aikana syömässä näissä neljässä paikassa, ja kaikkia voin suositella hyvillä mielin muillekin: 
  • Bistro Bene - rento, gastropub-tyylinen ravintola, jossa itse nautin pizzan ja T hampparin, molemmat olivat superhyviä ja myös palvelu oli nopeaa ja ystävällistä! Plussaa ravintolan hauskasta ja omaperäisestä sisustuksesta
  • Restauracja Pino - vanhassa kaupungissa sijaitseva supersuosittu ravintola, josta onneksi lyhyen jonotuksen jälkeen saimme pöydän - varauksen tekeminen etukäteen ei siis olisi ollut huono idea! Herkullisen ruoan lisäksi täällä oli ihana cocktail-valikoima
  • Piwnica Wolnica - meidän suosikki! Paikallista ruokaa tarjoava kellariravintola, jossa oli ehdottomasti reissun paras palvelu ja hinta-laatusuhde. Ruoan lisäksi maistelimme myös paikallisia vodkia, joita sai tilata tasting-platterilla. En itse yleensä hirveästi välitä väkevistä alkoholijuomista, mutta täällä maistamamme Black Lilac-vodka oli superhyvää ja sitä ostimme myös lentokentältä pari pulloa mukaan kotiin viemisiksi
  • Nota Resto - fine dining-tyyppinen ravintola, jossa saimme nauttia 3 ruokalajin illallisen kauniilla lasitetulla terassilla, ihana sisustus myös sisällä ja täydellinen lopetus meidän romanttiselle lomalle




4. Kazimierzin vanha juutalaiskortteli 

Kazimierzin vanha juutalaiskortteli oli oma suosikkialueeni Krakovassa! Alue on rouhea ja rakennukset vanhoja ja hyvällä tavalla ränsistyneitä. Täällä tuli myös bongattua monta upeaa graffittia ja seinämaalausta. Kazimierzista löytyy myös useita trendikkäitä kahviloita ja drinkkibaareja, esimerkiksi suloinen Urban Coffee, jossa me nautimme suolaisia pancakeseja ja heidän itse valmistamaansa limonadia lounaaksi. 







5. House of Beer-olutravintola

Kaikkien oluen ystävien taivas! Vanhassa kaupungissa sijaitsevassa House of Beer-ravintolassa on uskomattoman laaja olutvalikoima. Me tilasimme yhdessä 6 oluen tasting platterin, johon sai valita hanaoluista haluamansa kuusi juomaa. Maisteluannosten jälkeen tilasimme sitten vielä muutamat tuopilliset suosikkejamme. Ravintolasta olisi saanut myös pubityylistä ruokaa, eli täällä voi halutessaan viettää pidemmänkin tovin!


+1 Meillä jäi toteuttamatta hevoskärryajelu, joka näin jälkikäteen on harmittanut molempia. Olimme säästäneet ajelun reissun viimeiselle illalle, mutta kovan sateen takia päätimmekin sitten jättää sen välistä. Jos ja kun vielä palaamme Krakovaan, aiomme ehdottomasti toteuttaa tämän! Onko mitään romanttisempaa kuin ajella hevoskärryn kyydissä vanhan kaupungin kauniita katuja, pimenevässä illassa... ♥

Löytyykö täältä muita, jotka olisivat ihastuneet Puolaan ja Krakovaan? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti