maanantai 3. elokuuta 2020

Vieraslistan laatiminen - ketä häihin kutsutaan?



Vieraslista - yksi niistä osioista, joka tuottaa monille eniten päänvaivaa häiden suunnittelussa. Miten vieraslista pitäisi rajata? Ketä kaikkia häihin kutsutaan? Entä avecit? Olen kuullut paljon tarinoita siitä, miten vieraslista aiheuttaa helposti erimielisyyksiä. Joku on kieltäytynyt tulemasta ilman lapsiaan ja toinen taas ei ole suostunut osallistumaan ellei tuore tyttöystäväkin saa kutsua. 

Meidän häihin on vielä reilusti aikaa, joten vieraslistakin todennäköisesti ehtii hiukan elää tulevien parin vuoden aikana. Alustavaa listaa piti kuitenkin jo hahmotella heti hääsuunnittelun aluksi, jotta tiesimme millaisia juhlapaikkoja voimme alkaa katsella ja osasimme laskeskella alustavaa hääbudjettia. Vaikka toisaalta molemmat pidimme myös ajatuksesta pienistä ja intiimeistä häistä, toisaalta taas halusimme, että kaikki sukulaiset ja ystävämmme pääsevät kanssamme juhlimaan ainutkertaista päiväämme. Me olemme molemmat valmiita panostamaan häihin ja haluamme järjestää ikimuistoiset juhlat. 

Omalla kohdallamme vieraslistan miettiminen sujui lopulta yllättävän helposti. Meillä molemmilla on suhteellisen pienet suvut ja molempien puolella sukulaisia vieläpä aika tarkalleen saman verran. Oli  myös alusta asti selvää, että haluamme lapsettomat häät. Molemmilla on myös melko laaja ystäväpiiri, joten ystävien osuus juhlavieraista on jopa hiukan sukulaisia suurempi. Meillä molemmilla on ollut samat ystävät aika pitkälti jo vuosien ajan ja ystävistämme moni on seurustellut pitkään, osa on jo naimisissakin ja suurimman osan kohdalla olemme päässeet tutustumaan myös heidän parempiin puoliskoihinsa. Meille oli siis selvää, että tällöin kutsumme pariskunnasta molemmat osapuolet. Lisäksi, jos joku vieraista on sellainen ettei tunne juhlista oikein ketään muita, haluamme tällöin kutsua myös puolison, vaikka emme häntä ehkä olisikaan vielä tavanneet. Meille tärkeintä on, että vieraat viihtyvät hyvin ja jokaisella on juhlissa joku tuttu, toki uusiakin tuttavuuksia on toivottavaa hankkia. 
Avoimia avec-kutsuja emme kuitenkaan aio lähettää, eli jos tiedossa ei ole että olisi seurustelukumppania niin emme lähetä avointa avec-kutsua. Kaikki kutsut on varustettu nimellä ja osoitettu kuoressa mainituille henkilöille. 

Meillä vieraslistan laatimisessa apuna toimi Tahtoo-sivusto, jota olen hehkuttanut täällä jo pariin otteeseen aiemminkin. Pidän siitä, että Tahtoo:n avulla saa myös kerättyä tilastoja vieraista ja luokiteltua heitä eri kategorioihin. Lisäksi kutsujen määrän näkee helposti kun pariskunnat voi suoraan merkitä samaan "vieraskorttiin", samoin perhekunnat. Tällä hetkellä meidän vieraslistallamme on 88 vierasta, joista lähiperhettä on 7 henkilöä, sukulaisia ja perhetuttuja 39 henkilöä ja ystäviä 42 henkilöä. 

Vinkit vieraslistan laatimiseen: 

1. Miettikää ensin budjettianne. Voitteko kutsua kaikki haluamanne henkilöt vai rajoittaako budjetti vierasmäärää? Onko mielessänne joku tietty juhlatila, jossa haluatte viettää häitä ja paljonko vieraita sinne mahtuu? 

2. Jos vanhemmat maksavat osan häistänne, muistakaa heti alussa keskustella siitä, tarkoittaako tämä myös sitä, että he saavat vaikuttaa häiden vieraslistaan vai saatteko te edelleen valita vieraat vapaasti. Tästä olen lukenut paljon kauhujuttuja keskustelupalstoilta, eli yhteiset pelisäännöt on hyvä sopia heti alkuun!

3. Miettikää myös haluatteko kutsua juhliin vain aikuisia vai myös lapset tai esimerkiksi vain sisarusten lapset, kummilapset jne. Lasten kohdalla esimerkiksi pitopalvelumaksu on usein edullisempi. 

4. Tämän jälkeen listatkaa paperille (tai esim Tahtoo.fi-sovellukseen) kaikki ne vieraat, jotka äkkiseltään haluaisitte kutsua häihinne 

5. Jos vierasmäärä on budjettiinne/juhlatilaanne nähden liian suuri, alkakaa karsia vähitellen tästä alustavasta listasta. Valitkaa ensin ne henkilöt, joita ilman ette ainakaan halua hääpäiväänne viettää (esimerkiksi vanhemmat ja isovanhemmat, parhaat ystävät) ja jatkakaa siitä eteenpäin. 

6. Vaikka usein vieraista noin 10% ei pääse tulemaan, kannattaa budjetti silti laatia sen vierasmäärän mukaan, jonka aiotte kutsua. Menkää siis kaikissa laskelmissa ja tilauksissa sillä periaatteella, että kaikki kutsutut saapuvat paikalle

7. Muistakaa tämä tärkein pointti: kyseessä on teidän ainutlaatuinen ja tärkeä juhlapäivänne ja saatte myös täysin itse valita, ketkä haluatte kanssanne sitä juhlistamaan. Kaikkia ei koskaan voi miellyttää, muistakaa se! ♥ 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti