Minulle oli alusta asti selvää, että haluan pitää puheen parhaan ystäväni häissä. En ole koskaan jännittänyt esiintymistä tai ihmisjoukon edessä puhumista, mutta kaason puheen kohdalla minua jännitti todella paljon, koska tiesin, että tulen olemaan tunteiden vallassa ja pelkäsin ettei puhumisesta tule mitään, jos alan itkeä. Selvisin kuitenkin puheesta yllättävän hyvin ja ajattelin, että koska teidän lukijoiden joukossa voi olla muitakin puheitaan pohtivia kaasoja tai bestmaneja, niin haluan pistää omat vinkkini jakoon!
1. Luonnostele aluksi paperille (tai vaikka puhelimen muistiinpanoihin, kuten itse tein) asioita, joita haluaisit hääparille sanoa
Nämä voivat olla tässä vaiheessa vielä irrallisia asioita, eikä niiden tarvitse suoraan liittyä toisiinsa. Mieti sitä kuinka olette tavanneet, yhteisiä muistoja vuosien varrelta, ystävyyttänne. Mieti myös hääparia ja mikä sinusta on heissä kaikkein parasta ja miksi he sopivat mielestäsi yhteen. On hyvä miettiä jotain sanottavaa hääparin molemmille osapuolille ja toki myös heille yhteisesti.
2. Tee puheesta omannäköinen
Puhe voi olla juuri sellainen kuin itse haluat! Sen ei ole pakko olla hauska ja naurattaa häävieraita, jos et ole luonnostasi porukan hauskuuttaja. Jos et keksi itse mitään sopivaa sanottavaa, voit hyvin lukea esimerkiksi jonkun runon tai kappaleen sanat, jotka mielestäsi sopivat tilanteeseen.
3. Muista myös vieraat
Vaikka puhe onkin osoitettu hääparille, pidä mielessä myös kuulijajoukkosi eli muut häävieraat. Kenestäkään ei esimerkiksi ole hauskaa, jos puheessa muistellaan kauhean pitkään inside-juttujanne, joista muilla ei ole mitään käsitystä. Muista, että usein paikalla ovat myös kaikki hääparin sukulaiset, eli pidä puheen sisältö kaikkien korville sopivana.
4. Älä puhu liian pitkään
Hääpuheen, kuten monien muidenkin puheiden kohdalla pätee sanonta "lyhyt on kaunista". Tee puheesta mielummin liian lyhyt, kuin liian pitkä. Kun aloin kirjoittaa omaa puhettani, luin jostain, että sopiva pituus hääpuheelle on 4-5 minuuttia ja luulen, että oma puheeni pysyi aika hyvin siinä mitassa.
5. Harjoittele puhetta ja anna jonkun muun lukea se
Harjoittele puhetta rauhassa kotona ääneen (tämä auttaa myös huomaamaan kuinka pitkä puhe on ja voit esimerkiksi kellottaa sen keston sekuntikellolla) ja eri tilanteissa (esimerkiksi lenkillä koiran kanssa tai työmatkaa kulkiessasi). Jos mahdollista, anna myös jonkun muun lukea puhe läpi ja kertoa mielipiteensä. Itse annoin T:n lukea oman puheeni jo aika alkuvaiheessa ja koska hänkin liikuttui sen luettuan kyyneleisiin, tiesin sen olevan hyvä!
6. Ota mukaan muistilappu
Vaikka puhetta olisi harjoitellut kuinka paljon etukäteen, kannattaa se myös kirjoittaa paperille muistiin. Itse kirjoitin oman puheeni paperille ihan sanasta sanaan, mikä oli tosi hyvä, koska kaiken jännityksen keskellä en varmasti muuten olisi muistanut sanoa kaikkea mitä halusin.
7. Anna tunteiden näkyä!
Häät ovat tunteiden täyteinen juhla ja tunteet saavat näkyä myös puheissa. Jos naurattaa, niin naura ja jos itkettää, niin älä häpeile sitä. Yleisölle voi myös reilusti kertoa heti alkuun, että jännittää, he ovat sinun puolellasi ja ymmärtävät kyllä. Jos alat itkeä, pidä rauhassa pieni tauko ja hengitä pari kertaa syvään, jonka jälkeen pystyt helpommin jatkamaan siitä mihin jäit.
Oman puheeni rakensin niin, että ensin kerroin siinä miten olemme ystäväni kanssa tavanneet (14 vuotta sitten. kun hän tuli luokallemme kasiluokan alussa) ja kuvailin mikä minun mielestäni on hänessä ja ystävyydessämme parasta. Tämän jälkeen kerroin sulhasesta ja siitä, mistä hänessä erityisesti pidän ja lisäksi muutaman sanan heidän suhteestaan ja asioista, jotka minun mielestäni heitä yhdistävät. Loppuun lainasin vielä pätkän parhaan ystäväni suosikkiartistin, Kaija Koon Jos sua ei ois ollut-kappaleesta, joka mielestäni kuvaa hyvin sekä heidän välistä suhdettaan, että minun ja ystäväni ystävyyttä. Tämä pitää niiiiiin hyvin paikkansa, sillä näiden 14 vuoden aikana olisin varmasti jo tullut hulluksi, ilman tuota supertärkeää ja rakasta tyyppiä! ♥
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti