perjantai 25. syyskuuta 2020

Miksi naimisiin?

Nyt kun oma hääpäivä on tiedossa ja hääsuunnitelmat käynnissä, on tullut paljon pohdittua ja yhdessäkin keskusteltua siitä, miksi oikeastaan haluamme mennä naimisiin. Ajattelin, että olisi kiva avata näitä pohdintoja myös täällä blogin puolella, sekä kuulla teidän ajatuksianne aiheesta. 

Me molemmat olemme omilla tahoillamme aina haaveilleet naimisiin menosta ja se on ollut yksi tulevaisuuden haaveistamme. Nopeasti se muodostui parisuhteessamme myös meidän yhteiseksi haaveeksi. Me molemmat olemme siinä mielessä aika perinteisiä, että haaveilemme tosi tavallisista asioista: avioliitosta, perheestä, omasta kodista. Nämä haaveet ovat yhdistäneet meitä heti alusta alkaen ja itse olen kokenut sen myös yhtenä meidän suhteemme voimavarana. Kun ollaan kolmenkympin kynnyksellä, ei kumpikaan meistä olisi edes halunnut lähteä suhteeseen sellaisen henkilön kanssa, jonka kanssa tulevaisuuden toiveet eivät kohtaisi. 

Olemme yhtä mieltä siitä, että häät ovat rakkauden juhla. On ihanaa päästä juhlistamaan avioliittoamme ja järjestää kunnon juhlat kaikille läheisillemme. Toiveissamme on, että häät olisivat ainutkertainen tapahtuma elämässä ja on hienoa päästä jakamaan se päivä kaikkien meille tärkeiden ihmisten kanssa. 

Emme kumpikaan ole kovin uskonnollisia, mutta koemme, että avioliitto on myös osoitus sitoutumisesta toiseen ja lupaus siitä, että tahdomme viettää tulevatkin vuodet juuri toistemme kanssa. Vihkimisen yhteydessä molemmat sanovat "tahdon" ja se merkitsee, että minä oikeasti tahdon sinut, kaikkine hyvine ja huonoine puolinesi. Tahdon olla kanssasi hyvinä hetkinä ja taistella yhdessä läpi myös niiden huonompien. Tahdon ottaa kanssasi tämän viimeisenkin askeleen ja sitoutua virallisesti olemaan aviopuolisosi. Kuten pappi ihanasti sanoi ystävieni häissä: "Tahdon viedä tämän päätyyn asti". 

Nykyään valitettavan moni avioliitto päättyy myös eroon. Tiedostamme molemmat myös sen, että avioliitossa, niin kuin ei missään muussakaan ihmissuhteessa voi oikeasti lupautua olemaan toisen kanssa aina. Totta kai ajattelemme ja tunnemme nyt niin, emme varmasti muuten olisi menossa naimisiin, mutta kukaan ei voi ennustaa mitä tulevien vuosien aikana tulee tapahtumaan. Tilanteet voivat muuttua ja myös me ihmisinä voimme muuttua. Meitä molempia kuitenkin yhdistää myös se, että uskomme avioliittoon, tai ehkä enemmänkin pitkään parisuhteeseen. Meidän molempien vanhemmat ovat olleet naimisissa yli 30 vuotta ja omalla esimerkillään osoittaneet, että parisuhde voi myös kestää ja siinä voi olla onnellinen vielä vuosikymmentenkin jälkeen. 

Lisäksi ei-niin-romanttinen, mutta meille tärkeä peruste avioliitolle, ovat myös sen juridiset vaikutukset esimerkiksi isyyteen, lesken eläkkeeseen, perintöoikeuteen ja -verotukseen, sekä puolisoiden elatusoikeuteen ja -velvollisuuteen. Avioliiton myötä olemme virallisesti perhe ja se tuo mukanaan omanlaistaan varmuutta ja turvaa, toisaalta myös velvollisuuksia. Avoliitossa emme esimerkiksi olisi oikeutettuja saamaan lesken eläkettä, jos toinen meistä menehtyisi, emmekä ilman erillistä testamenttiä perisi toisiamme. Näihinkin asioihin kannattaa perehtyä huolella, kun miettii naimisiin menoa, sillä on tärkeää, että molemmat tiedostavat miten avioliiton myötä asiat muuttuvat juridisesti ja millaisia vaikutuksia avioliitolla eri asioihin on. Tästäkin aiheesta olisi itseasiassa tosi mielenkiintoista kirjoittaa blogiin lisää!


Millaisia ajatuksia tämä herättää teissä lukijoissa? Olisi myös kiva kuulla, miksi juuri te haluatte tai olette halunneet mennä naimisiin? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti