maanantai 28. syyskuuta 2020

Terveellisempi syksy - täältä tullaan!


Olen jo pitkään halunnut kirjoittaa tästä aiheesta, mutta pohtinut, että miten sen tekisin. En missään nimessä halua kannustaa ketään häädietteihin tai laihduttamaan sen takia, että tuntisi olonsa kauniiksi hääpäivänä, sillä jokainen morsian ja sulhanen on kaunis, komea ja oikean kokoinen juuri sellaisena kuin on. Terveellisiin elämäntapoihin sen sijaan voi aina kannustaa ja jokainen määrittelee itse, mitä se omalla kohdalla tarkoittaa ja milloin tuntee olonsa hyväksi. 

Omalla kohdallani syitä elämäntaparemontin tekemiseen on useita. Koronaepidemian alettua maaliskuussa, liikunta on jäänyt omalla kohdallani tosi vähäiseksi ja kuntoni on huonontunut huomattavasti. Huomaan tämän ihan arkisissa tilanteissakin, jos pitää nousta portaita ja juosta bussipysäkille. Lisäksi olen viime aikoina kärsinyt paljon normaalia enemmän hartia- ja selkäkivuista ja uskon, että etätyöskentelyn huonomman ergonomian lisäksi siihen on vaikuttanut myös liikunnan puute. En ole koskaan saanut migreenikohtauksia näin tiheästi, kuin nyt etätyöskentelyn aikana. 

Toinen syy, joka kannustaa terveellisempiin elämäntapoihin, on narkolepsiadiagnoosi, jonka sain kesällä. Sairauden kannalta terveelliset elämäntavat ja säännöllinen ruokailurytmi ovat todella tärkeitä, sillä ne vaikuttavat vireystilaan, joka sairauden vuoksi on jo muutenkin vinksallaan. Itselleni etenkin tuo ruokailun säännöllisyys on näin kotona työskennellessä ollut iso haaste. En meinaa muistaa päivällä syödä mitään ja sitten illalla taas on kauhea nälkä ja tulee syötyä kerralla ihan liikaa. Myös annoskoot kannattaisi pitää maltillisena, sillä olen huomannut, että jos vedän esimerkiksi töissä tosi raskaan buffet-lounaan, nukahdan melko varmasti pian lounaan jälkeen. Olisi siis parempi syödä usein ja pieniä annoksia, niin vireystila pysyisi omalla kohdallani parempana. 

Täytyy myös myöntää, että T:n kanssa me molemmat olemme aikamoisia herkuttelijoita. Parisuhteen myötä lisäkiloja on tullut molemmille, koska yhdessä herkuttelu sohvannurkassa on vain niin ihanaa. Kun molemmat tykkäävät herkuista, on kiusausta myös vaikeampi vastustaa, sillä jos itse tekee mieli ostaa jotain epäterveellistä, on toinen helposti siinä mukana. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että herkutella saa ja pitää, sillä elämä ilman herkkuja olisi tosi kurjaa. Meillä haasteena on ehkä se, että löytäisimme tasapainon terveellisten ruokien ja herkkujen välille. 

Valehtelisin, jos väittäisin, että en toivoisi elämäntaparemontin myötä myös painon tippuvan. Tiedän ja tunnen, että en ole nyt parhaimmillani ja olo on koko ajan väsynyt ja aikaansaamaton. Ostan nykyään suurimman osan vaatteistani sillä ajatuksella, että tulen käyttämään niitä vuosien, tai jopa vuosikymmenten ajan, joten harmittaa kun osa lempivaatteista seisoo nyt kaapissa, koska ne eivät enää mahdu päälle. Toivon, että mahtuisin jonkun ajan päästä taas niihin ja hääpukua haluan lähteä sovittamaan vasta ensi keväänä, kun toivottavasti olen lähempänä sitä omaa normaalipainoani, jossa viihdyn ja on hyvä olla. 

Omalla kohdallani pitää täysin paikkansa, että liikunta myös piristää. Silloin kun en liiku lainkaan, tuntuu lenkille tai salille lähteminen aivan ylivoimaiselta, eikä arjessa tunnu olevan energiaa oikein mihinkään muuhunkaan. Heti kun alan liikkua vähän useammin, huomaan vaikutuksen omassa olossani ja mielialassani: minulle liikunta antaa lisää energiaa. Lisäksi olen huomannut, että minun kohdallani liikunta ja syöminen kulkevat usein käsikädessä. Heti kun alan liikkua enemmän, alan ihan huomaamattani myös syödä paremmin, ja päinvastoin. 

Loppuvuoden aikana on tarkoitus ottaa pieniä askelia kohti terveellisempää elämää. Olen jo aloittanut salitreenit yhdessä ihanan työkaverini Nooran kanssa. Kaksi asiaa, jotka auttavat minua liikkumaan, ovat ehdottomasti yhdessä treenaaminen, sekä aamutreenit. Treeni sujuu aina paremmin aamuisin, kuin väsyneenä illalla töiden jälkeen. Salille tulee myös lähdettyä, kun on sopinut treffit kaverin kanssa ja merkannut seuraavan viikon treenipäivät jo valmiiksi kalenteriin. Lisäksi toki Aapon kanssa tulee jonkin verran käveltyä joka päivä ja yritämme nyt myös yhdessä T:n kanssa innostua välillä lähtemään pidemmillekin kävelyretkille ja kokeilemaan uusia lenkkireittejä. 

Lisäksi yritämme yhdessä kiinnittää huomiota säännöllisempään ruokarytmiin ja vähentää vähän herkuttelun määrää. Meille toimivia juttuja ovat myös seuraavan viikon ruokien miettiminen etukäteen ja iso kauppareissu, josta ostamme kerralla kaiken, sekä isomman ruokamäärän kokkailu kerralla, niin keittiössä ei tarvitse viettää aikaa joka ilta. On ihanaa kun joinain päivinä ruoka odottaa jo valmiina jääkaapissa!

Syksy on ollut minulle aina eräänlaista uuden alun aikaa, joten tuntuu luontevalta tsempata myös elämäntapojen suhteen nyt syksyn kynnyksellä. Toivon, että löytäisin liikunnan ja syömisen kanssa itselleni sopivat rutiinit, joita olisi helppo noudattaa pitkäjänteisesti ja joista tulisi osa arkea. Toki häät ovat olleet myös hyvä lisämotivaattori tämän asian suhteen, koska hääpäivänä me molemmat haluamme ehdottomasti olla parhaimmillamme, sekä henkisesti, että fyysisesti. Uskon, että tämäkin projekti tulee olemaan tuplasti hauskempi ja helpompi toteuttaa, kun teemme sitä yhdessä! 

Oletteko te innostuneet tekemään muutoksia elämäntapoihin näin syksyn kynnyksellä? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti