tiistai 15. syyskuuta 2020

Toivepostaus: Alkoholittomat häät

Tänään vuorossa eräältä lukijalta tullut toivepostaus, aiheena alkoholittomat häät! Vaikka meidän häissämme alkoholia tullaankin tarjoilemaan, haluan ehdottomasti kirjoittaa myös tästä aiheesta. Hääryhmissä aiheesta käydään välillä kipakkaakin keskustelua ja itse toivoisin, että tämänkin asian suhteen jokainen hääpari tekisi rohkeasti omat valintansa ja järjestäisi heidän näköisensä häät, eikä murehtisi liikaa muiden mielipiteitä. Näin vieraan näkökulmasta en ainakaan itse oleta, että hääpari, joka ei itse alkoholia käytä, kustantaisi häissään rajattoman määrän juotavaa kaikille vieraille, sellainen tuntuisi jopa vähän hassulta! Juhlia voi aivan yhtä hyvin myös muutaman juoman voimin tai kokonaan selvinpäin, se on vain asennekysymys. Alkoholittomissa häissä voi baarin sijasta panostaa esimerkiksi ihanaan ruokaan, jälkiruokabuffettiin tai herkullisiin alkoholittomiin mocktaileihin. 

Ruokajuomat, drinkkiliput ja omakustanteinen baari 

Jos hääpari ei itse käytä juurikaan alkoholia, mutta haluaa kuitenkin, että vierailla on mahdollisuus sitä halutessaan nauttia, kannattaa harkita ravintolahäiden järjestämistä. Hääpari voi halutessaan tarjota vieraille esimerkiksi alkumaljan, kaksi kaatoa viiniä ruoan kanssa ja pari drinkkilippua, jotka voi käyttää ravintolan baarissa ennalta sovittuihin juomiin. Tämän jälkeen alkoholitarjoilu voi jatkua kokonaan omakustanteisena ja häävieraat voivat ostaa haluamansa juomat juhlapaikan baarista. Tämä voi ehkä olla hyvä mainita myös kutsussa tai hääinfossa, jotta vieraat muistavat varata rahaa mukaan (vaikka suurimmalla osalla pankkikortti nyt ehkä on muutenkin aina mukana). Kutsussa asian voi ilmaista esimerkiksi näin: 

"Hääjuhlassa tarjotaan alkumaljat ja kaksi kaatoa viiniä ruoan seurana. Loppuillan vieraita palvelee juhlapaikan baari omakustanteisesti."

TAI 

"Häissämme on tarjolla alkoholittomat alkumaljat ja ruokajuomat. Hääjuhlan ajan vieraita palvelee juhlapaikan baari omakustanteisesti."
Kuva: Pinterest
Kuva: Pinterest


Oma pullo mukaan

Monissa muissa juhlissa mennään nykyään OPM-teemalla, joten jos juhlapaikalle on omien alkoholijuomien tuominen sallittua, niin miksi tätä ei voisi soveltaa häissäkin? Katsoin juuri Netflixistä erästä hääohjelmaa, jossa kaikilla vierailla oli mukana omat kylmälaukut ja haluamansa juomat ja kaikilla oli tosi hauskaa! Itse voisin mielelläni pakata mukaan lempiviiniäni ja muutaman erikoisoluen. 
Kutsussa asian voi ilmaista esimerkiksi näin: 

"Hääjuhlassamme tarjoillaan illan aikana erilaisia alkoholittomia juomia. Jos haluat nauttia illan aikana alkoholia, voit varata oman pullon mukaan!"

Täysin alkoholittomat häät

Jos hääpari ei itse käytä lainkaan alkoholia, eikä toivo myöskään vieraiden sitä nauttivan, voi häihin kehitellä erilaisia alkoholittomia juomavaihtoehtoja. Usein ajatellaan, että alkoholittomat juomat tarkoittavat automaattisesti cokista tai kotikaljaa, mutta nykyään myös holittomia juomamahdollisuuksia on todella runsaasti. 

Alkumaljat

Jos haluatte tarjota häissänne alkumaljan, suosittelen lämpimästi perinteisen Pommacin sijasta valitsemaan jonkun ihanan alkoholittoman kuohuvan. Voin itse suositella ainakin Lehtikuohua, Henkellin rose-kuohuviiniä ja Sihinä Kuplivaa Karpalokuoharia. Alkon sivuilta löytyi myös muistutus siitä, että alkoholittomat juomat kannattaa tarjoilla hyvin viilennettyinä, 6–8-asteisina, jolloin ne ovat parhaimmillaan. 

Mocktail bar

Alkoholittomissa häissä yksi hauska idea voisi olla järjestää vieraille mocktail bar, jossa olisi ainekset ja ohjeet muutaman erilaisen alkoholittoman drinkin toteuttamiseen tai esimerkiksi reseptit morsiamen ja sulhasen omiin drinkkeihin. Mocktailit voi myös tarjota viini- tai margaritalaseista ja niiden koristeeksi varata esimerkiksi hedelmälohkoja tai marjoja. 

3 x ihanat mocktail-reseptit

Raikas minttu-ananasmojito

1 limetti lohkoina
1/2 rkl ruokosokeria
pari palaa tuoretta ananasta
2 rkl tuoretta minttua
1 dl ananassosetta (esim. Piltti)
muutama jääpala
kivennäisvettä
mintunlehtiä koristeluun

1. Laita kaksi limettilohkoa juomalasiin. Purista päälle kahden lohkon mehu.

2. Lisää lasiin sokeri, ananaspalat ja minttu. Murskaa aineksia lusikalla tai haarukalla lasissa.

3. Lisää ananassose ja jäitä.

4. Täytä lasi kivennäisvedellä ja sekoita. Koristele mintunlehdillä ja tarjoa heti.

Ohje täältä


Klassikkojuoma Moscow Mule

1,5 dl inkivääriolutta (alkoholiton)
1 limen mehu/ n. 0,5 dl limemehua
0,5 dl soodavettä
jäämurskaa
mintunlehtiä

1. Täytä kolme neljäsosaa mukista tai lasista jäämurskalla.

2. Mittaa mukiin inkivääriolut ja limemehu. Pidennä soodavedellä.

3. Sekoita varovasti ja koristele juoma mintunlehdillä ja limeviipaleella.

Ohje täältä


Wintonic

1 osa tonicia
1 osa appelsiinimehua
jäitä
pari mintun lehteä

1. Täytä lasi jäillä. 

2. Kaada lasi puolilleen appelsiinimehua ja sen jälkeen täytä tonicilla. 

3. Koristele mintunlehdellä.

Ohje täältä


Alkoholiton booli 

Myös alkoholittomissa häissä voi tarjota boolia! Valmista booli kauniiseen lasiastiaan ja muista varata riittävästi jäitä, jotta juoma pysyy kylmänä. Kotibileissä hyväksi havaittu keino on ollut esimerkiksi täyttää pahvinen mehupurkki vedellä ja jäädyttää se pakkasessa, näin saa boolin pohjalle kätevästi ison jääpalan, jonka sulaminen kestää pitkään. 

2 x maistuvat holittomat boolit

Persikka-mansikkasangria

2 dl persikkasosetta (esim. Piltti)
3 persikkaa viipaleina
500 g pakastemansikoita
runsaasti jäitä
1 l laimennettua seljankukkamehua
1 l pinkkiä limonadia

1. Lusikoi persikkasose kannuun tai isoon boolimaljaan.

2. Lisää persikkaviipaleet, jäiset mansikat ja jäät.

3. Täytä kannu seljankukkamehulla ja pinkillä limonadilla.

4. Vinkki! Persikka­-mansikkasangria pysyy pitempään kylmänä, jos pakastat persikkalohkot ennen juoman valmistamista.

Kurkku-vadelmakannu

1 kurkku
200 g tuoreita vadelmia
kourallinen tuoreita basilikanlehtiä
1 plo alkoholitonta kuohuviiniä
runsaasti jäitä
1 l limetillä tai sitruunalla maustettua kivennäisvettä

1. Pese kurkku. Leikkaa se pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi ja laita viipaleet kannuun.

2. Murskaa puolet vadelmista ja lisää kannuun ne sekä kokonaiset vadelmat ja basilikanlehdet.

3. Lisää kuohuviini ja jäät.

4. Täytä kannu maustetulla kivennäisvedellä.

Booliohjeet täältä

Kuva: Pinterest
Kuva: Pinterest
Kuva: Pinterest


Makuvedet ja limonadit

Myös ruokajuomien kanssa voi alkoholittomissa häissä käyttää kekseliäisyyttä! Ruokajuomat voi tarjoilla kauniista hanallisista juoma-astioista, joita löytyy usein edullisesti hääkirppiksiltä ja joita voi myös vuokrata useiden somistevuokraamoiden valikoimasta. Valitse ruokajuomiksi esimerkiksi erilaisia makuvesiä (kurkku/sitruuna/lime/mustikka) ja itsetehtyä limonadia. Itsetehtyjä limsoja ja mehuja kannattaa kysellä myös pitopalvelun kautta!

Kotitekoinen sitruslimonadi

 4 luomusitruunaa
 2 luomulimettiä
 2 dl vettä
1½ dl sokeria
 1-1 ½ l kupla- tai kivennäisvettä

1. Harjaa sitruunat puhtaaksi juoksevan veden alla. 
2. Kuori kahden sitruunan ja kahden limetin kuori kuorimaveitsellä niin, ettei valkoista osaa pääse mukaan.
3. Mittaa vesi, sokeri ja kuoret kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 5 minuuttia
4. Jäähdytä. Siivilöi liemi talteen.
5. Purista kaikki sitruunat ja limetit niin, että saat noin 3 desiä mehua. Siivilöi se sokeriliemen joukkoon. Viilennä tiiviste jääkaapissa.
6. Mittaa lasiin tai pulloon noin kolmannes sitrusjuomatiivistettä ja lisää päälle kaksi kolmannesta kuplavettä.

Ohje täältä

Kuva: Pinterest
Kuva: Pinterest

Löytyykö teidän lukijoiden joukosta hääpareja, jotka olisivat järjestäneet kokonaan alkoholittomat häät? :) Saa pistää myös omat parhaat vinkit jakoon!

Loppuun vielä iso kiitos kaikille viikonlopun arvontaan osallistuneille ja kiitos myös ihanista kommenteistanne sekä blogin, että Instagramin puolella. Hääsuunnittelukirjan tällä kertaa itselleen voitti @tarujatar! <3 Onnea voittajalle! Ja jos joku muukin ihastui Hääsuunnittelukirjaan, niin sitä myydään esimerkiksi Suomalaisessa kirjakaupassa ja myös joissain Citymarketeissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti