tiistai 27. lokakuuta 2020

Ylen haastattelussa: Tunnelmia virtuaalisilta häämessuilta

Viikonloppuna päästiin jälleen nauttimaan häämessuilusta virtuaalisten messujen merkeissä, kun Häämessut netissä käynnistyivät jo toista kertaa. Tähän liittyen lauantaina oli luvassa superjännittävää ohjelmaa - Yle Uutiset nimittäin saapui meille kotiin haastattelemaan minua ja Sonjaa kokemuksistamme virtuaaliseen häämessuiluun liittyen!

Sonja saapui meille Espooseen jo hyvissä ajoin, joten ehdimme vaihtaa rauhassa kuulumiset, sekä siistiytyä vielä vähän ennen kuvausten alkamista. Ylen toimittaja ja kuvaaja saapuivat meille lauantaina puolen päivän jälkeen ja aluksi pääsimme toimittajan haastatteluun. Keskustelimme hääsuunnittelusta ylipäätään, sivusimme vähän myös hääbloggaamista ja jaoimme sitten fiiliksiämme virtuaalisista häämessuista ja niiden hyvistä puolista perinteisiin messuihin verrattuna. Sen jälkeen pääsimme leikkimään oman elämämme Sohvaperunoita, sillä katselimme yhdessä Häämessut netissä ohjelmaa livenä ja kommentoimme sitä, kuvaajan taltioidessa meitä samalla videolle ja napsiessa myös muutamia still-kuvia. Ja meillähän riitti sekä höpötystä, että naurua!


Ajattelin jakaa myös täällä blogin puolella muutamia keskustelussamme esiin tulleita näkökulmia virtuaaliseen häämessuiluun liittyen. 


1. Ei ihmishälinää, tungosta tai hikistä tunnelmaa

Virtuaalimessuilla itseä kiinnostaviin messuosastoihin pääsee tutustumaan ilman kyynärpäätaktiikkaa ja muotinäytöksiä seuraamaan ilman, että muut katsojat peittävät näkyvyyden. Omalla kotisohvalla messuilu on mukavan rauhallista ja stressitontä, eikä siinä tule hiki! Myöskään nälkäkiukku ei yllätä, sillä messueväät voi varata valmiiksi sohvapöydälle. 

2. Messuohjelmia ehtii katsoa enemmän

Perinteisillä messuilla messuohjelma on ainakin omalla kohdallani jäänyt messuosastojen kiertelemisen varjoon. Suurin osa ohjelmasta on mennyt itselläni kokonaan ohi, kun olemme halunneet keskittyä siihen, että ehdimme ja jaksamme kiertää kaikki haluamamme osastot. Virtuaalimessuilla messuohjelma on puolestaan ollut itselleni jopa osastoja antoisampaa ja olen katsonut, sekä kevään messuilla että nyt, läpi melkein kaikki ohjelmat. 

3. Messuosastojen joukosta on helpompi poimia itseä kiinnostavat palveluntarjoajat

Häämessut netissä-messuilla messuosastot on luokiteltu valmiiksi eri kategorioihin, joten joukosta on helpompi poimia juuri ne itseä kiinnostavat palveluntarjoajat. Lisäksi osastojen joukosta on helpompi bongata myös pienemmät, itselle entuudestaan tuntemattomat yritykset, jotka perinteisillä messuilla voivat helposti jäädä tunnetumpien messuosastojen varjoon.

4. Messuilla voi osallistua mistä vain ja milloin vain ja vieläpä ilmaiseksi

Tämä on ehkä virtuaalisten häämessujen isoin plussa! Messuiluun voi osallistua, asui sitten missä päin Suomea tahansa ja messuohjelmia sekä osastoja voi selailla juuri silloin kun itse haluaa. Ei haittaa, vaikka messuohjelmaa ei ehtisi katsomaan juuri silloin, kun se esitetään, sillä ohjelmat ovat katsottavissa myös jälkikäteen. Yksi kiva puoli virtuaalimessuissa on toki myös se, että ne ovat täysin ilmaiset ja kaikilla on mahdollisuus osallistua niihin. 

5. Myös sulhanen on helpompi houkutella mukaan messuilemaan

Tästä olimme Sonjan kanssa yhtä mieltä - sulhanen on ehdottomasti helpompi houkutella mukaan virtuaalisille häämessuille, kuin perinteiseen messutungokseen!

Häämessut netissä-ohjelma jatkuu vielä keskiviikkoon saakka! Kaikki ohjelmat ovat katsottavissa myös näin jälkikäteen ja messuosastot avoinna vielä tämän ja huomisen päivän ajan, vielä ehtii siis hyvin messuilemaan! Jos et vielä ole lukaissut, niin käy vielä kurkkaamassa omat messutärppini täältä. Kevään messuihin verrattuna olen ainakin itse huomannut jo huimaa edistystä syksyn messujen kohdalla. Tekniikka pelaa paremmin ja minusta on ollut tosi hyvä juttu, että ohjelmat on kuvattu etukäteen, eivätkä tule live-lähetyksinä. Lisäksi hauska uudistus on livechat, joka mahdollistaa ohjelmanumeroiden kommentoimisen, tämä tuo lisää interaktiivisuutta myös virtuaalimessuiluun! Myös messuosastoja on mukana reippaasti enemmän kuin kevään messuilla ja on hienoa huomata, että niin monet palveluntarjoajat ovat innostuneet lähtemään mukaan virtuaalisille messuille. 

On hauska nähdä miten virtuaalimessut kehittyvät tulevaisuudessa ja itse toivon, että vaikka perinteinen messuilukin taas, toivottavasti, on jossain vaiheessa mahdollista, pysyisivät virtuaalimessut sen rinnalla jatkossakin. Ehkä häämessujakin aletaan toteuttaa hybridimuodossa, niin että osa ohjelmasta toteutuu livenä ja osa verkossa?

Lisäksi olisi ihanaa, että häätapahtumia ja -messuja olisi jatkossakin pitkin vuotta, sillä perinteisesti ne ovat keskittyneet pitkälti alkuvuoteen. Kun me kihlauduimme toukokuun alussa, olin aluksi tosi pettynyt huomatessani, että lähes kaikki häämessut oli jo järjestetty tammi-helmikuussa. Sen vuoksi virtuaaliset häätapahtumat, kuten Häämessut netissä toukokuussa ja uudestaan nyt syksyllä, sekä viime kuussa järjestetty Bridal Lounge ovat tuoneet erityisen paljon iloa!

Yle Uutisten artikkelin aiheesta pääset lukemaan täältä ja meidän eilinen telkkarissa esitetty pätkä puolestaan löytyy Yle Areenasta, meidän osuus alkaa uutislähetyksen kohdasta 18:50! Ihanaa, että meidän Aapokin pääsi mukaan messuilemaan :D Kiitos vielä superhauskasta haastattelusta Yle Uutiset!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti