tiistai 5. tammikuuta 2021

Polttarit etänä? Challenge accepted!

Koronaepidemian aikana monet juhlat ja merkkipäivät on jouduttu viettämään täysin uudella tavalla - virtuaalisesti. Viime aikoina moni on varmasti pohtinut myös polttareiden järjestämistä ja miten ne olisi mahdollista toteuttaa turvallisesti näin korona-aikana. Useimmille polttarit ovat kerran elämässä koettava ainutlaatuinen juttu, joten ajatus etänä järjestettävistä polttareista voi tuntua pettymykseltä. Toisaalta virtuaalipolttareissa on myös hyviä puolia ja eihän mikään estä järjestämästä niiden lisäksi myös live-polttareita joskus myöhemmin, vaikkapa vasta häiden jälkeen. 

Etäpolttareihin osallistuminen on helppoa, sillä jokainen voi osallistua kotoa käsin, sopivan ajankohdan löytäminen voi olla helpompaa ja budjetti on mahdollista halutessaan pitää hyvinkin pienenä. 

Kokosin tähän postaukseen ideoita ja vinkkejä virtuaalipolttareiden toteuttamiseen!

Kuva: // Pexels
Kuva: // Pexels
Kuva: // Pexels

1. Päättäkää ajankohta, valitkaa sopiva alusta ja lähettäkää sähköiset kutsut osallistujille

Kuten tavallisestikin, polttareiden suunnittelu kannattaa aloittaa budjetin ja ajankohdan päättämisellä. Tästä aiheesta olen kirjoittanut blogissa jo aiemmin ja siihen löytyy omia vinkkejäni tästä postauksesta. Kun nämä on päätetty, kannattaa seuraavaksi valita virtuaalinen alusta, jolla haluatte polttarit järjestää. 

Hyviä alustoja: 

GoogleMeeting - Ilmainen ja hyvin toimiva, kutsut lähetetään sähköpostilla ja tapahtumaan liitytään kutsulinkin kautta, toimintoja rajoitetusti (videoyhteys, chat, ruudun jako), ei vaadi erillisten tunnusten luomista tai rekisteröitymistä

Teams - Itselläni päivittäisessä käytössä töissä ja siksi ehkä oma suosikkini! Koronapandemian myötä Microsoft toi Teams-sovelluksensa myös ilmaisena versiona kuluttaja-asiakkaiden käyttöön. Ilmaiseen versioon pääsee rekisteröitymään täällä. Rekisteröityminen tapahtuu sähköpostiosoitteella ja sen jälkeen Teamsia voi käyttää joko selaimessa tai ladata sovelluksen koneelle. Maksuttomaankin versioon sisältyy lukuisia ominaisuuksia, kuten chat, video- ja äänipuhelut, reaaliaikainen sisällönluonti Office-sovelluksilla (kuten Word, PowerPoint, OneNote)

Zoom - Ilmaisella versiolla voi yli kolmelle henkilölle järjestää vain max. 40 minuutin videokokouksen, joten tämä ei ole kätevin vaihtoehto polttareiden kohdalla. Jos kuitenkin haluatte käyttää tätä, kannattaa polttarijärjestäjän luoda Zoom-tili (tämä on ilmaista) ja suosittelen tietoturvasyistä luomaan erilliset tunnukset esimerkiksi Facebook-kirjautumisen sijaan. Tämän jälkeen voi luoda ryhmäpalaverin ja jakaa osallistumislinkin muille polttarivieraille. Kokoukseen liittyessä, kannattaa tietoturvasyistä käyttää Zoomia selaimessa, eikä ladata sovellusta omalle koneelle. Lisäksi kannattaa lisätä palaverille salasana ja jakaa se osallistujille, koska hidän tulee syöttää se voidakseen liittyä kokoukseen. Näin kokoukseen liittymiseen tarvitsee sekä linkin, että salasanan ja tietoturva on parempi. 

WhatsApp - WhatsAppin videopuhelu on yksi helppo vaihtoehto, mutta videopuheluun voi osallistua maksimissaan 8 henkilöä. Jos tämä riittää polttariporukallenne, luokaa yhteinen WhatsApp-ryhmä ja käynnistäkää videopuhelu. Miinuksena on, että WhatsApissa ei voi jakaa näyttöä ja ymmärtääkseni videopuheluominaisuus ei toimi jos WhatsAppia käyttää tietokoneella. 

Facebook Messenger Rooms - Kaikilla osallistujilla ei tarvitse olla Facebook-tiliä, riittää että videochatin järjestäjällä on. Osallistujia mahtuu mukaan 50 ja puhelussa ei ole aikarajoituksia. Järjestäjä voi Facebookin Messenger-sovelluksessa luoda huoneen ja kutsua sinne Facebook-käyttäjiä, tai jakaa videopuhelun linkin niille käyttäjille, jotka eivät käytä Facebookia. 

Kun olette valinneet alustan, luokaa tapahtuma/kutsulinkki valmiiksi ja lähettäkää sähköiset polttarikutsut kaikille vieraille. Sähköisen kutsun saa helposti luotua esimerkiksi Canva-sovelluksen avulla ja sen voi lähettää polttarivieraille esimerkiksi WhatsApissa tai sähköpostilla. Luonnostelin Canvalla nopeasti tällaisen esimerkkikutsun: 


Perustietojen lisäksi viestiin kannattaa liittää mukaan myös ohjeet videokokoukseen liittymiseen, sekä linkki jonka kautta tapahtumaan pääsee liittymään. Vieraita voi myös pyytää testaamaan jo valmiiksi, että liittyminen tapahtumaan onnistuu. 

2. Virtuaalipolttareihin sopivia aktiviteetteja

Kun perusasiat ovat kunnossa, voitte alkaa miettiä virtuaalipolttareiden ohjelmaa! Kuten tavallisissakin polttareissa, voi mukaan valita sekä palveluntarjoajan järjestämiä aktiviteetteja, että keksiä ohjelmaa itse. Tässä muutamia ideoita, jotka tulivat itselläni mieleen: 

Virtuaalipakohuone - Pakohuone-elämyksen voi nykyään toteuttaa myös etänä! Esimerkiksi helsinkiläinen Amazed Games Room Escape järjestää virtuaalisia pakohuone-elämyksiä, joihin voi osallistua kotisohvalta käsin. Escape roomiin voi liittyä maksimissaan kuusi pelaajaa 1-7 eri paikasta vaikka eri puolilta maailmaa ja pelit voidaan pelata suomeksi tai englanniksi. Pelin perushinta on 50 euroa joka sisältää kaksi pelaajaa, 15 euroa/lisäpelaaja.

Pikaisella googlauksella löysin myös pari muuta yritystä, jotka järjestävät etänä toteutettavia pakopelielämyksiä: Room Escape Running Rabitin audiopakopelit, joita voi pelata videopuhelun välityksellä, sekä Catalyst Suomen etänä pelattavat interaktiiviset pakopelit

Brunssi - Aloittakaa virtuaalipolttarit ihanalla etäbrunssilla! Voitte joko päättää kaikille yhteisen menun, jonka jokainen valmistaa itse tahollaan tai sopia, että jokainen voi varata brunssille omat suosikkiherkkunsa. Muistakaa myös skoolata etänä polttarisankarille ja polttaripäivän starttaamiselle! Brunssiin voi myös yhdistää jonkun leikin/pelin, jolla saatte koko porukan mukaan polttaritunnelmaan, niitä vinkattuna vähän myöhemmin tässä postauksessa. 

Jooga/venyttely/muu ryhmäliikunta - Erilaiset liikunnalliset aktiviteetit ovat suosittua polttaritekemistä ja toimivat hyvin myös etänä! Voitte kysellä löytyisikö polttarivieraiden joukosta joku innokas, joka haluaisi ohjata teille pienen liikuntatuokion tai hyödyntää netistä löytyviä ilmaisia videoita. Esimerkiksi NousuWellnesin sivuilta löytyy ilmaisia virtuaalijumppia, kuten dynaaminen flow-jooga tai 25 min kehonhuolto. Yksi teistä voi jakaa videon omalta näytöltään ja voitte tehdä jumpan tai venyttelyn yhdessä, videot päällä. Tästä voi myös helposti tehdä oman viinijooga tai -venyttelyversion, jos varaatte lasilliset viiniä käden ulottuville. Lisäksi olen kuullut hyviä kokemuksia suomalaisesta Yogaia-nettipalvelusta, jonka valikoimasta löytyy niin joogaa, pilatesta, venyttelyä, kuin HIIT-treenejäkin. Palvelua voi testata ilmaiseksi 14 vuorokauden ajan. 

Viinitasting - Viinitasting on hauska aktiviteetti ja helppoa järjestää myös itse! Valitkaa polttariporukan kesken pari erilaista viiniä maisteltavaksi (vinkki: jos ette halua jokainen ostaa useampaa isoa viinipulloa, valitkaa sellaiset viinit, joita on Alkossa saatavilla myös pienemmissä pulloissa) ja pisteyttäkää ne yhdessä esimerkiksi värin, tuoksun, maun ja pullon ulkonäön perusteella. Lopuksi voitte laskea pisteet ja katsoa mikä viineistä nousi polttariporukkanne suosikiksi! Jos kaipaatte ohjatumpaa tekemistä, on netistä mahdollista ostaa myös ohjattuja viinitastingeja. Bongasin esimerkiksi Figaro Virtual Tastingit, joita löytyy eri aihepiireistä ja joihin voi ostaa katseluoikeuden Liveton sivuilta. Myös Wine and Beyond mainostaa etäviinitastingeja omalle ryhmälle. 

Cocktail/mocktail-kurssi - Valitkaa pari erilaista cocktailia tai mocktailia, jotka on helppo toteuttaa ja hyödyntävät pitkälti samoja ainesosia. Tämän jälkeen voitte valmistaa ne yhdessä ja maistella niitä. Kaikille sopiva vaihtoehto on myös valmistaa alkoholiton mocktail, jota voi halutessaan tuunata lisäämällä siihen alkoholia. Olen aiemminkin vinkannut täällä myös Cocktail Boxeista, joita pk-seudulla valmistaa ainakin Son of a Punch. Boksin mukana tulevat reseptit ja kaikki ainesosat cocktailien toteuttamiseen, alkoholia lukuunottamatta. 

Suklaatasting - ChocoSomnia järjestää etäsuklaatastingeja ympäri Suomen, osallistujilta vaaditaan vain nettiyhteys. Tastingin aikana suklaamestari kertoo osallistujille suklaan historiasta ja vaikutuksista ihmisiin ja tastingin aikana päästään maistamaan 12 erilaista käsintehtyä suklaata. Tasting voidaan toteuttaa esimerkiksi Skypen tai Teamsin kautta ja osallistujille lähetetään suklaamaistelupaketti sekä viinisuositukset ennen tastingia. 

Kokkikoulu - Ruokailo järjestää vegaanisia etäkokkikouluja, jotka on mahdollista järjestää missä päin Suomea tahansa. Kokkikoulu sisältää teoriaosuuden, jossa käydään läpi päivän menu ja sen jälkeen menun valmistuksen ohjaajan opastuksella, sekä yhteisen ruokailuhetken. Menu, kauppalista ja keittiövälinelista toimitetaan osallistujille ennen kurssia. Tämä on toki helppo toteuttaa myös itsenäisesti, eli valitkaa yhdessä valmistettava menu, hankkikaa tarvittavat ruoka-aineet ja kokkailkaa yhdessä videoyhteyden välityksellä. 

Workshop - Erilaisia workshopeja on helppo järjestää omallakin porukalla! Osaako joku teistä esimerkiksi solmia kukkaseppeleen tai solmuilla makrameetyön? Hankkikaa jokainen tarvikkeet valmiiksi ja sen jälkeen yksi teistä voi opastaa muita esimerkiksi kukkaseppeleen valmistuksessa tai makramee-solmujen maailmassa. Jos kaipaatte ulkopuolista ohjaajaa, törmäsin googlaamalla Tuunaajamutsiin, joka järjestää virtuaalisia tuunauspajoja ryhmille. Tuunauspaja voidaan toteuttaa esimerkiksi Teamsin tai Zoomin kautta ja voitte valita aiheeksi esimerkiksi origamien taittelun tai kierrätysmateriaaleista askartelua. 

Livestream - Näin korona-aikana niin konsertteja, teatteriesityksiä, kuin stand up-showtakin on toteutettu myös livestreamin välityksellä. Hankkikaa koko porukalle katseluoikeus esitykseen ja katselkaa sitä yhdessä. Väliajalla tai esityksen päätteeksi voitte vaihtaa ajatuksianne esityksestä tai vaikkapa laulaa konsertin mukana. Esimerkiksi Keikalla ja Lippu.fi:n sivuilta löytyy listattuna live streamina toteutettavia esityksiä. 

Kuva: // Pexels
Kuva: // Pexels


3. Pelejä ja leikkejä, jotka toimivat myös virtuaalisesti

Jos polttarisankarinne tykkää pienestä kisailusta ja pelailusta, kokeilkaa esimerkiksi näitä ohjelmanumeroita: 

Esine, joka muistuttaa polttarisankarista - Jokainen vieras on varannut valmiiksi jonkun esineen, joka jollain tavalla muistuttaa polttarisankarista. Jokainen saa vuoronperään esitellä omansa ja jakaa muiston muiden polttarivieraiden kanssa. Tämä toimii myös hauskana "esittelykierroksena" jos kaikki vieraat eivät ole toisilleen entuudestaan tuttuja. Lisäksi hauskojen yhteisten hetkien muistelu on aina hauskaa!

Kahoot-visailu - Laatikaa valmiiksi Kahoot-visailua valitsemastanne aiheesta. Se voi esimerkiksi sisältää kysymyksiä polttarisankariin ja hänen puolisoonsa liittyen tai olla vaikkapa tietovisa johonkin tiettyyn aiheeseen liittyen. Kahoot kannattaa toteuttaa haaste-muodossa, jolloin jokainen osallistuja voi liittyä peliin PIN-koodin avulla ja pelata sen läpi omalla puhelimellaan, jolloin myös kysymykset näkyvät puhelimen näytöllä. 

Polttarialias/-pantomiimi - Perinteinen alias tai pantomiimi (tai näiden yhdistelmä: ensimmäisellä kierroksella sanallisesti selittäen ja seuraavalla kierroksella näytellen) toimii hyvin myös etänä! Lisää polttaritunnelmaa mukaan saa jos valitsette sanoiksi polttareihin ja häihin liittyvää sanastoa. Polttareiden järjestäjät voivat laatia valmiiksi listan sanoista jaettuna tiedostona, niin että kaikki osallistujat pääsevät siihen käsiksi ja sitten pelaajat voivat selittää sanoja järjestyksessä listalta. Muistakaa merkitä aina vuoron päätteeksi ne sanat, jotka on jo käytetty. Jos ette halua hääaiheista sanastoa, voitte käyttää selitettävien sanojen generoimiseen esimerkiksi Random Word Generatoria. Samalla ajatuksella voi pelata myös Piirrä ja Arvaa-peliä ja piirtämiseen voitte käyttää vaikkapa perinteistä Paintia tai sähköistä valkotaulua, kuten Miroa. Piirustuksista jää myös hauskoja muistoja!

Musabattle - Valitkaa joku yhteinen teema ja soittakaa vuorotellen valitsemanne biisi ja pisteyttäkää kappaleet. Me olemme pelanneet esimerkiksi Paskabiisibattlea, jossa jokaisen piti vuorollaan soittaa mahdollisimman huono kappale. Toinen hauska teema voisi olla tietty vuosikymmen, vaikkapa ysäribiisit tai omat nuoruuden suosikkinne. Miksei teemana voisi olla myös häät tai polttarit, jos kaipaatte hiukan lisähaastetta biisien etsintään!

Jos polttariporukkanne on suht pieni, suosittelen testaamaan myös ilmaista HouseParty-sovellusta, jonka voi ladata puhelimeen ja sitä kautta soittaa ryhmäpuhelun ja pelailla kavereiden kanssa sovelluksesta valmiina löytyvien pelien avulla. 

Kuva: // Pexels

Kuva: // Pexels

4. Tarjoilut ja valmistautuminen

Kauppalista osallistujille- Jos polttariaktiviteetteihin vaaditaan tiettyjä ruoka- tai juoma-aineksia, laatikaa polttarivieraille etukäteen kauppalista, jotta jokainen voi halutessaan hankkia kyseiset tuotteet valmiiksi kotiin. Muistakaa myös polttarisankarin tarvikkeet! Asuuko joku polttariporukasta niin lähellä, että voisi toimittaa ne hänen ovelleen edellisenä iltana tai polttariaamuna? Tai voisiko esimerkiksi samassa taloudessa asuva puoliso avustaa teitä ja hankkia tarvikkeet valmiiksi?

Polttaripaketti polttarisankarille/kaikille osallistujille - Yksi vaihtoehto on myös kerätä osallistujilta maksu etukäteen ja hoitaa ostokset keskitetysti, etenkin jos listalla on sellaisia tarvikkeita, jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä. Tällöin kaasot/bestmanit voivat valmistella polttaripaketit sekä polttarisankarille, että muille polttarivieraille ja toimittaa ne postissa polttareita edeltävällä viikolla. Jos polttariohjelmanne ei vaadi mitään erillisiä tarvikkeita, voi silti olla hauska idea lähettää polttarisankarille pieni yllätyspaketti tai aloittaa polttariaamu vaikkapa kotiin tuodulla kukkalähetyksellä. 

Teema/pukukoodi - Myös virtuaalipolttareihin voi halutessaan valita yhteisen teeman tai pukeutusmiskoodin! Se voi olla mitä vaan ja kannattaa miettiä sellainen teema, johon osallistujilta löytyy asusteita valmiina kotoa. Valitkaa väriteemaksi vaikkapa polttarisankarin lempiväri ja lisätkää kaikki omaan asuunne jotain tämän väristä. Yksi hauska idea on myös teettää t-paidat tai hupparit yhtenäisellä painatuksella ja toimittaa ne etukäteen kaikille polttareihin osallistuville. Jos haluatte askarrella kukkaseppeleet, valitkaa tämä aktiviteetiksi heti polttareiden alkuun, niin loppupäivän voitte kaikki pitää seppeleitä päässänne. 

5. Morsiussauna

Jos polttarisankarin kotoa tai taloyhtiöstä löytyy sauna, on myös morsiussaunan järjestäminen mahdollista! Selvittäkää etukäteen onko mahdollista varata sankarille oma saunavuoro polttaripäivälle tai jos hänen kotoaan löytyy oma sauna, lähettäkää hänelle tarvikkeet ihanan hemmotteluillan järjestämiseen (esimerkiksi löylytuoksu, tuoksukynttilä, kasvonaamio, jalkakylpy tms). Polttaripäivä voi huipentua polttarisankarin rentouttavaan saunahetkeen, täysin omassa rauhassa. Ideaa voi myös soveltaa ilman saunaa! Hankkikaa kaikille polttarivieraille kasvonaamiot/manikyyritarvikkeet tai muuta pientä hemmottelua ja toteuttakaa rentoutumishetki videopuhelussa, samalla lempibiisejänne kuunnellen ja viiniä siemaillen. 

Kuva: // Pexels
Kuva: // Pexels

Lopuksi, viimeisinä mutta ei suinkaan vähäisimpänä! Muistakaa taltioida virtuaalipolttaritkin kuvina muistoiksi tulevaa varten nappaamalla esimerkiksi kuvakaappaus ryhmäpuhelustanne ja ennen kaikkea muistakaa, että asenne ratkaisee. Myös etäpolttarit voivat olla hauskat ja täynnä yhteistä tekemistä! Itse vietin vuoden 2020 aikana useammankin ratkiriemukkaan illan ystävieni kanssa etänä juhlien. 

1 kommentti:

  1. Kiitos näistä vinkeistä! Olemme suunnitelleet polttareita tuttavien kesken. Koronan johdosta olemme kuitenkin päätyneet toteuttamaan polttarit täysin virtuaalisesti. Olemme miettineet vaihtoehtoja ja törmäsin virtuaalistudioon. Tiesitkö näistä? Ilmeisesti erilaisia tapahtumia varten voi varata tilat ja toteuttaa tapahtuman missä vain mielikuvitus on rajana.

    VastaaPoista