torstai 25. helmikuuta 2021

Korona - Hääsuunnitelmien kutsumaton vieras

Korona ja häät - olen tarkoituksella vähän vältellyt aiheesta puhumista täällä blogissa, koska itselläni on ollut jonkinlainen koronaähky kaiken siihen liittyvän informaatiotulvan keskellä. Tuntuu myös, ettei minulla ole aiheesta oikein mitään uutta tai järkevää sanottavaa. Mutta olkoon tämä sitten jonkinlainen koonti tämän hetken ajatuksista!

Meidän häitämme juhlitaan vasta elokuussa 2022, joten vielä emme ole stressanneet koronan mahdollisista vaikutuksista omiin häihimme. Vaikka viime toukokuussa kihlauduttuamme tuntui, että häihin on vielä pieni ikuisuus ja olo oli hiukan malttamaton, olemme nyt monet kerrat todenneet, että koronan näkökulmasta on onni, että häitämme juhlitaan vasta ensi vuonna. Kukaan ei toki voi tässä vaiheessa ennustaa kauanko tämä tilanne kestää, mutta ainakin vielä oloni on toiveikas ja uskon, että kesällä 2022 tilanne on jo normaalimpi. Ellei sitten maailmalla leviä joku uusi virus... :D

Monet hääparit ovat suunnitelleet häitään pitkään, jopa useamman vuoden ajan ja usein häät ovat iso investointi, johon on säästetty pitkään ja investoitu paljon rahaa. Lisäksi häät ovat ainutkertainen kokemus, useimmiten vain kerran elämässä juhlittava tapahtuma, jota muistellaan lämmöllä vielä vuosien jälkeenkin. Tämän takia on mielestäni täysin ymmärrettävää, että korona-ajan aiheuttama epävarmuus on aiheuttanut paljon stressiä ja paineita hääpareille, puhumattakaan häiden perumisesta tai siirtämisestä aiheutuvasta pettymyksestä ja mahdollisista kustannuksista. Myötätuntoni on täysin kaikkien viime ja tämän vuoden hääparien puolella. 

Tärkeintä tietysti on seurata virallisia ohjeistuksia, jotka elävät koko ajan. Esimerkiksi viime kesän lopulla tilanne olikin yllättävän hyvä ja omatkin ystäväni pystyivät järjestämään omat häänsä suunnitellusti. Toiset ystäväni taas päätyivät siirtämään omansa, koska heidän vieraistaan iso joukko asuu ulkomailla, eikä olisi päässyt osallistumaan juhliin. Päätöksiin siis vaikuttavat niin viralliset rajoitukset ja suositukset, kuin parin henkilökohtaiset syytkin. 

Kuva: // Pexels, Cottonbro
Kuva: // Unsplash, Jonathan Borba


Tähän kuitenkin kerättynä joitakin omia ajatuksiani ja vinkkejäni hääsuunnitteluun korona-aikana: 

1. Selvittäkää palveluntarjoajien ehdot siirtämiselle/peruutukselle ja siitä aiheutuvat kustannukset

Jos ette ole jo valmiiksi selvillä mahdollista peruutusta tai siirtämistä koskevista ehdoista ja niistä aiheutuvista kustannuksista, kannattaa tähän perehtyä ihan vain varmuuden vuoksi ja listata eri palveluntarjoajien ehdot itselle ylös. Tämä on itseasiassa hyvä pointti ihan jokaiselle hääparille, vaikka emme korona-aikaa eläisikään. 

Me olemme pyrkineet jokaisen palveluntarjoajan kohdalla varmistamaan, onnistuuko varauksemme siirtäminen toiselle ajankohdalle tarvittaessa, samalla varausmaksulla. Kaikki ovat tähän suostuneet, edellyttäen tietysti, että heillä on vapaata uudelle haluamallemme ajankohdalle. Tämä siis vinkiksi muillekin, kun teette varauksia, selvittäkää aina myös ehdot! Lisäksi kannattaa varmistaa millaisella aikataululla varauksen peruuttaminen on mahdollista ja millaisia kuluja siitä aiheutuu. Tämä auttaa teitä miettimään, mihin mennessä päätös häiden mahdollisesta perumisesta kannattaa tehdä. Toki tämä korona-aika on ollut poikkeuksellista yhtälailla myös palveluntarjoajille ja monet ovat olleet tässä haastavassa tilanteessa halukkaita joustavaan normaaleista peruutuskäytännöistään. 

2. Laatikaa plan B (ja ehkä myös C ja D) hyvissä ajoin valmiiksi

Tämä varmasti riippuu vähän myös ihmisestä, mutta itse olen aika suunnitelmallinen tyyppi ja valmiiksi mietityt varasuunnitelmat rauhoittavat mieltäni. Oma suositukseni siis on, että miettikää valmiiksi varasuunnitelma (tai vaikka parikin eri skenaariota) siitä, miten menettelette häiden kanssa jos koronarajoitukset pakottavat tekemään muutoksia alkuperäiseen suunnitelmaanne. Toki rajoitukset ja suositukset elävät koko ajan, joten vedenpitävän suunnitelman laatiminen voi olla mahdotonta. Se auttaa kuitenkin hiukan hahmottelemaan eri vaihtoehtoja. 

Ensimmäisenä kannattaa tietysti miettiä oletteko valmiita muuttamaan hääsuunnitelmianne koronan takia vai haluatteko mielummin pitää kiinni alkuperäisestä suunnitelmasta ja siirtää häitä eteenpäin, toiseen ajankohtaan. 

Jos olette valmiita joustamaan alkuperäisestä suunnitelmasta, niin tässä muutamia vaihtoehtoja häiden järjestämiseen korona-aikana. 

A. Vihkiminen pienellä porukalla ja isommat juhlat myöhemmin 

Niin sanotut mikrohäät nousivat viime vuonna hyvin suosituksi konseptiksi! Moni hääpari meni naimisiin alkuperäisenä hääpäivänä ja juhlisti vihkitilaisuutta maistraatissa tai kirkossa muutaman lähimmän henkilön seurassa. Tämän jälkeen häiden juhlintaa voi halutessaan jatkaa vaikkapa yhteisen ravintolaillallisen merkeissä tai suunnata tuoreen aviopuolison kanssa johonkin ihanaan hotelliin rentoutumaan ja hääyötä viettämään. Jos tämän lisäksi haaveilee vielä hääjuhlista isommalla porukalla, on ne mahdollista järjestää joskus myöhemmin, koronatilanteen ollessa taas parempi. 

Jos myös hääjuhliin haluaa yhdistää jonkinlaisen seremonian, voi miettiä esimerkiksi avioliiton siunausta kirkossa tai juhlapaikalla tai harkita vihkimisen videoimista, jolloin videon voi sitten esittää kaikille häävieraille vaikkapa juhlan aluksi. Tällä tavalla kaikki läheisenne pääsevät kuitenkin elämään tuon ainutlaatuisen hetken kanssanne ja voitte samalla itsekin muistella sitä videon välityksellä. 

B. Pienet häät ja livestriimaus muille vieraille

Toinen vaihtoehto korona-ajan häihin on järjestää pienemmät häät suositusten sallimien henkilömäärien rajoissa ja järjestää livestriimaus, jonka välityksellä loput vieraat voivat osallistua häihin omalta kotisohvalta käsin. Livestreamin päässä kotonakin olevat vieraat voivat halutessaan pukeutua juhlavasti ja nostaa vaikkapa yhteisen onnittelumaljan kanssanne. Tästä aiheesta ajattelin kirjoitella vielä oman erillisen postauksensa!

C. Juhlien jakaminen useampaan osaan 

Yksi vaihtoehto on myös jakaa juhlat useampaan osaan, tästä löytyy kokemuksia esimerkiksi Häät-blogiyhteisön bloggaajakollegani Jasmiinan Häähumussa-blogista. Vihkimiseen voi kutsua pienemmän porukan ja sen jälkeen järjestää hääjuhlat kahdessa osassa, esimerkiksi riskiryhmäläisille ensin oman kahvittelutilaisuuden ohjelmanumeroineen ja illemmalla sitten muille omat bileet. Näin saa pienennettyä henkilömäärää, mutta kuitenkin juhlittua kaikkien läheisten kanssa. 

D. Ulkoilmahäät

Suomen sääolot ovat välillä arvaamattomat, mutta etenkin jos häitänne juhlitaan kesäkuukausina, harkitkaa myös ulkoilmahäitä! Vihkiminen luonnossa ja rennot puutarhahäät ulkoilmassa mahdollistavat helpommin turvavälien pitämisen. Toisaalta huonon sään varalta pitäisi varmasti vuokrata myös joku teltta tai katos ja siinä taas idea häviää, jos kaikki joutuvatkin pakkautumaan sen alle suojaan. 

E. Vierasmäärän pienentäminen

Jos koronatilanne sallii juhlien järjestämisen, mutta ei välttämättä alkuperäisellä vierasmäärällä, on vaihtoehtona myös vierasmäärän pienentäminen. Tämä esitetään usein yksinkertaisena toimenpiteenä, mutta todellisuudessa vieraslistan karsiminen voi olla hyvin haastavaa. Olen kuitenkin sitä mieltä, että tällaisena poikkeusaikana myös kaikkien vieraiden pitäisi ymmärtää, jos hääpari koronatilanteen takia joutuukin supistamaan vieraslistaansa ja juuri heidän osaltaan kutsu joudutaankin perumaan. Hääryhmissä on käyty keskustelua myös siitä, kuinka tästä voi kohteliaasti viestiä vieraille. Mielestäni asian voi muotoilla vieraille esimerkiksi näin: "Vallitsevasta koronatilanteesta johtuen hääjuhlamme suunnitellussa muodossaan on valitettavasti peruttu. Juhlimme päiväämme vain lähipiirin kesken."

Kuva: // Pexels, Cottonbro
Kuva: // Unsplash, Tamanna Rumee

3. Vinkkejä koronatilanteen torjumiseen ja huomioimiseen hääpäivänä

Jos koronarajoitukset sallivat häiden järjestämisen suunnitellulla vierasmäärällä ja aikataululla, tässä vielä muutamia pieniä juttuja, joita hääpäivänä voi kuitenkin tehdä koronan torjumiseksi. 

Maskit - Kasvomaskit jakavat mielipiteitä ja häissä niiden käyttäminen on haastavaa, koska ihmiset iso osa juhlista kuluu yleensä ruokailun ja juomisen merkeissä. Ehkä näitä voisi kuitenkin hyödyntää osittain juhlan aikana tai ainakin varata tarjolle, jos joku vieraista haluaa maskia käyttää 

Käsidesi - Käsidesiä tarjolle runsaasti ainakin buffet-linjaston alkuun (jos ruokailu toteutetaan buffet-muodossa) ja pöytiin. Viime vuonna pieni käsidesi oli myös suosittu vieraslahja, jolloin jokaiselle vieraalle oli varattu pöytään valmiiksi omansa 

Istuminen perhekunnittain - Mahdollisuuksien mukaan vieraat voi sijoitella pöytiin istumaan perhekunnittain, eli sellaisten henkilöiden kanssa, joiden kanssa he ovat muutenkin olleet tekemisissä nyt korona-aikana. Jos juhlatila ja vierasmäärä sen sallii, voi myös pöytien väliin jättää normaalia isommat välit ja pöytiin sijoittaa pienemmän vierasmäärän, jolloin istumapaikat ovat väljemmät

Onnittelumaljan nostaminen onnittelujonon sijaan - Näin korona-aikana perinteinen onnittelujono kättelyineen ja halauksineen kannattaa korvata esimerkiksi yhteisen maljan nostamisella, niin että jokainen on omalla paikallaan pöydissä tai sään salliessa esimerkiksi ulkoilmassa, juhlapaikan pihalla

Hääparin/hääseurueen karanteeni ennen häitä - Jos elämäntilanne tämän mahdollistaa, niin karanteenin pitäminen ennen häitä vähentää riskiä sairastua juuri hääpäivän alla ja toisi ainakin itselleni myös lisää mielenrauhaa

Osallistuminen vain täysin terveenä - Tämä varmasti on suurimmalle osalle itsestäänselvyys nyt vallitsevassa tilanteessa, mutta halutessaan vieraita voi vielä muistuttaa siitä, että häihin osallistutaan vain täysin terveenä ja pienimpienkin koronaan viittaavien oireiden takia tulisi juhlat jättää väliin ja perua voi tämän takia vielä aivan häiden allakin

Tanssilattian ja iltabileiden korvaaminen muulla ohjelmalla - Loppuillan bileet ja täysi tanssilattia ovat usein suosittu ja odotettu osuus hääjuhlassa, mutta näin korona-aikana voi harkita, olisiko tämän sijaan mahdollista järjestää jotain muuta hauskaa ohjelmaa. Tanssilattialla turvavälien pitäminen on hankalaa ja hauskanpidon keskellä se myös usein unohtuu

Tuntuu, että tässä ei kyllä mitään uusia ideoita tullut, mutta ehkä enemmänkin koostin tähän omia ajatuksiani ja vastaan tulleita ideoita koronaan ja hääjärjestelyihin liittyen. Kukaan meistä ei osaa ennustaa mihin suuntaan tilanne kehittyy ja missä aikataulussa. Seurataan tiedottamista ja virallisia ohjeistuksia ja yritetään pysyä järjissämme, kaiken tämän epävarmuuden keskellä. 

Muistakaa myös, että jos olette joutuneet siirtämään tai perumaan häänne koronan takia, on täysin oikeutettua, että se harmittaa ja tuntuu pahalta. Ottakaa pieni tauko hääjärjestelyistä ja surkutelkaa kaikessa rauhassa hetki. Ja sen jälkeen, katse kohti tulevaa ja uusia suunnitelmia! Isot tsempit kaikille korona-ajan hääpareille ♥ 

Myös Häät-blogiyhteisön bloggaajakollegat ovat pohtineet aihetta viime vikoina omissa blogeissaan, lukaise esimerkiksi Kuparimorsiamen "Kun Covid nakertaa toivoa" sekä Matkalaulun "Fiilikset häistämme juuri nyt" postaukset aiheesta. Ja jos kaipaatte jotain piristystä päivään, niin selatkaa läpi nämä Ellen listaamat 210 korona-aiheista memeä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti