keskiviikko 24. maaliskuuta 2021

Polttari-ideoita: Hauskoja lajeja mökkiolympialaisiin

Tänään luvassa jälleen polttari-ideoita! Tällä kertaa vuorossa hauskoja lajeja mökkiolympialaisiin - tai noh, hauskuus on tietysti suhteellista, mutta siis minun mielestäni hauskoja lajeja, joissa me olemme vuosien varrella kisailleet niin ystävieni polttareissa, työpaikan bileissä kuin tyttöjen mökkireissuillakin. Nämä sopivat hyvin myös pienemmän budjetin polttareihin, sillä lajien toteuttaminen ei edellytä kovin ihmeellisiä välineitä tai tarvikkeita. 

Lisätunnelmaa polttariolympialaisiin tuovat myös kisapassit! Kaasot tai muut polttareita järjestävät henkilöt voivat halutessaan askarrella koko porukalle kisapassit valmiiksi tai sitten voitte toteuttaa sen yhteisenä aktiviteettina ennen olympialaisten starttaamista. Varatkaa mukaan eri värisiä pahveja, tusseja, koristepapereita ja tarroja, niillä pääsee jo pitkälle! Meille erityisen suurta hupia ovat tuoneet myös osallistujien kauheimmilla jostain kaivetuilla vanhoilla kuvilla varustetut kisapassit. Ja sitten kisaamaan!

Demonstraatio hienosta kisapassista vuodelta nakki ja muussi

Jos mietitte, että ollaanko siis kisattu mökkiolympialaisia jo vuodesta 2014, niin kyllä! Itseasiassa vuodesta 2010 lähtien

Tempparimölkky

Tämän lajin innovatiivisuudesta olen edelleen aika ylpeä! :D Ystäväni polttareissa viime vuonna oli teemana reality ja halusimme yhdistää myös leikit jollain tavalla teemaan, joten muokkasimme tavallisesta mölkystä huikean Tempparimölkyn (Temptation Islandiin viitaten siis, jos täällä nyt joku ei ole yhtä kova Temppari-fani kuin allekirjoittanut...). Mölkkypalikoihin tulostettiin ja kiinnitettiin teipillä eri Temppari-kausien osallistujien kuvat ja mölkkykapulaan teipattiin tulevan sulhasen printattu naama. Ideana oli tietysti, että sulhanen saisi teilattua mahdollisimman monta Temppari-kisaajaa :D

Jos oma polttarisankarinne ei satu olemaan kova Temppari-fani, niin tämän voi toteuttaa aivan vapaavalintaisilla kuvilla! Kuunteleeko hän rock-musiikkia - printatkaa mölkkyihin eri rokkitähtien kuvia, rakastaako hän Maajussille morsian-ohjelmaa - teipatkaa palikoihin eri maajussien naamataulut, jne. Jos teitä on koossa isompi porukka, voitte kisata myös tiimeissä kuten me teimme ja joukkueen jokainen osallistuja pääsi vuorollaan heittämään mölkkyä ja joukkueen pisteet laskettiin yhteen. 

Onginta silmät sidottuna

Tämän lajin pariin opasti meidät polttareissa yksi ystäväni kaasoista ja tämä oli aivan huikean hauskaa! Kisaa varten tarvitaan pieni puhallettava lasten uima-allas, muovisia kelluvia kaloja (tai pieniä palloja) ja pieni haavi/kauha, sekä huivi tai panta, jolla kisaajan silmät voidaan peittää. Lisäksi kannattaa varata mukaan joku vanha viltti tai pyyhe, jonka päälle osallistujat voivat asettua polvilleen. Täytetään pieni lasten uima-allas vedellä ja heitellään kalat/pallot valmiiksi sinne kellumaan.

Säännöt ovat aika yksinkertaiset! Aluksi porukka kannattaa jakaa pareihin tai joukkueisiin. Tämän jälkeen aina yksi henkilö parista/joukkueesta pääsee kisaamaan ja hänen silmänsä sidotaan. Hän asettuu polvilleen altaan viereen ja kun aika käynnistyy, yrittää kahmia kaloja/palloja vedest haaviin/kauhaan muun joukkueen opastuksella. Aika pysähtyy kun kaikki kohteet on onnistuneesti ongittu vedestä ja nopein joukkue voittaa. Tämä oli superhauskaa eivätkä pienet vesiroiskeetkaan kesäisenä päivänä meidän porukkaa haitanneet!

Allas, haavi ja kelluvat kalat lainattu erään polttarivieraan pienokaiselta

Tukkihumala (tai sen hc-versio)

Tukkihumala on yksi oman kaveriporukkani perinnelajeista! Jokainen juoksee vuorollaan pienen matkan pisteeseen, jossa odottaa harjanvarsi/muu sopivan mittainen keppi johon painetaan pää ja sen jälkeen pyöritään ympyrää tietty kierrosmäärä mahdollisimman nopeasti (meillä se on yleensä ollut 10 kierrosta). Tämän jälkeen pingotaan juoksujalkaa takaisin alkuun ja yritetään olla kaatumatta :D Jos kyseessä on isompi porukka, voidaan polttarivieraat jakaa myös joukkueisiin ja toteuttaa tämä viestinä. Nopein joukkue voittaa jälleen! 

Meillä on omassa kaveriporukassani tyttöjen mökkireissulla käytössä tästä hiukan rajumpi versio, jossa ajan käynnistyessä avataan ensiksi oma valitsema tölkki juomaa ja kuljetetaan tölkki sitten haaroissa puristaen pyörimispisteelle. Siellä juoma pitää kumota kurkusta alas mahdollisimman nopeasti, sen jälkeen pyöriä tukkihumalaa tuo 10 kierrosta ja juosta takaisin alkuun. Testatkaa jos uskallatte!

Tölkkitornin rakentaminen

Tähän lajiin tarvitaan vain jokin taso (terassipöytä tai vaikka tasainen maa) ja runsaasti tyhjiä juomatölkkejä! Voitte kerätä tölkkejä jo ennen polttareita valmiiksi. Jokainen kilpailija yrittää tietyn ajan puitteissa (esimerkiksi 1 minuutti) vuorollaan rakentaa tölkeistä mahdollisimman korkean tornimuodostelman, jonka tulee pysyä pystyssä ilman tukea. Korkein muodostelma voittaa!

Saappaanheitto

Perinteinen saappaanheitto (tai tarvittaessa vaikka crocsin, rantasandaalin tms jalasta suhteellisen helposti irtoavan kengän heitto) on edelleen hauska ja toimiva laji, joka ei kummempia välineitä vaadi. Piirtäkää maahan merkkiviiva, jolle jokainen kilpailija vuorollaan astelee ja yrittää potkaista saappaan jalastaan mahdollisimman kauas. Merkitkää tulos (kepeillä/kävyillä/maahan piirtämällä tms luovia keinoja käyttäen) ja tietysti pisimmälle heittänyt voittaa kisan. Kannattaa myös ensin pelata muutama harjoituskierros, sillä tässähän tekniikka todellakin ratkaisee. 

Jos saappaanheitto ei innosta, niin toinen hauska heittolaji on säkin heitto. Täyttäkää tyhjä muovipussi esimerkiksi pehmeillä vaatteilla ja sen jälkeen jokaisen tulee yrittää viskata säkki mahdollisimman pitkälle. Juju piilee kuitenkin siinä, että heitto tulee tehdä selkä menosuuntaan ja haarojen välistä. Pisimmän tuloksen saanut voittaa!

Flip the cup 

Varatkaa tätä lajia varten muutama tyhjä kertakäyttömuki (erityisen hyvin toimivat perinteiset jenkkityyliset red cupit, eli hiukan isommat punaiset muovimukit), muuta ei tarvita! Kuppi asetetaan pöydän tai tason reunalle ylösalaisin (eli suuaukko pintaa vasten), niin että kupin reuna tulee hiukan tason reunan yli. Tämän jälkeen jokainen osallistuja yrittää vuorollaan saada kupin käännettyä oikein päin, sormella napauttamalla. Nopeimman ajan saanut kilpailija/joukkue voittaa. Tämä on tekniikkalaji! :D Jos haluaa lisähaastetta, voi tätä soveltaa myös juomapelinä niin, että kuppiin kaadetaan ensin haluamaansa juomaa ja se pitää siemaista tyhjäksi, jonka jälkeen yritetään saada kuppi käännettyä. 

Aasinhäntä - polttari edition

Muutkin 90-luvun lapset muistavat varmasti, että lasten synttäreillä leikittiin AINA aasinhäntää, jossain muodossa! Ja tämä klassikkohan toimii edelleen, myös polttarilajina! Ideahan on siis hyvin simppeli. Pahviselle taustalle yritetään silmät sidottuina (ja pari kierrosta ympäri pyörittyä) kiinnittää sinitarralla/teipillä haluttu asia oikealle kohdalle. Lähimmäksi oikeaa pistettä osunut voittaa. 

Aasin hännän sijaan voi kehittää luovempia ratkaisuja kuten sormuksen asettamisen isoon pahvista askarreltuun käteen, hunnun tähtäämisen tulevan morsiamen kuvan päälle tai jos on sillä tavalla vähän vinksahtanut kuten minä ja ystäväni, niin vaikka askarrella pahvisen alastoman mieshahmon ja tulostaa sille tulevan sulhasen kasvot. Itseasiassa hauska idea tähän olisi myös tulostaa paperille/pahville tuleva puoliso ja toiselle pahville polttarisankarin kuva ja sitten pitäisi yrittää sihdata hänet paikalleen puolisonsa viereen. 

Kuivahiihto

Tähän tarvitaan vanhat sukset (mielellään sellaiset, joiden mahdollinen hajoaminen ei aiheuta kovin suurta harmia) ja sauvat (ei pakolliset, mutta helpottavat tasapainon säilyttämistä). Ja ideanahan on tietysti hiihtää suksilla nurmikolla tietty lenkki (me hiihdimme saunan ympäri), mahdollisimman nopeasti ja sen suuremmin itseään satuttamatta. Tämä toimi yllättävän hyvin ilman monoja, eli ihan peruslenkkareillakin sai ihmeen hyvän pidon suksien päällä. 

Kananlento

Ihailen edelleen ystäväni opiskelukavereita, jotka kehittivät tämän innovatiivisen lajin, joten on pakko levittää tätä ilosanomaa! Välineeksi tarvitaan joustava, pitkä jumppakuminauha, muovinen kana (tai muu vastaava koiranlelu, kyllä luit oikein) sekä tyhjiä muovipulloja. Muovipullot asetellaan noin 5 metrin päähän suorituspaikasta keilamaiseen muodostelmaan. Pelissä suoritetaan kolmen hengen joukkueissa. 

Kaksi joukkueen jäsentä tarttuu kuminauhan molemmista päistä ja pingottaa sen väliinsä ja kyykistyy hiukan matalammalle. Tämän jälkeen tähtääjä (eli joukkueen kolmas jäsen) ottaa kumikanan, pingottaa sen kuminauhan keskikohtaan ja vetää kuminauhasta taakse päin, tähtää ja ampuu! Kyseessä on siis eräänlainen jättimäinen ritsa ja kana toimii ammuksena, jonka avulla yritetään saada kaadettua muovipullot. Pisteitä saa sen mukaan, montako keilaa onnistuu kaatamaan. Tässä kannattaa ottaa esimerkiksi kolme ampumisvuoroa per kisaaja, sillä joukkueen tekniikka kehittyy kyllä vuorojen edetessä. Meillä oli aivan törkeän hauskaa tätä pelatessamme... Vinkki! Kannattaa varata myös varakuminauha mukaan, meidän räsähti kesken kaiken rikki :D

Tölkin heitto ämpäriin

Tässä on vähän sama idea kuin säkinheitossa ylempänä! Ja jostain syystä tähän(kin) lajiin liittyvät tyhjät juomatölkit... Minä ja ystäväni olemme näköjään olleet aika innovatiivisia mökkireissuilla :D Ideana on käyttää tyhjää ämpäriä/pesuvatia/saavia korina, jonka sisään tyhjät tölkit yritetään saada heitettyä. Heittäminen tapahtuu kuitenkin selkä menosuuntaan päin ja haarojen välistä heittämällä, joka tuo tähtäämiseen hiukan lisähaastetta. Välimatkan koriin voitte päättää vapaasti ja tätä voi modata myös niin, että ensimmäinen kori on iso saavi, toinen perus ämpäri ja kolmas vaikka jokin pienempi kulho, jolloin tähtääminen vaikeutuu koko ajan. 

Vaahtokarkkikisa

Ällöttävää, aikamoista karkkien tuhlausta ja samaan aikaan niin hauskaa... Eli joukkueet valitsevat joukostaan yhden (suurisuisen) suorittajan ja kisaavat sen jälkeen siitä kumman suuhun mahtuu kerralla enemmän vaahtokarkkeja. Karkkien tulee olla kokonaan suun sisäpuolella. Varatkaa myös lähelle joku kulho tai muovipussi johon karkit voi sitten lopuksi sylkeä. Niin ja tähän ei tosiaan tarvitse hankkia niitä kaikista parhaimpia vaahtokarkkeja, ihan jotkut halvimmat yksilöt kelpaavat hyvin. 

Sukkahousuheijari

Tämäkin laji on klassikko, sillä muistan pelanneeni tätä jo seurakunnan lastenleirillä aikanaan :D Eli varatkaa mukaan yhdet sukkahousut, tyhjiä muovipulloja ja pingis- tai tennispallo. Pallo sullotaan sukkahousujen toiseen sukkaosaan ja sen jälkeen sukkikset kietaistaan vyötärölle niin, että tämä sukkaosa jää roikkumaan haaroväliin. Kun aika käynnistyy, pitää kilpailijan sukkahousuheijaria heiluttelemalla saada muovipullot kaadettua, yksi kerrallaan. Käsiä ei tietenkään saa käyttää apuna, vaan liike lähtee lantiosta. Nopeimman ajan saanut voittaa!

Esimerkki tämän hienon lajin suorituksesta joskus Himoksella

Tikanheitto tandem

Tässä lajissa kisataan pareittain! Pari asettuu seisomaan vierekkäin, kasvot samaan suuntaan ja heidän rinnakkaiset kätensä sidotaan ranteesta yhteen esimerkiksi huivin tai hiusdonitsin avulla. Tämän jälkeen he yrittävät yhteen sidottuja käsiään käyttämällä saada tikat heitettyä tikkatauluun mahdollisimman hyvin tuloksin, ennalta sovitun etäisyyden päästä. Laji vaatii yhteistyötä ja koordinaatiota!

Yksissä polttareissa toteutimme tikanheiton myös niin, että heittäjällä oli silmillään vappulasit, jotka vääristivät näkökenttää ja tekivät tähtäämisestä huomattavasti haastavampaa. Sekin toimi... ja lasit päässä näytti tietysti aivan pölhöltä kaikissa kisakuvissa. 

Pistäkää myös kommenttiboksin puolella jakoon omat suosikkilajinne! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti