lauantai 27. maaliskuuta 2021

Diy: 3+1 x Helpot cocktailit häihin

Olemme innostuneet nyt korona-aikana loihtimaan kotioloissa erilaisia cocktaileja. Olin itse pitkään sitä mieltä, että en pidä drinkeistä, koska mielessä ovat kummitelleet lähinnä muistot nuoruusajan ”drinkeistä”, eli erilaisista epämääräisistä tuoremehu, viina ja limsakomboista. Näin aikuisiällä olen kuitenkin löytänyt erilaiset cocktailit ja niiden joukosta monia uusia suosikkeja. 

Kyselin viime viikolla instan puolella olisiko teillä kiinnostusta drinkkiresepteihin ja koska innostusta oli runsaasti, tänään esittelyssä kolme helppoa drinkkiä, joista olemme viime aikoina itse innostuneet. Me emme kumpikaan ole kovin makeiden juomien ystäviä, joten kaikki nämä cocktailit ovat maultaan ennemminkin kirpeitä ja raikkaita. 

1. Whiskey sour

Maistoin whiskey souria ensimmäisen kerran T:n rohkaisemana yhteisellä Gdanskin matkallamme. En ole ikinä ollut mikään suuri viskin ystävä (vaikka Irlannissa asuessani osallistuinkin kerran Jamesonin viskitastingiin :D), joten olin hiukan epäluuloinen sen suhteen, voisiko siitä loihtia cocktailin, joka maistuisi minulle. Tykästyin tähän kuitenkin heti! 

Me molemmat olimme etukäteen ajatellut, että whiskey sourin valmistaminen kotioloissa olisi jotenkin hankalaa, mutta bongasimme Uusimuusan blogista reseptin ja uskaltauduimme testaamaan. Ohjeella valmistuu yksi juoma, joten me teimme tämän suoraan tuplana. Emme jaksaneet ryhtyä keittelemään sokerisiirappia, joten käytimme ihan tavallista hienoa sokeria, kuten ohjeessa vinkattiin. 

Whiskey sourin pinnalla oleva vaahtohan muodostuu drinkkiin kuuluvasta kananmunan valkuaisesta, joka ei vaikuta juoman makuun, vaan nimenomaan koostumukseen ja ulkonäköön. Sen voi siis halutessaan jättää myös pois, mutta suosittelen testaamaan, sillä koostumus on huomattavasti hauskempi sen kanssa! Koristeeksi pinnalle leikkasimme suikaleita appelsiinin kuoresta. 


2. Sitruunainen gin spritzer

T sai ystävältään lahjaksi kotimaisen Nordic Premium Beveragesin Arctic Blue Gin-pullon ja talvilomalla päätimme parhaan ystäväni ja tämän miehen kanssa neljästään testata pariakin erilaista gin-drinkkiä. Meidän molempien gin-kokemukset rajoittuvat pitkäli perinteiseen gin toniciin, joten halusimme kokeilla, mitä kaikkea muuta juomasta voisi loihtia. 

Tämän sitruunaisen gin spritzerin ohjeen löysin Meillä kotona-sivustolta ja vaikka kyseinen cocktail sopiikin raikkautensa ansiosta erinomaisesti kevääseen ja kesään, maistui se meille hyvin myös maaliskuisen harmauden keskellä. Myös tästä ohjeesta valmistuu yksi annos, eli isommalle porukalle ohje kannattaa valmistaa suoraan moninkertaisena. Koristeeksi sopivat esimerkiksi sitruunaviipaleet tai syötävät kukat! 

Sitruunainen gin spritzer oli nimensä mukaisesti kirpeä ja raikas ja meidän raatimme mielestä gin maistui siinä melko miedosti. Tämä voisi siis hyvin sopia myös sellaisille henkilöille, jotka eivät muuten ole suuria ginin ystäviä! Tästä ohjeesta saisi myös helposti loihdittua kesähäihin raikkaan boolin. 

3. Veriappelsiini gin tonic

Tämä cocktail nousi meidän neljän suosikiksi! Maku on vahva ja persoonallinen, joten se varmasti jakaa mielipiteitä, mutta meistä tässä yhdistyi hauskasti perinteinen gin & tonic, sekä veriappelsiinin ja timjamin hedelmäisen mausteinen yhdistelmä. 

Tämän reseptin löysin Liemessä-blogista, jonka kuvissa voitte myös ihailla juoman upeaa kirkkaan oranssia väriä (joka ei oikein pääse oikeuksiinsa näissä minun kamerani hämärissä kuvissa, pahoittelut siitä!). Tässä juomassa ginin maun erottaa selvästi, mutta muut vahvat maut tasapainottavat sitä juuri sopivasti. 


+1 Aperol Spritz

Lisävinkkinä vielä yksi meidän suosikkidrinkki, jota olen hehkuttanut blogin puolella jo aiemminkin. Muistan maistaneeni Aperol Spritziä joskus juuri täytettyäni 18 ja sen karvas maku oli mielestäni aivan kamala. Muutama vuosi sitten innostuin kuitenkin maistamaan sitä uudelleen ja omat makutottumukseni olivatkin muuttuneet ja siitä muodostui yksi suosikkijuomistani. Aperol Spritzejä tuli kumottua T:n kanssa myös yhteisellä Italian matkallamme kesällä 2019 ihan kiitettävä määrä. Tästä vanhemmasta postauksesta löydät ohjeet Aperol-kannun valmistamiseen (ja toki myös Aperol-juustokakkuun)!

Vinkit diy-drinkkien valmistukseen

Lopuksi haluan listata tähän vielä muutaman vinkin, joihin me olemme törmänneet nyt kun olemme kokeilleet cocktailien valmistamista kotona. 

  • Varaa riittävästi jäitä (!!!) - Tärkein asia kaikkien cocktailien onnistumisen kannalta on riittävä määrä jäitä. Jos valmistatte jääpalat itse, ne kannattaa siis laittaa jäätymään hyvissä ajoin ennen juhlia. Me haaveilemme kaihoisasti jääpalakoneesta, mutta tähän mennessä olemme joutuneet tyytymään jääpalapusseihin. Jos tiedossa on isot juhlat, joihin tarvitaan suuri määrä jäitä, kannattaa tiedustella mahdollisuutta jäiden hankkimiseen esimerkiksi cateringin kautta. Myös lähiseudun ravintoloista voi kysellä, myyvätkö he jäitä myös ulospäin!
  • Juomashaker ja juomamitat ovat kätevä apuväline ja hauska yksityiskohta juhlissa, mutta jos et omista sellaisia tai halua niitä vartavasten hankkia, onnistuu cocktailien loihtiminen myös ilman niitä. Shakerin voi korvata esimerkiksi kannellisella pakasterasialla tai muovisella urheilujuomien sekoittamiseen tarkoitetulla shakerilla (kuten me itse teimme). Mittana puolestaan toimivat hyvin esimerkiksi muoviset shottilasit (4 cl) ja kertakäyttömukit (2 dl)
  • Häissä cocktail-baarin voi toteuttaa joko omatoimisesti tai sitten palkata baarimikon loihtimaan juomat vieraille. Etenkin omatoimiversion kohdalla kannattaa valmistella juomat mahdollisimman pitkälti valmiiksi, eli esimerkiksi puristaa hedelmien mehut valmiiksi isompiin pulloihin tai kannuihin jo edellisenä iltana, pilkkoa hedelmät ja silputa yrtit/koristeet. Tämän jälkeen voi kaikki tarvikkeet asetella kauniisti esille ja liittää mukaan esimerkiksi valokuvakehyksiin tulostetut valmistusohjeet
  • Jos haluatte päästä helpommalla, toimii osa cocktaileista loistavasti myös boolin muodossa! Tällöin voitte valmistaa kerralla valmiiksi isomman juomamäärän boolia varten. Boolin viilentämiseen loistava vinkki on jättimäinen jääpala, joka pitää juoman kylmänä pitkään ja sulaa hitaasti. Tällainen valmistuu helposti esimerkiksi litran maito- tai mehupurkin sisään jäädyttämällä!
Toivottavasti postaus innostaa myös teitä kokeilemaan cocktaileja kotona! Tämä on hauska idea myös korona-ajan kotitreffeihin tai pääsiäisaterian aperitiiviksi. Kaikki aiemmat hääjuomia käsittelevät postaukset löydät kootusti #hääjuomat-tunnisteen alta blogista. Ihanaa lauantaita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti