sunnuntai 14. maaliskuuta 2021

Sinustako hääbloggaaja? HELL YES!

Helmikuussa pääsimme ihanan hääbloggaajakollegani Mian (Kuparimorsian) kanssa mukaan Häämessut netissä-kuvauksiin ja keskustelemaan messuemäntä Ellin (Hashtag Häät) kanssa hääbloggaamisesta, sekä omista kokemuksistamme bloggaamisen suhteen. Ohjelma kuvattiin Scandic Marskin upeassa sviitissä, jonka eleganttiin tummaan värimaailmaan me molemmat ihastuimme. Marskiin pitää ehdottomasti suunnata joskus pienelle staycationillekin! 

Meidän hääbloggaamista käsittelevä ohjelma esitettiin  Häämessut netissä-ohjelmassa tänään 14.3. sunnuntaina ja on katsottavissa messusivustolla myös jälkikäteen, koko messujen ajan. 

Ajattelin kirjoitella aiheesta vähän myös tänne blogin puolelle. Toivottavasti tästä on apua teille, jotka mahdollisesti haaveilette oman hääblogin perustamisesta!

Blogin perustaminen 

Blogin perustaminen sinänsä on nopeaa ja bloggaamisen aloittaminen helppoa. Tässä kuitenkin muutamia vinkkejä alkuun pääsemiseksi: 

Blogin nimi - Blogin nimen pohtimiseen kannattaa käyttää tovi, sillä vaikka nimeä voi muuttaa vielä jälkikäteenkin, oppivat seuraajasi tunnistamaan blogisi nimenomaan sen nimen perusteella. Tärkeää on tietysti valita sellainen nimi, joka ei vielä ole käytössä jossain toisessa blogissa, eikä myöskään hyvin samanlainen jonkin toisen blogin kanssa. Nimeä valitessa voit miettiä esimerkiksi häidenne teemaa ja tunnelmaa, yhteisiä kiinnostuksenkohteitanne, häiden ajankohtaa tai paikkakuntaa tai hakea inspiraatiota esimerkiksi biisien tai elokuvien nimistä. Itse suosittelen valitsemaan selkeän ja tarpeeksi lyhyen ja ytimekkään nimen, joka seuraajien on helppo muistaa ja kirjoittaa esimerkiksi hakukoneisiin. 

Blogialusta - Suosituimpia valmiita blogialustoja ovat Blogger ja WordPress. Näiden avulla bloggaamisen aloittaminen on helppoa, sillä ulkoasun ja eri osiot voi rakentaa valmiista palikoista. Itse päädyin valitsemaan Bloggerin, koska olen kirjoittanut blogia myös aiemmin ja se oli minulle työkaluna entuudestaan tuttu. Blogger ja Wordpress ovat käteviä myös siitä syystä, että netistä löytyy googlailemalla todella hyviä ohjeita niiden käyttöön. Jos et ole innokas kirjoittamaan pidempiä blogitekstejä ja nautit enemmän visuaalisesta puolesta, harkitse instablogin perustamista! 

Nykyään on suosittua pyörittää blogia myös pelkästään Instagramissa, jossa voit jakaa sekä julkaisuja, että Instagram-stooreja hääsuunnitelmiin liittyen. Vinkki! Instagramissa julkaisun tekstiä ei saa suoraan jaoteltua kappaleisiin, joten jos kirjoitat pidemmän tekstin, kannattaa kirjoittaa se ensin valmiiksi vaikkapa puhelimen muistiinpanoissa ja sen jälkeen copy pastettaa instapostaukseen, niin kappalejakokin säilyy ja teksti on helpommin luettava. 

Visuaalinen ilme - Nimen lisäksi alkuvaiheessa kannattaa viettää pieni hetki myös blogin visuaalisen ilmeen pohtimiseen. Oma vinkkini on, että kannattaa valita muutamat teemavärit, joita käytät blogissasi ja jotka tekevät siitä myös visuaalisesta miellyttävän ja yhtenäisen. Myös fontteja kannattaa käyttää maltillisesti ja miettiä pieniä asioita, kuten sitä minkä väristä tekstiä lukijan on helppo lukea tietyn väriseltä taustalta. Esimerkiksi Blogger on todella kätevä, sillä sieltä löytyy blogin ulkoasuun valikoima valmiita teemoja, joita voi halutessaan käsin kustomoida. 

Blogissa kannattaa käyttää myös kuvia ja ainakin itse olen tuskastellut sen kanssa, että pelkästään omia kuvia on hankala hyödyntää jokaiseen postaukseen. Apuna kannattaakin käyttää erilaisia ilmaisia kuvapankkeja, kuten Pixabayta, Pexelsiä ja Unsplashia. Itse olen lisäksi aivan ihastunut Canvaan, jolla voi suunnitella monenlaisia visuaalisia tuotoksia ja jota hyödynnän paljon myös työ- ja kouluprojekteissa. 

Seuraajien löytäminen - Moni saattaa miettiä blogia perustaessa, että entä jos kukaan ei luekaan blogia? Oma neuvoni on, että tästä ei kannata ottaa liikaa paineita. Olen itse tullut siihen tulokseen, että blogia kannattaa kirjoittaa juuri niin usein kuin itse haluaa ja sellaisista asioista, jotka itseä kiinnostavat. Se mikä kiinnostaa sinua, hyvin todennäköisesti kiinnostaa ja innostaa myös muita samassa tilanteessa olevia. 

Lisäksi kannattaa heti alkuvaiheessa lisätä blogi erilaisiin blogipalveluihin, esimerkiksi Blogit.fi ja Bloglovin -sivustoille, joista uusien lukijoiden on helppo löytää blogisi pariin. Ole myös aktiivinen, kommentoi muiden blogeihin ja vastaa lukijoiden kommentteihin (tässä olen itse välillä ihan kauhean huono, tunsin piston sydämessäni :D). Instagramin puolella erilaiset äänestykset ja kyselyt ovat myös hyvä tapa osallistaa seuraajia! 

Blogin rajaus ja yksityisyys

Heti alkuvaiheessa kannattaa myös miettiä blogin rajausta ja yksityisyyttä. Halutko kirjoittaa kaikille avointa julkista blogia vai yksityistä blogia, johon voit antaa lukuoikeuden valituille seuraajille? Kirjoitatko blogia omalla nimelläsi vai salanimellä? Puhutko puolisostasi ja muusta lähipiiristä heidän nimellään tai esimerkiksi nimikirjaimella? Miten paljon haluat ylipäätään jakaa blogissa ja millaisista asioista on ok kirjoittaa?

Itse suosittelen, että kannattaa pohtia näitä asioita ja keskustella niistä puolison ja muun lähipiirin kanssa heti blogin alkutaipaleella. Tekstin sisällön ja nimien lisäksi kannattaa sopia myös kuvista - aiotteko julkaista blogissa omia tai läheistenne kuvia? Näytetäänkö niissä henkilöiden kasvot vai sensuroidaanko jotenkin? 

Blogin aiheet

Suosittelen myös miettimään postausten aiheita hiukan etukäteen, vaikka omalla kohdallani uusia ideoita ja inspiraatiota putkahteleekin mieleen jatkuvasti. Uudet postausideat kannattaa myös kirjata muistiin joko blogiteksteihin luonnoksena tai vaikkapa kännykän muistiinpanoihin, niin ne säilyvät tallessa myöhemmän varalle. 

Hääblogissa voi kirjoittaa niin omista tulevista häistä, kuin hääsuunnittelusta, häätrendeistä ja hääinspiraatiosta ylipäätäänkin. Itse huomasin nopeasti, että kun innostuin kirjoittamisesta todenteolla, ei omista häistämme millään olisi riittänyt kahden vuoden ajalle loputtomiin kerrottavaa, joten olen laajentanut blogin sisältöä myös erilaisiin vinkki- ja ideapostauksiin, sekä parisuhdetta käsitteleviin postauksiin. Moni hääbloggaaja myös on vienyt blogiaan lifestyle-blogimaiseen suuntaan ja kirjoitellut välillä muistakin elämän osa-alueista. 

Blogin kävijätiedot ja analytiikka

Jos blogin kävijätiedot ja analytiikka kiinnostavat, voit seurata niitä alkuvaiheessa blogialustan omien tilastojen avulla. Esimerkiksi Blogger kerää tietoa blogin lukukerroista ja lähteistä, jotka houkuttelevat kävijävirtaa blogiisi. Jos haluat perehtyä analytiikkaan hiukan syvällisemmin, suosittelen lämpimästi tunnusten luomista ja blogin lisäystä Google Analyticsiin, josta on saatavilla todella paljon erilaista dataa blogin kävijäliikenteestä ja lukijoista. Google Analyticsissa kiinnostavia perustason tietoja ovat esimerkiksi uusien ja palaavien vierailijoiden määrät, sivun katselut, sivut per istunto ja vierailijan blogissasi viettämä aika. 

Jos päätät aloittaa instablogin, kannattaa instatili perustaa ammattilaistilinä, jolloin pääset myös käsiksi Instagramin keräämään statistiikkaan. Instagramin puolella kiinnostavia tietoja voivat olla esimerkiksi seuraajien, tykkäysten, stoorit nähneiden ja stooreja/postauksia jakaneiden määrät. Lisäksi pääset Kävijätiedot-osion alta näkemään dataa tavoittamistasi käyttäjistä, seuraajiesi kanssa käydystä vuorovaikutuksesta, sekä seuraajien demografisista tiedoista (esimerkiksi sijainti, ikäryhmä jne). 

Bloggaamisen hyvät ja huonot puolet

Miksi sitten kannattaa ryhtyä bloggaamaan? Itselleni isoin syy blogin perustamiseen oli se, että halusin kanavan, johon voisin purkaa loputonta hääinnostustani ja samalla paikan, johon tallettaa ajatuksiani ja ideoita hääsuunnittelun ajalta. Myös kaipuu kirjoittamista kohtaan oli kova, sillä nuorempana olen kirjoittanut paljonkin - novelleja, runoja, livejournalia ja myös blogia Irlannin vaihto-oppilasvuoteni aikana. Minulle yksi parhaista puolista blogissa onkin se, että saan ilmaista itseäni niin tekstin kuin kuvienkin muodossa. Blogin tarjoama luovuus on ihanaa vastapainoa omille järjestelmien, lukujen ja raporttien täyttämille työpäivilleni. 

Näiden lisäksi blogin ehdottomasti parhaaksi puoleksi ovat muodostuneet ihanat uudet tuttavuudet, vertaistuki ja lukijoiden kanssa vaihdetut ajatukset. Olen löytänyt jo parikin uutta ystävää ja hääbloggaajien yhteisössä vallitsee todella hyvä ja kannustava ilmapiiri. Kaikki ovat tervetulleita mukaan! 

Huonoja puolia en ole vielä kovin montaa keksinyt, mutta yksi miinuspuoli omalla kohdallani on se, että läppärin ääressä tulee vietettyä todella paljon aikaa. Koska teen jo töitä päivittäin koneella ja iltaisin näpyttelen koulujuttuja ja blogipostauksia, ovat selkä ja hartiat välillä tosi jumissa ja silmät ristissä. Toinen pieni haaste, jonka kanssa itse olen painiskellut, on se, paljonko haluan omista häistämme jo etukäteen paljastaa. Toisaalta tekisi mieli fiilistellä teidän kanssa blogissa kaikkia ideoita ja valintojamme, toisaalta taas pitää jotain myös salassa ja yllätyksenä vieraillemme. Toisaalta, aika pieni osa vieraistamme lukee blogia aktiivisesti, joten suurimman osan kohdalla yllätyksellisyys säilyy jokatapauksessa.  

Jos haluat kysyä jotain bloggaamisesta, niin laita ihmeessä kysymys tulemaan joko täällä blogin kommenttikentässä tai Instagramin puolella! Ja toivottavasti tämä postaus innostaisi jonkun teistä aloittamaan oman blogin kirjoittamisen. Hyviä, suomalaisia hääblogeja ei todellakaan ole liikaa ja on aina ihanaa löytää uutta seurattavaa! 

1 kommentti:

  1. Seurasin parinkin ystäväni hääblogia ennen heidän häitään. Vaikka he paljastivat valintojaan ja suunnitelmia sieltä täältä hääpäivästä, oli hääpäivä kokonaisuutena kuitenkin yllätys. Oli kiva bongailla, että täällä on tämä koriste, mistä oli blogissa puhetta. Tai tältä nämä pöytäkoristeet nyt näyttävätkään. Eli aivan varmasti yllätyksiä riittää.

    VastaaPoista