keskiviikko 26. toukokuuta 2021

Polttari-ideoita: Diy Saippuapaja

Kuten olette ehkä huomanneetkin, blogin on viime aikoina vallannut kunnon diy-innostus! Keksin koko ajan lisää hauskoja käsityö- ja askarteluprojekteja ja erilaiset projektini uhkaavat vallata asuntomme, onneksi sulhanen on jo tottunut niihin ja jaksaa edelleen ihastella jokaista luomusta :D

Viime viikonloppuna innostuimme äitini kanssa ensimmäistä kertaa kokeilemaan saippuoiden valmistusta ja koska niiden tekeminen oli niin helppoa ja hauskaa, halusin vinkata ideasta myös täällä blogin puolella. Itse tehtyjen saippuoiuden valmistus olisi hauska idea polttariaktiviteetiksi ja se on helppo toteuttaa oman porukan voimin vaikkapa vuokramökillä tai polttarisankarin kotona. Ja jos saippuan valmistuksesta innostuu oikein kunnolla, olisivat nämä myös ihana lahjaidea vaikkapa kaasoille tai vieraslahja koko hääseurueelle!

Me hankimme kaikki tarvikkeet Sinellistä ja testasin samalla ensimmäisen kerran tuotteiden tilaamista Woltin avulla. Tämä oli superkätevää, sillä noin puoli tuntia tilauksen tekemisen jälkeen Woltin lähetti jo kuljetti ne meidän kotiovelle!


Tarvikkeet: 

Saippuamassaa (tarvitaan noin 100 g/saippua)
Saippuaväriä (jos haluat värillistä saippuaa)
Tuoksuöljyä 
Silikonimuotin (tai esimerkiksi tyhjiä muovi- tai maitopurkkeja, esimerkiksi kermaviili tai jogurttipurkit toimivat myös tässä hyvin!)
Kuivattuja kukkia

Me tilasimme Sinellistä sheavoi-saippuamassaa, saippuavärilajitelman, jossa tuli 5 eri väriä, vaniljan tuoksuisen tuoksuöljyn, silikonimuotin, sekä kuivattua laventelia, sekä kehäkukkkia. Sinellin ohjeessa olisi lisäksi ollut spriitä, jolla olisi suihkutettu muotit ennen massan kaatamista niihin ja jota olisi suihkaistu myös massan päälle ilmakuplien poistamiseksi. Sitä emme kuitenkaan saaneet hankittua, koska olin tapani mukaan hyvin viime tipassa tarvikkeiden ostamisen kanssa, pärjäsimme hyvin ilmankin!

Vinkki! Käyttäkää digitaalista keittiövaakaa kuten kaikki normaalit ihmiset :D Jostain syystä vanhemmillani on tällainen esihistoriallinen vaaka, joten saippuoiden punnitseminen oli koko prosessin työläin vaihe!


Saippuan valmistaminen oli yllättävän helppoa! Ensin mittasimme muovikulhoon oikean määrän saippuamassaa keittiövaa'an avulla ja sulatimme sen miedolla lämmöllä, välillä sekoittaen mikrossa. Jos paikan päältä ei löydy mikroa, voi saippuan hyvin sulattaa myös vesihauteessa kattilassa. Kun massa oli sulaa, lisäsimme joukkoon saippuaväriä, tuoksuöljyä (noin 12 tippaa!) ja kuivattuja kukkia. Sen jälkeen massa kaadettiin silikonimuottiin ja sen annettiin jähmettyä. Massa alkoi jähmettyä todella nopeasti, mutta me odottelimme varmuuden vuoksi seuraavaan aamuun ennen kuin irroitimme saippuat muotista. Silikonimuotista ne irtosivat todella helposti, vähän muottia taivuttamalla!

Niistä tuli söpöjä!

Käsintehtyjä saippuoita voi muokata juuri oman mielen mukaan! Kukkien terälehtiä tai vaikkapa koivun lehtiä voi kerätä luonnosta ja kuivattaa itse ja erilaisia tuoksuöljyjäkin löytyy lukuisia. Halutessaan saippuoihin voi painaa myös erilaisia kuvioita, siihenkin löytyi hauskoja ideoita Sinellin verkkosivuilta! Häiden vieraslahjaksi olisi hauska valmistaa vaikkapa hääparin nimikirjaimilla varustetut käsisaippuat. 

Tämä olisi hauskaa yhteistä tekemistä myös polttaripäivän aikana ja jos saippuan valmistaisi heti aamusta, voisi sitä varmasti hyödyntää jo illalla esimerkiksi morsiussaunassa! Nyt tekisi mieli valmistaa kaikenlaisia erilaisia saippuoita, esimerkiksi koivun tuoksuista vihreää saippuaa juhannuksen mökkiviemisiksi ja ruusun nupuilla koristeltua vaaleanpunaista sydänsaippuaa ystävänpäiväksi... :D Ystävät ja sukulaiset, varokaa! 

Tämä olisi loistava polttariakvititeetti, koska raaka-aineet voisi hankkia porukalla ja saippuapajan toteuttaa oman polttarijengin kesken, joten kustannukset ovat hyvinkin maltilliset. Hauskoja saippuahetkiä! ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti