maanantai 16. tammikuuta 2023

Hääjuomien suunnittelua

Täällä ollaan viime viikolla käytetty runsaasti aikaa hääjuomien suunnittelemiseen, joten ajattelin jakaa myös täällä blogin puolella meidän pohdintoja ja vinkkejä aiheeseen liittyen. 

Kuva: // Canva

Mistä juomat hankitaan? 

Monen muun hääparin lailla, mekin olemme miettineet mistä häihin tulevat juomat olisi helpointa. järkevintä ja suhteellisen edullista hankkia. Koska alkoholin etämyynnin osalta ohjeistus ja säädökset ovat vaihdelleet, päädyimme itse hankkimaan juomat Tallinnan risteilyltä. Sulhanen ja toinen bestmaneista suuntaavat Tallinkin 5h ostosristeilylle ja teemme ennakkotilauksen valmiiksi jo ennen risteilyä. Arkipäivänä ostosristeily kahdelle + auto tulivat maksamaan yhteensä noin 80 euroa. Meillä kävi myös tuuri, sillä toisella bestmaneista on oma pakettiauto, joten juomat mahtuvat hyvin sen kyytiin ja hän lupasi vieläpä varastoida ne autotalliinsa Turkuun kunnes hääpäivä koittaa. Helpottaa logistiikkaa todella paljon, kun kaikki juomat ovat sitten jo valmiiksi Turussa. Ja meille ei kyllä kotiin edes mahtuisi säilöön sellaista määrää, ellei muutettaisi vierashuonetta väliaikaisesti alkoholivarastoksi :D 

Olemme hyödyntäneet Tallinkin Pre-Orderia aiemminkin ja se on ihan super kätevä! Pre-Order Shopin valikoimaan ja hintoihin voi tutustua rauhassa etukäteen ja ennakkotilaus tulee tehdä valmiiksi viimeistään 14 tuntia ennen risteilyn alkua. Toinen vaihtoehto on täyttää risteilyn aikana laivalla paperinen tilauskaavake, joka tulee palauttaa laivan myymälän Pre-Order-pisteeseen viimeistään 45 minuuttia ennen laivan saapumista Tallinnaan. Tässä on hyvä muistaa se, että ainakin ennen koronaa tuo laivalla tilattavissa oleva valikoima poikkesi hiukan Pre-Order-verkkokaupan valikoimasta - itse suosimme siksi nykyään ennakkotilausta jo ennen risteilyä. 

Risteilyn ajan voikin sitten itse ottaa ihan rennosti ja käydä vaikka jossain syömässä tai shoppailemassa, sillä ennakkotilauksen tuotteet keräillään valmiiksi ja ne pitää olla vastaanottamassa autokannella vasta sovittuna ajankohtana ennen laivan saapumista Helsinkiin. Juomat kuskataan lavan päällä auton viereen ja omaksi hommaksi jää siis vain nostella juomat kyytiin, niin kätevää! 

Kuva: // Pexels by Brett Sayles

Juomabudjetti ja -annosmäärät 

Ennen ennakkotilauksen tekemistä, olemme myös tehneet hintavertailuja ja budjettilaskelman juomien osalta exceliin. Meille isona apuna toimi Tuomaksen serkun ja hänen vaimonsa omiin häihinsä laatima super kattava juomaexcel, jota sitten muokkasimme omiin tarpeisiimme sopivaksi. Tästä oli iso apu myös annosmäärien miettimisessä, kun näimme millaisia määriä he olivat kutakin juomaa varanneet. 

Excel-pohjaan merkitsimme ylös kaikista juomista seuraavat tiedot: 

  • Juoman nimi 
  • Kappalemäärä
  • Kappalehinta
  • Hinta yhteensä
  • Annoksia yhteensä 
  • Annoksia per vieras

Ryhmittelimme juomat vielä muutamaan osioon: miedot, viinit, väkevät, alkoholittomat. Tämä auttoi tosi paljon ensinnäkin hahmottamaan annosmääriä ja hääjuomiin menevää kokonaissummaa. Jos juomabudjettia on tarpeen hiukan kiristää, niin tällaisen excelin avulla on myös helpompi miettiä mistä halutun summan voisi saada säästettyä. Jos haluaisi tehdä vielä enemmän hintavertailua, voisi exceliin merkitä rinnakkain vertailtavaksi eri juomien hinnat ostosristeilyltä / maista Tallinnasta / Latviasta jne ostettaessa, googlailemalla löytää näistä aika hyvin suuntaa antavat tiedot. 

Juomien määriä miettiessä kannattaa miettiä mitä juomia lähipiirinne mieluiten nauttii ja millaisia juomatottumuksia heillä on. Esimerkiksi meidän vieraista tiedämme, että valkoviinin juojia on paljon enemmän kuin punaviinin ja oluen ystäviä on paljon. Lisäksi kannattaa huomioida vuodenajan mahdolliset vaikutukset (kesähelteillä etenkin alkoholittomia juomia, kuten vichya saattaa kulua huomattavasti enemmän kuin viileämmällä kelillä). Jos juomamäärien miettiminen tuntuu haastavalta, voi laskelmissa käyttää apuna usein kuultua perusohjetta: varatkaa kaksi annosta juhlan ensimmäiselle tunnille ja sen jälkeen annos per tunti. Ainakin alkumaljoja varten kannattaa myös kaiken varalta laskea mukaan pari ylimääräistä pulloa, eräiden ystäviemme häissä nimittäin pitopalvelu vahingossa pudotti yhden tarjottimillisen alkumaljoja. 

Kuva: // Pexels by Studio Naae
Kuva: // Pexels by Charlotte May

Juomien valinta 

Selailimme eilen yhdessä Pre-Order Shopin valikoimaa ja poimimme sieltä kuohu-, valko-, ja punaviineistä muutamia kiinnostavia vaihtoehtoja, joita olisi kiva vielä yhdessä maistella ennen kuin häiden viinivalinnat lyödään lukkoon. Vinkkinä muillekin viinimaistelusta haaveileville, että Alkossa on nykyään yllättävän monesta viinistä saatavilla myös 0,25 l tai 0,375 l pullovaihtoehdot. Etenkin jos juomia päättää maistella kahdestaan kuten me, ei siis ole pakko tilata jokaisesta viinistä normikokoista isoa pulloa! Jotta saisimme kaikki toivomamme tuotteet hankittua helposti kerralla, päädyimme tilaamaan juomat Alkon verkkokaupan kautta ja niiden pitäisi olla noudettavissa omasta lähi-Alkostamme 2-4 arkipäivän kuluessa. 

Juomavalinnat voivat myös omalta osaltaan ilmentää häiden teemaa tai teidän yhteisiä suosikkijuttujanne - jos olette esimerkiksi matkustaneet yhdessä Italiassa, valitkaa tarjolle italialaisia viinejä ja drinkkibaariin tarjolle Aperol Spritziä. Jos taas pidätte pienpanimotuotteista, tarjotkaa hääjuhlassa erilaisia suosikkipanimoidenne erikoisoluita. 

Ajattelin, että häiden jälkeen voisin tehdä tästä aiheesta sitten vielä toisen postauksen, jossa kerron mitä kaikkia juomavaihtoehtoja meidän häissä tarjottiin, millainen menekki oli - jäikö jotain juomia mahdollisesti yli tai loppuiko joku tietty juoma ehkä kesken. Tällaisista konkreettisista postauksista ja ystäviltä saaduista kokemuksista on ainakin meille itsellemme ollut eniten apua juomasuunnitelmia laatiessa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti