perjantai 18. joulukuuta 2020

Joulukalenteri | Luukku 18: Joululahjaideoita - kotimaisten pienyritysten tuotteet

Onko osa joululahjoista vielä ostamatta? Etkö keksi mitä hankkisit läheisillesi? Tänään on vuorossa kolmas ja viimeinen Joululahjaideoita-postaus, johon olen tällä kertaa koonnut omia suosikkejani kotimaisten pienyrittäjien tuotteista. Nyt jos koskaan on hyvä hetki tukea kotimaisia yrittäjiä! Lisäksi kannattaa lukaista myös aiemmat Joululahjaideoita-postaukset, eli Luukku 3 ja Luukku 12


Alusvaatteet ja sukat: 


The Other Danish Guy

Niin T:n, kuin aika monen muunkin mielestä nämä ovat parhaat ja mukavimmat bokserit ikinä! Taisin hankkia ensimmäiset hänelle lahjaksi reilu vuosi sitten ja sen jälkeen niitä on toivottu lisää kaikkina merkkipäivinä. Olemme myös jakaneet Other Danish Guy:n ilosanomaa lähipiirillemme, niin parhaan ystäväni miehelle kuin meidän molempien isillekin. 

Nimestään huolimatta kyseessä on kotimainen, Turusta alkunsa saanut pienyritys, jonka bokserit valmistetaan kierrätysmateriaalista. Laadukkaiden boksereiden lisäksi Other Danish Guy:ssa on parasta hauska viestintä (tilauksen mukana tulleet käsin kirjoitetut tervehdykset hauskuuttavat aina), omaperäinen mainonta ja nopea toimitus. Sivustolta löytyy myös opas omaan vartalotyyppiin sopivien boksereiden valintaan. 

Mähöne Brothers

Suomalainen kalsaritalo, jonka perustivat kolme helsinkiläistä lapsuudenkaverusta ja jonka tavoitteena on tehdä maailman parhaat kalsarit. Mähöne Brothersin kalsareiden kangas on puuvilla-elastaaniseosta ja värimaailma on saanut vaikutelmia muunmuassa vanhojen urheiluseurojen peliasuista, sekä 70-luvun kaitafilmit surffauksesta. Yrityksen tavoitteena on olla hiilineutraali ja yksi askel kohti sitä on brändin uusin mallisto "MÄHÖNE menee metsään", jonka kalsarit on valmistettu puuperäisistä kuiduista. 

Näiden kalsareiden väriyhdistelmät ovat niin kauheita, että ne ovat jo hienoja!


Lovanna Lingerie

Lovanna Lingerie on tuore kotimainen naisten alusasubrändi, joka valmistaa tuotteensa vastuullisesti estetiikkaa ja istuvuutta unohtamatta. Ekologiset arvot ovat merkille tärkeitä, joten materiaaleissa suositaan kierrätys-, luomu- ja selluloosakuituja. Tuotteet suunnitellaan Suomessa ja ne valmistetaan Euroopassa, pääosin Latviassa.

Itse ihastuin Glow Braletteen, joka näyttää supermukavalta ja täydelliseltä valinnalta etätyöpäiviin, joille ei näy loppua. Tätä täytyy päästä pian testaamaan!

Jaana Huhtanen Design

Bongasin Jaana Huhtanen Designin ihanan värikkäät sukkamallit Weecosin verkkokaupassa, mutta sukkien lisäksi merkin valikoimaan kuuluvat myös muita asusteita ja kodin sisustustuotteita. Tuotteet valmistetaan laadukkaasta mulesing-vapaasta merinovillasta ja puuvillasta ja kestävät kovaakin käyttöä. Materiaalien hukkaprosentti on minimaalinen, sillä sukista ja huiveista ei synny leikkuujätettä ja pipot neulotaan suoraan muotoonsa. Ekologisuus- ja vastuullisuusarvot ohjaavat vahvasti yrityksen toimintaa ja siitä merkkinä ovat muun muassa Suomalaisen Työn Liiton myöntämät Design from Finland- ja Avainlippu-tunnukset. 

Omia suosikkejani tuotteiden joukosta ovat esimerkiksi nämä ihanat puuvillaiset kettu-sukat ja mansikka-merinovillasukat

Sidoste

Sidoste on vuonna 1945 perustettu tamperelainen sukkatehdas. Kaikki Sidoste-sukissa käytettävät langat ovat Ökö-tex 100 -standardin mukaisia ja Sidosteen kotimaiset tuotteet tunnistaa Suomalaisen Työn Liiton myöntämästä Avainlippu-tunnuksesta. Sukkien lisäksi Sidosteen tuotteisiin kuuluvat nykyään myös muut asusteet (kuten pipot), sekä neulepaidat. 

Itse ihastuin esimerkiksi näihin kierrätyspuuvillasta valmistettuihin joulusukkiin ja sinapin sävyisiin merinovillasukkiin


Koti ja sisustus: 

Lapuan Kankurit

Lapuan Kankurit on suomalainen perheyritys, jonka juuret ulottuvat peräti vuonna 1917 perustettuun suvun ensimmäiseen tekstiilitehtaaseen asti. Lapuan Kankureille tärkeää on, että tuotteet kestävät aikaa ja vastuullisuus on tärkeässä roolissa yrityksen toiminnassa. 

Lapuan Kankureiden tuotteisiin käytetään vain ekologisia, sertifioituja luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa ja villaa ja yritys on tietoinen siitä, mistä materiaalit tulevat.  Omia suosikkejani Lapuan Kankureiden valikoimasta ovat etenkin pellavaiset laudeliinat ja saunatyynyt, sekä lämpöiset villahuovat

Miiko Design

Ihastuin Miikon ihaniin printti- ja sisustustuotteisiin ensimmäisen kerran Habitare-messuilla. Suomalaisuus on yksi yrityksen keskeisimmistä arvoista ja Miikon tuotteet valmistuvat vastuullisesti suomalaisten ammattilaisten käsissä. Tuotteiden materiaaleina käytetään pääasiassa kestävää kotimaista koivuvaneria, korkealaatuista hirvennahkaa ja pehmeää villaa. 

Oma suosikkini Miikon valikoimassa ovat heidän ihanat paperituotteensa. Keittiömme seinällä on tänä vuonna komeillut Miikon ihana luonto- ja eläinkuvilla kuvitettu seinäkalenteri ja parasta kalenterissa on, että sen kuvat voi uusiokäyttää postikortteina tai muussa askartelussa. Itse hyödynsin näitä jo isänpäiväkortteja näpertäessäni! Samaa tyyliä löytyy myös ihanista julisteista ja korteista

Kuusipohja

Kuusipohja on vuodesta 1993 asti toiminut suomalainen yritys, joka valmistaa sisustus- ja lahjatavaratuotteita puusta ja akryylista. Kaikille Kuusipohjan tuotteille on myönnetty Avainlippu-merkki. Osan Kuusipohjan tuotteista voi tilata myös omalla nimellä tai tekstillä kustomoituna. 

Myös Kuusipohjan tuotteisiin tutustuin ensimmäisen kerran Habitare-messuilla, kun ihastuimme T:n kanssa heidän puisiin pyyhemerkkeihinsä, sekä ei mainoksia-kyltteihinsä


Kosmetiikkaa: 


Havu Cosmetics

Suomalaisen kosmetiikkamerkki Havu Cosmeticsin taustalla on ajatus raikkaasta ja puhtaasta kosmetiikasta ja yrityksen tavoitteena on valmistaa kosmetiikkaa, joka voi koko tuotanto- ja kulutusprosessin ajan olla yhtä luonnon kanssa, sitä vahingoittamatta. 

Havu Cosmeticsissa huomioni kiinnitti ensimmäisenä upea suomalaisesta haavasta ja tervalepästä valmistettu huulipunahylsy. Myös huulipunien sisähylsy on PLA:ta, joka on täysin biohajoava polymeeri, joka valmistetaan maissitärkkelyksestä. HAVU valmistaa ja valaa huulipunat omin käsin Espoossa ja huulipunahylsyn voi käytön jälkeen laittaa biojätteeseen. Huulipunien lisäksi merkin valikoimassa on nykyään myös huulirasvaa ja huulten hoitosettejä. 

Saaren Taika 

Luonnonkosmetiikkatuotteisiin keskittyneen Saaren Taian olen maininnut blogissa jo aiemminkin, iho-ongelmia käsittelevässä postauksessani. Merkin kosmetiikkatuotteiden suunnittelun pohjana ovat luonnolliset ja  mahdollisimman vähän käsitellyt raaka-aineet, sillä niissä on jäljellä mahdollisimman paljon luonnollisia ja tärkeitä ravintoaineita. Saaren Taian tuotteet ovat tarjonneet apua monille vaikeisiinkin iho-ongelmiin ja valikoimasta löytyy tuotteita eri ihotyyppien tarpeisiin. Kosmetiikkatuotteiden lisäksi Saaren Taian verkkokaupasta löytyy myös hamam-pyyhkeitä, sisustus- ja siivoustuotteita. 

Luonkos

Luonkos on kotimainen, Naantalissa sijaitseva luonnonkosmetiikkayritys, jonka kaikki tuotteet valmistetaan käsityönä. Luonkos valmistaa mehiläiskennonmuotoisia puhdistuskakkuja, niin kasvoille, hiuksille kuin vartalollekin. Valikoimasta löytyy myös matkakokoisia kakkuja. 

Itse olen ihastellut messuilla heidän öljypuhdistuskakkujaan, joista löytyy nykyään viisi erilaista versiota, joista yksi on erityisesti miesten iholle suunnattu. Öljypuhdistus on tehokas mutta hellävarainen tapa puhdistaa iho ja irrottaa siltä tuhdimpikin meikki. Käytännössä öljypuhdistus toimii niin, että puhdistuskakkua hierotaan ensin kuivien käsien välissä ja sitten hellävaraisesti kuivalle iholle, pyörivin liikkein. Hieromista jatketaan kunnes meikki ja lika ovat irronneet öljyn mukana. Tämän jälkeen iho pyyhitään puhtaaksi kädenlämpöisellä vedellä kostutetulla puhdistusliinalla, pehmeällä pyyhkeellä tai kostealla vanulapulla ja lopuksi puhdistus viimeistellään kasvovedellä ja -voiteella. Onko joku teistä lukijoista testannut tätä?

Asusteet: 

Aarni Wood

AarniWoodin upeat puiset asusteet valmistetaan ainutlaatuisista luonnonmateriaaleista.  Visakoivu, tammi, pihlaja ja saarni tulevat suomalaisesta metsästä ja pystytään jäljittämään paikkakunnan tarkkuudella. Myös ulkomainen puu on sertifioitua ja sen alkuperämaa voidaan selvittää. 

Olen ihastellut Aarni Woodin puisia rannekelloja ja aurinkolaseja jo pitkään ja nämä olisivat minusta loistava idea esimerkiksi huomenlahjaksi! Itselleni haaveilen tätä upeaa kotimaisesta saarnesta valmistettua Saga-kelloa

Moiko

Moikon heijastavat asusteet ovat sekä hauska että käytännöllinen lahjaidea läheisille! Kyseessä on helsinkiläinen designyritys, joka on keskittynyt tuotannossaan oivaltaviin asusteisiin, joissa yhdistyvät laatu, ilo ja käytännöllisyys. Yhdenvertaisuus ja eettisyys ovat Moikon keskeisimpiä arvoja ja tuotteiden valmistuksessa tarkoin harkittuja laadukkaita materiaaleja. Kaikki tuotteet valmistetaan luotettavien kumppaneiden kanssa Euroopassa, pääosin Suomessa (80%) ja Baltian alueella ja lähes aina luonnonmateriaaleista. Lisäksi Moiko suosii lähituotantoa - tuotteet neulotaan ja osin ommellaan Tampereella ja painetaan oman tiimin voimin Helsingin Lauttasaaressa.

Oma suosikkini ovat Moikon ihanat, merinovillasta valmistetut heijastavat lapaset, erityisesti nämä sydän-lapaset ja uuden Muumi-malliston käsineet. 


Maanantaimalli

Ihania korviksia ei koskaan voi olla liikaa! Maanantaimalli on turkulainen yritys, joka valmistaa suomalaisena käsityönä tuotettuja koruja. Kaikki Maanantaimallin korut valmistetaan koivuvanerista ja kirurginteräksestä ja kootaan yrityksen työhuoneella Turussa. 

Omistan itse Maanantaimallin keltaiset Kaarella-korvikset ja voisin mielelläni hankkia nämä useammassakin eri värissä! Hauskat korvikset piristävät mitä tahansa asua. 


Costo

Vielä yksi asustesuosikki! Kolmen suomalaisen suunnittelijan ideasta alkunsa saanut  Costo on yhdistelmä käsityötä, materiaaleja, uniikkia näkemystä tyylistä ja pyrkimystä ekologisiin, kestäviin ratkaisuihin. Coston tuotteet ovat laadukkaita ja ajattomia - ne on luotu kestämään. Coston käyttämät kankaat ja nahkat ovat huonekalu- ja muotiteollisuuden ylijäämiä, puuvilla on joko kierrätettyä tai orgaanista, ja pipot ovat tehty laadukkaasta merinovillasta. 

Omasta vaatekaapistani löytyy niin Coston suosittu Kombai-hattu, kuin vaihdettavalla tupsulla varustettu merinovillainen Wau-pipokin ja molemmat ovat olleet käytössä jo useamman vuoden ajan. 


Karvakaverille: 


Kind for Dogs

Kind for Dogs on suomalainen lifestyle-brändi, joka tarjoaa pohjoismaiseen tyyliin sopivia, kestäviä lemmikkituotteita. Kauniin muotoilun ja designin lisäksi Kindille tärkeitä ovat korkea laatu ja aidot materiaalit. Tuotteissa suositaan mahdollisimman pitkälle luonnonkuituja, kuten pellavaa, puuvillaa ja kasviparkittua nahkaa ja tuotteiden valmistuksesta huolehtivat tarkoin valitut alihankkijat Suomesta ja Baltiasta. 

Itse olen ihastunut erityisesti Kindin keraamisiin Ole hyvä-ruokakulhoihin ja Oma paikka-koiranpeteihin


Bobbi


Bobbi on pienen perheomisteisen yrityksen omistama koiratarvikkeiden verkkokauppa, jonka toimintaa ohjaavat vahvasti eettiset ja ekologiset arvot. Verkkokaupan tuotevalinnoissa painotetaan ja suositaan brändejä, jotka valmistavat tuotteensa ekologisesti – esimerkiksi pyrkimyksenään minimoida hävikkiä ja lisäksi verkkokaupan tavoitteena on esimerkiksi minimoida muovipakkausten käyttö pakkausmateriaaleissa. Bobbissa myytävät tuotteet valmistetaan eettisesti vahingoittamatta eläimiä tai ihmisiä.

Bobbin valikoimasta löytyy vaikka mitä ihanaa, esimerkiksi nämä keraamiset Kaveri-ruokakupit ja koiraryhmissä suureen suosioon nousseet Donut-koiranpedit

Muuta: 

Ukko Schnapps

Pakko nostaa postaukseen vielä yksi hauska kotimainen yritys! Ukko Schnappsin tuotteet ovat sataprosenttisesti suomalaista suunnittelua ja käsityötä. Kaikki tuotteiden työvaiheet tehdään Etelä-Pohjanmaalla tiiviissä yhteistyössä paikallisten käsityötaitajien ammattitaitoa kunnioittaen. 

Ukko Schnappsin valikoimaan kuuluvat muunmuassa upeasti muotoillut Ukkomatti-taskumatit, meijeriteräksestä valmistetut UkkoSchnapps-snapsilasit, sekä Ukko Coffee-kahvimukit. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti