sunnuntai 13. kesäkuuta 2021

Suuri Save the Date-postaus

Tänään vuorossa suuri Save the Date-postaus! Onko Save the Date-ilmoitus ylipäätään tarpeellinen vai turha jenkkiperinne? Mitä muuta ilmoitukseen voisi kirjoittaa perinteisen Save the Daten sijaan? Luvassa myös paaaaaljon ideoita hauskoihin Save the Date-toteutuksiin! 

Kuva: // CanvaPro

Mikä ihmeen Save the Date? 

Save the Date-kortti on Amerikasta rantautunut tapa ilmoittaa tuleva hääpäivä jo ennakkoon vieraille. Save the Date-ilmoitukset ovat alkaneet yleistyä myös meillä kotimaassa ja ne lähetetään usein noin vuotta ennen hääpäivää. Onko Save the Date sitten tarpeellinen? Sanoisin, että se riippuu niin häävieraista kuin häiden ajankohdastakin! Jos osa vieraista esimerkiksi asuu ulkomailla tai tekee vuorotöitä, on heidän sitä helpompi järjestää hääpäivään osallistuminen, mitä aiemmin ajankohta on tiedossa. Kesäkuukaudet ovat usein muutenkin hektisiä ja vierailla voi olla omia lomasuunnitelmia, joten kesällä häitään juhlivien kannattaa harkita Save the Date-korttien lähettämistä. 

Save the Date ei siis korvaa varsinaista kutsua, vaan on ennakkoilmoitus, joka lähetetään hyvissä ajoin ennen kutsujen lähetystä. Save the Datet voi lähettää perinteisesti Postin välityksellä tai sitten sähköisenä versiona vaikkapa WhatsApp:in tai sähköpostin välityksellä. Jos kortit suunnittelee itse vaikkapa Canvan avulla (lue täältä aiempi postaukseni, josta löydät vinkit Canvan käyttöön!) ja lähettää sitten sähköisesti, ei niistä aiheudu minkäänlaisia lisäkuluja. 

Save the Date-ilmoituksia suunnitellessa kannattaa myös miettiä jo vähän tulevien hääkutsujen tyyliä ja värimaailmaa, jotta niistä voi halutessaan muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden. Lisäksi Save the Datet, aivan kuten varsinaiset hääkutsutkin voivat jo viestiä vieraille tulevien häiden tunnelmaa ja teemaa. 

Mitä Save the Dateen kirjoitetaan? 

Usein Save the Date-korteissa lukee vain ”Save the Date” ja häiden päivämäärä, sekä hääparin nimet ja hääpaikka tai -paikkakunta. Jos Save the Date-konsepti ei ole juhlavieraille välttämättä vielä tuttu, voi olla hyvä idea lisätä mukaan pieni selittävä teksti, kuten ”Varsinainen kutsu saapuu myöhemmin.” Itse ajattelin lisätä meidän kortteihin ehkä myös maininnan blogista, esimerkiksi ”Häävalmistelujamme pääset seuraamaan Hannan hääblogissa osoitteessa www…..”. 

Jos perinteinen Save the Date-otsikko ei tunnu teille sopivalta, tässä muutama vaihtoehto sen tilalle:

  • Save Our Date
  • We're getting married
  • Huumorityypeille: Shit just got real / Free drinks (and a wedding) / Eat, drink and dance badly
  • Tinderissä tavanneille: We swiped right!
  • Varaathan päivän/Varaa päivä
  • Me mennään naimisiin
  • Buukkaa päivä
  • Merkitse kalenteriin

Ideoita Save the Daten toteutukseen 

Jos perinteisen Save the Daten sijaan haluatte lisätä mukaan pientä ekstraa, tässä muutamia hauskoja ideoita: 

  • Video - Kuvatkaa lyhyt ihana video teistä ja paljastakaa sen lopussa tuleva hääpäivänne. Jos haaveilette videokuvaajan palkkaamisesta häihin, tämä on myös loistava tilaisuus tutustua kuvaajaan jo ennalta! Bloggaajakollega Venla (Future Mrs. W) kertoo tässä postauksessaan heidän kihlavideostaan, josta toteutettiin vieraille erillinen Save the Date-klippi. Toki videon voi koostaa myös itse erilaisten ilmaistyökalujen avulla! Suositus esimerkiksi Prezille ja Animakerille. Videoon voi koota vaikkapa valokuvia yhteisen matkanne ajalta, valita taustalle lempparibiisinne ja lopussa paljastaa hääpäivänne. Vieraille videon voi jakaa linkin avulla (esimerkiksi Youtubeen lisättynä, mutta niin että löytyy vain suoralla linkillä) tai videotiedoston muodossa. 
  • Sarjakuva - Ilmaisen Pixton-sovelluksen avulla voi suunnitella sähköisen sarjakuvan ja luoda teille molemmille kustomoidut hahmot
  • Magneetti - Save the Date-magneetti on hauska korvike perinteiselle kortille ja säilyy kätevästi vieraiden jääkaapin ovessa muistuttamassa juhlapäivästä! Magneetteja on esimerkiksi Etsyssä tarjolla lukuisia erilaisia, kaiverretuista puukiekoista näyttäviin kultaisiin levyihin. Mukaan voi liittää hauskan teemaan sopivan tervehdyksen:  ”We’re getting married, you’re getting a magnet”
  • Arvoitus - Rakastan erilaisten arvoitusten ja tehtävien laatimista, joten tämä olisi hauska tapa paljastaa tuleva hääpäivä vieraille! Helppo toteutus olisi esimerkiksi suunnitella matikan kirjoistakin tuttu arvoitus, jossa tietty kuvasymboli tarkoittaa tiettyä lukua. Näistä voisi muodostaa erilaisia laskutoimituksia, jonka lopputuloksena paljastuisi häiden päivämäärä. Toki voi olla hyvä idea vielä varmuuden vuoksi kirjoittaa oikea vastaus myös kortin kääntöpuolelle, jos joku vieraista ei olisi niin lahjakas matikassa :D
  • Raaputuskortti - Toinen hauska tapa tuoda Save the Date-korttiin pientä lisätwistiä! Netistä voi tilata valmiita tarroja (esimerkiksi nämä Teippitarhan suloiset sydäntarrat, joita on saatavilla eri väreissä), jonka voi liimata päivämäärän päälle ja jonka vieraat voivat raaputtaa esimerkiksi kolikon avulla, kuten raaputusarvoissa. "Raaputusseoksen" voi myös helposti valmistaa itse! Tähän löytyy hyvä ohje esimerkiksi Yhteishyvän sivuilta. 
  • Teepussi - Jos rakastatte teetä, voi Save the Date-ilmoituksen toteuttaa myös kustomoitujen teepussien avulla! Vieraille voi lähettää kuoressa vaikkapa suloisen sydämenmuotoisen teepussin, jonka lapussa lukee "Save the Date" tai "Mr. and Mrs." ja tuleva hääpäivänne. Näitä löytyy esimerkiksi Etsysta hakusanalla "tea bag invitation". 
  • Valokuvaliuska - Muistatteko vielä vanhat kunnon valokuvakopit, joissa sai napattua neljä valokuvaa ja tulostettua heti ne kuvaliuskan muotoon? En itseasiassa tiedä onko kuvauskoppeja edelleen olemassa, mutta ainakin saman tyylisiä kuvatulosteita saa tilattua esimerkiksi SmartPhotolta
  • Konsertti-/matkalippu - Jos rakastatte keikoilla ja festareilla käymistä tai vaikkapa matkustamista, voi Save the Daten suunnitella pääsy- tai matkalipun muotoon. Myös tähän löytyy lukuisia ideoita Etsystä, esimerkiksi hakusanalla: "Save the date ticket". 
  • Palapeli - Entäpä jos toteuttaisitte Save the Date-kortin palapelin muodossa? Palat voisi laittaa kauniin pienen kangaspussin tai sellofaanin sisälle ja postittaa vieraille. Ifolorilta voi nykyään tilata myös kuvapalapelejä omalla kuvalla ja vaikeustasonkin voi määritellä itse, sillä saatavilla on niin 50, 196, 500, kuin 1000 palankin malleja. 
  • Kirjanmerkki - Rakastatteko lukemista tai harrastatteko kirjoittamista? Siinä tapauksessa Save the Date-aiheinen kirjanmerkki voisi olla juuri teille sopiva tapa paljastaa hääpäivä. Itse ilahtuisin tästä suunnattomasti, sillä käytän yleensä kirjanmerkkinä jotain ensimmäiseksi käden ulottuvilla olevaa, kuten vanhoja kauppakuitteja :D SmartPhotolta saa tilattua ihania kirjanmerkkejä omalla kuvalla alkaen 6,95€ ja myös Etsysta löytyy lukuisia suloisia malleja, hakusanalla "Save the Date bookmark".
  • Ilmapallo - Hääpäivämäärän voi myös painattaa ilmapalloon ja liittää sen kortin mukaan, jolloin päivämäärä paljastuu kun vastaanottaja puhaltaa pallon. 
  • Paperikirppu - eli Cootie Catcher! Olen varma, että te muutkin ysärin lapset muistatte nämä :D Näillä leikittiin ja arvuuteltiin vaikka ja mitä joskus ala-asteaikoina! Tämä olisi superhauska tapa paljastaa vieraille hääpäivä ja kertoa vaikkapa samalla hauskoja asioita hääparista. Kuution sisälle voisi laittaa esimerkiksi paikkakuntien ja/tai maiden nimiä, joiden alta seuraavalta tasolta paljastuisi sitten joku tähän paikkaan liittyvä fakta tai yhteinen muisto. Kuinka moni osaisi vielä taitella tällaisen itse?
  • Tähtisädetikku - Kiinnitä Save the Date-kortin mukaan kauniilla kuvioteipillä pari tähtisädetikkua ja liitä mukaan tervehdys: "Light them up for our special day on xx.xx.xxxx". Tämä sopisi loistavasti etenkin syys- tai talvihäiden tunnelmaan!
  • Keksit - Hauska diy-idea olisi leipoa sydämenmuotoisia keksejä ja painaa niihin keksileimasimella vaikkapa hääparin nimet ja hääpäivä. Keksin voisi kääriä kauniiseen lahjapakkaukseen ja liittää mukaan tervehdyksen ”Save our date… and then eat me”. 

Jos valitsette perinteisen Save the Date-kortin, tässä muutama hauska lisäidea niihin!

  • Kurkistusaukko/pyörityskiekko - Häiden päivämäärä paljastuu vieraille "paperikiekkoa" pyöräyttämällä. Tämä on helppo askarrella myös itse haaraliittimien avulla, joita löytyy esimerkiksi Suomalaisen kirjakaupan valikoimasta! Etsysta löytyy myös pari kaunista valmista mallia, kuten tämä ja tämä
  • Kalenterinäkymä - Hauska idea korttiin on printata siihen hääkuukautenne kalenterinäkymä ja ympyröidä siitä hääpäivänne. Tämän voi toteuttaa edullisesti printtaamalla kalenterit värilliselle paperille ja liimaamalla korttipohjiin tai hyödyntämällä netistä löytyviä valmiita pohjia. 
  • Sormivärisydän - Tähän askarteluideaan ihastuin heti! Ostakaa sormivärimaalia, painakaa korttiin ensin teidän molempien oma sormenjälki, väliin + merkki ja sen jälkeen = merkki, johon painatte molempien sormenjäljet yhteen, niin että ne muodostavat sydämen. Hauskaa ja helppoa yhteistä tekemistä!

Mistä Save the Date-kortteja voi tilata?

Jos haluatte lähettää Save the Date-ilmoitukset postissa, ettekä ole askarteluintoilijoita, löytyy netistä myös lukuisia sivustoja, joilta voi tilata Save the Date-kortit valmiilla pohjalla. Kauniita mallipohjia löytyy Etsyn lisäksi myös esimerkiksi VistaPrintin, Zazzlen ja Ifolorin valikoimasta. Lisäksi kannattaa tutustua aiempaan häiden paperituotteita käsittelevään postaukseeni, jossa on vinkattuna 7 ihanaa kotimaista yritystä, joilta voi tilata myös Save the Date-kortteja. 
Kauneimmat paperituotteet häihin: Esittelyssä 7 upeaa kotimaista yritystä

Huh, nyt pitäisi sitten vaan osaa valita millaiset Save the Date-ilmoitukset haluamme itse lähettää! Suunnitelmissa olisi saada ne matkaan elo-syyskuun aikana, jolloin häihimme on noin vuosi aikaa. Oletteko te lähettäneet Save the Date-ilmoituksia? Millaisia ideoita olette keksineet?

Alla vielä linkki omaan Save the Date-aiheiseen Pinterest-tauluuni, josta löydätte vielä kuvien muodossa tässä postauksessa esiteltyjä ideoita ja voitte käydä tallettamassa ne itsellennekin talteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti